Zpřísníme daň z prodeje investičních bytů, navrhla Schillerová

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 16. 3. 2020 | 3 komentáře
Nový daňový balíček má zavést stravenkový paušál nebo prodloužit takzvaný časový test u prodeje bytů.
Zpřísníme daň z prodeje investičních bytů, navrhla Schillerová

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo financí dokončilo nový daňový balíček. S epidemií koronaviru nemá zatím nic společného, tyhle změny chystalo mnohem dřív.

Návrh nepřináší žádnou revoluci, opět v něm chybí i zrušení superhrubé mzdy.

Jedna z mála výraznějších změn se týká daně z příjmů při prodeji takzvaných investičních bytů nebo domů.

Doteď je od daně osvobozený prodej po aspoň pěti letech vlastnictví. Od roku 2021 by se měl takzvaný časový test prodloužit na patnáct let, navrhuje ministryně financí Alena Schillerová.

Z prodeje dřív než po patnácti letech se nebude muset platit daň, jestliže člověk takový příjem použije na „obstarání vlastní bytové potřeby“ – tedy například nákup většího bytu pro rozšiřující se rodinu. K tomu musí dojít nejpozději v následujícím kalendářním roce po prodeji. 

Zpřísnění se nedotkne bytů či rodinných domů, pokud v nich měl vlastník bydliště nejméně po dobu dvou let bezprostředně před prodejem. Dosavadní daňové osvobození se v tomhle případě nemění.

A kdo v prodávané nemovitosti sice bydlel, ale kratší dobu než dva roky, bude dál osvobozen od daně, když příjem z prodeje použije na „obstarání vlastní bytové potřeby“ (dosavadní zákon mluví o „uspokojení“).

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Nová pravidla mají platit až pro nemovitosti pořízené po přijetí novely, tedy nejdříve od začátku roku 2021. 

Návrh daňového balíčku, který teď ministerstvo posílá k připomínkám, počítá i se zavedením stravenkového paušálu. Místo klasických papírových poukázek či nabité elektronické karty by lidé mohli dostávat peníze na účet, a to se stejnými daňovými výhodami. Nový systém neruší dosavadní úlevy pro zaměstnance ani pro zaměstnavatele, naopak je má zpřístupnit i pro ostatní.

Skončit by mělo osvobození úrokových příjmů z dluhopisů vydávaných v zahraničí poplatníkem se sídlem v České republice.

Balíček upravuje také postupné zvýšení sazeb spotřební daně z tabákových výrobků, ze surového tabáku a zahřívaných tabákových výrobků tak, aby se „nezvyšovala cenová dostupnost pro konečného spotřebitele“.

Návrh rozšiřuje pravomoc obcí při stanovení místního koeficientu daně z nemovitých věcí. Nově ho budou moct určit i pro jednotlivou část obce – v praxi by tak mohly vybírat vyšší daň v lokalitách s průmyslovými objekty.

Novela rozšiřuje osvobození od místních poplatků z pobytu. Pomůže hlavně rodičům dětí, kteří mají dítě v nemocnici a chtějí mu být blízko. Z poplatku jsou nově vyjmuty všechny pobyty ve zdravotnických zařízeních poskytovatelů lůžkové péče, pokud jsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, a to včeně průvodců hospitalizovaných osob.

Součástí balíčku není zrušení superhrubé mzdy. Koalice se na něm neshodla, v jednání chtěla pokračovat na jaře při sestavování návrhu rozpočtu. 

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Partners Financial Services