Novinky pro živnostníky. Zálohy na zdravotní pojištění v roce 2016 rostou

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 25. 11. 2015
Peníze.cz přinášejí ucelený přehled o zdravotním pojištění v roce 2016 pro každého, kdo v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti podniká. Připomínáme pravidla a upozorňujeme na novinky. Odvody na zdravotní pojištění od ledna poskočí vzhůru.
Novinky pro živnostníky. Zálohy na zdravotní pojištění v roce 2016 rostou

Nejdřív malé teoretické opáčko. Měsíční zálohu na zdravotní pojištění je třeba zdravotní pojišťovně uhradit vždy do osmého dne v měsíci – a platí se zpětně. Tedy například za leden do osmého února. Pokud podnikáte v rámci hlavní činnosti, musíte platit přinejmenším minimální zálohy. Povinnost se týká i lidí, jejichž podnikání je neúspěšné a prodělečné. Minimální měsíční zálohu musí hradit i člověk, který s podnikáním teprve začíná. Výjimka se vztahuje pouze na ty, kteří podnikají v rámci vedlejší činnosti.

Anketa

Víte, kolik platíte zálohu na zdravotní pojištění?

Výše záloh na zdravotní pojištění v roce 2016

Výše záloh, které podnikatel odvádí na zdravotní pojištění, se odvíjí od jeho zisku v předešlém účetním období, tedy předchozím roce. Vyměřovací základ pro výpočet měsíční zálohy se rovná polovině příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti po odečtení výdajů (paušálních nebo skutečně doložených). Sazba zdravotního pojištění dělá 13,5 procenta z vyměřovacího základu.

Do výpočtu ale vstupuje ještě jistý limit: když se v přehledu o příjmech a výdajích za předchozí rok dopočítáte k měsíčnímu vyměřovacímu základu, který je nižší než určené minimum, bude pro vás platit právě stanovená minimální suma. Minimální vyměřovací základ pro výpočet záloh na zdravotní pojištění je odvozený od průměrné mzdy a pro rok 2016 dosahuje 13 503 korun.

Minimální měsíční záloha na zdravotní pojištění dělá 13,5 procenta ze zmíněné cifry; od ledna 2016 tedy 1823 korun. V roce 2015 to bylo 1797 korun. Měsíční záloha tak povyroste o 26 korun. Za rok si člověk, který odvádí pouze minimální zálohy (a takových živnostníků je v Česku víc než polovina), na zdravotním pojištění oproti letošku připlatí celkem 312 korun.

Shora není výše záloh na zdravotní pojištění nijak omezena, dřívější ustanovení týkající se maximálního vyměřovacího základu bylo zrušeno.

Ilustrační příklad člověka, na kterého se vztahuje povinnost odvádět minimální zálohy, vidíte v boxu.

Pan Červený platí zdravotní pojištění

V roce 2015 si pan Červený podnikáním vydělal 480 tisíc korun – tedy v průměru čtyřicet tisíc měsíčně. Výdaje uplatňuje šedesátiprocentním paušálem. Když od jeho příjmů odečteme výdaje (60 procent), dojdeme se k zisku 192 tisíc korun. Roční vyměřovací základ pana Červeného se rovná polovičce této cifry, dosahuje 96 tisíc korun. V přepočtu na měsíc osm tisíc. Měsíční záloha na zdravotní pojištění pana Červeného by měla v roce 2016 dosahovat 13,5 procenta z této částky – tedy 1080 korun. Ale nenechte se napálit. Je tu přece ještě minimální měsíční vyměřovací základ! V roce 2016, jak už víme, dělá 13 503 korun. Vzhledem k tomu, že vypočtený vyměřovací základ je u pana Červeného nižší, bude muset vycházet z uvedeného minima. Měsíčně tedy za zdravotní pojištění v roce 2016 zaplatí nejmíň 1823 korun.

Nová výše minimálních záloh platí od ledna 2016 – na rozdíl od sociálního pojištění se nečeká na podání přehledu o příjmech a výdajích. Záloha za leden je splatná do osmého února – nezapomeňte tedy od února zdravotní pojišťovně posílat zvýšenou sumu. Jestli už teď odvádíte zdravotní pojišťovně měsíčně 1823 korun nebo víc, do podání přehledu o příjmech a výdajích se pro vás nic nemění.

Důležité údaje k zdravotnímu pojištění

Rok 2015

Rok 2016

Průměrná mzda

26 611 Kč

27 006 Kč

Minimální měsíční vyměřovací základ

13 306 Kč

13 503 Kč

Minimální měsíční záloha

1797 Kč

1823 Kč

Kdo má chuť na důkladnější matematické cvičení, může se v následujícím boxu podívat, jak se k výši minimálních záloh pro rok 2016 vlastně dochází.

Výpočet minimální zálohy

Pro výpočet minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění je zásadních několik cifer, které každoročně s předstihem stanovuje vyhláškou Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejdůležitější z nich je průměrná mzda, která se počítá z všeobecného vyměřovacího základu a přepočítacího koeficientu za rok o dva roky předcházející námi sledovanému období (čili rok 2014.) Pro rok 2016 se rovná průměrná mzda 27 006 korunám. Pro srovnání: v roce 2015 dosahovala 26 611 korun, v roce 2014 dělala 25 942 korun, v roce 2013 pak 25 884 korun.

Minimální záloha na zdravotní pojištění dosahuje 13,5 procenta z minimálního vyměřovacího základu, který se rovná polovině průměrné mzdy – dělá tedy 13 503 korun. Lehko už dojdete k tomu, že minimální záloha na zdravotní pojištění v roce 2016 dosáhne 1823 korun.

Vedlejší činnost: Mírnější režim

Jestli podnikáte v rámci vedlejší činnosti – tedy například při zaměstnání, v důchodu, na mateřské nebo při studiu – zálohy na zdravotní pojištění platit nemusíte. Pojistné doplatíte vždy za celý rok až po podání přehledu o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně, podle skutečně dosaženého zisku. Neplatí pro vás minimální vyměřovací základ a minimální výše záloh jako pro člověka, který podniká v rámci hlavní činnosti.

Ať podnikáte v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti, nezapomeňte, že přehled o příjmech a výdajích je třeba podat zdravotní pojišťovně vždy nejpozději do jednoho měsíce po termínu, do kterého jste měli podat daňové přiznání za předchozí rok:

Pro všechny stejně také platí, že když zaplacené zálohy neodpovídají ziskům v daném roce, musíte pojištění po podání přehledu doplatit. Nebo naopak obdržíte od zdravotní pojišťovny přeplatek zpět. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evidence tržeb je odvárek. Podnikatelé se chystají na kontrolní hlášení DPH

15. 10. 2015 | Jolana Pražáková | 21 komentářů

Evidence tržeb je odvárek. Podnikatelé se chystají na kontrolní hlášení DPH

Z elektronické evidence tržeb je mediální superstar. Sami podnikatelé ale s většími obavami čekají zavedení kontrolních měsíčních hlášení DPH. Jednak pro ně můžou mít horší dopady,... celý článek

Končíme s podnikáním! Jak zrušit nebo pozastavit živnost: Pár dobrých rad

18. 8. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Končíme s podnikáním! Jak zrušit nebo pozastavit živnost: Pár dobrých rad

V podnikání to nešlape, jak jste si představovali. Potřebujete pauzu. Chcete změnit obor. Vrátit se do zaměstnání. Nebo se odebrat do penze. Důvodů pro ukončení živnosti je nespočet.... celý článek

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

30. 6. 2015 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Nesmyslná válka mezi živnostníky a zaměstnanci musí přestat

Třídní boj mezi lidmi s podobnými příjmy, obavami a politickými zájmy je český unikát. Odboráři i zastánci živnostníků v něm zbytečně vynakládají energii a škodí sami sobě.

Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

8. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 55 komentářů

Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?

Z dobře placeného místa v prestižní auditorské firmě odešla do státní správy. Stala se náměstkyní ministra financí Babiše. Její kompetence: daně a cla, klíčový projekt: elektronická... celý článek

Partners Financial Services