Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nechte je dospořit, varují fondy

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 17. 11. 2023 | 3 komentáře
Zrušení nároku na státní příspěvek se dotkne i dříve sjednaných smluv, potvrdili poslanci. Problém tak budou mít hlavně senioři, kteří si penzijní spoření založili teprve nedávno a zatím nesplnili podmínku minimální doby spoření.
Důchodci přijdou o příspěvek k penzijku. Nechte je dospořit, varují fondy

Zdroj: Pleska/Dall-e

Zhruba tři čtvrtě milionu seniorů, kteří spoří v penzijních fondech, přijde od 1. července o nárok na státní příspěvek. Dál ho mají dostávat jen lidé, kterým ještě nebyl přiznán starobní důchod.

Počítá s tím novela, kterou v tomto týdnu schválili poslanci na návrh ministerstva financí. K její platnosti zbývá už jen souhlas senátorů, podpis prezidenta a zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Zrušení nároku se přitom dotkne nejen nově sjednaných smluv, ale také těch dosavadních. Pozměňovací návrhy, které měly omezit zpřísnění pravidel jen pro nové smlouvy od roku 2024, totiž vládní koalice odmítla.

Lidé, kteří si založili penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření dříve, nepřijdou o dosud připsané státní příspěvky – když splňují podmínku alespoň pěti let spoření. Od července 2024 už ale nebudou dostávat nové příspěvky, předpokládá schválená novela.

„Smyslem podpory je tvorba úspor na důchodový věk. Když se účastník stane příjemcem starobního důchodu, ztrácí státní příspěvek smysl, protože třetí pilíř pak pro něj funguje de facto jako pouhý krátkodobý spořicí produkt se státní podporou,“ vysvětluje ministerstvo, proč takové omezení prosadilo.

Penzijní společnosti už berou debatu o smyslu příspěvku pro lidi v důchodu za ukončenou, řekl webu Peníze.cz mluvčí jejich asociace Jan Sedláček. Nechtějí se ale smířit s tím, jak tuto změnu vláda provedla.

„Pokud už vláda nechce nadále podporovat starobní důchodce, aby si vytvářeli rezervu pro svoje pozdější stáří, měla by to udělat tak, aby lidi s platnou smlouvou nepoškodila. To se ale bohužel stane, pokud by zákon prošel tak, jak je nyní nastavený,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

„Tak, jak zákon prošel třetím čtením ve Sněmovně, postaví okolo čtvrt milionu občanů do pozice, kdy pro ně už nebude nadále motivační v systému zůstávat, protože nebudou dostávat státní příspěvky. Ale zároveň ho nebudou moci opustit, aniž by přišli o část, či dokonce o všechny dosud naspořené peníze,“ upozorňuje Aleš Poklop.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Poukazuje přitom na ty klienty, které stát tímto rozhodnutím uzamkne v nevýhodné pozici.

V penzijních fondech si teď spoří kolem 234 tisíc lidí ve věku, kdy už mohou čerpat starobní důchod, ale kteří k 1. červenci 2024 nebudou mít splněnou podmínku minimálně pěti let spoření. „Systém penzijního spoření nebudou tedy moct opustit, aniž by přišli o všechny dosud získané státní příspěvky,“ upozorňuje šéf asociace.

V ještě horší pozici se ocitnou lidé, kteří k 1. červenci 2024 budou spořit teprve méně než dva roky. „V systému je aktuálně 80 tisíc klientů ve věku, kdy už mohou čerpat starobní důchod, ale nebudou mít k 1. červenci splněnou podmínku minimálně dvou let spoření. Nebudou ho tedy moct opustit, aniž by přišli o všechny dosud naspořené prostředky – nejen státní příspěvky, ale i vlastní příspěvky či příspěvky zaměstnavatele,“ zdůrazňuje Poklop.

„Férovým řešením situace je zavedení pětileté ochranné lhůty, která umožní lidem s již uzavřenou smlouvou a s nárokem na starobní důchod dospořit za původně dohodnutých podmínek,“ navrhuje Poklop.

Pokud by novelu beze změny schválili senátoři, mohla by vláda nebo poslanci do poloviny roku ještě prosadit dodatečnou úpravu týkající se právě tohoto bodu.

„Všem starobním důchodcům doporučujeme zůstat v systému alespoň do 1. července 2024 a nepřipravit se předčasným odchodem ze systému o peníze, které ještě mohou od státu získat. Zároveň se nevzdáváme naděje, že bude zjevná retroaktivita ze zákona ještě odstraněna a lidé s platnou smlouvou budou moci dospořit za podmínek, které si sjednali,“ říká šéf asociace penzijních společností.

Retroaktivní zacházení se smlouvami je špatné v každém případě, podotýká. „Ovšem u produktů, které jsou založeny na dlouhodobosti a jsou spojené s rozhodnutím ‚zablokovat‘ si dobrovolně za nějakých podmínek na několik desítek let své peníze, je takové zacházení obzvlášť nebezpečné. Zákonodárci si tady pohrávají s důvěrou lidí,“ varuje Poklop.

Schváleno!

Zdroj: Shutterstock

Stát chce motivovat lidi, aby si na důchod spořili víc než dosud. Zároveň rozšíří daňové výhody i na investování a pojištění dlouhodobé péče. Tady je přehled změn, které schválili poslanci:

Podpora penzijního spoření se změní. Nová tabulka i daňové výhody


Daňové odpočty se rozšíří na Dlouhodobý investiční produkt.  Co si pod ním představit, kdo ho nabídne a jaká budou pravidla? Máme podrobnosti.

Stát podpoří investice i spoření. Jaké výhody vám přinese DIP

Na možný problém s retroaktivitou u stávajících klientů penzijních společností, kterým vznikl nárok na starobní důchod, upozornila letos na jaře i legislativní rada vlády. Lze prý mít pochybnosti, jestli navrženými změnami není zásadním způsobem zasaženo očekávání těchto lidí.

Také legislativní rada se zmínila o důchodcích, kteří mají penzijní spoření třeba jen rok a po ztrátě nároku na státní příspěvek by ho chtěli jako nevýhodné zrušit. Přišli by nejen o už připsané státní příspěvky, ale museli by také vracet případné daňové úlevy.

Podle ministerstva financí jde jen o názor některých členů legislativní rady. „Podle právního postoje legislativní rady vlády i analýz ministerstva financí nejde o retroaktivitu, která by byla v rozporu s ústavou,“ reagoval v červenci Stefan Fous z tiskového oddělení ministerstva.

Stát může změnit pravidla podpory, ale neměl by je měnit pro už dříve sjednané smlouvy, říká Patrik Nacher, člen rozpočtového a hospodářského výboru sněmovny. „Je to na ústavní žalobu kvůli retroaktivitě. Poradíme se o tom na klubu a vyčkáme, zda návrh schválí senátoři a podepíše prezident,“ dodává Nacher, který je poslancem za opoziční ANO.

K podání ústavní žaloby podle něj nahrává i vyjádření poslance Karla Haase (ODS), který při středeční debatě ve sněmovně v souvislosti se zavedením poplatku za předčasné splacení hypotéky řekl, že smlouvy se musí dodržovat a že není možné, aby to jedna strana (klienti bank) nedělala.

„Když toto bude platit pro klienty v případě hypoték, tak proč by to nemělo platit pro stát v případě penzijního spoření?“ ptá se Nacher. Podle něj by střadatelé ve starobním důchodu měli mít aspoň nárok dospořit si potřebných pět let se státním příspěvkem.

Ve třetím pilíři podle asociace nyní spoří milion lidí ve věku, kdy už mají nárok na čerpání starobního důchodu (podle novely přijdou o příspěvek lidé, kterým už byl důchod přiznán, ne však automaticky všichni při dosažení důchodového věku). Celkem mají naspořeno zhruba 150 miliard korun. V průzkumu, který pro asociaci provedla agentura Ipsos, jen jedna čtvrtina lidí s nárokem na důchod uvedla, že v penzijním spoření chce pokračovat i po zrušení příspěvku.

Asociace odhaduje, že penzijní společnosti během druhého pololetí příštího roku budou muset uspokojit požadavky na výběr peněz v hodnotě asi 100 miliard korun „Takový výprodej aktiv by se neobešel bez dopadu na výnosnost spoření pro ostatní účastníky spoření. I proto by bylo žádoucí, aby se zrušení příspěvku lidem s nárokem na důchod rozložilo do delší doby. Aby ho tito klienti se současnými smlouvami mohli ho čerpat do potřebné minimální doby spoření pět let,“ dodává mluvčí Jan Sedláček.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+149
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services