Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 26. 3. 2008 | 2 komentáře
Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb
Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního ledna tvrdí, že by Češi mohli bezkontaktně platit brzo, prý už koncem roku.

Lyžaři to už většinou znají. Po jízdě na sjezdovce dorazí k turniketům u vleku, mávnou rukou a vzápětí na lanovce nasedají a jedou zase nahoru. V kapse na rukávu totiž mívají lístek či permanentku na vlek s čipem. Čtečka si díky radiovému signálu bleskově ověří, že čipový lístek je platný. Díky tomu mohou lyžaři po pípnutí čtecího zařízení bez zdlouhavého prokazování zaplacení jet ihned dál. Čipové karty fungují podobně i ve studentských menzách, jako permanentky do bazénů či fitness center. Analogicky by to mělo v budoucnu jít  i u jiných služeb či přímo u plateb za zboží. Říká se tomu bezkontaktní platby. Ty v zahraničí už existují od roku 2006. Češi se jich prý dočkají už koncem letošního roku, kdy a kde přesně se zatím tají na všech stranách.

O co přesně v bezkontaktní platbě jde? Zákazník s kartou, která je vybavena bezkontaktním řešením (speciálním čipem), kartu při platbě pouze přiblíží na několik centimetrů ke čtečce a bez zadávání PIN kódu či vkládání karty do čtecího zařízení tak zaplatí. Bezdrátový přenos informací o platbě umožňuje čip a rádiová anténa zabudovaná přímo v kartě a čtečka, tedy snímač u obchodníka. Tento snímač  v několika sekundách zákazníkovi oznámí, zda platba byla schválená a vzápětí mu vydá doklad o zaplacení. Informace o účtu a platbě jsou ze čtecího zařízení zpracované standardním způsobem prostřednictvím zabezpečené sítě pro příjem karet. Tedy jako běžná platba kartou. 

Bezkontaktní platby v zahraničí

První platby s kartou MasterCard s novou technologií se objevily v listopadu 2006 ve francouzském Štrasburku a Toulouse. Vzápětí Francouzi začali testovat  tyto platby i  přes mobilní telefony. V dalším roce se v bezkontaktních platbách novátorsky zapojila přes Royal Bank of Scotland Group i Velká Británie. Švýcarsko začalo pilotně první platby pro změnu v síti rychlého občerstvení McDonald´s. Od května loňského roku je možné platit hodinkami s čipovou technologií i na šesti stech míst v Turecku. Nový systém platby tam využívají jak největší řetězce fast food občerstvení, tak i provozovatelé trajektů či istanbulské letiště. Vloni se nová technologie plateb objevila i u italské pošty Banco Posta, platby přes mobilní telefony testovali vzápětí ve Španělsku a Francii. Koncem roku už mohli bezkontaktním způsobem platit na několika místech i Varšavané a obyvatelé Poznanu. Od letošního ledna tyto platby testují i Mongolci.

Bezkontaktně je dnes možné platit už minimálně na   80 tisíc obchodních místech ve 22 zemích světa. Nosičů s technologií MasterCard PayPass bylo ve světě koncem listopadu 2007 přes 20 milionů. Podobné číslo uvádí i konkurent Visa. Ta zavádí nový způsob placení například ve Velké Británii, Švýcarsku, Španělsku a Turecku.

Zdroj: Karetní společnosti

Novou technologii mohou využívat nejen kreditní, debetní i předplacené karty finančních institucí, ale také takzvané "privátní značky", tedy ty, co vydávají maloobchodní prodejci. Čipovou technologií pro platbu nemusejí být přitom vybavené jen karty, může být zabudovaná třeba  do hodinek, přívěsků na klíče či mobilních telefonů. V zahraničí se už řada takovýchto nestandardních nosičů testovala a někde se  už běžně pro platby využívají.

Důvodů, proč někteří obchodníci mají zájem o bezkontaktní platby, je hned několik. Chtějí zákazníkům zvýšit komfort poskytovaných služeb a získat konkurenční výhodu oproti těm, co tento způsob plateb nenabízejí. Bezkontaktní platby prý  také zkracují odbavování zákazníků přímo u pokladen.  „Zkušenosti z ostatních zemí Evropy ukazují, že PayPass (bezkontaktní platby) může snížit dobu platební transakce na polovinu, takže platbu lze provést za méně než pět sekund,“ uvádí Ján Čárný, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu.

Pro zákazníky má být bezkontaktní platba naopak zajímavá především proto, že díky ní nebudou muset hledat při malých platbách po kapsách drobné, stát dlouho ve frontě u pokladen a budou moci bezproblémově platit kartou i tam, kde to dosud nebylo možné. Takovými místy jsou dnes třeba parkoviště, trafiky či městská hromadná doprava nebo státní instituce.

Bezkontaktní platby se  ve světě zavádějí postupně a to už dva roky. Zatím se všude používají jen pro platby v malých částkách několika desítek eur, v přepočtu maximálně za zhruba 500 korun. Novou technologii v zahraničí zavádí a testuje jak společnost MasterCard se svou technologií Pay Pass, tak i její největší konkurent společnost Visa Europe s technologií PayWave. Terminály obou společností by měly být podle jejich vyjádření navzájem kompatibilní.

V Česku se zatím nová technologie oficiálně testovat nezačala nebo se to tají. Obě společnosti přitom shodně uvádějí, že jsou připraveny novou platební technologii zavést i v Česku v okamžiku, kdy o ní projeví některá z bankovních institucí zájem. „Naše banky tento produkt v současné době analyzují, zvažují jeho uplatnění a efektivitu v našich podmínkách,“ konstatoval v lednu Miloslav Kozler, Area Manager pro Českou republiku a Slovensko z Visa Europe. K tomu, jak pokračila za tři měsíce jednání se ale nevyjadřuje.

Podle zástupců obou společností by si Češi měli vyzkoušet první bezkontaktní platby už koncem letošního roku. „Naším cílem je, aby se první transakce prostřednictvím technologie MasterCard PayPass mohly v Česku uskutečnit už ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. V zemích, kde byly platby pomocí této technologie již spuštěny, vždy probíhal nejprve pilotní projekt mezi vybranými bankami a obchodníky,“ poznamenává Čárný.

„O zahájení implementace technologie PayPass jednáme hned s několika českými bankami a nebankovními institucemi. Dříve, než se toto téma samy rozhodnou komunikovat, vám ale nemohu jmenovat, které konkrétní společnosti již o tuto technologii projevily zájem,“ dodává Čárný. 

Anketa

Líbily by se vám platby bezdotykovou kartou?

Princip bezkontaktní platby je tedy sice jednoduchý, pro zavedení nového platebního systému ale nejdřív musí být vytvořená speciální infrastruktura. Obchodníci musí být vybaveni terminály s čtečkami a zákazníci kartami s čipem. V Česku to zatím vypadá, že se do toho žádné z  bank nechce. Vyjádřili se tak v tuto chvíli zástupci prakticky všech oslovených bank.

„Bezkontaktní platby pro nás v současné době nejsou prioritou a nepředpokládáme jejich spuštění v letošním roce. Pokud bychom podobnou službu začali nabízet, museli by na ni nejdříve být připraveni  obchodníci, terminály, bezpečnost, určená média pro platbu. Bez toho by bylo využití této služby velmi omezené a komplikované. Podobnou službu nenabízí ani naše mateřská společnost,“ konstatuje například Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank. Podobně hovoří  i  Zuzana Čepelková z Komerční banky: "Při rozhodování o zavádění nových technologií jsou pro nás nejdůležitější potřeby a preference klientů. Teď mapujeme oblast využití bezkontaktních platebních karet a zjišťujeme, jak by danou službu vnímali jak držitelé karet, tak obchodníci, kteří by takové platby akceptovali.“ Zároveň  dodává, že mateřská Société Générale bezkontaktní platební karty ve Francii  nyní pilotuje a zkušenosti z tohoto pilotu by pak měly být přínosné i pro Komerční banku.

"Do budoucnosti určitě mají bezkontaktní platby na trhu své místo, v tuto chvíli však nedokážu odhadnout, kdy bychom měli službu začít nabízet. Určitě je to jeden ze směrů, jakým se platební styk bude pohybovat. Bude dále pokračovat ale i rozvoj čipových karet (na které bude možné aplikovat i jiné než platební služby, např. permanentky, jízdenky MHD apod.) a banky se budou dále snažit zvyšovat bezpečnost platebních karet i bankomatů proti zneužití," uzavírá  Kofroň. 

Vyzkoušeli jste už někdy bezkontaktní platbu? Myslíte, že by ji měly banky zavést, co nejdříve nebo naopak? Podělte se o svou zkušenost či názor s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

13. 3. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Před slučováním více půjček do jedné pořádně počítejte

Mít mnoho půjček se může prodražit. Klient platí poplatky za úvěrové účty, u jednotlivých půjček i různě vysoké úroky. Banky nabízejí možnost takové půjčky sloučit do jedné a ušetřit.... celý článek

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

Pomocí mobilu se dá v Česku zaplatit jízdenka na metro či poplatky u lékaře. Uvažuje se i o platbách za parkování. Oproti Japonsku je zatím pořád jen pravěk. Láká vás představa, že... celý článek

mBanka začíná inspirovat i velké banky

5. 3. 2008 | Věra Tůmová | 32 komentářů

mBanka začíná inspirovat i velké banky

Velké tuzemské banky se tváří, že polská mBank je nemůže ohrozit. Přesto se některé z nich už letos nechají inspirovat hypotékou této internetové banky. Kdy je inspiruje i ke snížení... celý článek

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

29. 2. 2008 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

Když se řekne příkaz k úhradě, leckomu se může vybavit snadná bankovní operace. V době rychlých počítačů a internetu by přece neměla trvat déle než několik vteřin. Jenže nějakou dobu... celý článek

Češi se zadlužují rádi a rychle

22. 2. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Češi se zadlužují rádi a rychle

Zadlužování prý v Česku není stále tak vysoké jako jinde v EU. Češi si ale na dluhy zvykají čím dál více a i tempo jejich zadlužování se zrychluje. Už teď jejich dluhy dosahují skoro... celý článek

Partners Financial Services