Proč e-booky nejsou a nebudou za pusu

Jeden z mýtů o digitálních médiích říká, že srazí cenu i kvalitního obsahu kamsi k nule, v případě knih do řádu desetikorun. E-booky přitom stojí skoro stejně, a někdy dokonce více než tištěné knihy. Nehoráznost? Má to přinejmenším čtyři rozumné důvody.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2011 10:11, Ales

Nabízí se otázka proč kupovat eknihy, které nejsou levnější než ty papírové. Co mi z nich jako zákazníkovi plyne za výhody?
Abych je mohl číst kdekoli potřebuji vybavení. Jednoúčelové není právě levné. Navíc jeho cenu musím připočíst k již tak nelevné ceně obsahu. Víceúčelové (počítač, telefon) je poněkud neohrabané.
Když dočtu papírovou knihu, můžu ji někomu darovat, prodat ji nebo s ní můžu podložit postel. Díky DRM, které mi tak hezky navýší cenu eknihy ji asi těžko daruji, nebo nedejbože prodám. A s K(s)indlem tu postel moc nevypodložím. Takže ekniha mi neposkytuje ani tolik volnosti co její papírová obdoba.
Takže si v podstatě knihu půjčuju s tím, že ji nemusím vrátit do měsíce, ale můžu si ji nechat nafurt. Pokud to není odborná literatura, kterou potřebuju vstřebat hodně rychle, tak je to sakra nevýhodný model.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

19. 10. 2012 15:04 | Jakub

Já, jako majitel e-book čtečky, s tímto článkem nemohu souhlasit. Dalo by se to možná aplikovat na české servery, které prodávají výhradně české knihy. Ti si tu práci možná dají. Ale ani sám velký Amazon nemá ceny e-booků nijak nízké. A ten s tím takovou práci rozhodně nemá. Zaprvé bere již hotovou knihu, na jejíž zpracování by náklady stejně padly, takže je můžeme považovat za náklady "utopené". Překlad neřeší, sazbu a grafiku už vůbec ne. E-booky musí být v jednoduchém formátu, který se dá upravovat přímo ve čtečce. Prostor na internetu taky nemusí nijak řešit, protože Amazon konkrétně, jako spousta jiný prodejců, se soustřeďuje na internetový prodej, čili další utopené náklady. Kdyby se místo toho prodejci snažili srazit ceny na minimum, dosáhli by toho, čeho dosáhl Jobs s iTunes: obrovský zájem lidí. Tím by zvýšili prodej kopií a své náklady by pokryli mnohonásobně. Takhle nás čtenáře spíše nutí získávat e-booky jinde, tvořit si je doma, nebo kopírovat od kamarádů a z internetu. Jejich škoda.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2012 20:25 | P.K.

Ještě dodávám: Kolik přečtete na měsíc knih. Jste dobří když tři, spíše jednu. Kolik si jich tedy má cenu koupit v e-podobě. Zase 1 až tři. Stojí-li e-kniha řekněme o 30-40 Kč méně, kolik ušetříte? Asi stovku. Spíše těch 30 Kč. Jaký je tedy potenciál e-knih oproti papírovým knihám. Kvantitativně minimální. Papírovým knihám tedy nekonkurují ani tak e-knihy ale volně dostupné texty na Internetu a dostupnost videa.
Podobně,ohrožuje stahování videa jejich prodej a návštěvnost kin? Asi ne. Ti co si je stahují stejně do kina nechodí, nanejvýš si počkají až bude film v TV. Kino a video je pro ně prostě příliš drahé. Takže když se stahování znemožní, prostě si počkají až bude v TV. Pak si ho nahrají. Nic víc. Hudba je to samé. V internetu je přes tisíc rádií. Jsme svědky nesmírné inflace dostupných textů, audia a videa. Proto klesá odbyt. Své peníze na zábavu mohou utratit jen jednou a čas mají také jen jeden.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2012 11:42 | P.K.

Mně se ten článek zdá nadměrně zjednodušující. Jsou různé knihy. Čtečku mám. PC a digitální fotoaparát také.
Obsáhlé publikace s obrázky. formát mobi a e-pub nevhodný. Formát pdf, ideální je obrazovka PC umožňující zvětšení textu na A4 velikost. Kniha jako elektronická příručka, optimální je Internet. Slovník jako instalovaný v PC je nejoptimálnější řešení.
Kniha jako dar: e-formát je nevhodný.
Kniha jako čtení do vlaku a na nejrůznějších místech při čekání. E-čtečka je optimální. Velikost obrazovky 6" + bytelné pouzdro je optimální, větší pro takové využití nevhodné.
Rychlá kopie krátkodobě dostupného textu: stačí ofotit digit. fotoaparátem. To autor textu opomíjí. Dělají to studenti. Zhotovení takové kopie je překvapivě rychlé. 2 stránky najednou. Text je dostatečně čitelný.
Pro stísněné poměry je dobrá také audiočetba nebo varianta rozhlasové hry.
Autor se nezmiňuje třeba o elektronických podobách časopisů a novin. Už i u nás, třeba Dnes nebo LN v PDF Viděl jsem i Economist v e-pub, mobi, pdf i audio. Trend bude asi natahování textů po internetu. Do čteček a tabletů lze stahovat obrovské množstvíé textů z Internetu. Tyto texty v něm přetrvávají déle než třeba noviny v papírové formě. Takže za krátký čas má každý plnou čtečku a tablet, může se učíst.
Čtenář má především jeden čas a také jedny peníze. Orientuje-li se na jeden typ zábavy, ztrácí možnost využít ty další. Segment e-knih má především tady své limity. To autor opomíjí. Přiklad z vlastní praxe. Když se zlevnily DVD, koupil jsem spoustu filmů. Dnes mi leží v krabici, nové nekupuji. Dopadly jak staré knihy. navíc přichází další kanály TV. LIDÉ TEDY BUDOU MÍT MIX ZE VŠEHO, VČETNĚ E-TEXTŮ.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 5. 2011 10:11 | Ales

Nabízí se otázka proč kupovat eknihy, které nejsou levnější než ty papírové. Co mi z nich jako zákazníkovi plyne za výhody? Abych je mohl číst kdekoli potřebuji vybavení. Jednoúčelové není právě levné. Navíc jeho cenu musím připočíst k již tak nelevné ceně obsahu. Víceúčelové (počítač, telefon) je poněkud neohrabané. Když dočtu papírovou knihu, můžu ji někomu darovat, prodat ji nebo s ní můžu podložit postel. Díky DRM, které mi tak hezky navýší cenu eknihy ji asi těžko daruji, nebo nedejbože prodám. A s K(s)indlem tu postel moc nevypodložím. Takže ekniha mi neposkytuje ani tolik volnosti co její papírová obdoba. Takže si v podstatě knihu půjčuju s tím, že ji nemusím vrátit do měsíce, ale můžu si ji nechat nafurt. Pokud to není odborná literatura, kterou potřebuju vstřebat hodně rychle, tak je to sakra nevýhodný model.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 5. 2011 22:00 | jezevec

autor sní o komunismu, protože vypočítává cenu e-knihy podle nákladů. tak tomu ale v civilizované společnosti není a nemůže být. v civilizovaném společenství určuje cenu kupující. pokud se prodávající se svými náklady nevejde do kupní síly a/nebo kupní ochoty kupujících - neprodá. kupujícímu to nabídne nabídne konkurence - v tomto případě kamarád, knihovna, warez, nebo sdílené vlastnictví.
pro začátek bychom mohli začít knihami, které již existují v tiskovém pdf (tedy již někde nějak vyšly tiskem), fyzicky jsou vyprodané a jejich reedice je nerenatabilní. náklady na tyto knihy jsou tedy nula, náklady na internetový prodejní kanál v desítkách tisíc nebo již existuje. nemusí je prodávat plátce dph, autorská práva lze pronajmout nadaci nebo neplátci dph. a jejich prodejní cena může být kolem pětikorun českých za download.
dělat na začátek businessu projekt vysloveně jen pro e-knihy je možná zbytečný luxus - i když, kdyby se nějaký bestseller objevil za dostatečně rozumnou cenu, mohlo by si ho (za tech pět korun) koupit dostatečné množství lidí. existují výpočty, proč nemůže dvd stát méně než pětikilo - a hle, kolik desítek tisíc dvd se prodává po třicetikoruně. legálních, zdaněných, a jistě neskutečně ziskových.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 5. 2011 21:31 | gabriel pleska

já tedy v knihupectví čas od času frontu u kasy stojím, o poště, když si knihu objednám po internetu nemluvě. a z čeho soudíte, že autor sní o komunismu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 5. 2011 19:38 | LJ

Autor je zřejmě stále ve svém vysněném komunismu, když musí na papírové knihy stát fronty !!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 5. 2011 11:37 | xls

Příště by to chtělo ještě článek jak se nemůže cena CDček a DVDček nikdy dostat pod 500,- a pořádně to odůvodnit. Doufám, že to bude mít stejnou informační hodnotu.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2011 9:06 | Nox

Dekuji. Cele jsem to necetl, ale ja vidim ve snizene sazbe knihy, bez ohledu na to, zda jsou na papire, hlinene desticce nebo elekltronicke.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2011 8:58 | Gabriel Pleska

Jak je to v zákoně si přečtete zde (Příloha 1): http://zakony.penize.cz/235-2004-sb-zakon-o-dani-z-pridane-hodnoty
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2011 6:36 | Nox

Cili se zase dostavame k tomu, ze mit jazyk pro pouhych 10 milionu lidi nema smysl. Grafiku a sazbu muzete vynechat, nebot vetsine lidi se cteckou by stacil TXT soubor, stejne si kazdy nastavi svoji velikost pisma. A mohl by uz konecne nekdo vysvetlit, proc je DPH pro knihy na papire 10% a pro elektronicke knihy 20%? Prece je to neustale kniha ne? Nebo je v zakone neco jako "snizena sazba DPH pro knihy psane na papire" a nasleduje popis slozeni, co je ze zakona papir? A ceskym prodejcum je doufam jasne, ze vysledkem jejich snahy je zatim neprodejny vyrobek.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Šimáně

podnikatel, Unimex Group

Michal Sýkora

bývalý hokejista a investor

Jiří Šimáně
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Michal Sýkora
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services