Jaké novinky se letos promítnou do daňového přiznání

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 5. 2. 2009 | 12 komentářů
Jaké novinky se letos promítnou do daňového přiznání
Přiznání k dani z příjmu se bude letos poprvé vyplňovat podle pravidel odstartovaných loňskou daňovou reformou. Přinášíme přehled nejpodstatnějších změn, které se promítnou do letošního daňového přiznání a výpočtu daně z příjmu.

Spočítat daně za rok 2008 by mělo být jednodušší než loni. Už jen proto, že se nebudou počítat třemi různými sazbami, ale jen jednou patnáctiprocentní. Tuto změna, kterou přinesla loňská reforma, již loni pocítili na zálohách daně z příjmu všichni zaměstnanci. Nově se projeví u OSVČ i dalších poplatníků. Jednotná sazba zvýhodňuje všechny, kdo dosahují vyšší příjmy. Ti na daních ušetří, protože část příjmu již v letošním daňovém přiznání nebudou zdaňovat 25 a 32 procenty.

Daňové přiznání daně z příjmu fyzických osob za rok 2008

Nejpodstatnější změny:

  1. Platí jednotná sazba daně ve výši 15 procent
  2. Razantně se zvyšují se slevy na dani
  3. Základ daně nejde snížit o platby na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění
  4. Společné zdanění manželů již není možné
  5. Neplatí již minimální základ daně a neodvání se minimální daň

Další výraznou změnou je, že se razantně zvyšují všechny roční slevy na dani, které snižují již vypočtenou daň. Slevy jsou vyšší jak na samotného poplatníka, vyživovanou manželku či manžela, pro invalidní důchodce, držitele průkazu ZTP, tak i pro studenty. Tím se rovněž sníží daňová zátěž. Zatímco například v loňském daňovém přiznání si mohl každý poplatník uplatnit na sebe slevu ve výši 7 200 korun, letos to je 24 840 korun. Plně invalidní důchodce si může uplatnit i slevu ve výši 5 040 korun namísto loňských 3 tisíc korun a například studenti od vypočtené daně letos odečtou 4 020 korun oproti loňské slevě, která činila 2 400 korun. (Úplný výčet slev najdete v příštím článku, který vyjde 10. 2.)

Zvyšuje se také daňové zvýhodnění na děti, což výslednou daň rovněž sníží. Na každé vyživované dítě žijící s poplatníkem ve společné domácnosti se oproti předchozímu zdaňovacímu období zvýšila sleva na dani z 6 tisíc na 10 680 korun. Pokud je dítě držitelem průkazu ZTP/P, je zvýhodnění na handicapované dítě dvojnásobné. Poplatník, který má takové dítě doma, si může z vypočtené daně odečíst slevu ve výši 21 360 korun, zatímco za rok 2007 šlo odečíst jen 12 tisíc korun.

Nepříjemnou novinkou je, že základ daně již nelze snížit o odvody na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. Tyto výdaje nejsou daňově uznatelným nákladech, jak tomu bylo v předchozích letech. Tím se zvýší vyměřovací základ pro výpočet daně. Tuto změnu již pocítili všichni zaměstnanci zavedením superhrubé mzdy. Nově se dotkne rovněž živnostníků i dalších poplatníků.

Pozitivní změnou naopak je, že loňská reforma zrušila minimální základ daně. Ten se v předchozích třech letech týkal většiny živnostníků, volných profesí a lidí podnikajících v zemědělství a lesnictví. Zrušení minimálního základu v praxi znamená, že podnikatelé již nebudou muset platit minimální daň, jestliže se dostanou do ztráty, což v letech 2005 až 2007 nebylo možné.

Daňová reforma zrušila také společné zdanění manželů, které si mohli v předchozích třech uplatňovat manželské dvojice, kdy mohly společně dosáhnout na nižší daňový odvod. Letos to již nebude možné. Nově si ale může živitel rodiny uplatnit podstatně vyšší slevu z daně na vyživovanou manželku nebo manžela ve společné domácnosti. Zatímco vloni činila tato sleva 4 200 korun a vyživovaná osoba ve společné domácnosti směla mít příjem nepřesahující částku 38 040 korun, letos se dá uplatnit sleva 24 840 korun v případě, že loňský příjem vyživované osoby nepřekročil hranici 68 tisíc korun. (Více si o zrušení společného zdanění přečtete v článku, který vyjde 24. 2.)

Kdo má sjednané životní pojištění, penzijní připojištění, hypotéku, stavební spoření nebo přispěl vloni na charitu, bude si moci podobně jako loni odečíst od základu daně stejnou výši příspěvků. Například za platby na penzijní a životní pojištění se dá nadále odečíst nejvýše 12 tisíc a z úroků splácené hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření maximálně 300 tisíc korun.

Samotný princip výpočtu daňové povinnosti zůstává podobný jako loni. Nejprve se vypočtou dílčí základy daně, podle toho z jaké činnosti poplatník příjmy dosáhnul (ze zaměstnání, z podnikání, z kapitálového majetku, pronájmu nemovitostí a z ostatních činností). Zaměstnanci, kteří si sestavují daňové přiznání sami, nesmí zapomenout k příjmům přičíst i sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem. Konkrétní čísla dostane od mzdové účetní.

Z vypočtených dílčích základů se součtem určí celkový základ daně a ten si může poplatník snížit nejvýše do nuly o nezdanitelné části jako je hodnota darů a také odčitatelné položky jako jsou platby na penzijní nebo životní pojištění. Takto stanovený základ se vynásobí 15procentní sazbou a určí se daň nebo případná daňová ztráta. Daňová povinnost se pak dá ještě snížit o slevy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 2. 2009 16:29, Martin M.

Koupil jsem byt v osobním vlastnictví - zápis v katastru k 3.1.2008. Nejsem však v něm přihlášen na trvalé adrese ani nikdo z přímého příbuzenstva - mohu i v tomto případě uplatnit odpočet úroků z hypotéky na jeho financování ze základu daně. Dle §15 čl. 4 by to snad mohlo být možné...

Díky za reakci.

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 3. 2009 16:15, Jana

Jsem zaměstnaná a měla jsem příjem příležitostní v roce 2008 ve výši 25000,- Kč. Musím podávat daňové přiznání na FÚ? Děkuji

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

daně 2009

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

22. 1. 2009 | Eva Sovová | 11 komentářů

OSVČ: Kolik a kdy odvést na zdravotní a sociální pojištění

V platbách na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení nastaly od ledna změny. Živnostníci a lidé na volné noze si musejí ohlídat termíny, aby včas odeslali odvody ve správné výši,... celý článek

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

18. 12. 2008 | Eva Sovová | 24 komentářů

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

Ženy s vyššími příjmy, které nastoupí na mateřskou příští rok, budou pobírat mnohem vyšší podporu v mateřství, než nynější matky. Spočítejte si, co vás v roce 2009 čeká.

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Partners Financial Services