Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 17. 2. 2009 | 8 komentářů
Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí
Příjem z prodeje akcií, dluhopisů, certifikátů či podílových listů daní drobný investor pouze v případě, že je drží po dobu kratší než šest měsíců. Dividendy ani přijaté úroky zdanit nemusí, jelikož už je dostává zdaněné.

I drobnému investorovi se občas může stát, že bude nucen do daňového přiznání uvést „příjmy z převodu cenného papíru“. Tento příjem pro drobného investora, který nemá ve společnosti či podílovém fondu přímý či nepřímý vliv více jak 5 procent, musí ale plynout z držení cenného papíru kratšího než šest měsíců. To se týká například investorů-traderů, kteří obchodují on-line například s deriváty a obchody otevírají a uzavírají v řádu hodin či dnů. Při prodeji cenného papíru, který investor vlastnil déle než šest měsíců, je výnos z prodeje osvobozený od daňové povinnosti (paragraf 4, odstavec 1w).

Na druhou stranu dividendy z akcií či přijaté úroky se daní jednorázovou 15procentní srážkovou daní u zdroje, takže v daňovém přiznání se již neobjevují. Finanční úřad nezajímá ani nerealizovaný zisk (cenný papír stále držím), který je výsledkem ocenění portfolia podle aktuální situace na trhu.

V daňovém přiznání se naopak musí objevit příjmy ze zahraničí. „U českých cenných papírů platí, že dividendami ani přijatými úroky se investor v daňovém přiznání nezabývá. Dividendy a úroky ze zahraničí ale musí uvést v daňovém přiznání a zdanit,“ upozorňuje Radek Halíček, partner v oddělení Daňového poradenství společnosti KPMG Česká republika. Zahraniční jsou například akcie rakouské Erste Bank či finského výrobce mobilů Nokia. Dividendy plynoucí z cenných papírů vydaných v těchto zemích se musí objevit v daňovém přiznání. Důležité je vědět, zda existuje smlouva o zamezení dvojího zdanění mezi Českém a danou zemí. Srážkovou daň, která je stržena investorovi v zahraničí, je pak možné odečíst z daňové povinnosti v České republice.

Příjmy z krátkodobě držených cenných papírů se zapisují do přílohy dvě k daňovému formuláři. Do tabulky číslo 2 pro výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů podle paragrafu 10 se do posledního sloupce napíše D, jak radí vysvětlivky, protože se jedná o druh příjmu z převodu cenného papíru, a vyčíslí se příjem a výdaj. Příjem představuje realizovaný ziskz prodeje cenného papíru. „U příjmů z prodeje cenných papírů lze kromě nabývací ceny akcie a pořizovací ceny ostatních cenných papírů uplatnit i výdaje související s uskutečněním prodeje a platby za obchodování na trhu s cennými papíry při pořízení cenných papírů,“ říká zákon o dani z příjmu (paragraf 10, odstavec 5). Výdajem kromě pořizovací ceny je tak i poplatek obchodníkovi za zprostředkování obchodu.

Po vyplnění tabulky 2 v příloze 2 k daňovému přiznání, kam se zaznamenává například i zisk z podílového listu při zániku fondu, z výhry, loterie, či příjmu z prodeje nemovitosti, se sečtou jednotlivé kladné rozdíly za každý druh příjmů. Pokud jsou totiž příjmy menší než výdaje za jednotlivý druh příjmů, nelze ztrátu uplatnit pro snížení daně.

Dále se sečte sloupec 2 a úhrn příjmů se zapíše do řádku 207. Součet výdajů ve sloupci tři (resp. výdaje maximálně do výše příjmů za každý jednotlivý druh příjmů) se promítne do řádku 208. Jednotlivé výdaje započítávané do tohoto řádku nesmí být tedy vyšší než odpovídající příjmy příslušného druhu. Řádek 209 by se pak měl rovnat rozdílu řádků 207 a 208 a také dolnímu okénku sloupce čtyři v tabulce 2 (úhrn kladných rozdílů jednotlivých druhů příjmů).

Výsledná částka tvoří dílčí základ pro výpočet daně. Daňové přiznání velí přenést údaj do řádku 40 základní části daňového přiznání. Jako jeden z dalších příjmů se pak zahrnuje do výpočtu celkového daňového základu. Příjmy plynoucí z držby zahraničních cenný papírů ( dividendy, úroky) se uvedou na řádek 38 formuláře daňového přiznání jako příjmy z kapitálového majetku podle paragrafu 8. Na stejný řádek také patří úroky z poskytnutých půjček, úvěrů, úroky z držby směnek či z prodlení.

Příjmy z kapitálového majetku se daní stejně jako třeba příjmy ze závislé činnosti patnáctiprocentní daňovou sazbou.

Mají být kapitálové příjmy zdaněny? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2009 5:45, od

Tzn. že když např. dividendy z Německa jsou daněny tuším 25% mohu si navíc odečíst rozdíl tzn. 10% jako slevu na dani?

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 2. 2010 11:57, doctor

Ty magore proc bys mel platit dan 2x ? Vzdyt na vypisu (dividenty) to mas jasne uvededene ze si zeme odkud byl nakup treba u tebe z US Automaticky strhla 15% z castky anebo si vypis W-8 a plat tech 15% FU v Cesku.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké novinky se letos promítnou do daňového přiznání

5. 2. 2009 | Eva Sovová | 12 komentářů

Jaké novinky se letos promítnou do daňového přiznání

Přiznání k dani z příjmu se bude letos poprvé vyplňovat podle pravidel odstartovaných loňskou daňovou reformou. Přinášíme přehled nejpodstatnějších změn, které se promítnou do letošního... celý článek

Kdo a kdy musí letos podat přiznání k dani z příjmu

3. 2. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Kdo a kdy musí letos podat přiznání k dani z příjmu

Přiznání k dani z příjmu podává každý, kdo měl loni příjem nad 15 tisíc korun. Zaměstnanci pro uplatnění daňových úlev musí o roční zúčtování žádat zaměstnavatele. Živnostníci a další... celý článek

I přes krizi se objem vyplacených dividend asi mírně zvýší

2. 2. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

I přes krizi se objem vyplacených dividend asi mírně zvýší

Velké společnosti obchodované na pražské burze letos pravděpodobně mírně zvýší celkový objem vyplacených dividend. Zásluhu na tom má očekávaný růst dividend ČEZ. Naopak bankovní tituly... celý článek

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

22. 1. 2009 | Eva Sovová | 11 komentářů

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

V platbách na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení nastaly od ledna změny. Živnostníci a lidé na volné noze si musejí ohlídat termíny, aby včas odeslali odvody ve správné výši,... celý článek

Partners Financial Services