Přehled pro živnostníky a podnikatele: Zdravotní pojištění v roce 2015. Připlatíte si

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 27. 10. 2014 | 10 komentářů
Minulý týden jsme přinesli přehled o tom, kolik příští rok odevzdáte na sociálním pojištění. Dnes přinášíme pokračování: velký přehled o zdravotním pojištění v roce 2015. Jak se mění minimální zálohy? Jak se k jejich výši dopočítat? Pravidla, novinky, modelové příklady.
Přehled pro živnostníky a podnikatele: Zdravotní pojištění v roce 2015. Připlatíte si

Že se zálohy na sociální pojištění nevydaly ke všeobecnému překvapení i nadšení směrem dolů, už víte:

Nejinak to bude s pojištěním zdravotním – minimální zálohy budou v roce 2015 vyšší než letos.

Zdravotní pojištění v roce 2015

Na úvod trocha teorie – připomeňme si základní pravidla. Výše záloh na zdravotní pojištění se u živnostníků a podnikatelů odvíjí od jejich zisku v předchozím účetním období, tedy předešlém roce. Vyměřovací základ, ze kterého se zálohy počítají, je tvořen jeho polovičkou. Jinými slovy: vyměřovací základ dosahuje padesáti procent vašich příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti po odečtení výdajů vynaložených na jejich dosažení, zajištění a udržení. Výdaje živnostníci uplatňují paušálem, nebo dokládají skutečné náklady. Sazba zdravotního pojištění je 13,5 procenta z vyměřovacího základu.

Aby to nebylo tak jednoduché, existují tu ještě určité limity. Pokud se dopočtete k měsíčnímu vyměřovacímu základu, který je nižší než stanovené minimum, bude pro vás platit právě tato minimální částka. Minimální měsíční vyměřovací základ pro výpočet záloh na zdravotní pojištění v roce 2015 dělá 13 306 korun.

Minimální záloha na zdravotní pojištění v roce 2015 dosahuje 13,5 procenta z této částky – čili 1797 korun. Oproti roku 2014 je to o čtyřicet pět korun měsíčně víc. Za rok si tedy na zdravotním pojištění připlatíte celkem 540 korun – pokud platíte minimální zálohy jako většina živnostníků.

Jak takový výpočet vypadá v reálu, si ukážeme v boxu na příkladu pana Zajíčka.

Pan Zajíček platí zdravotní pojištění

V roce 2014 si pan Zajíček podnikáním vydělal 480 tisíc korun – tedy v průměru čtyřicet tisíc měsíčně. Výdaje uplatňuje šedesátiprocentním paušálem.

Když od jeho příjmů odečteme výdaje (60 procent), dopočteme se k ročnímu zisku ve výši 192 tisíc korun. Roční vyměřovací základ pana Zajíčka je roven polovině této sumy – dělá 96 tisíc korun. V přepočtu na měsíc to je osm tisíc. Měsíční záloha na zdravotní pojištění pana Zajíčka by měla v roce 2015 dosahovat 13,5 procenta z této částky – tedy 1080 korun. Jenže. Vzhledem k tomu, že vyměřovací základ pana Zajíčka je nižší než minimální měsíční vyměřovací základ platný pro příští rok (tedy 13 306 korun), bude muset při určování výše zálohy vycházet právě z tohoto minima, a platit měsíčně alespoň minimální zálohu na zdravotní pojištění: 1797 korun.

Jestli máte rádi matematiku a zajímá vás, jak se k výši minimálního vyměřovacího základu – a tudíž i minimální zálohy na zdravotní pojištění – každoročně dojde, najdete celý postup v boxu.

Počítejte s námi

Jak dojdeme k výši minimálních záloh pro rok 2015

Pro výpočet minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění je zásadních několik cifer, které každoročně s předstihem stanovuje vyhláškou Ministerstvo práce a sociálních věcí. Tou nejdůležitější je průměrná mzda, která se počítá z všeobecného vyměřovacího základu a přepočítacího koeficientu za rok o dva roky předcházející námi sledovanému období (čili rok 2013.) Pro rok 2015 dělá průměrná mzda 26 611 korun. Pro srovnání: v roce 2014 dosahovala 25 942 korun, v roce 2013 dělala 25 884 korun.

Vzoreček pro výpočet minimální zálohy na zdravotní pojištění vypadá takto: dosahuje 13,5 procenta z minimálního vyměřovacího základu, který se rovná polovině průměrné mzdy – dělá tedy 13 306 korun. Snadno už se dopočítáme k tomu, že výše minimální zálohy na zdravotní pojištění bude v roce 2015 dosahovat 1797 korun.

Anketa

Víte, kolik platíte jako zálohu na zdravotní pojištění?

Strop vyměřovacího základu a záloh na zdravotní pojištění byl pro roky 2013 až 2015 zrušen, žádný maximální vyměřovací základ tu tedy na rozdíl od sociálního pojištění neexistuje.

Příjemné je, že když podnikáte pouze v rámci vedlejší činnosti, nemusíte měsíční zálohy na zdravotní pojištění platit vůbec – pojistné doplatíte až podle skutečných zisků v daném roce po podání přehledu pro vaši zdravotní pojišťovnu.

Jinak samozřejmě platí, že když nebudou uhrazené zálohy odpovídat vašim ziskům v daném roce, budete muset pojištění po odevzdání přehledu doplatit. Nebo vám naopak zdravotní pojišťovna přeplatky vrátí.

Přehled o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu (a také správu sociálního zabezpečení) za rok 2014 budete muset podobně jako v předešlých letech odeslat nejpozději první pracovní den v květnu příštího roku. Pokud využíváte služeb daňového poradce, prodlužuje se lhůta o tři měsíce.

Důležité údaje k zdravotnímu pojištění

Rok 2014

Rok 2015

Průměrná mzda

25 942 Kč

26 611 Kč

Minimální měsíční vyměřovací základ

12 971 Kč

13 306 Kč

Minimální měsíční záloha

1752 Kč

1797 Kč

Odkdy novou výši záloh na zdravotní pojištění platit

Další důležitý rozdíl oproti sociálnímu pojištění spočívá v tom, že novou výši minimálních záloh na zdravotní pojištění je třeba platit hned od začátku roku, nečeká se na odevzdání přehledu o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně. Zálohu na zdravotní pojištění je třeba zaplatit vždy do osmého dne následujícího měsíce – zálohu za leden (která už bude vyšší než v roce 2014) tedy do osmého února. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 10. 2014 12:56, Milan

a kdo by tě živil, kdyby nebylo těchto nemocných? Chcípnul bys hlady, hlupáku

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2014 15:59, MUDr Stehlík Josef

Socani jsou ode dávna zloději a žvanilové,a my jsme národ marodů,hypochondrů,alergiků, diabetiků,kardiaků,autistů.dět skýchmozkových obrn a dalších kriplů,kteří chodí 20xročně k doktorovi,sedí tam a otravují a ještě si tito kriplové mimo léků nakoupí za 7 miliard ročně tak zvané potravinové doplnky,které jsou úplně na prd,takže tací magorové by měli platit zdravotní pojištění několikanásobně víc.Komu není rady,tomu není pomoci-hurá jdeme k doktorovi.JS dětský lékař

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký přehled: Sociální pojištění v roce 2015. Minimální zálohy rostou

22. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Velký přehled: Sociální pojištění v roce 2015. Minimální zálohy rostou

Podnikatelé, živnostníci, konec roku se blíží – je načase podívat se, kolik budete platit za sociální pojištění v roce 2015. Peníze.cz přinášejí přehled všech důležitých cifer, pravidel... celý článek

Na změnu zdravotní pojišťovny zbývá týden! Poradíme, jak na to

23. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Na změnu zdravotní pojišťovny zbývá týden! Poradíme, jak na to

Uvažujete o změně zdravotní pojišťovny? Nejvyšší čas přejít od úvah k činům. Na změnu zdravotní pojišťovny máte poslední týden! Poradíme, jak na to. Stručně a přehledně.

Podnikatelé, máte letos hluboko do kapsy? Snižte si platby na sociálku a zdravotní pojištění!

3. 6. 2014 | Petra Dlouhá

Podnikatelé, máte letos hluboko do kapsy? Snižte si platby na sociálku a zdravotní pojištění!

Výše měsíční zálohy na zdravotní a sociální pojištění se u podnikatelů a živnostníků po podání každoročních přehledů odvíjí od výše zisku v předešlém roce. Jenže, co když letos vyděláváte... celý článek

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

24. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

Potřebujete vědět, kolik přesně od zaměstnavatele měsíčně dostanete? Zajímá vás, kolik vám každý měsíc sebere z platu stát, co spolkne pojištění a co padne na daně? Nebo sami zaměstnáváte... celý článek

Očima expertů: Zvýšit živnostníkům zdravotní a sociální pojištění?

22. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 51 komentářů

Očima expertů: Zvýšit živnostníkům zdravotní a sociální pojištění?

Relativně nízké odvody živnostníků na zdravotní a sociální pojištění jsou trnem v oku mnoha politiků. Jak se na věc dívají předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků,... celý článek

Partners Financial Services