PayPal pro začátečníky. Jak platit (a být placeni) nejoblíbenější virtuální peněženkou

Michal Kašpárek | rubrika: Jak na to | 25. 11. 2011 | 308 komentářů
PayPal pro začátečníky. Jak platit (a být placeni) nejoblíbenější virtuální peněženkou
Nevyplňujte na internetu pořád dokola svou adresu a číslo kreditky, chraňte svoje peníze před hackery a nakupujte levné zboží ze zahraničí.

Co je to ten Google, jaký to má výhody?“ zeptali se mě minulý týden nezávisle na sobě dva mí jinak světa znalí kamarádi pod třicet. Ne, počkat, zeptali se mě vlastně: „Co je to ten PayPal, jaký to má výhody?“ Čelist mi ale překvapením spadla úplně stejně.

PayPal.com, mí milí, je (navzdory některým vrtochům) už víc než dekádu nejbezpečnější, nejpohodlnější a nejspíš nejrozšířenější způsob, jak platit po internetu služby i zboží z celého světa. Ale taky přijímat platby ze zahraničí, nebo dokonce prodávat zboží. Už pět let ho můžete používat i v Česku, přesto o něm zdaleka neví každý.

Přestaňte pořád dokola datlovat devatenácticiferná čísla z platebek a riskovat, že se k nim dostane někdo, kdo nemá. Neplaťte dál českým bankám stokorunové poplatky za drobné převody ze zahraničí a do zahraničí. A hlavně: zapomeňte na dobírky. Budeme předstírat, že jste tyto hlouposti nikdy neudělali a ukážeme si, jak „ten PayPal“ funguje.

Pozor! Čas letí

Aktualizujeme!

Není nic staršího než včerejší noviny. A loňský návod k PayPalu. Tady máte čerstvý:

Jak na PayPal: Založení účtu krok za krokem

Zakládáme účet (5 minut) a poprvé nakupujeme (30 sekund)

Virtuální peněženka, ať už PayPal, nebo některý z jeho konkurentů (MoneyBookers), se chová skoro vždy podobně. Je to prostředník mezi vaším bankovním účtem a účtem prodejce. Představte si, že si v reálném světě chcete koupit něco na inzerát z novin. Taky byste se nenechali kvůli ojetému bicyklu vylákat s rancem peněz do temného dvora. A pokud by vám prodejce kolo jinde předat nechtěl, odměřili byste přesnou částku a poslali tam s ní stokilového kamaráda. Takhle nějak funguje PayPal, „přečerpávací nádrž“.

K založení účtu potřebujete:

  • E-mailovou adresu.
  • Kartu, kterou můžete platit na internetu. (Není nezbytně nutná, ale bude to s ní rychlejší.)

To je všechno.

► 1. Na hlavní stránce, paypal.com, klepněte na New to PayPal? Sign up.

► 2. Ověřte si, že PayPal správně poznal, že jste z Česka, a pokud vám nevyhovuje angličtina, vyberte si španělštinu nebo francouzštinu. Čeština bohužel chybí. (Provozovatelé služby už přes rok slibují její počeštění, zatím planě. Pro běžné používání si vystačíte s tímto návodem, aspoň začátečnickou angličtinu ale můžete občas potřebovat kvůli případným chybovým hlášením.) Klepněte na Get started.

PayPal pro začátečníky

► 3. Pak vyplňte svoje kontaktní údaje, včetně telefonního čísla. E-mail bude sloužit jako přihlašovací jméno. Jde tu o prachy, takže heslo by mělo být neuhádnutelné, kdepak jméno nejmladšího dítěte. Pohrajte si s nějakým slovem, ve kterém část písmen nahradíte čísly, a pak to doplníte interpunkcí.

PayPal pro začátečníky

► 4. V mailu vám mezi tím přistála potvrzovací zpráva. Klepněte na Link Now a přihlaste se znovu svým báječným neprůstřelným heslem.

► 5. Vyberte si způsob, jakým svou peněženku budete plnit.

PayPal pro začátečníky

Buď můžete peníze převést ze svého účtu, což pár dnů trvá. Klepněte na Learn How ve sloupci Top My Paypal Account a opište si variabilní kód a číslo účtu, kam peníze pošlete.

PayPal pro začátečníky

Druhá, pohodlnější možnost je propojit PayPal se svou platebkou. Vyberte Continue v Pay With My Credit Card a uložte její číslo.

Pokud tento krok z nějakého důvodu přeskočíte, najdete později číslo účtu, kam poslat peníze, v My Account → Top Up. Kartu, respektive její číslo zas vyplníte po klepnutí na odkaz Link and confirm my debit or credit card na hlavní stránce.

► 6. Když si uložíte číslo platebky, PayPal vám z ní strhne 50 korun. Ty máte k dispozici pro nákupy, slouží pouze k ověření, že máte i přístup k výpisům z účtu, nejen (kradené) kartě. Na přehledu transakcí uvidíte u padesátikoruny čtyřmístný ověřovací kód, ten pak přepište do stejné stránky, kde jste zadávali číslo kreditky. Do té doby můžete PayPalem utratit jen 2 500 korun za měsíc.

PayPal pro začátečníky

► 7. Kdykoliv pak internetový obchod nebo poskytovatel nějaké služby nabízí možnost platit PayPalem – což dělá drtivá většina zahraničních, malé procento českých – zvolte ji. Stránka vás pak přesměruje na PayPal, kde zadáte svůj mail, heslo k účtu a potvrdíte částku. Platba proběhne v řádu sekund. Prodejce navíc od PayPalu získá vaši adresu, kterou tak nemusíte opět vyplňovat.

PayPal pro začátečníky

Občas vás PayPal po zadání hesla pošle zpátky na stránky obchodu, kde objednávku dokončíte tlačítkem jako Purchase nebo Place your order. To je v pořádku. Ale nikdy, nikdy, nikdy nezadávejte svoje heslo na jiném webu než https://www.paypal.com – i kdyby vás o to někdo nakrásně prosil mailem nebo telefonátem.

Posíláme peníze zahraničním přátelům

Na to, abyste někomu zaplatili, ale vůbec nepotřebujete platební bránu. Řekněme, že vám někdo v zahraničí prokázal laskavost – třeba opravil auto – a vy byste se mu rádi revanšovali.

Pak nechť vaše myš následuje v administraci PayPalu odkaz Send Money a zde záložku Personal. Do pole e-mail vyplňte název paypalového účtu svého protějšku (tedy nikoliv libovolný e-mail, ale jen ten, o kterém si ověříte, že jej známý používá na PayPalu). Dále zadejte částku (v korunách nebo jiné měně) a vyberte, o jaké peníze jde. Gift je dárek, Living expense životní náklady (třeba nájem), Payment owned je dluh za nějakou platbu (třeba v restauraci), Other cokoliv dalšího. Klepněte na Continue, platbu potvrďte a peníze se během okamžiku převedou z vaší virtuální peněženky do té druhé.

PayPal pro začátečníky

Náklady na takové transakce se můžou lišit podle typů konkrétních účtů. Většinou ale můžete počítat s částkou 3,4 procenta z platby plus fixních 10 korun. U stokorunových převodů jsou tak poplatky relativně nízké (třeba 44 korun za poslání tisícovky), u vyšších už je to dražší.

Šup s penězi na účet

Pokud naopak přes PayPal zaplatí někdo vám samotným, peníze si na klasický bankovní účet pošlete přes My Account → Withdraw → Withdraw Funds to Your Bank Account. Potřebujete k tomu znát IBAN svého účtu, který zjistíte od banky, popřípadě vypočítáte na stránkách ČNB.

Kde provětrat virtuální peněženku

PayPal před víc než desetiletím získal slávu jako jednoduchý platební systém pro aukční web eBay. Tam jej najdete doteď – a na britské mutaci najdete spoustu blbostí, které dostanete do schránky bez cla a DPH ještě před Vánocemi.

Anketa

Za nákupy na webu...

V (taktéž britském) obchodě Book Depository zase seženete a PayPalem zaplatíte spoustu knih. Díky nulové dani z přidané hodnoty a poštovnému zahrnutému v ceně (na které to není poznat) tak během týdne dostanete do schránky levné čtení. Ne každý si sice chce číst Shakespeara nebo Agathu Christie v originále, ovšem u fotografických publikací nemusí ani neangličtinářům těch pár slov v cizím jazyce vadit.

A nakonec má oblíbená divočina, DealExtreme. Laciná elektronika z Hongkongu, opět s poštovným v ceně, se už stala senzací mnoha oslav a večírků. Doporučuji objednat sáček blbostí, které vás zachrání, až zase zapomenete na něčí narozeniny. Jen pozor na povinnost platit clo a DPH u zásilek nad 22 eur. A taky na skutečnost, že je kapitánům lodí z východní Asie i úředníkům proclívací pošty jedno, že si něco objednáváte v listopadu a chcete to mít ještě před Vánoci.

Redakce radí: do sítě s Kašpárkem

Michal Kašpárek

... a další komentáře Michala Kašpárka

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+988
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 308 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 11. 2011 9:21, Kvak

Proč kupovat něco co je u nás předražené? Každému co jeho jest...

Zobrazit celé vlákno

+90
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2012 22:49, Adam goliáš

paypal je největší píčovina hned po facebooku . kde mám vzít ten 4 digit code ? jak si zvolit kolik mám poslat na účet v cz bance peněz ? neintuitivní anonimní rádoby novota k ničemu

-431
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (308 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kafka internetovým podnikatelem: jak podivné regulace omezují služby

5. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Kafka internetovým podnikatelem: jak podivné regulace omezují služby

Že je podnikání na internetu snadné? Český úředník ruku v ruce s tím bruselským dělají vše pro to, aby dál nebylo.

Ať žije dobírka! Z placení přes internet mají Češi pořád hrůzu

30. 5. 2011 | Michaela Kadlecová | 12 komentářů

Ať žije dobírka! Z placení přes internet mají Češi pořád hrůzu

Internetových obchodů u nás stále ještě přibývá, naučili jsme se v nich nakupovat a baví nás to. Pozoruhodné ovšem je, že favoritem pro platby za tyto nákupy zůstává starodávná dobírka.... celý článek

Proč e-booky nejsou a nebudou za pusu

7. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Proč e-booky nejsou a nebudou za pusu

Jeden z mýtů o digitálních médiích říká, že srazí cenu i kvalitního obsahu kamsi k nule, v případě knih do řádu desetikorun. E-booky přitom stojí skoro stejně, a někdy dokonce více... celý článek

Daň z kafkovské hodnoty

22. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Daň z kafkovské hodnoty

DPH napařená na balíky ze zahraničních e-shopů měla pomoci rozpočtu. Státu ale nula od nuly pojde, protože na její výběr musí nabírat nové úředníky. S těmi vás mimochodem čeká složitá... celý článek

Michal Kašpárek: Buď vlastenec! Čekej na poště a nakupuj u Krkovičky

28. 1. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Michal Kašpárek: Buď vlastenec! Čekej na poště a nakupuj u Krkovičky

Placení DPH i z docela malých zásilek ze zámoří má pomoci evropským obchodníkům i rozpočtům. To se podaří jen stěží – s opruzem na poště ale můžete počítat jistojistě.

Partners Financial Services