OSVČ letos nemusí platit minimální daň

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 19. 2. 2009 | 1 komentář
OSVČ letos nemusí platit minimální daň
OSVČ, kteří letos vykážou ztrátu, již neplatí minimální daň. Paušální výdaje jsou pohodlným odpočtem nákladů. Kdo uplatní výdaje z účetní evidence, odevzdává také účetní závěrku. Část příjmu je možné uplatit na osoby žijící ve společné domácnosti.

Podstatnou změnou oproti minulému daňovému přiznání je, že OSVČ již letos neplatí daně, pokud za loňský rok vykážou daňovou ztrátu. Daňovou reformou se zrušil minimální základ daně, a tím i povinnost odvádět minimální daň. Nově se daně platí ze skutečného základu daně, tedy z rozdílu mezi příjmy a výdaji, které každý živnostník skutečně dosáhnul.

Jak si polepší svobodný bezdětný živnostník (OSVČ)

Dílčí základ daně (příjmy minus výdaje)

Dříve - zdaňovací období 2007
Dílčí základ daně 250 000 Kč
Daň před slevami 40 912 Kč (33 012 Kč + 25 % ze základu přesahujícího 218 400 Kč)
minus základní sleva na poplatníka 7 200 Kč
Daňová povinnost 33 712 Kč

Nově - zdaňovací období 2008
Dílčí základ daně 310 000 (v dílčím základu je započítána částka 60 tisíc korun, kterou živnostník zaplatil na zálohách na zdravotní a sociální pojištění)
Daň před slevami 46 500 Kč (15 %)
minus základní sleva na poplatníka 24 840 Kč
Daňová povinnost 21 660 Kč

Daňová úspora oproti roku 2007 = 12 052 Kč

Výdaje je možné nadále uplatnit buď paušální sazbou, nebo podle účetní evidence. Vést si účetnictví a neuplatňovat procentní výdaje se vyplácí, jestliže náklady, které si podnikání vyžádá, přesáhnou paušál. To může nastat třeba tehdy, když si živnostník pořídí auto na leasing nebo musí investovat do zařízení své provozovny. OSVČ, kteří letos budou vykazovat výdaje podle účetní evidence, nesmějí ale zapomenout, že je potřeba spolu s daňovým přiznáním odevzdat finančnímu úřadu také účetní závěrku.

Jaké si mohou OSVČ uplatnit paušální výdaje

osoby podnikající v zemědělství, lesnictví a vodním hospodářství80%
řemeslné živnosti 60%
ostatní živnosti 50%
ostatní příjmy ze samostatné výdělečné činnosti (např. autorské honoráře)40%

Podnikatel, který si nevede evidenci výdajů, si odečte při výpočtu základu daně od příjmu paušální částku. Procentní paušální výdaje i způsob jejich uplatnění zůstávají pro letošní daňové přiznání stejné jako vloni. Jsou nadále odstupňované podle toho, jak vysoké výdaje musejí poplatníci vynaložit, aby příjmů vůbec dosáhli. Největší 80procentní paušální výdaje (počítáno z dosažených příjmů) mohou proto uplatňovat podnikatelé v zemědělství. Řemeslníci si z příjmů smí odpočíst 60procentní výdaje a ostatní živnostníci 50procentní paušál. Umělci, volní novináři a další volné profese uplatňují 40procentní výdaje.

Reforma sice zrušila společné zdanění manželů. Část příjmů mohou živnostníci i nadále rozdělit na manželku nebo i více lidí. Například na své děti, které dokončily povinnou školní docházku, na tchýni a další příbuzné i třeba na jinou blízkou osobu, která s podnikatelem není v příbuzenském vztahu. Podmínkou je, že tyto spolupracující osoby musí žít s poplatníkem trvale ve společné domácnosti a spolupráce byla řádně ohlášená v roce 2008 finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.

Tento převod části příjmu se vyplatí tehdy, pokud chce živnostník spolu s členy své domácnosti využít efekt daňových úlev, na které mohou dosáhnout jen tyto spolupracující osoby. Například může jít o odpočet úroků z hypotéky, kterou uzavřela manželka, syn nebo další člen domácnosti. Nebo tehdy, pokud si na manželku nemůže živnostník uplatnit slevu ve výši 24 840 korun, protože její vlastní loňský příjem o něco málo přesáhnul povolený limit 68 000 korun.

Jak a kolik může živnostník rozdělit na spolupracující osobu

Spolupracující osobaZa obdobíPodíl na příjmech a výdajích (3)Maximální výše převáděné částky
Pouze manžel/manželkaCelé zdaňovací obdobínejvýše 50 %540 000 Kč
Pouze manžel/manželkaČást zdaňovacího obdobínejvýše 50 %45 000 Kč (1)
Ostatní spolupráce (2)Celé zdaňovací obdobínejvýše 30 %180 000 Kč
Ostatní spolupráce (2)Část zdaňovacího obdobínejvýše 30 %15 000 Kč
Pozn.: (1) za každý i započatý měsíc spolupráce, (2) při spolupráci ostatních osob (nebo jen jedné osoby) žijících v domácnosti s poplatníkem, a to bez manželky nebo i včetně manželky, (3) týká se pouze příjmů dosažených při podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti (par.7 zákona o dani z příjmu z výjimkou odst. 1 pism.d)
Zdroj: Tabulky a informace pro daně a podnikání 2008, ASPI


Jestliže s živnostníkem spolupracuje pouze manželka, dá se na ni převést za celé zdaňovací období roku 2008 nejvýše 540 tisíc korun a její podíl na příjmech a výdajích nesmí překročit 50 procent. Pokud na manželku převede podnikající manžel jen příjmy za část zdaňovacího období, například za čtvrt roku, za každý měsíc měsíc to může být nejvýše 45 tisíc korun a celkem tedy 135 tisíc korun. Pokud podnikatelspolupracoval s dalšími osobami, například se synem nebo jinou blízkou osobou, které s ním žijí ve společné domácnosti, může na ně převést za celý rok spolupráce nejvýše 180 tisíc korun a podíl nesmí překročit 30 procent. Za část roku může převáděná částka činit v takovém případě nejvýše 15 tisíc korun.

Jak se rozděluje základ daně na spolupracující osoby - příklad

Podnikatel dosáhnul loni příjmy 2 miliony korun a výdaje 1,1 milionu korun. Spolupracoval se svou manželkou pouze v červenci a srpnu 2008. Se svým zletilým synem spolupracoval po celý rok. Rozdělit může maximálně 180 tisíc korun. Tuto částku lze rozdělit i třeba stejným dílem.

  • Na manželku rozdělí příjem 200 tisíc korun a výdaj 110 tisíc korun, to je dílčí daňový základ 90 tisíc korun.
  • Na syna rozdělí příjem 200 tisíc korun a výdaj 110 tisíc korun, to je dílčí daňový základ 90 tisíc korun.

V tomto případě není důležité, že spolupráce s manželkou trvala jen dva měsíce. Rozhodné je, že se synem trvala po celé zdaňovací období a patří tak do kategorie ostatní spolupráce.

zdroj: Daně 2008, nakladatelství ASPI

Do výdajů již OSVČ stejně jako další poplatníci nemohou zahrnovat odvody na sociální a zdravotní pojištění. To znamená, že základ daně u každého živnostníka se letos zvýší o zálohy odvedené zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Zároveň to má nepříznivý dopad i na uplatňované odpočty jako jsou platby na penzijní nebo životní pojištění, zaplacené úroky z hypotéky, stavebního spoření, dary a dárcovství krve. V konečném důsledku totiž nebude efekt z těchto odpočtů již tak velký jako v loňském daňovém přiznání. Podstatně se ale zvyšují daňové slevy, což nevýhodu vyššího daňového základu kompenzuje.

Všechny odpočty a slevy si OSVČ uplatňují stejně jako všichni ostatní poplatníci.

Kdo měl v předchozích letech ztrátu z podnikání, může si ji uplatnit jen do výše daňové povinnosti. Letos je možné uplatnit ztráty, které podnikatel vykázal v daňových přiznáních v letech 2001 až 2007.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

daně 2009

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké příjmy se zdaňují a na co si dát pozor

12. 2. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Jaké příjmy se zdaňují a na co si dát pozor

Daně a daňově uznatelné výdaje, které s příjmy souvisejí, nejsou pro většinu poplatníků zcela jednoduchou záležitostí. Přinášíme přehled, jaké příjmy je třeba letos přiznat, které jsou... celý článek

Jak snížit daň z příjmu o odpočty a slevy

10. 2. 2009 | Eva Sovová | 27 komentářů

Jak snížit daň z příjmu o odpočty a slevy

Slevy na daních razantně vzrostly. Nezdanitelné částky se oproti loňsku nemění. Všechny daňové úlevy je potřeba doložit. Pokud doklad chybí, nárok nelze dodatečně uplatnit. Přinášíme... celý článek

Jaké novinky se letos promítnou do daňového přiznání

5. 2. 2009 | Eva Sovová | 12 komentářů

Jaké novinky se letos promítnou do daňového přiznání

Přiznání k dani z příjmu se bude letos poprvé vyplňovat podle pravidel odstartovaných loňskou daňovou reformou. Přinášíme přehled nejpodstatnějších změn, které se promítnou do letošního... celý článek

Kdo a kdy musí letos podat přiznání k dani z příjmu

3. 2. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Kdo a kdy musí letos podat přiznání k dani z příjmu

Přiznání k dani z příjmu podává každý, kdo měl loni příjem nad 15 tisíc korun. Zaměstnanci pro uplatnění daňových úlev musí o roční zúčtování žádat zaměstnavatele. Živnostníci a další... celý článek

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

22. 1. 2009 | Eva Sovová | 11 komentářů

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

V platbách na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení nastaly od ledna změny. Živnostníci a lidé na volné noze si musejí ohlídat termíny, aby včas odeslali odvody ve správné výši,... celý článek

Partners Financial Services