Ať žije dobírka! Z placení přes internet mají Češi pořád hrůzu

Ať žije dobírka! Z placení přes internet mají Češi pořád hrůzu
Internetových obchodů u nás stále ještě přibývá, naučili jsme se v nich nakupovat a baví nás to. Pozoruhodné ovšem je, že favoritem pro platby za tyto nákupy zůstává starodávná dobírka. Mnozí Češi totiž mají obavy z elektronického placení přes internet – nezdá se jim bezpečné. Jsou jejich obavy opodstatněné?

Elektronickým možnostem placení Češi prostě nedůvěřují. Absolutním králem v platbách za zboží z e-shopů je podle Asociace pro elektronickou komerci stará dobrá dobírka. Správnost jejích údajů potvrzuje i Jitka Součková, marketingová ředitelka jednoho z předních českých e-shopů KASA.cz: „Dominantním způsobem platby a doručení zboží nakoupeného přes internet je dobírka, kterou využívá více než 50 % zákazníků.“

K ostatním metodám se stavíme odmítavě, hlavně k platbě kartou. „Český zákazník je v tomto směru specifický – oproti zákazníkům v zahraničí je hodně bojácný, navíc ani nemá větší motivaci k platbě například prostřednictvím karty,“ tvrdí Martin Rozhoň, ředitel internetových obchodů Vivantis.

Nákupy on-line, placení off-line

Výdejní místo pro všechny

Češi si rádi pro svoje zboží dojdou. Před pár lety všichni prorokovali, že se to změní. A nemění! Byla jen otázka času, kdy se někdo na věc zkusí podívat z druhé stránky: je tu evidentní poptávka po výdejně zboží z e-shopů. Lze zařídit, aby i miniaturní e-shop mohl nabídnout výdejní místo?

Projekt Uloženka.cz vznikl v roce 2010, dnes provozuje výdejní místa v Praze, Ostravě, Brně, Hradci Králové a Bratislavě. Zatím spolupracuje s několika desítkami spíše menších e-shopů. Bude první vlaštovkou nového trendu?

Dobírka je platba při převzetí zboží na poště či doma, nabízejí ji prakticky všechny české e-shopy i naprostá většina obchodujících na on-line bazarech či aukčních serverech jako je Aukro.cz. Pokud mezi ostatními způsoby platby zvolíte dobírku, k ceně zboží a běžnému poštovnému musíte připočítat ještě relativně nemalou cenu za tuto službu. Pro mnoho klientů však dobírka představuje ten nejbezpečnější způsob, kdy si jsou jisti, že za své peníze skutečně něco obdrží. Mezi obchodníky naopak není dobírka nejoblíbenější, protože své peníze získají, až když zákazník zboží převezme – a to může trvat.

Podobnou metodou, kterou čeští nakupující často využívají, je placení při převzetí zboží v prodejně. „Přibližně 30 % nakupujících na Kasa.cz platí zboží při převzetí na našich výdejnách, přičemž platí 20 % hotově a 10 % kartou,“ uvádí například Jitka Součková, marketingová ředitelka KASA.cz. Tuto možnost mohou využívat jen obchody, které mají kamenné pobočky nebo výdejny, řada internetových obchodů tuto možnost nemá a nenabízí.

Převod z účtu – bezpečný a těžkopádný

Internetová hygiena

internetová hygiena

Nejen při internetových platbách, ale při pohybu na internetu vůbec se vyplatí ostražitost a dodržování jistých zásad. Říkejme jim třeba zásady internetové hygieny. V kostce je najdete u našich článků

Většina obchodů nabízí možnost zaplatit převodem z účtu. Metoda je tak bezpečná, jak bezpečný je váš internetbanking. Pokud tedy nevolíte jinou metodu přímého bankovnictví, nebo dokonce nejdete zadat příkaz do kamenné pobočky – i bez toho je však tato metoda platby poněkud zdlouhavá. Kupující obdrží číslo účtu a variabilní symbol, pod kterým platbu provede. Prodávající odešle zboží, až když je mu částka připsána na účet.

PayPal – on-line, ale bezpečné

Další možnost, jak na internetu zaplatit, jsou tzv. internetové peněženky, což je jakýsi prostředník mezi vámi a obchodníkem. Těchto služeb existuje mnoho, podstatné je, kterou podporuje zvolený obchodník. Celosvětově je nejznámější služba PayPal. Abyste ji mohli využívat, je třeba se zaregistrovat a získat zde účet. Přihlašovací údaje k tomuto účtu si pochopitelně musíte dobře chránit, jak velí zásady běžné elektronické hygieny.

Prostřednictvím tohoto rozhraní můžete platit kreditní kartou, anebo můžete PayPal využít jako klasické elektronické bankovnictví. PayPal je respektovaná globální firma, u které je riziko zneužití prakticky vyloučené. Používá se velmi často jako platební metoda na největším webu s aukcemi eBay.

Podobné platební nástroje vznikly i u nás – např. GoPay nebo PaySec od ČSOB či ePlatby od Raiffeisenbank, mBank má zase mPeníze. Jak už bylo řečeno, jde pouze o to, jakou metodu akceptuje konkrétní obchodník.

Platba kartou – Češi se stále bojí

Internetové peněženky a platební brány zmíněné výš mají mnoho nevýhod: jsou vázané na konkrétního obchodníka nebo na to, zda vaše banka tuto službu podporuje. Platba kartou je oproti tomu velmi snadná, rychlá, a pro internet tedy ideální, dalo by se říci. Češi jsou však k on-line placení kartou velmi nedůvěřiví a mnoho obchodníků ani takovouto platbu neumožňuje. Řada českých bank také z bezpečnostních důvodů bankovní karty před platbami na internetu blokuje, její uživatel ji nejprve musí pro tento typ transakcí odblokovat. Jiné banky zase dodávají karty odblokované – bez možnosti internetové platby zakázat. Jindy jde ovšem bankovní kartu uzamknout a odemykat ji pouze tehdy, když s ní chcete platit. To však zdaleka nenabízejí všechny banky, a pokud ano, za každé zamčení a odemčení karty platíte poplatek.

Jak platit po internetu bezpečně

Anketa

Platíte kartou na internetu?

Placení po internetu není nebezpečná záležitost, pokud dodržíte pár zásad:

  • Na svou platební kartu si dávejte pozor, i když s ní platíte třeba v kamenném obchodě nebo v restauraci. Nikdy ji nenechávejte bez dozoru.
  • Pokud chcete platit kartou po internetu, plaťte tak u skutečně renomovaných obchodníků. Např. účet operátorovi se tak nemusíte zdráhat zaplatit.
  • Pokud vaše banka umožňuje vydávat kartu speciálně pro nákupy na internetu, pořiďte si ji.
  • Kartou plaťte pouze u těch obchodníků, kteří používají technologii 3D Secure, kdy obchodník údaje z vaší karty nemůže vidět.
  • Nikdy nikomu údaje o své kartě nepředávejte.
  • Pravidelně kontrolujte výpisy z účtu, nesrovnalosti okamžitě hlaste.
  • Pokud to vaše kreditní karta umožňuje, uzamykejte ji.
  • Dejte na radu Jana Vetyšky, ředitele Asociace pro elektronickou komerci:„Důvěryhodného obchodníka zákazník pozná dle zkušeností svého okolí a pozitivních referencí. Nakupuje-li zákazník u pro něj neznámého obchodníka, měl by si ověřit jeho důvěryhodnost na stránkách www.certifikovany-obchod.cz.

Michaela Kadlecová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2011 0:50, jezevec

Autorka je poněkud mimo. Problém placení kartama na českém internetu už dávno nepramení z nedůvěry či nebezpečnosti karet na internetu - ale z prosté a tisíckrát opakované (a mnoha obchodníky přiznané) zkušenosti, že e-shopy masivně mystifikují o skladové dostupnosti zboží, a pak objednávky na dobírku vyřizují přednostně (aby si to zákazník nerozmyslel), zatímco blbeček který zaplatí kartou si na zboží počká (protože jeho prachy už má obchodník jisté).
Podobně tak zdvořilý odpor obchodníků pro příjem karet pramení jen a pouze z nenažraných poplatků bank a v podstatě z neexistence kartovní služby pro malý a příležitostný obrat.

+138
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 6. 2011 16:51, hojakar

Vidis a ja klidne platim kartou i mensi castky nez je 150 kc...defacto platim karotu kde se da..az se to nasi obchodnici nauci, ze je to rychlejsi, pohodlnejsi a i pro ne to ma daleko vetsi prinos..ono sice musi platit desatek bance, ale odvod penez do banky, prijmuti penez v bance apod. taky neco stoji...a pro me je to vyhodnejsi jelikoz mam prehled za co jsem utracel

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

9. 5. 2011 | Irena Ševelová | 4 komentáře

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

V tlačenici si držíte peněženku, ve vlaku berete peníze a doklady s sebou na toaletu, netouláte se v noci temnými uličkami. Mnoho lidí se muselo spálit, než se vytvořily obecně sdílené... celý článek

I vaše finance ohrožuje kyberzločin!

9. 4. 2011 | Lukáš Hoder

I vaše finance ohrožuje kyberzločin!

Internet používají asi dvě miliardy lidí. Stala se z něj džungle. Vznikl černý trh s produkty pro počítačové zloděje nebo s čísly kradených kreditních karet. Počty útoků „zlodějných“... celý článek

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

10. 12. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

Češi letos budou nakupovat vánoční dárky na internetu více než kdykoliv před tím. Ušetří tím čas i peníze. S nakupováním na internetu je spojeno i několik rizik. Přinášíme osm rad,... celý článek

Internetová populace pomalu mění zvyky při nakupování

19. 2. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Internetová populace pomalu mění zvyky při nakupování

Nákupy na internetu jsou pro Čechy stále ještě exotické. Z celé populace se k nim odhodlá jen zlomek obyvatel, a když už, platí dobírkou. Platby kartou jsou pro obchodníky kvůli bankám... celý článek

PaySec se vyplatí obchodníkům, karty nakupujícím

16. 9. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

PaySec se vyplatí obchodníkům, karty nakupujícím

Nový systém placení na internetu PaySec využívají desítky tisíc lidí. Roste i počet obchodů, které tyto platby nabízejí. Není divu, je to pro ně výhodnější, než nabízet zákazníkům platbu... celý článek

Partners Financial Services