Tomáš Prouza: Předdůchody – další nepovedený trik

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 26. 6. 2012 | 13 komentářů
Když před dvěma týdny vláda schválila návrh zákona o předdůchodech, dostalo se jí až neobvyklé pochvaly z mnoha stran. To by měla být pro vládu příjemná změna – jenže pochvaly skončí v okamžiku, kdy se nad navrženým systémem někdo pořádně zamyslí.
Tomáš Prouza: Předdůchody – další nepovedený trik

Na první pohled to zní v době utahování opasků a zvyšování daní jako hezká pohádka – budete si moci pět let před důchodem čerpat peníze ze svých penzijních úspor, nijak vám to neovlivní budoucí důchod, a pokud budete nezaměstnaní, stát za vás dokonce bude platit zdravotní pojištění.

Jak ale bude vypadat teoretická pohádka v praxi? Předdůchody bude možno vyplácet pouze z nových penzijních fondů, po kterých bude podle odhadů mnohem menší poptávka, než by měla – kvůli neschopnosti vlády důchodovou reformu dobře nastavit (anebo aspoň dobře vysvětlit, když už se nepovedlo její nastavení). První slabinou tedy je to, že předdůchody nebude moci získat významná část populace, pro kterou budou nové penzijní fondy nevýhodné.

Není odborář jako odborář

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Tak konečně víme, jak dlouho ještě pojede perpetum mobile zvané Pojišťovna Direct: právě jde na přistání. A dost tvrdé.
  • Jak vypadá moderní arogance moci v podání ministerstva kultury? Mňačko by se divil... Doporučuji.
  • Geniální způsob podpory internetu v ČR: bezdomovcům bude MPSV dávat info o dávkách přes internet banking tunelové sKarty.

Vyplácený předdůchod navíc bude muset dosáhnout alespoň třiceti procent průměrné mzdy. Zájemce o předdůchod si bude muset naspořit částku v řádu stovek tisíc korun – druhou slabinou předdůchodů tedy je, že na první předdůchody dosáhnou klienti penzijních fondů po desítkách let spoření. A to především ti s vyššími příjmy, kteří se dokážou zabezpečit i jinak.

Politicky vláda předdůchody odborům a voličům prodává jako soucitné opatření s těmi, kteří těžce fyzicky pracují v oborech, kde šance na uplatnění končí mnohem dřív než v šedesáti pěti a více letech. Jenže každému, kdo se na chvíli zamyslí, dojde, že v těchto zaměstnáních si jen málokdo bude moci spořit několik tisíc měsíčně. Třetí slabinou tedy je, že bez vysokých úspor, na které ale ti nejpotřebnější nemají šanci dosáhnout, zůstane předdůchod jen líbivým heslem bez náplně. Je škoda, že odborářští bossové neumějí počítat (protože pro většinu členů odborů bude nabízený předdůchod nereálný – na rozdíl od odborářských bossů samotných).

Anketa

Budou mít předdůchody úspěch?

Podpora nových penzijních fondů na úkor všeho ostatního

Čtvrtou a poslední slabinou je to, že se navržený systém vztahuje jen na jediný finanční produkt, navíc na produkt, kterému podle průzkumů téměř nikdo nevěří. Existuje přece mnoho dalších produktů, ve kterých si lidé mohou spořit, na které jsou zvyklí a ze kterých by mohli čerpat pravidelné měsíční dávky. A kvůli kterým by nemuseli platit další zbytečné poplatky, případně si pořizovat produkt, který pro ně není výhodný.

Jenže politický úkol zřejmě nezněl „připravte něco užitečného“, ale „udělejte něco líbivého na podporu špatně nastavené penzijní reformy“. A tak se ministerstvo financí opět vžilo do stále oblíbenější role inženýra finančního trhu a udělalo poměrně hezkou laskavost jedné vybrané skupině. Jednou ale třeba udělají i něco, co bude prospěšné všem. Naděje tady pořád ještě je… 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2012 17:11, Pavel Opočenský

Vše, co stát dnes nabízí je jenom podvod a zlodějina na lidi,kteří tomu nerozumí.Je to zločin této vlády proti lidem, kteří se nemohou a neumí bránit.Jejich povolání je většinou těžká práce a ne úřednické žvanění.Tato vláda si zasluhuje největší možný trest za své konání.Lidi už jim přestaňte konečně věřit a nedejte se klamat falešnými sliby.Denně vám v televizi říkají:"Neotvírejte nikomu,nic nepodepisujte,nic neplaťte.Narazíte jenom na podvodníky."A toto je právě ten stav kdy vás sprostě okrádá současná vláda.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 6. 2012 13:28, nafta

@Vít Suchý : ja se obavam, ze nemate pravdu.
Soucasny druhy pilir se po 1.1.2013 stane 3tim pilirem (proc takovyhle nesmysl, to bychom se museli zeptat na vlade) a predduchod se tedy bude tykat staronoveho druheho pilire.
Treti pilir budou prave ty smlouvy, ktere si dnes spousta lidi plati.

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

22. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

Co si myslí Tomáš Prouza, Lukáš Kovanda, Martin Prokop a další osobnosti ze světa financí o zavedení takzvaných předdůchodů?

Na stáří spořte s...

10. 6. 2012 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Na stáří spořte s...

Připravte se, bude to maso! Už to sice začalo, ale ještě to není úplně ono... Brzy nemine den, aby vás někdo nenutil myslet na budoucnost. Ve skutečnosti ale nebude chtít, abyste se... celý článek

Sněz o knedlík víc, umři o 37 minut dřív. Státní web vysvětluje reformy

8. 6. 2012 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

Sněz o knedlík víc, umři o 37 minut dřív. Státní web vysvětluje reformy

Ministerstvo práce a sociálních věcí má nové stránky o důchodové reformě. Vypadají skoro normálně. Jenomže namísto řešení problémů přinášejí jen úřednické ptydepe. A trable těm, kteří... celý článek

Předdůchody: užitečná novinka? Snad. Nejsou ale pro každého!

7. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Předdůchody: užitečná novinka? Snad. Nejsou ale pro každého!

Pět let před důchodovým věkem bude možné zažádat o předdůchod. Fakticky jde o předčasné čerpání z nástupce penzijního připojištění, doplňkového penzijního spoření. Stát zároveň bude... celý článek

Jak utrápit stavební spoření k smrti

24. 4. 2012 | Tomáš Prouza | 36 komentářů

Jak utrápit stavební spoření k smrti

Stavební spoření mělo důvěru klientů. Teď má padáka. Je strategickou chybou ministerstva financí, že se nepokusilo udělat z populárního produktu spojence pro svůj největší boj: penzijní... celý článek

Partners Financial Services