Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 21. 4. 2015 | 6 komentářů
Chcete si přivydělat, čas i příležitost by byly… Jenže nevíte, nakolik vás sváže řemen byrokratických brzd a omezení? Přinášíme pět tipů. Do začátku se můžou hodit.
Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

Pokud jde o pravidla a možnosti přivýdělků, záleží, k čemu si chcete přivydělat. Co případ, to unikát. Možná jste na podpoře v evidenci úřadu práce. Nebo jste zaměstnaní a hledáte navrch vedlejšák… Docela jiná je situace důchodce, maminky na rodičovské nebo třeba studenta, který si chce o nějakou kačku přilepšit.

Druhou zásadní otázkou je – jakým způsobem si chcete přivydělávat; jestli půjde o práci na dohodu, druhé zaměstnání nebo třeba podnikání. Máme pro vás pár tipů do začátku.

+17
+
-

1. Dohoda o provedení práce: Nejvýhodnější do deseti tisíc

Nejvýhodnější je přivydělávat si na bázi dohody o provedení práce – když měsíční výdělek od jednoho zaměstnavatele nepřesáhne deset tisíc. Pak totiž z odměny nemusíte odvádět zdravotní pojištění a sociální pojištění. Ale pozor, jestli máte v daném měsíci příjem pouze z dohody s odměnou nepřesahující deset tisíc – nejde tedy o přivýdělek, ale váš jediný výdělek – a neplatí za vás zdravotní pojištění stát, musíte se do osmi dní hlásit zdravotní pojišťovně a pojištění zaplatit. Podrobně se o pravidlech práce na dohodu dočtete v článku:

+2
+
-

2. K podpoře si legálně nepřivyděláte

Kdo pobírá podporu v nezaměstnanosti a nechce o ni přijít, může na přivýdělek zapomenout. Přivýdělek, který získáte v rámci takzvaného nekolidujícího zaměstnání, vás ovšem nepřipraví o pomocnou ruku úředníků z pracáků. Když si měsíčně nevyděláte víc než polovinu minimální mzdy, tedy čtyři tisíce šest set korun, můžete zůstat v evidenci úřadu práce a užívat jeho služeb v oblasti hledání zaměstnání. Více o podpoře nezaměstnanosti v článku:

+15
+
-

3. Přivýdělek k důchodu: K předčasnému těžko, k řádnému snadno

předčasnému důchodu nesmíte mít výdělek, který zakládá účast na nemocenském pojištění nebo ze kterého platíte sociální pojištění – jinak o důchod přijdete. Máte tedy jen čtyři možnosti:

  • Dohoda o provedení práce s měsíční odměnou do deseti tisíc
  • Dohoda o pracovní činnosti s měsíční odměnou nižší než dva tisíce pět set korun
  • Podnikání s ročním ziskem do 63 865 korun (uvedená hranice platí pro rok 2015)
  • Příležitostný přivýdělek do třiceti tisíc za rok (Jde o jednorázové činnosti, na které nemáte živnostenský list, dohodu o provedení práce, dohodu o pracovní činnosti ani jiný papír.)

Jakmile dosáhnete řádného důchodu, můžete si přivydělávat bez omezení. Když budete v důchodu pracovat dost dlouho, můžete dokonce požádat o jeho zvýšení. Sociálka žádosti vyhoví v případě, že jste získali alespoň 360 kalendářních dní výdělečné činnosti zakládající účast na sociálním pojištění.

Když si budete k řádnému důchodu přivydělávat podnikáním, bude vaše podnikání bráno jako vedlejší činnost – což přináší řadu výhod.

+14
+
-

4. Podnikání jako přivýdělek: Výhodnější režim vedlejší činnosti

Jestli jste zaměstnaní, v důchodu (i invalidním), na mateřské, rodičovské nebo studujete (respektive jste nezaopatřeným dítětem) a současně podnikáte, budou úřady na vaše podnikání pohlížet jako na vedlejší činnost. V prvním roce z podnikání nebudete muset odvádět zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Pojistné doplatíte až po odevzdání přehledů pro sociálku a zdravotní pojišťovnu. Když váš roční příjem po odečtení výdajů nepřesáhne rozhodnou částku, která pro letošek dělá 63 865 korun, sociální pojištění platit nebudete vůbec. A v dalším roce opět nemusíte platit ani zálohy. Pro zdravotní pojištění žádná rozhodná částka neexistuje. Když jste zároveň zaměstnaní, zálohy na zdravotní pojištění platit nemusíte ani v následujících letech, pojištění vždy doplatíte až po odevzdání přehledu podle skutečného zisku. Podnikající důchodci, studenti a rodiče na mateřské či rodičovské od druhého roku podnikání platí zálohy vypočtené podle zisku – nemusí tedy být dodržena minimální záloha.

5. Zaměstnání k zaměstnání? Jde to

+10
+
-

Jste zaměstnáni na plný úvazek? Když to budete zvládat, klidně se můžete na částečný nebo plný úvazek nechat zaměstnat i jinde. Oba pracovní poměry budou brány jako hlavní. Zdravotní pojištění, sociální pojištění a daně za vás bude zaměstnavatel nezávisle odvádět z každého z nich. Slevu na dani nicméně můžete uplatnit pouze u jednoho z příjmů. Samostatně a nezávisle u obou pracovních poměrů probíhá i čerpání dávek nemocenského pojištění. Zvlášť se bude u každého pracovního poměru posuzovat také nárok na dovolenou, délka výpovědní lhůty nebo nárok na odstupné.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 7. 2015 15:51

Od pracaku neberu ani korunu proč si mohu vydělat jen polovinu životního minima porušuje zákon Marksová jelikož odrbává pro všechni stejné podmínky

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Jak se motivovat a jak být lepší

27. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Očima expertů: Jak se motivovat a jak být lepší

Další pokračování naší pravidelné anketní rubriky se bude věnovat osobnímu rozvoji. Koučové, terapeuti, psychologové, konzultanti a úspěšní podnikatelé vám dají pár praktických rad... celý článek

Sedm věcí, které ti nikdo neřekl o výběru vysoké školy

20. 2. 2015 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Sedm věcí, které ti nikdo neřekl o výběru vysoké školy

Nenechej si poplést hlavu průměrnými platy absolventů nebo chytrými řečmi o tom, jak bude svět vypadat za třicet let.

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

19. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti: Jak se daní v roce 2015

Většina brigád a přivýdělků probíhá na bázi dohody o provedení práce. Případně dohody o pracovní činnosti. Přečtěte si, jaká pravidla platí v roce 2015 pro jejich danění. Nejdůležitější... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti 2015. Kolik vám dají. A lze si přilepšit?

29. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 54 komentářů

Podpora v nezaměstnanosti 2015. Kolik vám dají. A lze si přilepšit?

Přišli jste o práci? Stát vás na holičkách nenechá. Alespoň ne všechny, ne zcela. Přečtěte si, za jakých podmínek v roce 2015 dostanete podporu v nezaměstnanosti a v jaké výši. Dozvíte... celý článek

Partners Financial Services