Boj proti zneužívání sociálních dávek na ubytovnách: Stát se střelil do kolena

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 29. 6. 2015 | 13 komentářů
Z ubytovávání chudých se stal v posledních letech dobrý a jistý byznys. Vysoké nájmy, nepřiměřené situaci nájemníků a většinou ani stavu objektu, dotoval bez řečí stát prostřednictvím doplaktu na bydlení. Nový zákon, účinný od května, měl majitelům ubytoven zatnout tipec. Kvůli jednomu přílepku ale přinesl nikoli úlevu, nýbrž především chaos.
Boj proti zneužívání sociálních dávek na ubytovnách: Stát se střelil do kolena

Zdroj: Shutterstock

Levně nakoupit a draho pronajímat. Sen každého majitele nemovitosti.

Jen se těžko hledají lidé, kteří ten drahý nájem budou platit. S jedinou výjimkou: s výjimkou těch, kteří na ten nájem nemají. Zní to paradoxně, ale tak fungoval doplatek na bydlení – předražený nájem jsme pak za takového člověka v té sociální dávce platili všichni.

Nový zákon, účinný od května, měl přitáhnout kohoutky penězovodů k majitelům předražených ubytoven. Jediný pozměňovací návrh udělal z výsledku fiasko. O tom, jestli člověk dávku dostane, měly rozhodovat napříště obce. Jen jim nikdo moc neřekl, podle jakého klíče mají rozhodovat. A tak si udělaly každá svůj klíč.

Dvacet tisíc chudých má strach o střechu nad hlavou.

Stačila chvilka praxe a ušlechtilé teorie jsou v troskách, horkou jehlou se bude šít další novela...

O zneužívání doplatku na bydlení ze strany majitelů ubytoven pro nejchudší se debatuje roky:

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová slíbila, že kšeftům s chudobou udělá přítrž. Rezort nachystal novelu, která pravidla vyplácení dávky zpřísnila:

Měla zabránit tomu, aby stát za zdevastovaný pokojík bez koupelny, kde se tísní početné rodiny, vyplácel majiteli horentní sumy – nájemné (respektive dávka na jeho pokrytí) mělo klesnout na místně obvyklou úroveň. Ubytovny navíc nově musí dodržovat aspoň základní standardy kvality a hygieny.

Přílepek dal páky obcím. Bez návodu

Do zákona se ale vloudil pozměňovací návrh: o přiznání doplatku na bydlení od května rozhodují obce. Jenže nedostaly noty, podle jakých kritérií žádosti posuzovat.

Obce si na nový zákon stěžují. Ubytovací byznys ale podporovat nechtějí. Přítomnost ubytoven pro chudé totiž přináší problémy. Migrují do nich lidé z celé republiky a do míst s větší koncentrací ubytoven to přináší sociální napětí.

Co se tedy od začátku května, kdy nový zákon začal platit, stalo? Některá města začala žádosti o doplatek na bydlení lidem z ubytoven plošně zamítat, jiná stanovila podmínky, která většina obyvatel ubytoven nedokáže splnit.

Za všechno může pozměňovací návrh...

A kdo může za něj?

Kontroverzní pozměňovací návrh poslance Zbyňka Stanjury (ODS) byl do novely zákona o pomoci v hmotné nouzi přidán v druhém čtení. Schválila ho většina poslanců (156 ze 157 přítomných) i Senát. Klasická metoda přílepkování: Návrh neprošel odbornou diskuzí, nebyl projednán ani ve Výboru pro sociální politiku. Dal obcím novou pravomoc – mají rozhodovat, kdo doplatek na bydlení dostane. Ovšem bez návodu, jak na to. Na stůl dostávají jen jméno žadatele a adresu ubytovny, kde žije. A teď babo raď – kdo dostane, kdo ne?

Ministryně Marksová obce obeslala dopisem, kde žádala, aby nevyráběly nové bezdomovce. Situace se dál vyhrocovala. „Předběžné informace ukazují, že souhlasy obcí na dobu neurčitou získává jen malá část obyvatel na ubytovnách, mnozí jej získávají jen na omezenou dobu. Bez změny legislativy se schyluje ke skokovému nárůstu bezdomovectví,“ okomentoval pro Peníze.cz Roman Matoušek z Agentury pro sociální začleňování.

Nakonec zasáhlo Ministerstvo vnitra: podle jeho výkladu zákona nemusí být nesouhlas obce závazný, úřady práce mohou dávku přiznat i bez něj. Původně přitom rezort vykládal zákon přesně opačně.

Pochybnosti panují i kolem ústavnosti opatření, které vyžaduje k přiznání dávky na bydlení souhlas obce.

Část měst říká chudým prostě ne

Například v Aši se od května dávka schvaluje jen lidem, kteří mají v obci aspoň rok trvalé bydliště, nedluží městu a v posledním roce alespoň šest měsíců pracovali.

„Obce o žadateli nedostanou naprosto žádné informace kromě jména a adresy ubytovny. Kritéria, která stanovilo město Aš, jsou možná přísná, ale podle našeho názoru spravedlivá. Chceme pomáhat sociálně potřebným, ale zároveň je chceme vychovávat,“ říká starosta Aše Dalibor Blažek. Naprostou většinu žádostí zatím město zamítlo. „Nejčastějším důvodem je nesplnění kritéria trvalého bydliště a zaměstnání,“ dodává Blažek.

Vedení Bohumína zamítá dávku všem žadatelům z ubytoven plošně. „Bohumín ubytovací byznys dlouhodobě odsuzuje, rada města proto ani v jednom případě neudělila souhlas s výplatou dávky,“ uvedl mluvčí radnice Pavel Čempěl.

Podle Agentury pro sociální začleňování i neziskové organizace Člověk v tísni je situace v obcích vážná. Problém se týká až pětadvaceti tisíc lidí na ubytovnách. K zajištění náhradního bydlení pro chudé chybí kapacity. „Lidé na ubytovnách navíc kvůli řadě bariér – kauce, dluhy a podobně – nemohou jen tak vstoupit na bytový trh,“ říká Roman Matoušek z Agentury. Vyostřovat se podle něj můžou i konflikty mezi obcemi vytlačujícími obyvatele a těmi, kam se nakonec přestěhují.

„Vytěsňování chudých lidí je projevem racionálního chování samospráv, pokud je hlavním kritériem jejich rozhodování úspěch v dalších volbách. Proto je zásadní chybou státu, když odpovědnost za celospolečenský problém přenáší na obce, které jsou ze své podstaty motivovány se problému spíše zbavovat, než jej řešit,“ je přesvědčen Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Zástupci obcí říkají, že na vině je především špatná legislativa. „Vydávání či nevydávání souhlasu s vyplacením doplatku na bydlení obcemi rozhodně není nástroj, kterým by se zastavil bující ubytovací byznys. Týká se to totiž pouze úzkého segmentu žadatelů,“ říká starosta Aše Blažek. Ubytovnami podle něj problém zdaleka nekončí.

„V našem městě nejsou problémem pouze ubytovny, ale zejména byty, které nejrůznější podnikatelé s chudobou skoupili, a nyní je za nekřesťanské peníze pronajímají. Úřady práce mají nedostatek lidí, a proto téměř vůbec nedochází ke kontrolám. Navíc nejsou propojeny s finančními úřady, státu tak unikají obrovské prostředky ze statisícových příjmů pronajímatelů bytů, které se nedaní. Bičem na obyvatele ubytoven se stal naprosto špatný zákon, nikoli postoj radnic,“ míní starosta Aše. Hlavní problém podle něj spočívá v tom, že stát nemá udržitelnou strategii, jak vyloučené skupiny začleňovat.

Propojeno!

Řadu let pracovala jako vedoucí na Úřadu práce v Mostě. Chanov i problémy lidí „na okraji“ zná z blízka. Teď se věnuje řešení nezaměstnanosti v Agentuře pro sociální začleňování. V úřadě, který má na starosti nepopulární úkol – pomáhat zapojovat „sociálně vyloučené“ lidi „zpět do společnosti“.

Rozhovor s Alenou Zieglerovou, vedoucí centrálního oddělení Agentury pro sociální začleňování, na Peníze.cz

Vnitro otočilo. Kocourkov, říká starosta

Otázkou teď je, jak zahýbe kartami nový výklad Ministerstva vnitra. Po půl roce změnilo stanovisko: souhlas obce je podle něj jen jedním z kritérií, které má úřad práce při posuzování žádosti o dávku zohlednit, nemusí ale být rozhodující.

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto dalo úřadům práce nové instrukce: podle ministryně Marksové by měly s obcemi úzce spolupracovat. V případech hodných zvláštního zřetele však budou moct dávku poskytnout i navzdory zamítavému stanovisku obce.

Když úřad dávku na bydlení neposkytne, má žadatel možnost na omezenou překlenovací dobu dosáhnout na dávku mimořádné okamžité pomoci. „Ale jen za podmínky aktivního přístupu k trvalejšímu řešení této mezní situace,“ dodává mluvčí MPSV Petr Habáň.

„Zaměstnanci všech kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR budou i nadále monitorovat situaci a úzce spolupracovat s obcemi na řešení situací konkrétních klientů. V obcích, které neudělily souhlas s doplatkem na bydlení většímu počtu lidí, se naši lidé ocitli pod velkým tlakem. Situaci ale zvládají a spolupráce s obcemi a dalšími zainteresovanými subjekty funguje,“ míní Kateřina Sadílková, pověřená řízením Úřadu práce ČR.

„Úřady práce spolupracují s obcemi a v žádném případě nehrozí, že bude narůstat počet bezdomovců,“ uklidňuje také ministryně Marksová. Slibuje, že její ministerstvo připraví ve spolupráci se Svazem měst a obcí novelu zákona tak, aby starostové neztratili možnost bránit se podnikatelům s chudobou.

Například Petr Vícha, starosta Bohumína – města, které výplatu doplatku na bydlení lidem z ubytoven plošně odmítlo – ovšem nešetří kritikou. „Je paradoxní, že poslední, kdo ještě v tomto Kocourkově bojuje za větší efektivitu státu, proti mrhání penězi a proti tomu, aby standardem bydlení pro rodiny s dětmi byly ubytovny, jsou obce. A za to budou nyní potrestány, jejich stanoviska budou absolutně nezávazná a vynaložené náklady na tuto administrativu si stát opět připíše na konto své neschopnosti,“ hodnotí Vícha. A dodává, že jestliže jeho město ztratilo možnost rozhodovat, kdo doplatek dostane, přestane dotčeným lidem pomáhat: „Pochopitelně dnešním dnem končí z naší strany práce na hledání bydlení pro lidi na ubytovnách. Nemá smysl za stávající naprosto nejasné situace, kdy levá ruka státu neví, co činí a bude činit za měsíc pravá, dávat lidem z ubytoven byty a uvolňovat tak místo pro další a další ‚sociálně potřebné‘. Tolik bytů ani my nemáme,“ uzavírá starosta Bohumína. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2015 10:59, ročník 83

V době kdy v českých montovnách pracují lidé z ciziny (východ), protože fabriky nemají zaměstnance je úplné zrušení příspěvků (např. na bydlení) na místě. Pokud lidem opravdu záleží na jejich vlastní rodině, začne alespoň otec CHODIT DO PRACE.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2015 10:27, radim

Je zajímavé, že problém nastartovali pravičáci. Konkrétně svého času ministr MPSV pan Drábek, který v rauši Kalouskovy škrtací mánie uškrtal platy těch pracovníků sociálky, kterí měli v terénu ubytování prověřovat a kteří tak měli výši těch příspěvků na ubytování korigovat. Jenže to se nestalo a díky panu Drábkovi se tak sociálka stala pouze rozdavačem peněz na veškeré sociální dávky bez prakticky jakékoliv kontroly. Přirozeně že si na toto všichni zvykli, i ti nepřizpůsobiví i ti majitelé těch předražených ubytoven.
A nyní byl problém zviditelněn a zjitřen bez možností reálného řešení přílepkem k zákonu, který podal zase pravičák, poslanec ODS pan Stanjura.
Současná levicová oranžovcová vláda je v tom prakticky nevinně, když pomineme to, že se k řešení tohoto problému staví pasívně, bezradně a populisticky.

-243
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services