Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 24. 9. 2015 | 2 komentáře
Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo balíček změn pro rodiny: rodičovská dovolená na půl roku, otcovské volno po narození dítěte, „mikrojesle“ a zcela nová pečovatelská dovolená – pro člověka, kterému vážně onemocní příbuzný.
Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová představila opatření, která vycházejí z práce Odborné komise pro rodinnou politiku. Pečovatelská dovolená, otcovské volno a změny v pravidlech rodičovského příspěvku by podle plánů ministerstva měly být zavedeny nejpozději v lednu 2017, pilotní projekt „mikrojeslí“ se rozběhne už příští rok.

Rodičovský příspěvek na půl roku

Dnešní pravidla čerpání rodičovského příspěvku od nás dobře znáte:

Víte také, jak a kde o něj žádat:

Propojeno!

A ještě jinde se myslí na rodiny s dětmi. Důchodová komise a její návrh na úpravu penzijního systému. Sociální pojištění vysoké podle toho, kolik dětí právě vychováváte:

Pokud se Michaele Marksové podaří najít podporu ve vládě a Parlamentu, budou se od roku 2017 pravidla rodičovského příspěvku měnit. „Současná úprava neumožňuje čerpat rodičovský příspěvek ve vyšší částce než 11 500 korun měsíčně, což znamená, že rodič může celkovou částku rodičovského příspěvku 220 000 korun vyčerpat nejrychleji za devatenáct měsíců,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Jiří Vaněk. Šéfka rezortu chce umožnit čerpání dávky i v rychlejším režimu. Rodiče by podle jejího plánu mohli celkovou částku 220 tisíc vybrat už během šesti měsíců; respektive libovolné doby v rozmezí šesti měsíců a čtyř let. Jistá omezení však zůstanou.

„Měsíční částka bude tvořit maximálně 70 procent předchozí hrubé mzdy. Rodičovský příspěvek nemůže být vyšší než dřívější plat,“ uvedla ministryně Marksová. Jinými slovy: horní hranice rodičovského příspěvku se bude rovnat vaší předchozí mateřské.

Rodiče, kteří splňují podmínky pro vznik nároku na mateřskou a měli v předešlém roce vysoké příjmy, budou moct celkovou částku rodičovského příspěvku vyčerpat už během šesti měsíců – dávka pak bude dosahovat zhruba 36 tisíc měsíčně.

„Spolu s výplatou peněžité pomoci v mateřství tedy půjde o podporu ze strany státu zhruba do jednoho roku dítěte. Rodiče s nižším než maximálním denním vyměřovacím základem, budou moct volit čerpání rodičovského příspěvku až do výše 70 procent třicetinásobku svého denního vyměřovacího základu (tedy až do výše předchozí peněžité pomoci v mateřství - pozn. red.),“ pokračuje mluvčí MPSV.

Aby bylo jasno

Vyměřovací základ

Vyměřovacím základem je myšlen vyměřovací základ pro výpočet peněžité pomoci v mateřství. Rovná se průměrnému hrubému příjmu za poslední rok.

Na průměrný denní výdělek se ovšem nejprve uplatní redukční hranice, které v roce 2015 vypadají následovně:

  • ze mzdy do 888 Kč se počítá 100 %
  • ze mzdy nad 888 do 1331 Kč se počítá 60 %
  • ze mzdy nad 1331 do 2662 Kč se počítá 30 %
  • k částce nad 2662 Kč se už nepřihlíží

Měsíční peněžitá pomoc v mateřství pak dosahuje 70 procent třicetinásobku denního vyměřovacího základu. Stejný vyměřovací základ je rozhodující pro vznik nároku a určení výše rodičovského příspěvku. Když alespoň jednomu z rodičů vzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství, může si volit délku a výši čerpání rodičovského příspěvku. Když žádný z rodičů podmínky pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství nesplňuje, spadají rodiče automaticky do nejpomalejší čtyřleté kategorie čerpání rodičovského příspěvku. Podrobněji v článku:

Mateřská a rodičovská 2015: Kolik dostanete

Rodiče, kterým nárok na peněžitou pomoc v mateřství nevzniká, dnes rodičovský příspěvek čerpají v nejnižší a nejpomalejší verzi – do čtyř tel věku dítěte. Toto pravidlo chce ministryně zrušit.

„Rodiče, kterým nelze stanovit denní vyměřovací základ (tedy nemají nárok na mateřskou – pozn. red.) budou mít stejnou možnost jako rodiče s nízkým denním vyměřovacím základem, a to čerpat rodičovský příspěvek až do výše 7600 korun měsíčně,“ dodává mluvčí rezortu.

A další zmírnění: ze zákona by mělo vypadnout omezení ohledně umisťování dítěte do jeslí a školky. Dítě mladší dvou let dnes smí být v předškolním zařízení maximálně 46 hodin měsíčně, jinak o rodičovský příspěvek přijdete. Ministryně chce omezení úplně zrušit.

Speciální otcovská dovolená

Další novinka cílí na otce. Během prvních šesti týdnů života potomka si nově budou moct vybrat týdenní otcovskou dovolenou, během které budou čerpat dávku otcovské poporodní péče z nemocenského pojištění. Bude se počítat stejně jako peněžitá pomoc v mateřství.

„Očekáváme, že možnosti využije 70 až 90 procent otců. K zavedení opatření nás vedla snaha vytvořit podmínky pro posílení vazby mezi dítětem a oběma rodiči v raných týdnech života dítěte a podporovat a motivovat otce k zapojení do rané péče o dítě,“ objasňuje předsedkyně Odborné komise Marie Čermáková.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Dostupnější péče o nejmenší: „Mikrojesle“

Novinkou v oblasti péče o nejmenší, která by mohla rodičům usnadnit sladění pracovního a rodinného života, mají být „mikrojesle“. Půjde o nanejvýš čtyřčlenné skupiny dětí ve věku od šesti měsíců, o které se bude starat jeden pečovatel nebo pečovatelka. Projekt má být financovaný z Evropského sociálního fondu, prozatím je na něj vyčleněno padesát milionů korun. Pilotní část se spustí už příští rok ve třech krajích s nejvyšší poptávkou po jeslích – v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. „Mikrojesle“ budou zřizovat přímo obce, případně je pro obce bude provozovat nezisková organizace. Kromě toho chce ministerstvo podporovat vznik dalších dětských skupin:

Anketa

Jaká novota by se nejvíc líbila vám?

„Vítáme a podporujeme také záměr Ministerstva školství zavést právní nárok na místo v mateřské školce,“ dodává Zuzana Jentschke Stöcklová, náměstkyně pro sociální a rodinnou politiku. Ověřovali jsme na Ministerstvu školství, v jaké fázi opatření je a jak by mělo vypadat.

„Ministerstvo školství přepracovalo novelu školského zákona, vláda o ní bude jednat v tomto měsíci. Ve všech evropských zemích převažuje model desetileté povinné školní docházky a osvědčuje se z hlediska kvality následného vzdělávání a úspěšnosti dětí. Ministerstvo školství proto do novely zavedlo dřívější nárok na vstup dítěte do předškolního vzdělávání. Stát bude povinen zajistit kapacitu v mateřských školách. Od roku 2017 to bude povinné pro dítě od čtyř let, od roku 2018 už od tří let věku dítěte,“ okomentovala pro Peníze.cz mluvčí Klára Bílá.

Nová pečovatelská dovolená: Když onemocní příbuzný

Poslední ze sady připravovaných novinek: Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zavést takzvanou pečovatelskou dovolenou v rozsahu tří až šesti měsíců. Čerpat by ji mohl člověk, který se stará o rodinného příslušníka, jehož zdravotní stav se náhle zhoršil natolik, že potřebuje celodenní péči, a není ve zdravotnickém zařízení nebo zařízení poskytujícím sociální služby. „Nárok na pečovatelskou dovolenou a peněžitou pomoc ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu by měly osoby v příbuzenském stavu a osoby, které odvádí nemocenské pojištění,“ upřesňuje mluvčí ministerstva Vaněk.

Tolik výčet novinek z chystaného balíčku pro rodiny. Návrhy jsou ovšem teprve ve stádiu příprav, přesnější kontury dostanou, až projdou připomínkovým řízením. A ani potom nebude jejich osud jistý – zákonné úpravy musí schválit vláda i Parlament.

Další vývoj pro vás budeme sledovat.

Novinky stejně čerstvé jako dobré: vyšší daňová sleva na děti

Čerstvá novinka dorazila do redakce po uzávěrce: vláda se rozhodla zvýšit daňové slevy na děti. Je to už druhé zvýšení, to první platí pro letošní rok, projeví se tedy v daňovém přiznání podávaném v roce 2016:

Pokud na vládní návrh kývnou poslanci, bude od příštího roku sleva u druhého dítěte 17 004 korun ročně (o stokorunu měsíčně víc než teď), u třetího a každého dalšího dítěte 20 604 korun ročně (o tři sta korun měsíčně víc než teď). Pro první dítě se nezmění a zůstane na 13 404 korunách ročně. Efekt zvýšení příspěvku zaměstnanci pocítí už v první výplatě v roce, podnikatele potěší při přiznávání daní.

Napřesrok by podle vládních plánů a koaličních dohod mělo přijít ještě třetí zvýšení. 

 

Rok 2014

Rok 2015

Rok 2016

Rok 2017

Sleva na první dítě

13 404 Kč

13 404 Kč

13 404 Kč

13 404 Kč

Sleva na druhé dítě

13 404 Kč

15 804 Kč

17 004 Kč

19 404 Kč

Sleva na třetí a každé další dítě

13 404 Kč

17 004 Kč

20 604 Kč

24 204 Kč


Nemění se maximální výše daňového bonusu, i v příštím roce má zůstat 60 300 korun. Bonus se vyplácí lidem, kteří uplatňují daňové zvýhodnění na vyživované dítě a v daňovém přiznání jim díky němu vyjde záporná daň. Na daňové slevy za vyživované dítě a manžela/manželku nemají nárok živnostníci, kteří v přiznání využijou nákladový paušál.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

22. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Žádáme o mateřskou a rodičovský příspěvek. Krok za krokem

Čekáte přírůstek do rodiny? Je čerstvě na světě? Nebo teprve v plánu? Poradíme, jak a kdy žádat o peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Pěkně krok za krokem.

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

28. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Rodinám s dětmi se sníží sociální pojištění. Ostatní to zaplatí

Důchodová komise předkládá vládě další návrh na úpravu penzijního systému. Sociální pojištění by se vám mělo nově vypočítávat podle toho, kolik dětí právě vychováváte.

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

26. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Velký přehled pro všechny čerstvé i nastávající rodiče: máte nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek? Za jakých podmínek? Odpovíme na všechno. A jako bonus nabízíme kalkulačky, které... celý článek

Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

21. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

Nový zákon přinese možnost odečíst z daní část „školkovného“. Přináší také dětskou skupinu, nový státem podporovaný typ předškolního zařízení. Skupiny mají vznikat zejména ve firmách,... celý článek

Školky jen pro vyvolené. Pomůžou „dětské skupiny“?

29. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Školky jen pro vyvolené. Pomůžou „dětské skupiny“?

Má skvělou budoucnost, sotva začalo lézt, už vymýšlíte, jak ho pošlete na Harvard? Zadržte! Radši se začněte starat, aby ho vzali do mateřské školky. Dostat se do ní je u nás tvrdší... celý článek

Partners Financial Services