Kdy podávají daňové přiznání studenti

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 26. 2. 2009 | 5 komentářů
Kdy podávají daňové přiznání studenti
Každý pracující student má práci jako vedlejší činnost, z čeho plynou výhody pro případné placení sociálního a zdravotního pojištění. Stát také zvýhodňuje studenty speciální slevou na dani. Postavení studenta musí dokládat potvrzením o studiu.

Jen málo studentů věnuje dobu své přípravy na budoucí povolání jenom škole. Studentský život či cestování něco stojí. Proto buď při studiu, nebo v létě tráví studenti volný čas na brigádách. Za běžně zaměstnané studenty zaměstnavatel platí sociální a zdravotní pojištění, je proto pro něj výhodnější uzavřít se studentem jiný typ pracovní smlouvy. Mezi nejčastější patří dohoda o provedení práce. Ta je však omezena 150 hodinami práce pro jednoho zaměstnavatele za kalendářní rok.

Z dohody o provedení práce nemusí zaměstnavatel platit za studenta sociální a zdravotní pojištění, ale odvádí pouze srážkovou daň (pokud si student vydělá do 5 tisíc korun měsíčně a nepodepíše Prohlášení k dani) nebo zálohu na daň z příjmu. I když v daňové sazbě není rozdíl, pro studenta a jeho daňové přiznání to změna je. V prvním případě, tedy když zaměstnavatel platí srážkovou daň, student nemůže získat podáním daňového přiznání za loňský rok peníze zpátky. Zaplacenou daň bylo možné získat do 15. února, pokud student požádal zaměstnavatele o tzv. roční zúčtování. Naopak pokud firma platila za studenta zálohy na daň z příjmu, může brigádník část peněz získat zpět, když podá daňové přiznání.

Daňové přiznání musí student vyplnit, pokud chce získat část zaplacené zálohy zpět, nebo v případě, že by měl příjem z různých zaměstnání. Student potřebuje potvrzení o dosažených příjmech a odvedených zálohách od všech zaměstnavatelů. Z těchto potvrzení pak sestavuje daňové přiznání. Příjmy tvoří základ daně v řádku 31 (Úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů), do řádku 32 se vepíší odvody na sociální a zdravotní pojistné, pokud je zaměstnavatel na studenta musel platit. To může být případ pracovního poměru či práce na dohodu o pracovní činnosti, při které se na rozdíl od dohody o provedení práce odvádí sociální a zdravotní pojištění. Zálohy na daň z příjmů sražené firmou ze mzdy studenta se vyplňují do řádku 84 (Úhrn sražených záloh). Pokud má student hypotékuči si spoří do penzijního fondu, může si uplatnit i odpočty od základů daně. Vypočítanou daň si sníží o slevu na poplatníka (24 840 Kč) a slevu na studenta (4 020 Kč, pokud studoval celý rok), případně o další daňové slevy. Pokud rozdíl výsledné daně a zaplacených záloh vyjde jako záporné číslo, na další stránce daňového přiznání si může poplatník zažádat o vrácení daňového přeplatku.


Pokud student podniká, musí se vypořádat i se sociálním a zdravotním pojištěním.
Zdravotní pojištění platí jen ze skutečně dosaženého zisku bez nutnosti platit minimální zálohy. Po daňovém přiznání tedy musí podat Přehled příjmů a výdajů a zjistí, kolik má zdravotní pojišťovně jednorázově na pojistném za loňský rok zaplatit. V dalších letech platí zálohy vypočítané z minulého zisku, v případě ztráty podnikající student zálohy pojišťovně neplatí. Sociální pojištění studenta trápí až v případě, že dosáhne určitého zisku, tzv. rozhodné částky. Za rok 2008 je tato částka 51 743 korun. Aby Správa sociálního zabezpečení posuzovala podnikajícího i v letošním roce jako studenta, musí do 30. dubna doložit potvrzení o studiu.

Studenti také mohou získávat peníze na základě autorské smlouvy. Za rok 2008 ještě nemusí řešit sociální pojištění. Pokud měli příjem nad 7 000 korun měsíčně, musí odvést pojistné zdravotní pojišťovně a platit zálohy.

Pokud byl student v klasickém pracovním poměru a neměl souběh zaměstnání, vztahuje se na něj pouze běžná povinnost podat daňové přiznání v případě, že jeho jiné příjmy (kapitálové, z podnikání) překročily 6 tisíc korun. Sociální i zdravotní pojištění za zaměstnance řeší zaměstnavatel.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

I bez společného zdanění manželů může rodina vydělat

24. 2. 2009 | Eva Sovová | 28 komentářů

I bez společného zdanění manželů může rodina vydělat

Společné zdanění manželů, na kterém vydělávaly rodiny, kde se příjmy manželů výrazně lišily, skončilo. Letos musí oba podat vlastní přiznání k dani. I tak ale zaplatí na dani méně než... celý článek

OSVČ letos nemusí platit minimální daň

19. 2. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

OSVČ letos nemusí platit minimální daň

OSVČ, kteří letos vykážou ztrátu, již neplatí minimální daň. Paušální výdaje jsou pohodlným odpočtem nákladů. Kdo uplatní výdaje z účetní evidence, odevzdává také účetní závěrku. Část... celý článek

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

17. 2. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

Příjem z prodeje akcií, dluhopisů, certifikátů či podílových listů daní drobný investor pouze v případě, že je drží po dobu kratší než šest měsíců. Dividendy ani přijaté úroky zdanit... celý článek

Jaké příjmy se zdaňují a na co si dát pozor

12. 2. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Jaké příjmy se zdaňují a na co si dát pozor

Daně a daňově uznatelné výdaje, které s příjmy souvisejí, nejsou pro většinu poplatníků zcela jednoduchou záležitostí. Přinášíme přehled, jaké příjmy je třeba letos přiznat, které jsou... celý článek

Jak snížit daň z příjmu o odpočty a slevy

10. 2. 2009 | Eva Sovová | 27 komentářů

Jak snížit daň z příjmu o odpočty a slevy

Slevy na daních razantně vzrostly. Nezdanitelné částky se oproti loňsku nemění. Všechny daňové úlevy je potřeba doložit. Pokud doklad chybí, nárok nelze dodatečně uplatnit. Přinášíme... celý článek

Partners Financial Services