Poslanci pašeráci: utajované přílepky v zákonech. Co si o tom myslíte?

„Tak nám na to zase přišli…“ říkali si nejspíš včera zklamaní zákonodárci. A vypadalo to tak nadějně! Už už se zdálo, že si nikdo nevšimne. Jenže novináři si nedají pokoj. Další tajný přílepek, který měl být nenápadně vpašován do zákona, odhalen. Ústavní soud v roce 2007 vmetky-zmetky zakázal. Ale koho to zajímá?
Poslanci pašeráci: utajované přílepky v zákonech. Co si o tom myslíte?

Kdo si myslí, že poslanecká a senátorská práce je nuda, ten je zatraceně vedle. Tolik adrenalinu a dobrodružství si užijete jen málokde jinde. Nekonečný ping pong já na bráchu, brácha na mě dokáže pořádně zrychlit tep. A pak to napětí při strategické hře na přílepkování. Nesmíte se unáhlit, je třeba pěkně počkat na správnou chvíli a pak prudkým výpadem zaútočit – ale vše jen tak mimoděk, abyste nevzbudili příliš pozornosti. Rozruch se totiž v tomhle případě nevyplácí. A pak se zase rychle stáhnout, učísnout patku, přepudrovat nos, tvářit se, jako by se nechumelilo, a doufat, že na to žádný z upocených pisálků neupozorní dřív, než bude odhlasováno. Skutečnou výhrou v loterii jsou pro přílepkáře balíčky – kupříkladu ty úsporné. Tam se toho vejde...

Proč je přílepkování tak snadné? Změn je prostě moc!

Pediatři upozorňují, že roste počet hyperaktivních dětí. Psychiatři neupozorňují, ale měli by upozorňovat, že roste počet hyperaktivních poslanců. Zákonodárci každý rok sáhnou do osmdesáti procent (!) zákonů. Jen ten živnostenský se za dvacet let své existence novelizoval stokrát a ještě devětkrát navrch! Aby se v tom pak koza vyznala – v tom se nějaké menší, ale i větší šmé snadno ztratí.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Josef Janda. Zajištění na stáří. Jak se co nejlépe připravit na podzim života
Zorientujte se v tomto tématu a vyřešte základní otázky, které se peněz a stáří týkají.

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu

Tomáš Tyl. 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze
Kniha popisuje nástrahy finančního světa a nabízí možnosti, jak je rozpoznat a především jak se jim vyhnout.

Zákaz Ústavního soudu je pro srandu králíkům

Přílepek, jezdec v právu (jak říkají američtí právníci), nebo dokonce vmetek (jak se někdy celkem trefně říká u nás) se stal už dávno součástí českého politického folklóru. K jeho charakteristice patří, že to bývá pěkný zmetek. Ve většině demokratických systémů jsou přílepky zakázané. A nejinak to je u nás. O konci přílepků v Čechách rozhodl Ústavní soud v roce 2007. „Je nutné, aby zákon byl z hlediska formy i obsahu předvídatelný a konzistentní,“ stanovil tehdy soud. Jinými slovy: není jaksi možné, aby byla k zákonu upravujícímu povinnou školní docházku přilepena větička, že od příštího měsíce se všem poslancům zvyšuje plat.

Jenže kde ty loňské sněhy (a soudní verdikty) jsou. V Česku se přílepkuje dál. Naposledy jsme si koníček zákonodárců v přílepkování mohli připomenout včera. Novináři Aktuálně.cz upozornili, že na programu středeční schůze Sněmovny je také novela zákona o zaměstnanosti – pečlivě ukrytá v absolutně nesouvisejícím zákoně o sociálně-právní ochraně dětí.

Do zákona o ohrožených dětech, pěstounské péči a rušení kojeneckých ústavů ministerstvo práce a sociálních věcí v tichosti propašovalo také povinnost občanů pobírat prostřednictvím sKarty podporu v nezaměstnanosti. V dřívějších zákonech o sKartě na tuhle skupinu totiž jaksi zapomnělo.

Barvitá historie přílepkování

Česká historie přílepkování je bohatá. Rozhodně bohatší než státní kasa. Připomeňme si alespoň pár majstrštyků. Můžete hlasovat pro ten nejpovedenější – ať už nakonec prošel, nebo ne.

Pěkně!

-229
+
-

V roce 2001 se podařilo do zákona o státním dluhopisovém programu přilípnout zvýšení státního příspěvku politickým stranám na jedno poslanecké křeslo: mávnutím proutku tak stoupl z pěti set na devět set tisíc korun.

Pěkně!

+3
+
-

O pět let později se zase v zákoně o zprůhlednění finančních vztahů v oblasti veřejné kontroly záhadně objevilo snížení DPH na kávu a čaj z devatenácti na pět procent.

Pěkně!

-74
+
-

Kapitolu samu pro sebe tvořil Topolánkův batoh (neboli zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů), schvalovaný v roce 2007. Na poslední chvíli k němu byl spěšně přidán rozpracovaný zákon, který měnil celý systém cenotvorby léčiv. „Zákon byl vyrván z legislativního procesu. Týden před druhým čtením zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů oznámil ministr Julínek koaličním poslancům, že součástí zákona bude ještě část o stanovování cen a úhrad léčiv,“ popsal pro Peníze.cz tehdejší poslanec Hovorka. Zásadní změny v cenotvorbě léků, které se týkají zhruba třetiny ročních výdajů ze zdravotního pojištění, tak prošly mimo zájem médií a většiny poslanců. Odborná veřejnost a legislativní rada vlády se k nim podle exposlance Hovorky nemohla vyjádřit. Další pikantérie schvalovacího procesu najdete v našem starším článku.

Pěkně!

-28
+
-

Miliardový pozdrav do ČEZu poslali naši zákonodárci v roce 2009 v rámci novely zákona o spotřební dani. Její součástí totiž byl i kontroverzní přílepek, ve kterém stálo, že energetické společnosti budou moci získat i po roce 2013 emisní povolenky zdarma výměnou za to, že ušetřené peníze investují do modernizace svého provozu. Kritici upozorňovali, že se tak stát vzdává ve prospěch energetických firem desítek miliard. Předkladatelé návrhu Martin Říman z ODS a Milan Urban z ČSSD však bylí výjimečně zajedno.

Pěkně!

-40
+
-

V roce 2010 se pokusil poslanec Jiří Polanský (ODS) na přání tehdejší ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové propašovat do zákona o obecně prospěšných společnostech změnu zákona o soudech a soudcích. Přílepek měl zrušit podmínky praxe a odbornosti nezbytné pro zisk postu nejvyššího soudce. Stačilo by tak vlastně, aby měl daného kandidáta prezident rád. Skoro to vypadalo, jako by si ministryně Kovářové metla cestičku do nové funkce. Tajná revoluce na Nejvyšším soudu ovšem Kovářové s Polanským nevyšla.

Pěkně!

-47
+
-

Loni odhalila Strana zelených (již jako neparlamentní partaj) zajímavý přílepek ve zdravotnické reformě – v té době už za sebou měl zákon první čtení ve sněmovně. Někteří poslanci se pak sami divili, co odhlasovali. Ministerstvo vnitra totiž do reformy zdravotnictví propašovalo dodatek, který úřadům umožňoval tajit platy a odměny zaměstnanců státní správy. Právě horentní odměny na ministerstvech byly totiž leckomu trnem v oku. I tentokrát však bylo spiknutí odhaleno a přílepek ze zákona zmizel.

Pěkně!

+114
+
-

Další překvapení jsme zažili loni na podzim. V takzvaném (všimněte si sofistikovaného názvu) komplexním pozměňovacím návrhu k zákonu o podporovaných zdrojích energie se objevil přílepek, který měl umožnit zdarma zabírat pole a volnou krajinu pro výstavbu hal v průmyslových zónách. Nakonec byl však tento vmetek z návrhu stažen. Znovu jsme o něm slyšeli až letos v červnu. Poslanec Stanislav Polčák (TOP 09) si všiml podivného přílepku ve stavebním zákoně – měl výrazně snížit poplatky developerů za zabírání orné půdy. Sněmovna ho vyškrtla na poslední chvíli.

Pěkně!

+149
+
-

Když letos v březnu poslanci projednávali novelu silničního zákona, která měla nechat zmizet od silnic všechny billboardy, unikla informace, že se chystá pozměňovací návrh, který měl z novely udělat frašku. Billboardy by se sice zakázaly, ale povolilo by se umisťovat reklamu na informační tabule. Švitořili si o tom poslanec za TOP 09 František Laudát a jeho kolega z ODS Zbyněk Stanjura (ani jeden z nich iniciátorem onoho návrhu nebyl). Netušili, že jejich rozhovor zachytil a nahrál mikrofon. Těžit měl údajně z onoho pozměňovacího návrhu Roman Janoušek – kterého není třeba dlouze představovat. Jenže i tohle nakonec prasklo, a k činu tudíž vůbec nedošlo. Více se o billboardovém skandálu dočtete v našem starším článku.

Systém zahlcený blbostmi

Co říci závěrem? Šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa včera na konferenci o vymahatelnosti práva řekl, že náš stát už není schopen přijímat zákonné normy, které by dokázal uvádět do praxe, kontrolovat jejich uplatňování a sám je dodržoval. Systém je podle něj „zahlcen blbostmi“, a tak ani státní instituce nedodržují vlastní pravidla.

Novela stíhá novelu a v celkovém zmatku se neorientuje téměř nikdo. To se pak holt přílepkářům daří.

Co si o zálibě našich politiků v přílepkování myslíte vy? A jaký tajný přílepek byste do našeho právního řádu propašovali rádi? Pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou od Grady.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? přidali vlastní návrh daňové reformy. Poslanci si vymysleli až čtyři varianty sazeb daně z přidané hodnoty a hádali se a dohadovali, až z toho mohlo být smutno. Tak aby byla s daněmi aspoň trochu legrace, navrhovali jsme vlastní reformu: zaveďme po vzoru Tchaj-wanu účtenkovou loterii. Každá účtenka bude los, ceny budou atraktivní a každý měsíc bude losování uvádět Honza Rosák. Všichni budou vyžadovat účtenky i ve večerkách a i přes vyplácené atraktivní výhry stát ve výsledku vydělá. A bude show! Ptali jsme se, co si o tom myslíte vy, s tím, že za výjimečný názor dáme knížku. Uznejte ale, že mezi třemi názory – víc se jich nesešlo – je těžké vynikat.

Vláda na nás nedala! Včera schválila na rok zvýšení obou sazeb DPH o procento. To nám to spočítali! Klidně si to přepočítejte:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

9. 11. 2012 10:07 | Slezák

Každá poslanecká strana bude každoročně přispívat částkou 50 % svých přímů na důchody.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2012 18:54 | Glosglober

Uzákonit Jednací řád sněmovny ve věcech pozměňování a vydávání zákonů. Zajistit trestně - právní odpovědnost za porušní s možností okamžité odvolatelnosti provinilého poslance. Přijímání
zákonných norem je nejvyšší povinností a ctí pro práci každého poslance.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2012 9:53 | Whispere

Bojim se ze mate pravdu a system je zamerne zaplevelovan a zahlcovan aby se stal neprehlednym a tim padem jednoduse manipulovatelny a obejitelny pro ty kdoz z toho maglajzu tezi a mohou si koupit politiky. S tim ze za dane prilepky nikdo nemuze nesouhlasim. Nekdo musel pozmenovaci cast navrhnout a je tak dohledatelny. Pokud vam dany prilepek nedava smysl tak nasledujte prachy! Takovej zmetek je tam proto, ze nekdo dostal/dostane zaplaceno za to ze ho tam vpasoval pro nekoho, komu z toho bude kynout prospech (viz napriklad bilboardova 'akce' v silnicnim zakone). Kdo vyvexloval prachy a proslo mu to tak to zkousi jinde a bohuzel to stale prochazi. Obavam se (a doufam) ze pristi revoluce nebude pekna a sametova.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2012 8:56 | MoB

Od hovad bych očekával hovadskou práci - a minimálně v tomto případě nejsem zklamaný: posrancům se podařilo zaplevelit a prakticky paralyzovat právní řád České republiky tak, že se v tom ani prase nevyzná (včetně prasat v Parlamentu či na ministerstvech). Navíc je to sice v rozporu s rozhodnutím ústavního soudu, ale koho za to chcete popotahovat? Když už se na to přijde, většinou za to nikdo nemůže...
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2012 8:22 | Vláďa

České právo je konsenkventí negace kulmínující k nejvyššímu antagononismu vůči všemu veřejnému nazírání na pozitivní rezoltáty a případné eventuality.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2012 7:36 | Johny

Trefný článek. Český právní maglajz je tak dělán asi záměrně, abyste na každičkou blbost potřebovali nějakého toho poradce. Pan Baxa má pravdu v tom, že se v tom prostě nedá orientovat.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 6 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Systém cenotvorby léků: ždíme naše zdravotnictví?

10. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Systém cenotvorby léků: ždíme naše zdravotnictví?

Zorientovat se v cenách léků je v Česku nadlidský úkol. Liší se lékárnu od lékárny a měnit se můžou několikrát měsíčně. Systém tvorby cen léčiv má řadu odpůrců. Prý zbytečně vysává... celý článek

Billboard je mor(d)! Co si o tom myslíte vy?

15. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Billboard je mor(d)! Co si o tom myslíte vy?

Billboardy hyzdí a zabíjejí. Za volantem nám vtíravě ukrádají pozornost. Jen těžko bychom hledali důvody, proč je nenechat okamžitě odstřelit. Někteří politici však zřejmě důvody mají.... celý článek

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: proč jde stát na ruku nejsilnějšímu hráči?

21. 6. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: proč jde stát na ruku nejsilnějšímu hráči?

Lidové noviny otiskly první velký rozhovor s Vladimírem Mrázem po jeho odchodu z čela Kooperativy a Hospodářské noviny rozhovor s Pavlem Řehákem, ředitelem České pojišťovny. Oba rozhodně... celý článek

České zákonodárství v permanentní revoluci

16. 3. 2011 | Klára Samková | 3 komentáře

České zákonodárství v permanentní revoluci

Češi jsou revolucionáři, ročně provedou aspoň jednu změnu ve čtyřech pětinách svých zákonů. Bylo by potřeba s tím přestat, vydýchat se a začít naopak právní řád zjednodušovat. Pokud... celý článek

Partners Financial Services