Jak na PayPal: Založení účtu krok za krokem

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 31. 10. 2016 | 31 komentářů
Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak založit účet, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor při placení v cizí měně.
Jak na PayPal: Založení účtu krok za krokem

Globální platební platforma PayPal funguje téměř dvacet let a počet lidí, kteří prostřednictvím PayPalu platí (nebo platby přijímají) neustále roste. Pro srovnání – zatímco v roce 2014 PayPal aktivně využívalo přes 150 milionů uživatelů, aktuálně má kolem 179 milionů aktivních zákaznických účtů a například jen loni přes něj prošlo 4,9 miliard plateb. Uvedená čísla do jisté míry samozřejmě ovlivňuje i propojení PayPalu s aukčním serverem eBay – ještě donedávna platilo, že kdo neměl účet u PayPalu, na eBay nezaplatil.

Kromě eBay lze ale prostřednictvím PayPalu platit i v řadě dalších internetových zahraničních i tuzemských obchodech. Uživatelům nabízí rychlejší a komfortnější způsob placení – vystačíte si pouze s e-mailem a heslem, které jednoduše zadáte, potvrdíte částku a nákup je hotový. Nemusíte opisovat číslo karty, datum expirace ani CVV kód. Kromě úspory času jde tedy navíc o bezpečnější způsob placení, který ocení zejména ti, kteří obchodníkům neradi svěřují údaje o kartě.

Jenže o co jednoduší a pohodlnější je samotné placení, o to víc vás může PayPal potrápit při založení. Zejména pokud příliš neovládáte angličtinu, případně jiný světový jazyk. Proto jsme pro vás připravili podrobný návod – provedeme vás založením účtu, jeho dobíjením a poradíme i s posíláním peněz mezi jednotlivými uživateli. V článku navíc najdete přehlednou galerii, ve které si můžete celý postup projít krok za krokem, případně si jen ujasnit problematickou pasáž.

Doporučujeme nejprve pročíst článek a pak se vrátit ke galerii. Ale samozřejmě můžete začít hned s fotkami – kliknutím na tlačítko nebo fotku.

Založit a ověřit

Předně, pokud chcete PayPal využívat, neobejdete se bez platební karty – debetní či kreditní, na které máte povolené platby na internetu. Většinou je potřeba i internetové bankovnictví, na PayPalu se ale dá, i když omezeně, fungovat i bez něj. Pokud tedy splňujete alespoň první podmínku, můžete na stránkách PayPalu odstartovat registraci a založení účtu. Jako první je potřeba projít klasickým registračním kolečkem – zadáte e-mail, dostatečně silné heslo a pár údajů o sobě.

Jako další pak budete muset spárovat PayPal s platební kartou. Přidání platební karty se při založení účtu nevyhnete, platit s ní prostřednictvím PayPalu ale nemusíte – jak nabít PayPal účet si povíme později. Jestliže se vám kartu nedaří přidat, důvod může být dvojí. Buď nemáte povolené platby přes internet, nebo jde o kartu Maestro, kterou PayPal nepodporuje. Naopak s kartou MasterCard, VISA, American Express a Discover byste měli být úspěšní.

Jakmile se vám povede kartu přidat, PayPal účet je založený. Tím ale rozhodně práce nekončí, naopak přichází na řadu proces ověřování – e-mailu, pomocí kterého jste se do PayPalu přihlásili, a spárované platební karty. Platební kartu je potřeba ověřit pro nastavení vyššího limitu, jinak bude vaše měsíční útrata omezená částkou 2500 korun. Aby si PayPal ověřil, že ten, kdo kartu zadal, je jejím skutečným vlastníkem a má přístup k účtu, ke kterému je vedena, strhne vám padesát korun. Ve výpisu transakcí na vašem účtu pak u této transakce najdete čtyřmístný kód, který přepíšete do příslušného políčka v PayPalu a ověření platební karty bude vyřízené. O padesátku nicméně nepřijdete, PayPal vám ji za pár dní (v našem případě to byly dva dny) vrátí na bankovní účet.

Ověření e-mailu i platební karty si můžete krok za krokem projít v galerii.

Nabíjení účtu: Máte dvě možnosti

Jestliže jste úspěšně prošli výše popsanými kroky, je váš PayPal účet připravený a můžete začít nakupovat, případně posílat peníze dalším uživatelům PayPalu. Pokud ale nechcete, aby se peníze strhávaly z vaší karty, můžete si libovolnou částka nabít přímo na PayPal. Na výběr máte ze dvou možností – bankovního převodu a služby Trustly.

V prvním případě je potřeba propojit s PayPalem bankovní účet – ale pozor, musí jít o konto vedené na vaše jméno. Jakmile účet propojíte – návod najdete v naší galerii – můžete dobíjet. Číslo účtu, na který je potřeba peníze poslat, najdete přímo v PayPalu včetně unikátního Transfer ID, které je potřeba pro spárování platby. Transfer ID zadávejte do poznámky k platbě nikoli jako variabilní symbol – jednak je příliš dlouhé, aby se do příslušné kolonky vešlo, a hlavně by vám peníze jen tak nedorazily. Nabití účtu PayPal většinou trvá dva až tři pracovní dny.

Kdo by potřeboval rychlejší způsob, může využít službu Trustly – požadovaná částka přistane na PayPal účtu během pár vteřin. Dobíjení přes Trustly ale není pro všechny. Podmínkou je, že máte účet u jedné z vybraných bank, konkrétně u UniCredit, mBank, ČSOB, Era/Poštovní spořitelny, České spořitelny nebo Raiffeisenbank.

Anketa

Nakupujete po webu v cizozemsku?

Pro řadu uživatelů ale bude dobíjení přes Trustly problematické i z jiného důvodu – pro dobití je potřeba zadat přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, samozřejmě včetně hesla. Pokud ve vás takový postup vzbuzuje nedůvěru, možná pomůže pár čísel. Švédská fintech společnost Trustly funguje od roku 2008, spolupráci s PayPalem pak zahájila v roce 2014. Aktuálně působí na 21 trzích v Evropě a měsíčně v průměru zpracovává kolem milionu plateb.

Posílání peněz mezi PayPal účty

Konečně poslední možnost, jak PayPal využít, je přeposílání libovolných částek v různých měnách dalším uživatelům PayPalu. Využít ho můžete jak pro soukromé účely, tak i v případě, že čas od času něco prodáváte. Počítejte ale s tím, že tyto transakce jsou zpoplatněné. Za transakci zaplatíte 3,4 procenta z platby plus fixní poplatek deset korun – například za částku tři tisíce korun si tedy připlatíte 112 korun. Procenta z platby jsou stejná, i pokud posíláte peníze v jiné měně a kolem desetikoruny se pohybuje i fixní poplatek. Konkrétně jde například o částky 0,35 EUR, 0,30 USD nebo 0,20 GBP.

Platit musíte jako prodávající a poplatku se nevyhnete, ani když posíláte peníze známým. V druhém případě ale platí, že poplatek vám PayPal naúčtuje, jen když se budou peníze strhávat z platební karty. Jestliže máte dostatečný zůstatek přímo na PayPalu, peníze se jednoduše strhnou přímo z něj a žádný poplatek není třeba.

Jestliže chcete využívat PayPal především kvůli přeposílání peněz v cizích měnách, patrně vás bude zajímat, s jakým kurzem můžete u PayPalu počítat. Odpověď není jednoduchá – záleží, zda chcete, aby PayPal strhl peníze z platební karty nebo zůstatku na PayPal účtu. V prvním případě převede PayPal peníze podle aktuálního kurzu vydavatele karty, ve druhém podle vlastního kurzu, který vychází hůř, protože do něj PayPal rozpočítává poplatek za konverzi.

Spočítejte si to

Chcete známému z Německa poslat sto eur. Peníze můžete poslat buď jako SEPA platbu prostřednictvím své banky, nebo pomocí PayPalu. Pro ilustraci jsme vybrali nízkonákladovou Fio banku, klasickou ČSOB a PayPal.

Fio banka

ČSOB

PayPal

Odchozí SEPA platba: 20 Kč

Odchozí SEPA platba: 250 Kč

Poplatek za transakci: 109,7 Kč (3,75 eura)

Kurz: 27,609

Kurz: 27,615

Kurz + poplatek za konverzi: 29,24

Celkem: 2780,90 Kč

Celkem: 3011,5 Kč

Celkem: 3033,7 Kč

Pokud zvolíte konverzi podle vydavatele karty, částka 103,75 eura se převede podle kurzu vaší banky. Jestliže jste například klientem ČSOB, odeslání sta eur s PayPalem by vás mělo přijít zhruba na 2865 Kč.

Při přeposílání peněz v cizí měně se tedy spíš vyplatí čerpat peníze z karty a řídit se kurzem jejího vydavatele. Návod, jak výhodnější kurz nastavit, najdete v naší galerii.

Výše uvedené nicméně platí především pro ty, kteří peníze posílají z jednoho PayPal účtu na druhý. Pokud chcete PayPal využívat čistě jako zákazníci, třeba při nakupování v zahraničních obchodech, musíte si výhodnější konverzi nastavit trochu jinak.

Podrobnosti, včetně návodu jak reklamovat transakci, najdete v pokračování článku, který napoví jak využívat PayPal v praxi – na aukčním serveru eBay.com:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+259
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 11. 2016 8:48, Šárka

Kdo chce obchodovat, tak se prostě naučí anglicky.

Zobrazit celé vlákno

+146
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 11. 2016 7:19, MOJE JMÉNO

Od takového molocha, jako je tato společnost bych očekával, že pro něj nebude problém lokalizovat svůj web do většiny jazyků. Nějak těm manažerům nedochází, že tu jde o peníze a spousta lidí si prostě a jednoduše není jistá při zakládání a správě účtu co a jak. Jsem přesvědčen, že za několik milionů investice do překladů by se jim počet uživatelů min. zdvojnásobil.

-143
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

PayPal v praxi: Jak nakupovat a platit na eBay

1. 11. 2016 | Monika Veselíková | 8 komentářů

PayPal v praxi: Jak nakupovat a platit na eBay

Dražit v aukcích nebo nakupovat u obchodníků. Oblečení, elektroniku, nábytek, ale i známky nebo staré desky – aukční server eBay nabízí nepřeberné množství zboží. Poradíme, jak na něm... celý článek

Cashback, způsob, jak ušetřit za nákupy online

19. 10. 2016 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Cashback, způsob, jak ušetřit za nákupy online

Vyberete zboží v e-shopu, zaplatíte a obchodník vám pár procent z platby vrátí. Díky cashbackovým portálům nic nemožného. Jak cashback funguje, kdo ho nabízí a kolik na něm můžete... celý článek

Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

28. 1. 2016 | Zbyněk Kuběj | 3 komentáře

Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

Kdo chvíli stál, již stojí opodál, praví klasik. I v jádru konzervativní instituce, jakými jsou pojišťovny, se čas od času snaží ukázat, že kráčejí s dobou. ČSOB Pojišťovna například... celý článek

Nákupy v zahraničních e-shopech. Jak na DPH a clo

24. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 34 komentářů

Nákupy v zahraničních e-shopech. Jak na DPH a clo

Nakupuje snad letos Ježíšek na cizozemských internetových stránkách? Poradíme mu, jak pozná bezpečný zahraniční e-shop od stránek, které ho chtějí připravit o peníze, a vysvětlíme,... celý článek

Pustíte si tam jeden šmejd a lidi budou mít strach koupit cokoli

7. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Pustíte si tam jeden šmejd a lidi budou mít strach koupit cokoli

Jeden čas jich bylo na tři sta. Do dneška nevydržela ani stovka. Spoluzakladatel druhého největšího slevového portálu Vykupto.cz je přesvědčený o tom, že nakonec zůstane mezi slevovými... celý článek

Partners Financial Services