Autorské honoráře: Jak se daní v roce 2016

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 21. 1. 2016 | 6 komentářů
Noty pro danění autorských honorářů se v posledních letech měnily hned několikrát. Peníze.cz přinášejí přehled pravidel platných pro rok 2016. Jednoduše a srozumitelně.
Autorské honoráře: Jak se daní v roce 2016

Na úvod bude užitečné vymezit, co vlastně autorské honoráře jsou, respektive: jaký typ činnosti se autorským honorářem odměňuje.

Předmětem autorského práva je podle autorského zákona dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam.

Může se jednat o dílo vyjádřené písmem, dílo hudební, dramatické, hudebně-dramatické, choreografické nebo pantomimické, dílo fotografické, audiovizuální, výtvarné, sochařské, urbanistické nebo třeba kartografické.

Typicky autorské honoráře pobírají přispěvatelé do tištěných nebo internetových novin, rozhlasu a televize. A právě na tuhle skupinu autorských příjmů – které můžeme obecněji pojmenovat jako honoráře za příspěvky do médií – se z hlediska danění vztahují zvláštní pravidla.

Bezplatná právní poradna

Obchodní, rodinné i pracovní právo: pro radu nemusíte daleko. Stačí kliknout a zeptat se expertů v naší bezplatné poradně.

Příspěvky do médií: Jak se daní v roce 2016

Pro danění autorských honorářů za příspěvky do médií je v roce 2016 rozhodující, kolik měsíčně dostanete od jednoho plátce. Autorské příjmy, které nepřesáhnou limit deset tisíc za měsíc, se už u zdroje zdaní patnáctiprocentní srážkovou daní. (Pokud máte od jednoho plátce měsíčně víc takových příjmů, desetitisícový limit platí pro jejich součet.) Zdravotní pojištění a sociální pojištění se z nich neplatí.

Takže v praxi: plátce (třeba redakce, pro kterou píšete) vám z příjmů odečte patnáct procent, a vy už nemusíte v daňovém přiznání nic řešit, příjem kdekoli vykazovat ani z něj cokoli odvádět. Příjem z autorského honoráře tvoří samostatný daňový základ.

Osvobození od odvodů ale naplatí ani u nízkých příjmů z autorských honorářů absolutně. Pokud máte v daném měsíci příjem pouze z autorského honoráře za příspěvky do médií do deseti tisíc, a zároveň za vás neplatí zdravotní pojištění stát, musíte se jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) do osmi dnů přihlásit zdravotní pojišťovně a zdravotní pojištění zaplatit.

Zdravotní pojištění v takovém případě dělá 13,5 procenta z minimální mzdy (ta je v roce 2016 9900 korun), ve výsledku tedy 1337 korun měsíčně. Zdravotní pojištění je třeba zaplatit vždy do osmého dne následujícího měsíce, například za březen do osmého dubna. Z obliga jsou lidé, kteří mají zdravotní pojištění placené státem; přehled typických případů najdete v boxu níž.

Pozor: Příjmy z autorských honorářů již zdaněné srážkovou daní není možné zahrnout po konci roku do daňového přiznání (což by za určitých okolností umožnilo získat část nebo celou zaplacenou daň zpět). Zákon to povoloval pouze ve zdaňovacím období 2014, pak se pravidla změnila.

Zdravotní pojištění na státní útraty

Stát za vás platí zdravotní pojištění, když jste:

  • Nezaopatřené děti
  • Poživatelé starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých nebo sirotčích důchodů
  • Na mateřské nebo rodičovské dovolené, respektive pobíráte peněžitou pomoc v mateřství či rodičovský příspěvek  
  • Uchazeči o zaměstnání v evidenci úřadu práce
  • Osoby pobírající dávku pomoci v hmotné nouzi a osoby s nimi společně posuzované, a to za podmínky, že nejsou podle potvrzení plátce dávky pomoci v hmotné nouzi v pracovním ani obdobném vztahu ani nevykonávají samostatnou výdělečnou činnost, nejsou v evidenci uchazečů o zaměstnání a nejde o poživatele starobního důchodu, invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, vdovského nebo vdoveckého důchodu, ani o poživatele rodičovského příspěvku nebo o nezaopatřené dítě
  • Osoby, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
  • Osoby pečující o osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III anebo stupni IV a osoby pečující o osoby mladší deset let, které jsou závislé na péči jiné osoby ve stupni I
  • Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku

Novinkou od roku 2015 je, že všechny autorské honoráře podléhají dani z přidané hodnoty (DPH); včetně honorářů do deseti tisíc zdaněných srážkovou daní. Tento fakt je důležitý především pro plátce DPH. Autorů, kteří nejsou plátci DPH, se nijak nedotkne.

Daňový kalendář 2016

Daňový kalendář pro rok 2015 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2016

Anketa

Psali jste někdy do novin či časopisů?

Honoráře nad deset tisíc a ostatní autorské příjmy

Když je měsíční honorář za příspěvky do médií od jednoho plátce vyšší než deset tisíc korun, považuje se za samostatnou výdělečnou činnost, na kterou se vztahují všechny odvodové povinnosti. Totéž platí pro jiné typy autorských příjmů – tedy odměny za jiné činnosti, než jsou příspěvky do televize, rozhlasu a novin – bez ohledu na výši odměny. Jednodušší režim se srážkovou daní, který jsme popsali výš u příspěvků do medií s odměnou do deseti tisíc, tu využít nelze.

Autor nepotřebuje živnostenské oprávnění, protože jde o činnost podle autorského zákona, ale musí se zaregistrovat k dani z příjmů na živnostenském úřadu nebo finančním úřadu a jako osoba samostatně výdělečně činná také u své zdravotní pojišťovny a správy sociálního zabezpečení. Autorský honorář přesahující deset tisíc korun nebo výdělek za jinou autorskou činnost než příspěvek do médií, vám plátce vyplatí v plné výši, daňová srážka se uplatňovat nebude. Po skončení zdaňovacího období (tedy na začátku následující kalendářního roku) podáte daňové přiznání, do kterého příjmy z autorských činností zanesete. Podat budete muset i přehled o příjmech a výdajích okresní správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.

Zdravotní pojištění i sociální pojištění platíte podle stejných pravidel jako jiné OSVČ – podrobně jsme o pravidlech pro rok 2016 informovali nedávno:

Pro autory platí výdajový paušál ve výši čtyřiceti procent – pokud tedy nedoložíte výdaje daňovou evidencí čili účetně neprokážete skutečně vynaložené výdaje. Výhodnější může být zastřešit výdělek některou z volných živností – třeba tak dosáhnete na šedesátiprocentní výdajový paušál.

Stejně jako pro všechny ostatní také pro autory platí, že daňové přiznání nemusí podávat člověk, jehož příjmy podléhající dani z příjmů v daném roce nepřekročily hranici patnácti tisíc korun. Osvobozené příjmy a příjmy zdaněné srážkovou daní se do tohoto limitu nepočítají.

Jestli vás čeká podávání daňového přiznání už letos, stáhněte si přímo na Peníze.cz čerstvé formuláře. Hodit se může i naše kalkulačka:

Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně, zdravotní a sociální pojištění

nebo vlastní částka
měsíců
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2017 10:15, Sára

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jak je to s přiznáním autorských honorářů u příležitostných přivydelku, např. Jen Jednorázová částka 12 tis.
Pokud jsem normálně zaměstnanec.
Děkuji

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti 2016: Kolik vám strhnou

20. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti 2016: Kolik vám strhnou

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Jak se daní v roce 2016? Kolik ukrojí odvody a kdo neplatí žádné? Nabízíme přehled pravidel i kalkulačku, která čistou odměnu,... celý článek

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

19. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Výpočet čisté mzdy 2016: Kolik dostanete a co spolknou povinné odvody

Naši kalkulačku čisté mzdy aktualizovanou pro rok 2016 ocení zaměstnanec i zaměstnavatel. První si spočítá, jaký čistý příjem dostane a kolik mu z hrubé mzdy uloupnou povinné odvody.... celý článek

Škola zabíjí kreativitu

12. 12. 2015 | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 6 komentářů

Škola zabíjí kreativitu

Kdyby Popelka nešla na ples, nikdy by prince neuhnala. Příklad, na kterém Jan Mühlfeit s oblibou demonstruje, že pro každou pozitivní změnu ve svém životě musíme sami udělat první krok.... celý článek

Novinky pro podnikatele: Sociální pojištění v roce 2016

30. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Novinky pro podnikatele: Sociální pojištění v roce 2016

Kolik zaplatíte za sociální pojištění v roce 2016? Minimální zálohy se zvyšují. Peníze.cz přinášejí přehled všeho důležitého: cifry platné pro rok 2016, pravidla, novinky i návod, jak... celý článek

Novinky pro živnostníky. Zálohy na zdravotní pojištění v roce 2016 rostou

25. 11. 2015 | Petra Dlouhá

Novinky pro živnostníky. Zálohy na zdravotní pojištění v roce 2016 rostou

Peníze.cz přinášejí ucelený přehled o zdravotním pojištění v roce 2016 pro každého, kdo v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti podniká. Připomínáme pravidla a upozorňujeme na novinky.... celý článek

Partners Financial Services