Když pro peníze, tak do obchodu

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 23. 4. 2008 | 3 komentáře
Když pro peníze, tak do obchodu
Minulý čtvrtek se mezi české banky podporující službu cashback přidala Komerční banka. Cashback neboli výběr hotovosti na pokladnách obchodů využívá ve Spojených státech polovina držitelů platebních karet, v Česku své místo hledá zatím pomalu.

Cashback je způsob, jakým si z účtu vybrat peníze třeba při nákupu jídla cestou z práce. Podmínkou je, aby pokladna v obchodě – terminál – byla uzpůsobena k výběru hotovosti a zákazník pořídil zboží za určitou minimální sumu.

Jak Češi přeložili CASHBACK

Dovýběr
Vupo (výběr u pokladny)
Vrapen (vrácení peněz)
Vrah (vrácení hotovosti)
Kasamet
Pultovné
Sypkarto

Zdroj: anketa iDnes.cz (z roku 2006)

„První rok služby cashback je pozitivní a je vidět stoupající trend v důvěře klientů i v jeho využití,“ komentoval loni v listopadu první narozeniny této služby u ČSOB Pavel Prokop, ředitel přímého prodeje ČSOB. Do té doby vybrali klienti ČSOB na pokladnách obchodů Albert a Hypernova bezmála 100 milionů korun. Novější údaje ČSOB nechce zveřejnit. „Průměrný výběr službou cashback činí 1 100 korun,“ říká Pavla Plachá z firemní komunikace České spořitelny, která má dohody s menšími prodejci. Banky očekávají, že se služba postupně rozjede.

Motivy pro zavedení služby cashback jsou různé. „Chceme zpřístupnit cashback tam, kde je horší přístup k bankomatům,“ tvrdí Pavla Plachá. Komerční banka (KB) zavádí cashback v 81 menších obchodech v Česku. „Chceme nabídnout jednoduché a univerzální technické řešení a zpřístupnit službu všem držitelům platebních karet,“ říká Monika Klucová, mluvčí KB. Terminály České spořitelny a Komerční banky mohou využívat i zákazníci jiných bank, pokud jejich peněžní ústavy tuto službu podporují a použití karty v cizích terminálech povolí.

Jak funguje cashback u jednotlivých bank

Cashback ČSOB je pouze pro držitele karet ČSOB a Poštovní spořitelny v síti supermarketůAlbert a Hypernova. Funguje od listopadu 2006. Tato spolupráce je exluzivní, zatím v těchto supermarktech nelze používat karty ostatních bank.

Cashback Komerční banky je otevřený všem kartám, které podporují cashback. KB je domluvená s prodejní sítí Globus a 81 menšími prodejnami. Služba je v provozu od 17. dubna 2008.

Cashback České spořitelny byl zaveden 16. července 2007, zatím jedná s firmou Interspar. „Jednání stále probíhájí,“ uvedla k tomuto problému Pavla Plachá z firemní komunikace ČS. Mezi obchody, kde funguje cashback ČS jsou různé menší obchody, čerpací stanice, ale i železářství, celkem 553 provozoven.

Raiffeisenbank nemá vlastní terminály, klienti mohou využívat ty zřízené KB a ČS. „Obchodníci cashback nechtějí. Obecně je zájem o tuto službu minimální,“ tvrdí Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.

„Budování vlastních terminálů neplánujeme,“ říká Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank, jejíž klienti mohou využívat terminály ČS a KB. Další hráč na tomto poli, ČSOB, zatím svým kartám neumožňuje využívat terminály cizích bank a naopak, zákaznicí jiných bank v terminálech ČSOB nepochodí. „V současné době dokončujeme národní řešení,“ říká mluvčí ČSOB Marek Roll. V rámci tohoto plánu budou terminály zpřístupněny i cizím platebním kartám. „Klienti ČSOB také budou moci využívat terminálů ostatních bank,“ říká Roll a dodává: „Také bychom rádi umožnili cashback v nějaké síti čerpacích stanic.“ Na čerpací stanice by ráda pronikla i KB.

Nejvíce si je možné vybrat při jednom nákupu 1 500 korun. Kromě toho je nutné u cashbacku překročit hranici minimální hodnoty nákupu, která je stanovena na 300 korun. Poplatky si každá banka stanovuje sama. ČSOB a Raiffeisenbank poskytují tyto výběry klientům zdarma, u KB stojí výběr pět korun, u ČS čtyři. „Motivace např. v podobě nulového poplatku by nebyla vůbec na škodu,“ tvrdí Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com.

Vlastní výběr by měl být jednoduchý. „Zákazník nesmí službu promeškat, musí si o cashback říct před koncem nákupu,“ říká Boris Malý, ředitel marketingu Globus ČR, v jehož prodejnách zavádí terminály KB. Samotný proces by pak podle Malého měl zabrat terminálu tři sekundy a obsluze pokladny stisk dvou tlačítek.

Anketa

Už jste někdy použili službu cash back?

Tento typ výběru je již běžný v mnoha státech. „Mimo Českou republiku funguje cashback zhruba 10 až 12 let,“ říká Zdeněk Mojžíšek z KB. Běžný je například v Dánsku, Švédsku, Nizozemsku, Jižní Africe i Singapuru. „Ve Velké Británii je každá čtvrtá platba v obchodě spojena s cashbackem,“ říká Mojžíšek. „Vzhledem k tomu, že služba je standardně využívána v řadě evropských zemí, očekáváme, že si ji klienti postupně oblíbí i v České republice,“ věří Monika Klucová z Komerční banky.

Prosadí se v Česku cashback? Je to užitečná služba? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je lepší obchodovat s certifikáty v zahraničí

18. 4. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Kdy je lepší obchodovat s certifikáty v zahraničí

Pražská burza se nemůže pochlubit závratnými čísly nabízených certifikátů či uskutečněných obchodů. Přesto není problém tento cenný papír v Česku prodat. Menší počet obchodů ale přináší... celý článek

Deset let, které změnily české bankovnictví

10. 4. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Deset let, které změnily české bankovnictví

České banky se v posledních deseti letech zásadně změnily, jejich klienti ale také. Jeden či dva produkty dnes běžnému klientovi nestačí. Chce daleko více, nebojí se inovací a vyžaduje... celý článek

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

2. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

Mít běžný účet bez poplatků není pořád v Česku obvyklé. Zatím ho nabízí jen polská mBank a záložna FIO. U ostatních bank musí klienti splnit řadu podmínek, aby na účet „zdarma“ dosáhli. celý článek

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Partners Financial Services