Důchodci dostanou v únoru 1200 korun navíc. Vláda původně plánovala polovinu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 15. 11. 2015 | 24 komentářů
Jednorázový příspěvek se oproti původnímu návrhu zdvojnásobil, státní pokladnu to vyjde na 3,5 miliardy korun. Příspěvek reaguje na dvě mimořádné situace: velmi nízkou valorizaci důchodů od příštího roku a velmi rychlý růst české ekonomiky. Výraznější růst důchodů podpořila i opozice.
Důchodci dostanou v únoru 1200 korun navíc. Vláda původně plánovala polovinu

Téměř 2,9 milionu důchodců v Česku se může těšit na únor. Poslanci totiž dnes odsouhlasili mimořádný příspěvek ve výši 1200 korun, který důchodci dostanou k únorové penzi. Státní pokladnu to vyjde na 3,5 miliardy korun. Výraznější růst důchodů vzácně podpořili i poslanci opoziční ODS a TOP 09. Návrh nyní míří k hlasování do Senátu.

Vláda a poslanci chtějí reagovat na dvě situace: Valorizace podle zákonem stanovených pravidel od ledna 2016 totiž zvýší důchody jen minimálně – v průměru o 40 korun. Současně tuzemská ekonomika výrazně roste – meziročně o víc jak čtyři procenta.

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

„Zvýšení důchodů o pár korun bych považovala za výsměch zejména seniorům, kteří celý život poctivě pracovali,“ obhajovala návrh na jednorázový příspěvek jeho autorka, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podle ní současná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL musí narovnat, co způsobila vláda vedená Petrem Nečasem, která v letech 2013 a 2014 omezila zvyšování důchodů jen na třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Důchodcům tehdy klesla životní úroveň.

Místopředseda TOP 09 a tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek k tomu dnes řekl, že je smutné, když nynější vláda v době růstu valorizuje v průměru o 40 korun, zatímco vláda, v níž on působil, v době ekonomické stagnace zvyšovala důchody v průměru o 45 korun.

Rýpnutí do současné vlády následně doplnil i o názor na jednorázový příspěvek. Podle něj není správný, protože český důchodový systém je už nyní velmi solidární (rovnostářský) a velmi málo zásluhový. Jednorázový příspěvek tyto znaky ještě posílí a sníží podle něj motivaci vydělávajících platit státu vyšší sociální pojištění.

Proto Kalousek doporučil schválit pozměňovací návrh z dílny ODS, který počítal s mimořádnou valorizací ve výši 1,2 procenta od dubna roku 2016. Důchod by se tak nezvýšil pouze jednorázově v jediném měsíci, ale trvale „od teď do budoucna“. Mimořádnou valorizaci ale vládní poslanci odmítli.

Jurečka: Kde na to vezmeme?

Marksová původně navrhovala mimořádnou valorizaci, ve vládě ale neuspěla. Koalice se pak shodla na jednorázovém příspěvku 600 korun, který by důchodci dostali ještě letos před Vánocemi. Pravicová opozice ale zablokovala zrychlené schválení předlohy, takže prosincový termín padl. Koalice potom přišla s návrhem na příspěvek 900 korun v únoru. Na dnešní hlasování ale už Marksová přišla s částkou 1200 korun, což původně navrhli komunističtí poslanci.

Na vyšší příspěvek ve Sněmovně překvapeně reagoval její kolega z vlády Marian Jurečka, místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství. Marksové se dotázal, kde na to chce vzít peníze a že návrh podpoří jen, když to půjde z rozpočtu Ministerstva práce. „Našli jsme v rozpočtu našeho ministerstva tři miliardy navíc, zbylých zhruba 500 milionů je třeba najít z dalších zdrojů,“ odpověděla Marksová. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pak lidovcům slíbil, že peníze najde.

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Nezodpovědné, říká analytik

Jednorázový příspěvek pro důchodce je nezodpovědným krokem, domnívá se hlavní analytik společnosti Conseq Martin Lobotka.

„Zaprvé je stát ve stavu, kdy ani při růstu skoro o pět procent není schopen hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Zadruhé, výdaje na důchody v lednu až říjnu 2015 již vzrostly o 8,4 miliardy korun. Zatřetí, inflace je nízká, takže nedochází k erozi koupěschopnosti důchodců ani jiných skupin. Začtvrté, v příštím roce ekonomika zpomalí, růst polovičním tempem ve srovnání s rokem letošním bude úspěch,“ vysvětluje Lobotka svůj názor.

„Naproti tomu ale v situaci, kdy vláda evidentně nehodlá být fiskálně rozumná, kdy přidává všem a všude – na platy zaměstnanců letos o 6,1 miliardy více, do státních fondů na neinvestiční výdaje o 5,4 miliardy a tak dále – a kdy se pomalu blíží volby, je pochopitelné, že dojde i na důchody,“ dodává.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2015 14:37, mydlisko

Pokud máme takové "hlavní analytiky, tak potěš pánbůh. Naprosto souhlasím s p. Potůčkem (předsedou důchodové komise), který říká:Podle šéfa důchodové komise Martina Potůčka ovšem i staronový způsob určování růstu důchodů penzisty poškozuje: „Slabým článkem současné podoby valorizace je například to, že se za její základ bere obecná míra inflace. Vzhledem ke specifické struktuře spotřeby domácností důchodců, kteří ve srovnání s ekonomicky aktivními vydávají proporčně větší část svých příjmů na náklady spojené s bydlením, stravováním, léky a zdravotní péčí, by ovšem bylo spravedlivější, kdyby se důchody valorizovaly podle vývoje inflace vztažené přímo ke spotřebnímu koši důchodců samotných.“
Zdroj: http://www.penize.cz/starobni-duchod/303553-duchodova-komise-zvedejte-duchody-vic

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2015 14:13, Porter

Proc smejdum? Vyssi dane a efektivnejsi vybirani zadny jiny segment podnikani v CR nema. Tak proc poradat nejake hony na carodejnice. Vlady nejdriv provoz loterijnim firmam povolovali, aby si nasledne zalozili marketing na boji proti nim. Jak je videt, na volice to zabira.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

13. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

Za měsíc a rok se možná bude platit sociální pojištění podle toho, kolik kdo státu vychovává budoucích poplatníků. Rodičům s více dětmi sociální pojištění klesne, bezdětní a lidé, kteří... celý článek

Důchodci, vánoční dárek nebude. Mimořádný příspěvek přijde v únoru, zato vyšší

20. 9. 2015 | Jiří Hovorka | 15 komentářů

Důchodci, vánoční dárek nebude. Mimořádný příspěvek přijde v únoru, zato vyšší

Důchodci měli dostat v prosinci jednorázovou pozornost – mimořádný příspěvek 600 korun. Nedostanou. Ministerstvo práce a sociálních věcí se ho pokusí důchodcům doručit v únoru. A o... celý článek

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

3. 9. 2015 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

Důchodová komise chystá nová pravidla pro zvyšování důchodů, dosavadní tempo valorizací se jí zdá nedostatečné. Otázka je, jak se k valorizacím nakonec postaví vládnoucí strany.

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

17. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

28. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

Prostý fakt, že pobíráte starobní důchod, ještě neznamená, že musíte přestat pracovat. Starobní důchodce, který je při síle a při chuti, může klidně vydělávat. Jaká pro něj platí pravidla... celý článek

Partners Financial Services