Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

Příjemci sociálních dávek, nezaměstnaní, rodičové, těšte se! Svět se mění. Z nařízení moci úřední budete moderní. První sKarty jdou do světa. Začínáme naštěstí zvolna.
Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

Dlužno konstatovat, že ministerstvo práce a sociálních věcí se poučilo. Po prvním kole revoluce ve vyplácení dávek, kterou jsme zažili ze začátku roku – to se výplata všech nepojistných dávek přesouvala na úřady práce, které vinou nedoladěných systémů téměř kolabovaly – se tentokrát bude postupovat pozvolněji a první měsíc provozu se dá považovat za testování v malém. Přestože se počítá, že do konce roku se karet sociálních systémů, vydávaných Českou spořitelnou, rozdá devět set tisíc, první měsíc by jich mělo k příjemcům doputovat jen kolem pěti tisíc. Konec června, kdy měly úřady práce začít vyzývat první příjemce dávek, aby si karty přišli vyzvednout, je tu, ale, jak nám potvrdil zdroj z krajské pobočky pro hlavní město Prahu, dosud s tím nezačaly.

O sKartě již bylo napsáno a řečeno mnoho, nejasnosti ale pořád zůstávají a ani rekapitulace toho, co známé je, nebude asi na škodu.

Dávky mi chodí na můj účet, žádnou další kartu nechci

Máte vlastní účet, na který vám chodí i dávky od státu. Proč byste tedy měli mít v peněžence další platební kartu, pamatovat si další PIN? Smůla, sKartu stejně dostanete. PIN si pamatovat nutně nemusíte, mělo by stačit na úřadě práce říci, že všechno, co vám na účet k sKartě přijde, chcete nechat okamžitě přeposlat na vlastní účet. Toto oznámení by mělo mít platnost trvalého příkazu. Ten budete moci zadat rovněž z bankomatu a na pobočce České spořitelny. Tento převod je zdarma.

To si radši pustit PIN!

Strip zvětšíte kliknutím

Další komiksy na Peníze.cz

Neznamená to ale, že karta může od této chvíle sloužit jako škrabátko námrazy na skla auta, potřebovat ji budete. Ačkoli máte občanský průkaz, při každém kontaktu s úřadem práce se ještě budete muset prokazovat touto občankou občana speciální kategorie.

Jaké dávky se budou „přes“ sKartu vyplácet

Některé z dávek jsou jednorázové, bude Úřad práce i kvůli nim vydávat karty?

Lidem se zdravotním postižením také sKarta – s jiným designem, viz box – nahradí současné invalidní průkazy.

Dávky mi doteď chodily složenkou, nechci nic měnit

Motivací pro zavedení výplaty dávek prostřednictvím sKaret prý byla především úspora stovek milionů korun. Pokud MPSV odstřihne lidi od složenek (nebo správněji poštovních poukázek), jejichž prostřednictvím se k valné většině z nich dávky dostávají, úspora je jistě nasnadě.

Mnoha lidem se tak ale přístup k dávce značně zkomplikuje. Co si počnou ti, kteří mají problémy se dostat z domu a peníze jim nosí pošťačka, nebo ti, pro které bankomat a platba kartou představují technologickou bariéru, se kterou se vyrovnají nesnadno nebo vůbec, nebo třeba ti, kteří mají nejbližší bankomat a obchod, kde berou karty, kilometry daleko?

Můžeme citovat z debat pod předchozími články, které jsme sKartě věnovali.

Čtenářka Iva třeba píše: „Nemohu se moc pohybovat a mám dceru, která je postižená a na kterou pobírám příspěvek, takže ani jedna nemůžeme dojít do bankomatu.“ Nebo podobný případ, který popsala jiná diskutující: „Moje sousedka, které je 76 let, velmi špatně chodí, takže nevychází z domu, a má invalidní dceru, na kterou pobírá příspěvek čtyři tisíce korun. Nosí jí ho doručovatelka. Co ta si počne s nějakou kartou?“

Takových lidí není vůbec málo. Mají kromě sKarty vůbec jinou šanci, jak peníze od státu čerpat? Ministerstvo po dlouhých rozpacích – jako by ho zaskočilo, že lidé se diluviálních složenek nebudou chtít radostně vzdát – vydalo prohlášení, ve kterém říká, že do konce roku 2012 bude peníze těm, kteří na tom budou trvat, dál posílat poštovní poukázkou. V příštím roce už prý budou existovat komerční produkty, které umožní koupit si jinou dodávku peněz. Jak připomíná, jednu takovou službu má samotná Česká spořitelna: za 15 korun + cenu poukázky (26 Kč do pěti tisíc korun, 36 Kč nad pět tisíc korun) se dají peníze z účtů spořitelny poštovní poukázkou posílat. Ovšem ne z účtu k sKartě. Jak ministerstvo uvádí „zahrnutí této možnosti mezi nadstandardní služby k sKartě, budeme od ČS požadovat“. Je to sice trochu pozdě, ale přece.

Samozřejmě si ale nemůžeme odpustit poznámku, že vlastně stačilo říct, že kdo bude chtít dostávat peníze poštou, bude si napříště za doručení platit sám. Stát by tak ušetřil peníze úplně stejně. A ani by nepotřeboval jako parťáka soukromý bankovní dům.

Jaké typy karet se budou vydávat

Základní

Na kartě bude vaše jméno a příjmení, číslo karty, datum, kdy vyprší její platnost (nastavená je čtyřletá), a na zadní straně i váš vlastnoruční podpis a identifikační číslo v systému Úřadu práce ČR.

Speciální

Držitelům bude sloužit i jako průkaz osoby zdravotně postižené. Kromě shodných údajů jako na základní kartě, na ní navíc bude i druh průkazu, černobílá fotografie držitele, symbol označení osoby se zdravotním postižením a datum jejího narození.

Dostane-li sKartu postižené dítě či člověk, který není způsobilý k právním úkonům, bude mít kartu bez platební funkce. Jeho karta tedy bude plnit pouze funkci průkazu osoby zdravotně postižené. Zákonný zástupce (rodič či opatrovník) pak dostane kartu s platební funkcí a bude moci s penězi nakládat.

Z bankomatu České spořitelny nedostanu dávku celou

Smířili jste se s tím, že vám dávky budou chodit na nový účet u České spořitelny. Ke každé dávce máte jeden výběr zdarma. Fajn. Ale dávku z bankomatu celou nedostanete. Proč? Bankomaty České spořitelny vydávají jen bankovky v nominální hodnotě 200, 1000 a 2000 korun. Takže jestliže pobíráte například přídavek na dítě ve výši 500, nebo 610, nebo 700 korun, počítejte s tím, že naráz si celou částku nevyberete. U jiných bankomatů sice můžete být o něco málo úspěšnější, mince ale dosud z žádného nepadají. Někdo nad tím může mávnout rukou, ale pro příjemce dávek může být stovka „uvízlá“ v bankomatu docela dost.

Co s tím? Na pobočce České spořitelny peníze z sKarty nevyplácejí, můžete si je sice nechat převést na jiný účet, ale obecně jsou poplatky za výběr hotovosti dost vysoké. Takže můžete za zbytek peněz nakoupit v obchodě, nechat zůstatek na účtu do příštího měsíce... nebo zkoušet přesvědčit úředníky, že jste odůvodněný případ a potřebujete složenku.

Částky zaokrouhlené na stokoruny budete moci vybírat také v některých obchodech. Je to zajímavá novinka, která v původních propozicích sKaret nebyla. Cashback, jak se této službě říká, budou – jak uvedl ministrův náměstek Vladimír Šiška v rozhovoru pro Aktuálně.cz – k sKartám nabízet minimálně obchody sítě Coop. Pokud v takovém obchodě utratíte karty aspoň tři stovky, budete si od pokladní moci vybrat hotovost až do výše 1500 korun.

Celkově je to systém pro milovníky paměťových her, puzzle, sudoku a podobně. Pokud byste ztráceli přehled, co jste z karty vyčerpali, můžete se na zůstatek podívat v kterémkoli bankomatu České spořitelny, můžete se chodit ptát do České spořitelny na pobočku nebo ho zjistíte přes internet na portálu www.skontakt.cz, který byl pro sKarty zřízen. Případně si můžete nechat výpis zasílat poštou.

Chci sKartou platit alkohol či cigarety, bojím se, že to nebude možné

Pokud berete sociální dávky, jako je například rodičovský příspěvek či podpora v nezaměstnanosti, nebudete nijak omezováni v tom, za co peníze utratíte. Klidně je můžete hned, jak přijdou na účet, jít propít do šantánu.

Anketa

Jde zabránit zneužívání sociálních dávek?

Přísnější kontroly plánuje ministerstvo jen u problémových příjemců takzvaných adresných dávek, tedy především dávek v hmotné nouzi. Ti dnes nedostávají peníze, ale stravenky či poukázky, za které by alkohol v obchodech neměli dostat. Protože ale u karty nejde hlídat, za co se peníze utrácejí, tato kontrola naopak odpadá. Ministerstvo sice plánuje hlídat nákupy přes takzvané elektronické účtenky, ale kdy to bude, je zatím ve hvězdách. A taky je ve hvězdách, jestli to vůbec bude. Znamenalo by to totiž nucenou hromadnou výměnu platebních terminálů. Jediným omezením bude nemožnost zaplatit sKartou v baru, herně a některých specializovaných prodejnách, ministerstvo uvádí jako příklad klenotnictví. Věřme odborníkům, že tam běžně alkoholici na dávkách chodí hýřit.

Dá se očekávat, že při zavádění sKaret se ještě objeví mouchy. Dá se doufat, že ministerstvo při jejich „odlaďování“ bude postupovat rychle, ne jako v případě výplaty složenkou, kdy až pod tlakem veřejnosti a za zmatených prohlášení začalo téměř v okamžik spouštění hledat řešení, jak tento způsob zachovat. Palec nahoru aspoň za to, že se svou představu tentokrát rozhodlo napřed testovat v malém.

Přístup k dávce je bezplatný. Nebo za pěkně mastný poplatek

Česká spořitelna si za většinu služeb nebude účtovat žádné poplatky. Zdarma budou všechny bezhotovostní platby u obchodníků i jeden výběr z bankomatu České spořitelny, nebo jeden bezhotovostní převod ke každé dávce. Pozor ale! – pokud si budete vybírat peníze z bankomatu jiné banky, zaplatíte tučný poplatek – 40 korun. 

Přehled základních poplatků (v korunách)

Vydání karty jedenkrát za 4 roky

zdarma

Otevření a vedení platebního účtu

zdarma

Bezhotovostní platba kartou u obchodníka

zdarma

Výběr z bankomatu České spořitelny:

-      1 výběr nebo provedení 1 bezhotovostního převodu ke každé dávce

zdarma

-      každý další výběr

6

Výběr z bankomatu jiné banky

40

Výběr hotovosti při platbě kartou u obchodníka, tzv. cash back

6

Dotaz na zůstatek v bankomatu České spořitelny nebo prostřednictvím www.skontakt.cz

zdarma

Dotaz na zůstatek v bankomatu jiné banky

20

Opětovné zaslání PIN / bezpečnostního hesla doporučeně do vlastních rukou

100

Provedení zákazu na kartu (blokace karty)

zdarma

Vyrobení náhradní karty

240

Zdroj informací: www.skontakt.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2012 10:37, lubino

Když jsem koukal do tabulky a uviděl těch 240 za novou kartu , tak mě to " pobavilo" .Už to vidím celkem jasně , kolik lidí s problémy horních končetin ji ztratí a bing, musíš zaplatit za novou.To bude pro spořku rito.Já vím , že ten systém se musí nějak změnit , ale mám pocit , že to vymýšlejí lidé, kteří nemají absolutně představu , jak člověk s hendikepem vlastně žije.

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 9. 2012 8:55, Jirka13

Říkali, že ne.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úřady práce začnou rozdávat sKarty. Dosáhne na dávky snáz exekutor?

18. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Úřady práce začnou rozdávat sKarty. Dosáhne na dávky snáz exekutor?

Výplata sociálních dávek v Česku se otřese v základech. Změny se dotknou milionu domácností. Na konci června začnou úřady práce rozdávat sociální karty. Hledali jsme odpovědi na dosud... celý článek

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

1. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 36 komentářů

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

Bude mít sKarta pro příjemce sociálních dávek nějaký přínos? A opravdu díky ní stát ušetří, nebo jde jen o další zpackaný projekt? Ptali jsme se šéfa Transparency International Davida... celý článek

Revoluce ve výplatách sociálních dávek se blíží!

21. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 45 komentářů

Revoluce ve výplatách sociálních dávek se blíží!

Podpora v nezaměstnanosti a prakticky všechny dávky až na důchody a nemocenské. Od konce června se postupně všechny tyto peníze začnou příjemcům posílat přes Českou spořitelnu. K výběrům... celý článek

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

26. 1. 2012 | Gabriel Pleska | 64 komentářů

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů... celý článek

Partners Financial Services