Slovníček pojmů aneb jak se vyznat v dani z příjmů

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 4. 3. 2009
Slovníček pojmů aneb jak se vyznat v dani z příjmů
Vyznat se v pojmech, které se vyskytují v daňovém přiznání či v zákonu o dani z příjmů, bývá často složité. Připravili jsme proto slovníček základních pojmů, s nimiž se můžete setkat.

Daň z příjmů fyzických osob – upravena zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

Daňové zvýhodnění na vyživované dítě – nárok poplatníka na odečet částky od daně v návaznosti na počet vyživovaných dětí žijících s ním v domácnosti (§ 35c zákona o daních z příjmů) formou slevy na dani, nebo daňového bonusu, anebo kombinací obou forem, tj. slevy na dani a současně i daňového bonusu. Pro rok 2008 je daňové zvýhodnění 10 680 korun na jedno zdravé dítě a 21 360 korun na dítě s průkazem ZTP/P.

Daňový bonus – kladný rozdíl daňového zvýhodnění na vyživované děti a daňové povinnosti po uplatnění slev na dani. Daňový bonus můžete uplatnit při splnění podmínek stanovených v §35c zákona, pokud jeho výše činí alespoň 100 Kč, maximálně však do výše 52 200 Kč ročně. Na daňový bonus má nárok poplatník, který vydělal v předchozím roce alespoň šestinásobek měsíční minimální mzdy.

Dílčí základ daně - rozdíl příjmů a výdajů dle jednotlivých druhů příjmů dle §7 - § 10 zákona o daních z příjmů. Přesáhnou-li výdaje příjmy podle §7 a § 9 zákona o daních z příjmů je rozdíl ztrátou.

Dílčí základ daně ze závislé činnosti, tzv. „superhrubá mzda“ – hrubá mzda zaměstnance navýšená o sociální a zdravotní pojištění hrazené zaměstnavatelem (§ 6 odst. 13 zákona o daních z příjmů).

Nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky – částky, které je možné za podmínek daných zákonem o daních z příjmů (§ 15, § 34) odečíst od základu daně. Mohou to být například poskytnuté dary, odečet úroků z poskytnutého úvěru ze stavebního spoření nebo hypotečního úvěru, platby na penzijní připojištění, životní pojištění nebo daňová ztráta, která vznikla a byla vyměřena za předchozí zdaňovací období nebo jeho část. 

Potvrzení o zdanitelných příjmech – doklad vydaný zaměstnavatelem na žádost zaměstnance, ve kterém zaměstnavatel sděluje a potvrzuje souhrnné údaje ze mzdového listu (např. celkový příjem, objem zaplaceného pojistného na sociální a zdravotní pojištění atd.). V případě podání daňového přiznání jsou tyto údaje podkladem pro výpočet daně a doklad se stává povinnou přílohou daňového přiznání.

Procentní paušální výdaje – část příjmů, které si osoba samostatně výdělečně činná může odečíst při výpočtu základu daně od vykázaných příjmů, pokud nepočítá základ daně jako rozdíl příjmů a výdajů. 

Sleva na dani – částka, o kterou si může daňový subjekt snížit vypočtenou daň. Všichni poplatníci mají nárok na odečet „základní slevy“. Další slevy si lze uplatnit na základě splnění podmínek (§ 35ba, odst. 1 zákona o daních z příjmů), jedná se o slevu: na manželku či manžela, pro poživatele částečného nebo plného invalidního důchodu, držitele průkazu ZTP/P a studenty. 

Vyživované dítě - dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je nezletilým dítětem. Nebo jde o zletilé dítě až do dovršení věku 26 let, jestliže se soustavně se připravuje na budoucí povolání, nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.

Základ daně – součet dílčích základů daně (dle jednotlivých druhů příjmů), ze kterého se po snížení o nezdanitelné části základu daně a odčitatelné položky vypočítá daň.


Závislá činnost
– nejčastěji zaměstnanecký poměr (§ 6 odst. 1 zákona o daních z příjmů).

Zdanitelné příjmy (§ 6 - § 10 zákona o daních z příjmů):

  1. Ostatní příjmy (§ 10).
  2. Příjmy z kapitálového majetku (§ 8)
  3. Příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7)
  4. Příjmy z pronájmu (§ 9)
  5. Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky (§ 6)

Zdaňovací období – kalendářní rok.

Žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmů fyzických osob – pokud po výpočtu daně vyjde poplatníkovi přeplatek, může požádat o vrácení zaplacené daně převodem na účet či složenou. Neuvede-li poplatník výši přeplatků, který žádá vrátit, bude mu vrácena celá výše vratitelného přeplatku.

Zdroj: Česká daňová správa, zákon o dani z příjmu

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

daně 2009

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy podávají daňové přiznání studenti

26. 2. 2009 | Petr Čermák | 5 komentářů

Kdy podávají daňové přiznání studenti

Každý pracující student má práci jako vedlejší činnost, z čeho plynou výhody pro případné placení sociálního a zdravotního pojištění. Stát také zvýhodňuje studenty speciální slevou... celý článek

I bez společného zdanění manželů může rodina vydělat

24. 2. 2009 | Eva Sovová | 28 komentářů

I bez společného zdanění manželů může rodina vydělat

Společné zdanění manželů, na kterém vydělávaly rodiny, kde se příjmy manželů výrazně lišily, skončilo. Letos musí oba podat vlastní přiznání k dani. I tak ale zaplatí na dani méně než... celý článek

OSVČ letos nemusí platit minimální daň

19. 2. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

OSVČ letos nemusí platit minimální daň

OSVČ, kteří letos vykážou ztrátu, již neplatí minimální daň. Paušální výdaje jsou pohodlným odpočtem nákladů. Kdo uplatní výdaje z účetní evidence, odevzdává také účetní závěrku. Část... celý článek

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

17. 2. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

Příjem z prodeje akcií, dluhopisů, certifikátů či podílových listů daní drobný investor pouze v případě, že je drží po dobu kratší než šest měsíců. Dividendy ani přijaté úroky zdanit... celý článek

Jaké příjmy se zdaňují a na co si dát pozor

12. 2. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Jaké příjmy se zdaňují a na co si dát pozor

Daně a daňově uznatelné výdaje, které s příjmy souvisejí, nejsou pro většinu poplatníků zcela jednoduchou záležitostí. Přinášíme přehled, jaké příjmy je třeba letos přiznat, které jsou... celý článek

Partners Financial Services