Silniční daň 2016: Přiznání podejte do konce ledna. Poradíme, jak na to

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 12. 1. 2016 | 3 komentáře
Používáte vozidlo k podnikání? Nezapomeňte na silniční daň. Na podání daňového přiznání za loňský rok je čas do konce ledna. Máme pro vás přehled pravidel, kalkulačku daně, aktuální formuláře daňového přiznání i návod, jak se přiznat a daň zaplatit.
Silniční daň 2016: Přiznání podejte do konce ledna. Poradíme, jak na to

Každá fyzická nebo právnická osoba využívající vozidlo k výdělečné činnosti se musí k placení silniční daně zaregistrovat – nejdéle ve lhůtě nejbližší splatnosti zálohy na daň. Vedle podnikatelů se povinnost týká také provozovatelů velkých nákladních aut – těch bez ohledu na to, zda auto používají k podnikání. K termínům i způsobu úhrady záloh se dostaneme níž.

Přihlášku k registraci můžete stejně jako aktuální formulář daňového přiznání (včetně příloh) pohodlně stahovat přímo na Peníze.cz – nabízíme v boxu níž.

Přiznání k silniční dani za rok 2015 je třeba odevzdat finančáku do konce letošního ledna. Vzhledem k tomu, že jednatřicátého je neděle, prodlužuje se lhůta do pondělí prvního února. K tomuto datu je také nutné uhradit nedoplatky na dani. Stejný termín platí i v případě, že vám přiznání zpracovává daňový poradce.

A pozor, daňové přiznání povinně podáváte, i když k podnikání používáte vozidlo, které je od silniční daně osvobozené, a výsledná daň je tudíž nulová.

Povinně: Kdo silniční daň platí a přiznává

Povinnost odvádět silniční daň mají podnikatelé a firmy, které používají vozidlo k výdělečné činnosti – předmětem daně jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná a provozovaná v Česku.

Když je vozidlo registrované v jiné zemi, ale provozujete ho v Česku, nebo naopak registrované v Česku, ale provozované v zahraničí, silniční daň z něj u nás neplatíte ani nemusíte podávat daňové přiznání.

V ostatních případech se daň hradí za každý měsíc, ve kterém se auto používalo k podnikání. Nezávisle na tom, zda se vozidlo užívá k podnikání, se daň odvádí z vozidla s nejvyšší povolenou hmotností nad 3,5 tuny, určeného k přepravě nákladů, které je registrované v České republice. Neplatíte pouze za měsíce, ve kterých byly (po celý měsíc) odevzdány registrační značky do depozita.

Předmětem silniční daně nejsou zákonem vymezená zvláštní vozidla – například samojízdné pracovní stroje, traktory a jejich přípojná vozidla, dále speciální pásové automobily a vozidla, kterým byla přidělena zvláštní registrační značka. Kvůli jmenovaným vozidlům tedy daňové přiznání podávat nemusíte.

Detailní informace o tom, která vozidla jsou předmětem silniční daně a která nikoli, najdete v § 2 zákona o silniční dani.

KDO SROVNÁVÁ, TEN JEDE. LEVNĚJI

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Zatímco v případě vozidel, která nejsou předmětem daně, nemusíte řešit daňové přiznání, u vozidel, která jsou od daně podle zákona osvobozená, daň sice neplatíte, ale daňové přiznání podat musíte. Osvobozená jsou například zametací vozidla, značkovače silnic, požární vozidla využívaná hasiči, vozidla provozovaná ozbrojenými silami, civilní obranou, bezpečnostními sbory, vozidla zabezpečující linkovou osobní vnitrostátní dopravu (pokud ujedou pro tento účel víc než osmdesát procent kilometrů) nebo vozidla zpravidla s méně než čtyřmi koly zapsaná v technickém průkazu jako vozidla kategorie L a jejich přípojná vozidla. Osvobozeny od daňové povinnosti jsou dále vozy do dvanácti tun, které jezdí na alternativní pohon – tedy kupříkladu na elektřinu, plyn LPG nebo CNG, případně na hybridní pohon.

Kompletní výčet osvobozených vozidel najdete v § 3 zákona o silniční dani.

Poplatníkem daně je v naprosté většině případů provozovatel vozidla zapsaný v technickém průkazu. Výjimkou je situace, kdy zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci cestovní náhrady za služební cesty, na které zaměstnanec jezdí vlastním vozem. Pak musí zaměstnavatel platit silniční daň i za zaměstnancovo auto, i když není jeho provozovatelem. V praxi má dvě možnosti: zaplatit daň za každý měsíc, kdy se služební cesty konaly, nebo použije denní sazbu daně: pětadvacet korun za každý den pracovní cesty. Způsob, pro který se rozhodne, pak musí užívat po celé zdaňovací období (kalendářní rok), měnit ho v jeho průběhu nesmí.

Když auto půjčujete člověku, který ho používá ve svém podnikání, daňovou povinnost na něj nepřevedete, jako vlastník auta musíte podat daňové přiznání a silniční daň zaplatit.

Čísla účtů berňáků

Při platbě silniční daně je před číslo účtu finančního úřadu třeba přidat předčíslí: 748-. Čísla účtů pro placení silniční daně tedy vypadají následovně:  

  • Hlavní město Praha 748-77628031/0710
  • Středočeský kraj 748-77628111/0710
  • Jihočeský kraj 748-77627231/0710
  • Plzeňský kraj 748-77627311/0710
  • Karlovarský kraj 748-77629341/0710
  • Ústecký kraj 748-77621411/0710
  • Liberecký kraj 748-77628461/0710
  • Královehradecký kraj 748-77626511/0710
  • Pardubický kraj 748-77622561/0710
  • Kraj Vysočina 748-67626681/0710
  • Jihomoravský kraj 748-77628621/0710
  • Olomoucký kraj 748-47623811/0710
  • Moravskoslezský kraj 748-77621761/0710
  • Zlínský kraj 748-47620661/0710
  • Specializovaný FÚ 748-77620021/0710

Zálohy na silniční daň: Čtyřikrát do roka

Zálohy na silniční daň se odvádí čtyřikrát za rok podle následujícího harmonogramu:

  • záloha za leden, únor a březen je splatná k 15. dubnu
  • záloha za duben, květen a červen k 15. červenci
  • záloha za červenec, srpen a září k 15. říjnu
  • záloha za říjen a listopad k 15. prosinci
  • nedoplatek za prosinec je splatný do konce ledna (případně prvního pracovního dne v únoru)

Za každý měsíc, ve kterém vozidlo podléhalo daňové povinnosti, je třeba uhradit dvanáctinu roční sazby daně. Celou roční zálohu ale také můžete odvést naráz už první platbou.

Na začátku dalšího roku se zálohy vyúčtují v daňovém přiznání, případné nedoplatky doplatíte ve lhůtě pro jeho odevzdání – tedy letos do prvního února. Obvykle už hradíte jen nedoplatek za prosinec, který zálohy nepokrývají.

Sazba a výpočet silniční daně: Kolik zaplatíte

U osobních aut sazba daně závisí na objemu motoru. Třeba za auto s objemem motoru 1500 až 2000 kubických centimetrů zaplatí podnikatel na silniční dani tři tisíce za rok. U nákladních aut daň závisí na počtu náprav a součtu největších povolených hmotností na nápravy v tunách. Nejvyšší sazba silniční daně dělá 50 400 korun za rok.

Vliv na výpočet má také stáří (respektive datum první registrace) auta. U vozu, od jehož první registrace k silničnímu provozu (doma nebo v cizině) ještě neuběhlo devět let, si sazbu daně podle § 6 zákona o silniční dani snížíte:

  • o 48 % po dobu 36 kalendářních měsíců od data první registrace
  • o 40 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců a
  • o 25 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců

Za staré auto si naopak připlatíte: u vozu, který byl prvně registrován před rokem 1990, připočtete pětadvacet procent.

Naše kalkulačka výši daně vypočítá za vás, stačí opsat údaje z velkého techničáku.

Výpočet silniční daně 2024

ccm

Další kalkulačky

Kdo se chce pošťourat v teorii, ať zabrousí do § 5–12 zákona o silniční dani, najde tam detailní informace o sazbách i výpočtu daně.

Jak a kde se přiznat. A zaplatit

Daňové přiznání se podává na příslušném územním pracovišti krajského finančního úřadu – a to podle sídla podnikatele či firmy, případně místa pobytu. Podat ho můžete klasicky na tištěném formuláři, osobně či poštou, nebo elektronicky datovou zprávou, která je opatřena uznávaným elektronickým podpisem nebo odeslána prostřednictvím datové schránky.

Ale pozor, jestli máte aktivovanou datovou schránku, vybírat si nemůžete: od roku 2016 máte povinnost podávat daňové přiznání i přihlášky k registraci elektronicky, jinak hrozí dvoutisícová pokuta. Pokud byste nesplněním povinnosti elektronického podání závažně ztěžovali správu daní, můžete dokonce dostat sankci až do padesáti tisíc korun.

Daň lze platit poštovní poukázkou nebo bankovním převodem – v obou případech na účet příslušného krajského finančního úřadu. Čísla bankovních účtů jednotlivých úřadů vidíte v boxu. Variabilním symbolem bude vaše daňové identifikační číslo (DIČ), případně rodné číslo, pokud DIČ nemáte.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Daň z auta pro všechny, abychom mohli dotovat elektromobily?

11. 12. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Daň z auta pro všechny, abychom mohli dotovat elektromobily?

Podnikatelé platí za auta silniční daň. A proč jen podnikatelé? Jak se na možnost zavést silniční daň pro všechny automobily dívá ministr dopravy Dan Ťok, viceprezident Autoklubu ČR... celý článek

Dotace na elektromobily je nemorální a neekologická

6. 11. 2015 | Michal Kašpárek | 23 komentářů

Dotace na elektromobily je nemorální a neekologická

Není správné, aby chudí majitelé ojetin přispívali na drahé vozy bohatým. Elektromobil navíc není o moc zelenější než běžné auto: k destrukci měst a krajiny přispívá přinejmenším stejně. celý článek

Auta a ekodaň: Platit budou chudí, smrdět to tu bude stejně

14. 5. 2015 | Gabriel Pleska | 56 komentářů

Auta a ekodaň: Platit budou chudí, smrdět to tu bude stejně

Dost možná jste včera na internetu nebo dneska v novinách četli, že ekologickou daň budou platit i majitelé vozidel s emisní normou Euro 3, tedy vozidel s rokem výroby 2000–2005. A... celý článek

Kdo jezdí hodně, ať platí víc. Zavedli byste mýto i pro osobní auta?

20. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Kdo jezdí hodně, ať platí víc. Zavedli byste mýto i pro osobní auta?

Osobní auta by měla platit za ježdění po dálnicích podle najetých kilometrů, ne paušál za časové období jako dnes. Nové zpoplatnění dálnic by bylo spravedlivější a státní kase přineslo... celý článek

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

31. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

Máte staré „neekologické“ auto? Šlápněte na brzdu. Do center některých měst máte zákaz vjezdu! Možná už příští rok. Nízkoemisní zóny, které známe z německých měst, se můžou začít zřizovat... celý článek

Partners Financial Services