Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 14. 10. 2015 | 9 komentářů
Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.
Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

O tom, kdo a za jakých podmínek má v roce 2015 nárok na peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek, i jak o ně žádat, jste na Peníze.cz už samozřejmě četli:

Dnes se mrkneme na to, jak si k mateřské a rodičovské legálně přilepšit, aniž byste se museli bát, že o rodičovské dávky přijdete.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Chci brát mateřskou a zároveň se nechat zaměstnat

Na úvod je důležité zdůraznit, že peněžitá pomoc v mateřství se nerovná mateřská dovolená. Dovolenou čerpáte od zaměstnavatele, abyste mohli pečovat o dítě. Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou nemocenského pojištění, kterou vyplácí stát, aby vykryl výpadek příjmů spojený s mateřstvím. Dostane ji ovšem jen ten, kdo splní podmínky, které podrobně vysvětlujeme v článcích odkazovaných v úvodu.

Mateřská dovolená musí trvat minimálně po dobu šestinedělí, v jeho průběhu vás zaměstnavatel nechat pracovat nesmí. Do práce se tedy můžete vrátit nejdřív sedmý týden po porodu.

Co se týče přivýdělku k peněžité pomoci v mateřství, jsou pravidla složitější. Pokud budete chtít pracovat pro původního zaměstnavatele, nesmí to být na pracovní smlouvu, ze které čerpáte peněžitou pomoc v mateřství. Když práci, ze které vám plyne nárok na mateřskou, v průběhu její výplaty vykonáváte, dostanete za ni mzdu, ale za odpracované dny vám nenáleží peněžitá pomoc v mateřství. Jestli si tedy chcete u původního zaměstnavatele přivydělat, musí jít o jinou pracovní smlouvu, případně dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohodu o provedení práce (DPP). A další omezení: nemělo by jít o práci stejného druhu, jako byla původní, ze které momentálně čerpáte mateřskou.

Pak je tu samozřejmě alternativa čerpat z jednoho zaměstnání peněžitou pomoc v mateřství a zároveň se nechat zaměstnat jinde. To jistě lze. V případě, že budete jinde vykonávat stejný druh práce, jako jste dělali pro původního zaměstnavatele – tedy půjde vlastně o konkurenci – potřebujete od něj písemný souhlas. Omezení se nevztahuje na pedagogické, vědecké, umělecké, literární a publicistické činnosti.

Každopádně, jestli se necháte během mateřské zaměstnat, na plný nebo zkrácený úvazek, platí pro vás ohledně sociálního pojištění, zdravotního pojištění a daně z příjmů stejná pravidla jako pro ostatní zaměstnance. Oproti bezdětným kolegům ovšem budete mít jistou výhodu – v daňovém přiznání můžete uplatňovat slevu na dítě, která výslednou mzdu zvýší. Víc poví naše kalkulačka čisté mzdy.

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Chci brát mateřskou a zároveň (začít) podnikat

Jestli jste před narozením dítěte podnikali, platili si dostatečně dlouho dobrovolné nemocenské pojištění a teď z něj čerpáte peněžitou pomoc v mateřství, nesmíte se podle zákona po dobu čerpání dávky původní podnikatelské činnosti osobně věnovat. Vaše podnikání ovšem může běžet dál – pracovat můžou podřízení a kolegové.

Jestli jste před mateřskou podnikali, ovšem nárok na peněžitou pomoc v mateřství vám vzniká na základě jiné pojištěné činnosti – například jste byli současně zaměstnaní a ze zaměstnání nyní dávku čerpáte, můžete v průběhu mateřské bez starostí podnikat dál.

Nikdo vám také nebude bránit, abyste v průběhu čerpání peněžité pomoci v mateřství s podnikáním teprve začali. Na podnikání se bude nahlížet jako na vedlejší činnost, což přináší řadu výhod, například ohledně placení záloh na zdravotní pojištění a sociální pojištění. V prvním roce podnikání zálohy platit nemusíte. Pojištění doplatíte až po podání přehledu zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení začátkem následujícího roku. Vypočte se podle vašich skutečných výdělků z podnikání.

Když roční příjem po odečtení výdajů nepřesáhne rozhodnou částku, která pro rok 2015 dělá 63 865 korun, sociální pojištění za daný rok neplatíte vůbec, a v dalším roce opět nemusíte hradit měsíční zálohy – účtovat se bude zase až po podání přehledu sociálce. Jestli jste podnikali jen část roku, rozhodná částka se poměrně snižuje, dělá 5322 korun za každý měsíc podnikání. 

Jakmile vyděláte víc než uvedenou rozhodnou částku, budete muset sociální pojištění za celý rok doplatit. A v dalším roce budete muset odvádět zálohy, ke kterým jste se dopočetli v přehledu – ne však míň než minimální zálohy, které se v roce 2015 rovnají 777 korunám měsíčně. Případné nedoplatky pak zase dorovnáte po podání přehledu sociálce v dalším roce.

Trocha matematiky

Jak se počítá sociální a zdravotní pojištění

Vezměte své roční příjmy z podnikání, odečtěte od nich výdaje (obvykle se uplatňují výdajovými paušály, můžete ale využít i daňovou evidenci a odečítat skutečné náklady). Tak dojdete k ročnímu zisku. Vyměřovací základ pro výpočet sociálního pojištění je tvořen jeho polovinou. Na sociálním pojištění zaplatíte 29,2 procenta z vyměřovacího základu.

Stejný vyměřovací základ platí i pro zdravotní pojištění – zdravotní pojišťovně odvedete na pojistném 13,5 procenta z vyměřovacího základu.

Podrobnosti najdete v našich starších článcích:

Pravidla přivýdělku na Peníze.cz

Každý chce víc

 

U zdravotního pojištění platí trošku jiná pravidla. Když podnikáte v rámci vedlejší činnosti, zálohy nemusíte platit ani v dalších letech. Pojištění zdravotní pojišťovně pokaždé doplatíte až po odevzdání přehledu, počítat se bude podle skutečného zisku. Minimální vyměřovací základ a tudíž minimální výše záloh se na vás nevztahuje.

Každopádně nezapomeňte na začátku následujícího roku podat daňové přiznání. Povinnost podat daňové přiznání a zdanit příjmy vás mine jen v případě, že vaše roční příjmy z podnikání nepřekročí hranici 15 tisíc korun. Podrobněji se o přiznávání a danění příjmů dočtete v seriálu:

Chci brát mateřskou a zároveň pracovat na „dohodu“

Oblíbenou formou přivýdělku je práce na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Pro rodiče na mateřské dovolené, čerpající peněžitou pomoc v mateřství, v tomto ohledu platí stejná pravidla jako pro každého jiného smrtelníka. Nebudeme se tu o nich dlouze rozepisovat, radši vás jedním kliknutím elegantně přesměrujeme na přehled, kde najdete všechna aktuální pravidla na jednom místě:

Anketa

Jak dlouho by podle vás měla matka zůstávat s dítětem doma, než se vrátí do práce

Chci si přivydělávat k rodičovskému příspěvku

Dosud byla řeč jen o mateřské dovolené a peněžité pomoci v mateřství. Navazuje na ni rodičovská dovolená a čerpání rodičovského příspěvku. Rodiče, kteří na mateřskou nárok nemají, začínají rodičovský příspěvek čerpat hned po narození ratolesti.

K rodičovskému příspěvku si můžete přivydělávat téměř bez omezení, o jeho ztrátu se strachovat nemusíte. Zákonné limity jsou jen dva. Předně samozřejmě musíte zajistit celodenní péči o dítě. Obstarat ji může třeba babička nebo chůva nebo můžete prostě pracovat z domova. U dětí do dvou let navíc platí, že nesmí trávit v jeslích nebo ve školce víc než čtyřicet šest hodin měsíčně, jinak o rodičovský příspěvek přijdete. V budoucnu se omezení možná zruší, informovali jsme vás:

Jinak můžete během čerpání rodičovského příspěvku (na rozdíl od mateřské) bez omezení pracovat i u původního zaměstnavatele nebo pokračovat v podnikání. Co se týče povinných odvodů, daně z příjmů a dalšího, budou pro vás platit v případě zaměstnání, podnikání i práce na dohodu stejná pravidla, jako jsme vyložili výš u mateřské.

Příležitostné příjmy: výhodnější režim

Přivydělávat si můžete také formou takzvaných příležitostných činností. Když příjmy z nich nepřesáhnou hranici třicet tisíc ta rok, nemusíte je nikde přiznávat, vykazovat ani danit. Řeč je opravdu o ročním příjmu, nikoli zisku (tedy příjmu sníženém o výdaje).

Aby byla splněna podmínka „příležitostnosti“, musí jít o činnost, které se věnujete jen výjimečně nebo nárazově, nikoli pravidelně a opakovaně.

Co jsou příležitostné příjmy

  • Příležitostné činnosti kromě činností, které sice provozujeme příležitostně, ale máme na ně živnostenský list
  • Příležitostný pronájem movitých věcí
  • Zemědělská výroba, pokud není provozována podnikatelem (samostatně hospodařícím rolníkem)
  • Příjem včelaře; pokud jste během roku měli maximálně 60 včelstev, počítá se jako příležitostný příjem 500 korun na jedno včelstvo

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 10. 2015 16:04, xls

Nesmyslnost českých zákonů je šokující, tento článek to dokazuje.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pravidla přivýdělku: Druhá práce, brigáda i podnikání

2. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Pravidla přivýdělku: Druhá práce, brigáda i podnikání

Jsem dříč a jedna práce mi nestačí. Nevyjdu s penězi. Chci si přilepšit. Brigáda, druhý úvazek, podnikání… Jaká pravidla má přivýdělek? Jaké přináší povinnosti? A kolik ukousnou povinné... celý článek

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

11. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Rekvalifikace 2015: Komu zaplatí kurz stát a jak vysokou podporu dostanete

Hledáte práci a zaměstnavatelé vám zavírají dveře před nosem. Chybí dovednosti nebo vzdělání. Pomoct může rekvalifikační kurz. Nezaměstnaným rekvalifikaci proplácí stát. Za jakých podmínek?... celý článek

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

28. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Přehled. Když důchodce vydělává: Na co dát pozor, s čím počítat

Prostý fakt, že pobíráte starobní důchod, ještě neznamená, že musíte přestat pracovat. Starobní důchodce, který je při síle a při chuti, může klidně vydělávat. Jaká pro něj platí pravidla... celý článek

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

22. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

Čekáte přírůstek do rodiny? Je čerstvě na světě? Nebo teprve v plánu? Poradíme, jak a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Pěkně krok za krokem.

Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

21. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

Chcete si přivydělat, čas i příležitost by byly… Jenže nevíte, nakolik vás sváže řemen byrokratických brzd a omezení? Přinášíme pět tipů. Do začátku se můžou hodit.

Partners Financial Services