Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Peníze.cz přinášejí sadu důchodových kalkulaček, aktualizovaných pro rok 2016. Spočítají, kdy půjdete do penze i jak vysoký důchod budete brát. Jestli vás čekají ještě dlouhé roky práce, propočteme vám budoucí penzi alespoň zhruba.
Kalkulačky 2016: Kdy půjdete do důchodu a kolik budete brát

Jestli byste rádi do důchodu v roce 2016, musíte mít odpracováno dvaatřicet let. Lépe řečeno, potřebujete mít splněno dvaatřicet let účasti na důchodovém pojištění – což znamená být tak dlouho zaměstnaný nebo si pojištění jako OSVČ platit. Do dob pojištění se ale počítají i takzvané náhradní doby pojištění – tedy doby, ve kterých jste nevydělávali, ale přesto se považují za „odpracovaná léta“ nutná pro nárok na důchod. Náhradní doba se započítá jedině za předpokladu, že trvala alespoň jeden rok.

Typický příklad: období, kdy jste se starali o dítě do čtyř let nebo blízkého, který byl kvůli vážným zdravotním neduhům závislý na vaší pomoci. Další možností je výkon základní vojenské služby. Částečně se započítává také doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole – před rokem 2010 nebo doba strávená v evidenci úřadu práce.

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Kolik musíte odpracovat

Kolik musíte mít odpracováno, aby vám vznikl nárok na důchod? Záleží, v jakém roce dosáhnete důchodového věku:

  • 2016: potřebujete dobu pojištění alespoň 32 let nebo aspoň 30 let doby pojištění bez náhradních dob,
  • 2017: potřebujete dobu pojištění alespoň 33 let nebo aspoň 30 let doby pojištění bez náhradních dob,
  • 2018: potřebujete dobu pojištění alespoň 34 let nebo aspoň 30 let doby pojištění bez náhradních dob,
  • po roce 2018: potřebujete dobu pojištění alespoň 35 let nebo aspoň 30 let doby pojištění bez náhradních dob.

Vedle dob pojištění musíte splňovat ještě věkový limit. „Důchodového věku dosahují v roce 2016 muži narození v roce 1953, bezdětné ženy narozené v lednu až srpnu 1954, ženy narozené v lednu až srpnu 1955, které vychovaly jedno dítě, ženy narozené v lednu až srpnu 1956, které vychovaly dvě děti, ženy narozené v lednu až srpnu 1957, které vychovaly tři či čtyři děti, a ženy narozené v lednu až srpnu 1958, které vychovaly pět a více dětí,“ uvádí Renata Provazníková, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Jestli jste zvědaví, kdy se budete moct odebrat do penze vy, není nic jednoduššího než nasázet vstupní údaje do naší kalkulačky důchodového věku, všechno spočítá za vás. (Ovšem záruku, že to bude platit i za rok, za dva…, za pět let, tu vám nedáme.)

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Propojeno!

Jak žádat o důchod

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Loni jsme pro vás nachystali návod krok za krokem:

Jestli s dosažením důchodového věku odejdete do starobního důchodu, záleží čistě na vás. „Jedná se o právo, nikoliv povinnost. Také termín, od kterého chce důchod přiznat, si volí sám žadatel. Dosažení důchodového věku není důvodem k ukončení zaměstnání či podnikání. Člověk, který se rozhodne dál pracovat, může pokračovat ve výdělečné činnosti i po vzniku nároku na starobní důchod. Takzvaným ‚přesluhováním‘ je možné si navyšovat procentní výši důchodu,“ upozorňuje mluvčí sociálky.

Jakou penzi dostanete

Jestli odcházíte do penze letos, určitě vás zajímá, kolik budete brát. Na výši penze má vliv řada faktorů. Především doby účasti na sociálním pojištění a vaše výdělky mezi lety 1986 a 2015.

Zjednodušeně se dá říct, že čím déle jste byli účastni na důchodovém pojištění a čím víc jste vydělávali, tím vyšší důchod bude. Počty jsou dost složité, vypořádá se s nimi za vás správa sociálního zabezpečení. Měli byste si ale pohlídat, aby nechybovala. Pomůže naše kalkulačka. Když zadáte požadovaná data – je jich hodně, ale nelze jinak – vypočte vám výši starobního důchodu.

Výpočet výše důchodu

Zjednodušená verze  |  Přesnější verze

Důchod přiznaný v roce:
Předčasný důchod
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
Rok Příjem z výdělečné
činnosti (Kč)
Vyloučené doby
(dny)
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

Zatímco do kalkulačky stačí nasázet čísla – a klidně můžete zkoušet, modelovat, vymýšlet si – u sociálky musí být vše doloženo. A protože se počítá s dlouhým časovým obdobím, mohlo se stát, že se některý dokument zatoulal a na sociálku vůbec nedorazil, třeba vinou nedůsledného zaměstnavatele. Pro jistotu ověřte, zda má správa sociálního zabezpečení kompletní a správné podklady.

Jednou ročně můžete sociálku požádat o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění, což je dokument, který obsahuje souhrnný přehled údajů o vašem důchodovém pojištění, ze kterých se při výpočtu penze bude vycházet. Když najdete chybu, třeba budou chybět doklady od jednoho zaměstnavatele, ozvěte se a zjednejte nápravu. Tiskopis žádosti o zaslání informativního osobního listu nabízí správa sociálního zabezpečení zde – dá se vytisknout a poslat poštou nebo podat elektronicky. K druhé variantě ovšem potřebujete funkční datovou schránku.

Další možností je nahlédnout do „konta“ pojištění on-line na ePortálu ČSSZ – opět ale potřebujete datovou schránku.

Trocha matematiky

Výpočet důchodu v roce 2016

Základní výměra důchodu v roce 2016 činí 2440 Kč měsíčně. Procentní výměra důchodu činí za každý celý rok důchodového pojištění získaný do doby nároku na důchod 1,5 % výpočtového základu. Pro stanovení výpočtového základu je důležitý osobní vyměřovací základ, tj. měsíční průměr všech příjmů dosažených v rozhodném období. Rozhodné období je u důchodů přiznaných v roce 2016 období let 1986 až 2015. Pro stanovení výpočtového základu z osobního vyměřovacího základu platí v roce 2016 dvě redukční hranice: I. redukční hranice – 11 883 Kč a II. redukční hranice – 108 024 Kč. Výpočtový základ se z osobního vyměřovacího základu stanoví tak, že částka do I. redukční hranice náleží v plné výši, z částky nad I. do II. redukční hranice náleží 26 %, k částce nad II. redukční hranice se nepřihlíží.

Zdroj: ČSSZ

Důchod v nedohlednu: Počítáme aspoň zhruba

Jestli vás čekají ještě roky nebo desetiletí práce, připomíná výpočet penze věštění z koule. Do hry může vstoupit mnoho okolností. Ale máme pro vás kalkulačku, která alespoň orientační výpočet umožňuje.

Zadejte průměrnou výši hrubého měsíčního příjmu. Vycházíme z předpokladu, že tento příjem v minulosti kopíroval tempo růstu průměrné mzdy v ekonomice a tímto tempem v průměru poroste i nadále. Jinak se nedá odhadnout, z jakého příjmu důchod počítat. Podle koeficientů, které zhruba odpovídají minulým tempům růstu průměrné mzdy, se ostatně přepočítávají i minulé příjmy při přesném výpočtu důchodu.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+58
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přístup „ať se každý zajistí na stáří, jak chce“ by skončil katastrofou

7. 5. 2016 | Ondřej Tůma, Monika Veselíková | 31 komentářů

Přístup „ať se každý zajistí na stáří, jak chce“ by skončil katastrofou

Vymíráme? Skutečně nebude na důchody? Demograf a člen důchodové komise Tomáš Fiala uvádí v rozhovoru všechno na pravou míru.

Očima expertů: Mimořádné příspěvky k důchodu. Spravedlnost, nebo uplácení voličů?

20. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Mimořádné příspěvky k důchodu. Spravedlnost, nebo uplácení voličů?

Poslanci na návrh vlády nadělili důchodcům pěkný dárek: k únorovému důchodu se každému připíše 1200 korun. Jak se na takové jednorázové mimořádné přilepšování dívají odborníci? A co... celý článek

Jak postavit na nohy důchodový systém? Nalákat důchodce do práce

5. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 59 komentářů

Jak postavit na nohy důchodový systém? Nalákat důchodce do práce

Češi odcházejí do důchodu ve srovnání se západní Evropou brzy. Pracovat déle se jim nevyplatí. Dodat motivaci by jim mohl zkusit stát: prý by to bylo výhodné jak pro seniory, tak pro... celý článek

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

3. 9. 2015 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Důchodová komise: Zvedejte důchody víc

Důchodová komise chystá nová pravidla pro zvyšování důchodů, dosavadní tempo valorizací se jí zdá nedostatečné. Otázka je, jak se k valorizacím nakonec postaví vládnoucí strany.

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

17. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Žádáme o starobní důchod: Krok za krokem

Jak, kde a kdy žádat o starobní důchod? Co vzít s sebou, co zjišťovat předem? A jak rychle vám důchod přiznají? Poradíme: žádostí o starobní důchod vás provedeme krok za krokem.

Partners Financial Services