Důchody porostou průměrně o tři stovky. A ten váš? Kalkulačka valorizace

Vláda se včera shodla na zvýšení penzí. Průměrný měsíční důchod vzroste od ledna 2017 o 308 korun. Náklady na důchody tak oproti původním předpokladům stoupnou o 3,7 miliardy korun.
Důchody porostou průměrně o tři stovky. A ten váš? Kalkulačka valorizace

Včerejší jednání koalice přineslo mimo jiné shodu v oblasti valorizaci penzí. I když koaliční smlouva původně počítala s navýšením průměrné starobní penze o dvě stě korun, nakonec se vláda dohodla na částce o sto korun vyšší. Ministr financí Andrej Babiš, který ještě minulý týden trval na zvýšení pouze o dvě stovky, se nakonec ztotožnil s návrhem ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, kterou podpořil také premiér Bohuslav Sobotka.

„Od roku 1989 hodnota průměrného starobního důchodu k průměrné hrubé mzdě stále klesá, a kdyby valorizace pro příští rok byla jen dvě stě korun, tento trend by pokračoval,“ řekla ministryně Marksová na úterní tiskové konferenci Ministerstva práce a sociálních věcí. Reálná hodnota důchodů by tak klesla pod čtyřicet procent průměrné hrubé mzdy. „Je nespravedlivé tvrdit, že zvyšování důchodů je na úkor budoucích generací. Lidé, kteří celý život pracovali, si zaslouží důstojný důchod, naše společnost jim to dluží,“ dodala ministryně. Současně se ohradila proti kritice, že její resort ze státní kasy jen bere – podle Marksové Česká správa sociálního zabezpečení loni vybrala na pojistném rekordních 395 miliard korun, z toho 352 miliard na důchodové pojištění.

Kolik se vybere a na kolik důchody přijdou?

Česká správa sociálního zabezpečení sice trhá při výběrech pojistného rekordy, na důchody je to ale pořád málo.

 Rok

Příjmy z pojistného na důchodové pojištění (v mld. Kč)

Výdaje na důchody (v mld. Kč)

2010

308, 5

337,8

2011

319,5

359,1

2012

323,3

372,8

2013

323,8

373,4

2014

333

376,4

2015

352

385,5

Zdroj:Česká správa sociálního zabezpečení

Kdo bere průměrný důchod, přilepší si o 308 korun

Od ledna příštího roku stoupne jednak základní výměra, která je pro všechny důchody stejná – z původních 2440 korun na 2550 korun. Takzvaná procentní výměra, která závisí na hrubých příjmech, na které jste dosáhli v rozhodném období a počtu odpracovaných let, by se nově měla zvýšit o 2,2 procenta.

V praxi tedy na penzi vyšší o tři sta korun nedosáhne zdaleka každý. Záleží, kolik let jste se účastnili důchodového pojištění – pracovali, případně získávali takzvanou náhradní dobu pojištění, a jak vysoké byly vaše průměrné hrubé výdělky. Až o 308 korun se penze zvedne těm, kteří dosáhnou na průměrný starobní důchod – ten letos v červnu dělal 11 437 korun. V praxi jde o necelou polovinu penzistů. Zhruba půl milionu důchodců má důchod nižší než deset tisíc korun a dalších zhruba dvě stě tisíc bere méně než osm tisíc měsíčně.

Trocha matematiky

Pan Dědeček letos pobírá starobní důchod 9560 korun. Základní výměra je 2440 korun a procentní výměra 7120 korun. Od lednové splátky důchodu v roce 2017 se základní výměra zvýší o 110 korun na 2550 korun a procentní výměra o 2,2 procenta, tedy o 157 korun (částka zvýšení se vždy zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru). Celkem tedy důchod pana Dědečka vzroste o 267 korun a příští rok bude pobírat důchod ve výši 9827 korun.

Kalkulačka valorizace penzí 2017

O kolik vám povyroste důchod

Už už jste sáhli po papíru a tužce, že si zopakujete procenta? Vykašlete se na to, novou výši důchodu vám, vašim rodičům, prarodičům a vůbec komukoli snadno spočítá naše kalkulačka valorizace penzí. Stačí vědět a zadat, jak vysoký důchod budeme valorizovat, a my už vám ho zvýšíme:

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Důchodová kalkulačka: věk odchodu do důchodu

Důchodová kalkulačka: jak vysoký by mohl být váš budoucí důchod

Důchodová kalkulačka: přesný výpočet důchodu

Valorizace důchodů 2017

Vláda může zvyšovat penze bez souhlasu Parlamentu

Důchodci se dočkají nejvýraznějšího růstu za poslední čtyři roky. V roce 2012 vláda v čele s Petrem Nečasem v rámci důchodové reformy růst důchodů de facto zmrazila – zatímco do roku 2011 se důchody zvyšovaly o inflaci a třetinu reálných mezd, Nečasova vláda omezila valorizaci pouze na třetinu inflace a třetinu reálných mezd. V praxi se tak penze navyšovaly jen o desítky korun ročně. Letos proto dostali všichni důchodci mimořádný jednorázový příspěvek 1200 korun.

Reforma penzí je prioritou i pro současnou vládu. Kromě valorizace podle pravidel platných do roku 2012 prosadila také novelu zákona, která vládě umožňuje navýšení důchodů bez souhlasu Parlamentu. Díky novele může zvyšovat důchody v případě, že základní výměra a procentní výměra stoupnou o míň než 2,7 procenta. „Při stanovení valorizace od ledna 2017 dochází k zásadní změně. V letech 2011 až 2016 byla určena valorizace důchodů výhradně statistickými indexy a vláda nemohla žádným způsobem reagovat na velmi nízkou valorizaci, jako například v lednu letošního roku, kdy vypočtená výše činila 40 korun pro každého příjemce důchodu,“ píše se v důvodové zprávě.

Na vyšší důchod se můžou penzisté těšit od ledna 2017. Valorizace ovlivní kromě starobních a invalidních důchodů také pozůstalostní důchody.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+568
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 74 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2016 10:51, Miki

Vláda zapomíná, že mezi důchodci jsou lidé - senioři , kteří mají vysokoškolské vzdělání a nemají Alzheimera a dokáží si spočítat, o co je všechny vlády okradly. Platy se zvedají , politikům o tisícovky a důchodcům se hodí drobečky spadlé ze stolu jako stádu slepic. Vládo- zapomínáte, že důchodci nejsou imbecilní, nejsou chudí duchem a jsou to lidé jako všichni ostatní a nejsou odpadem společnosti. To , že jsou senioři není jejich vina , je to přirozený proces života . Domnívám se, že většina z nich bude u voleb přemýšlet koho volit .

+501
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2016 13:19, josef

Duchodcum se jiz ted vyplaci o cca 8% vice, nez se na duchody vybere.

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (74 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Babiš vyměkl: Do důchodu v 65 letech. Neomezený růst skončí

4. 9. 2016 | Jiří Hovorka | 5 komentářů

Babiš vyměkl: Do důchodu v 65 letech. Neomezený růst skončí

Koalice obnoví věkový strop pro odchod do důchodu. Růst se v roce 2030 zastaví na 65 letech – alespoň dočasně. Návrh sociálních demokratů dnes podpořili lidovci. Proti byl ministr financí... celý článek

Pracoval jsem (i) v cizině: Jaký budete brát důchod

30. 8. 2016 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Pracoval jsem (i) v cizině: Jaký budete brát důchod

Pokud jste pracovali ve víc než jedné zemi, můžete jednou taky brát víc než jednu penzi. Přinášíme úvodní přehled pro každého, kdo pracoval za hranicemi (nebo to zvažuje) a chce vědět,... celý článek

Důchodci dostanou v únoru 1200 korun navíc. Vláda původně plánovala polovinu

15. 11. 2015 | Jiří Hovorka | 24 komentářů

Důchodci dostanou v únoru 1200 korun navíc. Vláda původně plánovala polovinu

Jednorázový příspěvek se oproti původnímu návrhu zdvojnásobil, státní pokladnu to vyjde na 3,5 miliardy korun. Příspěvek reaguje na dvě mimořádné situace: velmi nízkou valorizaci důchodů... celý článek

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

3. 9. 2015 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

Důchodová komise chystá nová pravidla pro zvyšování důchodů, dosavadní tempo valorizací se jí zdá nedostatečné. Otázka je, jak se k valorizacím nakonec postaví vládnoucí strany.

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

17. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.

Partners Financial Services