PayPal v praxi: Jak nakupovat a platit na eBay

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 1. 11. 2016 | 8 komentářů
Dražit v aukcích nebo nakupovat u obchodníků. Oblečení, elektroniku, nábytek, ale i známky nebo staré desky – aukční server eBay nabízí nepřeberné množství zboží. Poradíme, jak na něm nakupovat. A taky proč platit prostřednictvím PayPalu.
PayPal v praxi: Jak nakupovat a platit na eBay

V minulém článku jsme vám radili, jak založit PayPal účet, digitální peněženku, se kterou můžete platit v internetových obchodech, včetně aukčního serveru eBay.com.

Řada obchodníků na eBay dnes sice nabízí možnost zaplatit za zboží platební kartou, pořád ale snadno narazíte na prodejce, u kterých s kartou nepochodíte. Proto, pokud chce nakupovat na eBay, je pro vás založení PayPal účtu sázka na jistotu (o prodávání nemluvě, tam je to nutnost). Při objednávání zboží z nejrůznějších koutů světa ale taky dost možná oceníte bezpečnost platby – při placení s PayPalem jednoduše postačí zadat e-mail a heslo a nákup je hotový. Poslední bod ve prospěch PayPalu je možnost reklamace objednávky. Pokud nedorazí, co jste objednali, a platba proběhla přes PayPal, můžete si na pomoc přizvat jak eBay, tak i PayPal.

V dnešním návodu se dočtete nejen jak na placení nebo řešení sporů s obchodníky. Poradíme i se založením účtu na eBay a samotným nákupem. Jednotlivé kroky si můžete, obrázek po obrázku, projít v galerii.

Doporučujeme nejprve pročíst článek a pak se vrátit ke galerii. Ale samozřejmě můžete začít hned s fotkami – kliknutím na tlačítko nebo fotku.

Založení účtu, hledání zboží

Registrace na stránkách eBay.com je oproti zakládání PayPal účtu mnohem jednoduší. Stačí zadat e-mail, heslo, jméno, příjmení a číslo mobilního telefonu. Na mobil vám pak během chvilky dorazí esemeska s čtyřmístným kódem, který přepíšete do příslušného políčka. Účet je hotový a můžete se pustit do nakupování.

Samotné vyhledávání probíhá stejně jako v každém jiném internetovém obchodě – do vyhledávacího pole jednoduše napíšete klíčové slovo (klidně v češtině). Výsledky pak můžete ještě filtrovat například podle ceny nebo si nechat zobrazit zboží, které je k dispozici hned, nebo takové, kde není třeba platit za dopravu. Nejrůznější filtry lze kombinovat. Pokud máte obavy z důvěryhodnosti prodávajícího, můžete si projít hodnocení uživatelů, kteří už u daného obchodníka něco pořídili. Pak už jen stačí vybrat si z nabídky konkrétní zboží, zvolit počet a případně další vlastnosti (například barvu či velikost u oblečení) a přejít k placení a zadání adresy, na kterou má balíček dorazit.

Anketa

Jak často nakupujete na webu. Předvánoční šílenství v to nepočítejme.

Jak na placení

Kromě PayPalu nabízí řada obchodníků možnost zaplatit za zboží platební kartou. Nicméně, jak jsme psali výš, můžete narazit i na výjimky. Pokud jde o samotné placení, v případě PayPalu se jednoduše přihlásíte do svého účtu pomocí e-mailu a hesla. Jestliže budete platit přímo platební kartou, bude potřeba vypsat do příslušných políček údaje o kartě – šestnáctimístné číslo karty, datum expirace a CVV kód. Počítejte ale s tím, že při platbě kartou eBay neposkytuje garanci vrácení peněz.

Jestliže chcete platit s PayPalem, ještě před samotným placením se vyplatí nastavit si v PayPal účtu výhodnější podmínky pro konverzi měny. Pravidla konverze měn PayPalu jsme naťukli v minulém článku. Pokud jste četli, víte, že PayPal převádí peníze buď podle vlastního kurzu navýšeného o poplatek za konverzi, nebo podle kurzu vydavatele karty. Druhý jmenovaný je výhodnější, PayPal ale každému novému uživateli automaticky nastaví vlastní nevýhodný směnný kurz. Proklikat se k nápravě bude chvíli trvat – přesný postup najdete na konci galerie. Jakmile ale pravidla pro konverzi měn jednou nastavíte, už se o ně dál nebudete muset starat.

Dvojí garance vrácení peněz

Pokud na eBayi platíte prostřednictvím PayPalu, máte garanci vrácení peněz. Program eBay Money Back Guarantee můžete využít v případě, že objednané zboží nedorazí nebo neodpovídá popisu. Nicméně platí pravidlo, že nejdřív byste měli kontaktovat samotného prodejce – jak na to, se můžete opět podívat v naší galerii. Dost často zvládnete vyřešit spor přímo s ním v opačném případě, pokud spolu problém nevyřešíte nebo vůbec neodpovídá, můžete požádat o pomoc eBay.

Na vlastní kůži

Pokud nakupujete u obchodníků z Číny, Hongkongu či podobných zemí a zboží nedorazí nebo třeba nefunguje, bývá nejúčinnější přidání negativního komentáře. Obchodník, respektive jeho zaměstnanci, vás obratem kontaktují a začnou s vámi věc řešit. V praxi jsou ochotní poslat vám zdarma nový kus a za starý dokonce vrátit peníze. Na pozitivních komentářích totiž jejich byznys stojí a v některých případech možná i osobní ohodnocení.

Z korespondence se zástupcem obchodníka z eBay kvůli nefunkční nabíječce:

Drahý příteli,

je mi velice líto, že jsme od vás obdrželi negativní zpětnou vazbu (…) jako řešení navrhuji vrácení peněz a odeslání nové položky. Zároveň bych velmi ocenil, pokud byste mohl přehodnotit svůj komentář a změnit ho na pozitivní. Pozitivní komentáře jsou pro náš obchod i pro mě velmi důležité – pokud budeme mít negativní komentáře, můj šéf mi tento měsíc sníží plat. Jsem jen řadový zaměstnanec, který se vždy snaží co nejlépe pomoci zákazníkům. Upřímně proto doufám, že mě podpoříte.

S pozdravem

Expert prodeje

Vyplatí si nicméně pohlídat si lhůty – konkrétně na vyvolání sporu u eBay máte 30 dní od doručení zboží, respektive od nejzazšího termínu, kdy vám měl balíček od prodejce přijít. Pokud byste náhodou třicetidenní lhůtu promeškali, může ještě do hry vstoupit PayPal, který má okno pro vyvolání sporu 180 denní.

Vrácení peněz pak probíhá jak jinak než na váš PayPal účet. Návod, jak řešit sport přes eBay i PayPal najdete v galerii.

Doprava, DPH a clo

Pokud chcete využívat eBay pro nákup levného zboží z Číny a dalších zemí, většinou můžete počítat s dopravou zdarma. Platit ale nemusíte ani DPH a clo, pokud hodnota zásilky nepřesahuje hranici 22 eur. To samozřejmě platí i pro nákupy v dalších zemích mimo Evropskou unii. Jakmile ale hranici 22 eur překročíte, počítejte s platbou DPH – 21 procent z celkové hodnoty zásilky. Clo je pak nutné platit, pokud je objednané zboží dražší než 150 eur. Jestliže nakupujete pouze v rámci Evropy, clo ani DPH řešit nemusíte, ať je vaše útrata jakákoli.

Podrobnosti, včetně návodu na proclení, v našem starším článku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2017 21:48

Tvoje mama

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na PayPal: Založení účtu krok za krokem

31. 10. 2016 | Monika Veselíková | 31 komentářů

Jak na PayPal: Založení účtu krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak založit účet, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor při placení v cizí... celý článek

Cashback, způsob, jak ušetřit za nákupy online

19. 10. 2016 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Cashback, způsob, jak ušetřit za nákupy online

Vyberete zboží v e-shopu, zaplatíte a obchodník vám pár procent z platby vrátí. Díky cashbackovým portálům nic nemožného. Jak cashback funguje, kdo ho nabízí a kolik na něm můžete... celý článek

Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

28. 1. 2016 | Zbyněk Kuběj | 3 komentáře

Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

Kdo chvíli stál, již stojí opodál, praví klasik. I v jádru konzervativní instituce, jakými jsou pojišťovny, se čas od času snaží ukázat, že kráčejí s dobou. ČSOB Pojišťovna například... celý článek

Nákupy v zahraničních e-shopech. Jak na DPH a clo

24. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 34 komentářů

Nákupy v zahraničních e-shopech. Jak na DPH a clo

Nakupuje snad letos Ježíšek na cizozemských internetových stránkách? Poradíme mu, jak pozná bezpečný zahraniční e-shop od stránek, které ho chtějí připravit o peníze, a vysvětlíme,... celý článek

Chcete přijít o peníze? Vezměte je s sebou na internet!

27. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Chcete přijít o peníze? Vezměte je s sebou na internet!

Když zazvoní neznámý chlapík, že je od pojišťovny a že by rád z bezpečnostních důvodů věděl, kam doma schováváte peníze, jistě to ochotně povíte a rovnou kvůli pojistce domácnosti uděláte... celý článek

Partners Financial Services