Předčasný důchod 2016: Kolik budete brát, když do něj půjdete

Kdo se rozhodne odejít do důchodu předčasně, musí počítat s nižší penzí. O kolik, spočítá naše kalkulačka. Peníze.cz přinášejí přehled pravidel pro všechny zájemce o předčasný důchod. Jasně a srozumitelně.
Předčasný důchod 2016: Kolik budete brát, když do něj půjdete

O tom, kdy vám vznikne nárok na řádný starobní důchod a kolik budete brát, jste na Peníze.cz četli včera:

Důchodový věk závisí na roku narození a u žen také na počtu vychovaných dětí; spočítá vám ho naše kalkulačka, kterou najdete o pár řádek níže. Je tu ale ještě možnost, jak odejít na odpočinek dřív. Můžete se odebrat do předčasného důchodu.

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky


Kdy můžete do předčasného důchodu

Pokud vám nárok na řádný důchod vznikne dřív než v šedesáti třech letech, můžete do předčasného důchodu tři roky před penzijním věkem. Jestli dosáhnete řádného důchodového věku ve třiašedesáti nebo později, můžete do předčasného důchodu až o pět let dřív, musí vám ale být aspoň šedesát. Podmínkou je, že máte splněné doby účasti na důchodovém pojištění, které jsou nutné pro vznik nároku na řádný starobní důchod.

Kdo chce do důchodu v roce 2016, potřebujete dvaatřicet let účasti na důchodovém pojištění – což znamená být tak dlouho zaměstnaný nebo si pojištění jako OSVČ platit. Do dob pojištění se ale počítají i takzvané náhradní doby pojištění – tedy časové úseky, ve kterých jste nevydělávali, ale přesto se považují za „odpracovaná léta“ nutná pro nárok na důchod. Náhradní doba se započítá jedině za předpokladu, že trvala alespoň jeden rok. Jde například o dobu, kdy jste pečovali o dítě do čtyř let nebo o blízkého člověka, který byl pro špatný zdravotní stav závislý na vaší pomoci. Dále třeba o základní vojenskou službu (kromě vojáků z povolání). Zčásti se započítá i doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole před rokem 2010 nebo doba strávená v evidenci úřadu práce.

Předčasný důchod: Míň v kapse

V předčasném důchodu je to něco za něco: jdete dřív na odpočinek, ale s nižší penzí, než byste dostali po nástupu do řádného starobního důchodu. A pozor, snížení důchodu je trvalé; nižší bude i poté, co dosáhnete regulérního důchodového věku. I předčasné důchody se ale valorizují.

Výše srážky závisí na tom, jak brzy do předčasného důchodu půjdete. Starobní důchod má dvě složky: základní výměru a procentní výměru. Základní výměra důchodu je stejná pro všechny druhy důchodů, procentní výměra důchodu je individuální, závisí na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech. Základní výměra se při nástupu do předčasného důchodu nekrátí. Procentní výměra důchodu se sníží za každých (i započatých) devadesát dnů, které zbývají do doby, než by vám vznikl nárok na řádný starobní důchod. Jestli vám tedy například vznikne nárok na důchod za sto dní, vyplatí se zkusit nástup do předčasného důchodu o dva týdny odložit. Jak přesně se procentní výměra penze snižuje, vidíte v boxu.

Jak předčasný důchod snižuje penzi

Procentní výměra důchodu se snižuje za každých (i započatých) devadesát kalendářních dnů z doby ode dne přiznání důchodu do dosažení důchodového věku o:

  • 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů,
  • 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne,
  • 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne.

Pokud tedy kupříkladu odejdete do předčasného důchodu sto osmdesát dní před dosažením důchodového věku, dosáhne srážka z výpočtového základu 1,8 procenta (za dva devadesátidenní úseky). Odejdete-li dřív o tři roky, sníží se výpočtový základ o 15,9 procenta (za třináct započatých devadesátidenních úseků).

A pozor, krátí se výpočtový základ důchodu, nikoli až vypočtený důchod – konečné snížení tedy může být větší, než možná čekáte.

Nejvíc předčasný důchod ukrojí z vysokých penzí. Také platí, že předčasný důchod bude tím nižší, čím kratší máte doby účasti na důchodovém pojištění. Pro ilustraci. Váš řádný starobní důchod by dělal zhruba deset tisíc, ale vy na odpočinek odejdete o tři roky dřív – měsíční penze bude nižší o necelé dva tisíce. Z možného dvanáctitisícového důchodu si uloupnete skoro tři tisíce, když odejdete do penze o tři roky dřív. Když nastoupíte do důchodu dřív jen o rok, hypotetický desetitisícový důchod klesne přibližně o pět set korun, dvanáctitisícový přibližně o osm set. 

Jestli vás nezajímají ilustrace, ale konkrétní snížení penze ve vašem případě, otestujte naši kalkulačku. Modelovat můžete různé varianty. Jen vedle dalších údajů nutných pro výpočet penze nezapomeňte zadat, kdy do předčasného důchodu chcete nastoupit.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Přivýdělek: Jen poskrovnu

Možnosti legálního přivýdělku k předčasnému důchodu jsou omezené, máte jen pár variant:

  • činnost vykonávaná na základě dohody o pracovní činnosti, kdy je (sjednaný i skutečně dosažený) příjem nižší než dva a půl tisíce za měsíc,
  • činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce, pokud výše měsíčního příjmu nepřesáhne deset tisíc korun,
  • výkon samostatné výdělečné činnosti (podnikání) v rozsahu, který nezaloží účast na sociálním pojištění (v roce 2016 do výše ročního zisku 64 813 korun),
  • příležitostná činnost s příjmy do třiceti tisíc za rok,
  • příjmy z pronájmu.

Musí jít zkrátka o příjem, který nezakládá účast na důchodovém pojištění. V opačném případě o předčasný důchod přijdete. Zapovězená je v předčasném důchodu také podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci.

Jakmile dosáhnete řádného důchodového věku, možnosti přivýdělku se rozšíří. Podrobnosti najdete v článku:

Tipy!

Co se jednomu vyplatí, je pro jiného nevýhodné. Při zvažování, jestli je předčasný důchod nejlepším řešením právě pro vás, je třeba zohlednit spoustu okolností. Pomoct může náš starší článek, který modeluje předčasný důchod na příkladech:

Loni jsme nachystali pro zájemce o předčasný důchod pět dobrých rad:

Zpátky? Kdykoli

O předčasný důchod žádejte na okresní správě sociálního zabezpečení, nejdřív čtyři měsíce před termínem, kdy chcete do penze nastoupit. O přiznání důchodu sociálka rozhodne do devadesáti dní, většinou ale dřív. Podrobný návod:

Pobírání předčasného důchodu můžete kdykoli přerušit a vrátit se do práce. Až zaměstnání nebo podnikání ukončíte nebo dosáhnete důchodového věku, zažádáte o obnovení výplaty důchodu. Procentní výměra se může navýšit s ohledem na dobu, kterou jste po přiznání předčasného důchodu odpracovali.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2016 9:52, Jana

Je mi 56 let, 2x jsem měla rakovinu štítné žlázy, vychovala jsem 3 děti, do předčasného důchodu, kdybych mohla, tak bych šla hned. Jenomže nevím, jestli mám nárok až v roce 2018, kdy mi bude 58, anebo dříve, tj. v roce 2017.

+195
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2016 15:05, Jitka

Ano, žádná karkulka. Já jsem v obdobné pozici, kdy se mě z org. důvodů nyní v 56 letech v práci zbavili. Do důchodu mám ještě 8 let, ale hlavu si nelámu, protože jsem se zajišťovala od mládí. Také jsem průběžně celá léta investovala do podíl. fondů, akcií, zajištěné fondy , penz., stavebko apod. a tak má teď dostatek financí nejen na 8 let do důchodu, ale i na dalších cca 25 i více let v důchodě, tak abych si jej mohla užívat. A to jsme s manželem nepodnikali. Manžel už v důchodu je. I když je nyní špatná situace na trhu, stále je možno ještě peníze alespoň na necelá 4 procenta někde zhodnocovat, ale to mám já jako letitý klient, ale jsou i lepší jinde, ale tomu musí trochu člověk rozumět, orientovat se apod. Zkrátka kdo šetří (už od mládí) má za tři. Takže dávám pisateli o šetrné a schopné manželce palec nahoru.

Zobrazit celé vlákno

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

2. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Peníze.cz přinášejí sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2016. Spočítají, kdy půjdete do penze i jak vysoký důchod budete brát. Jestli vás čekají ještě dlouhé roky práce,... celý článek

Očima expertů: Mimořádné příspěvky k důchodu. Spravedlnost, nebo uplácení voličů?

20. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Mimořádné příspěvky k důchodu. Spravedlnost, nebo uplácení voličů?

Poslanci na návrh vlády nadělili důchodcům pěkný dárek: k únorovému důchodu se každému připíše 1200 korun. Jak se na takové jednorázové mimořádné přilepšování dívají odborníci? A co... celý článek

Důchodci dostanou v únoru 1200 korun navíc. Vláda původně plánovala polovinu

15. 11. 2015 | Jiří Hovorka | 24 komentářů

Důchodci dostanou v únoru 1200 korun navíc. Vláda původně plánovala polovinu

Jednorázový příspěvek se oproti původnímu návrhu zdvojnásobil, státní pokladnu to vyjde na 3,5 miliardy korun. Příspěvek reaguje na dvě mimořádné situace: velmi nízkou valorizaci důchodů... celý článek

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

17. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

28. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

Prostý fakt, že pobíráte starobní důchod, ještě neznamená, že musíte přestat pracovat. Starobní důchodce, který je při síle a při chuti, může klidně vydělávat. Jaká pro něj platí pravidla... celý článek

Partners Financial Services