Jak postupovat při ztrátě platební karty

Pokud ztratíte platební kartu nebo vám ji ukradnou, co nejdřív ji zablokujte. Poradíme vám, jak to udělat a jaká jsou rizika zneužití vaší karty.

První pomoc

Ztracená platební karta? Ukradená platební karta? Jakmile zjistíte, že postrádáte platební kartu, začněte okamžitě jednat a postarejte se o její co nejrychlejší zablokování, jinak hrozí zneužití karty, jinými slovy: ztráta peněz. Zavolejte na speciální linku vaší banky, která je v provozu non-stop. Telefonní číslo je rozumné mít uložené v telefonu nebo nosit při sobě, ovšemže jinde než kartu, abyste v případě nutnosti zbytečně neztráceli čas jeho hledáním nebo zjišťováním. Pokud se nacházíte v tuzemsku, hovor s pracovníkem banky bývá gratis, telefonát ze zahraničí je většinou zpoplatněný. Operátor banky provede potřebné kroky k vaší identifikaci a postará se o blokaci karty. Za zablokování karty neplatíte žádný poplatek. Většinou si můžete rovnou i sjednat vydání nové karty.

V okamžiku nahlášení krádeže či ztráty karty zablokuje banka všechny elektronické transakce, tedy takové, které jsou právě on-line prověřované. Platba přes mechanickou čtečku neboli imprinter nevyžaduje elektronické ověření, takže s embosovanou kartou může zloděj teoreticky nějaký čas platit i po jejím zablokování (stoplistaci).

Po „první pomoci“ v podobě telefonátu na horkou linku se nezapomeňte vydat do banky, telefonické zablokování karty bývá u většiny finančních institucí nutné potvrdit ještě osobně. Pokud se do banky z prokazatelných důvodů nemůžete dostavit osobně, potvrzení o ztrátě či zcizení karty za vás může vyřídit jiná osoba. Odcizení platební karty rovněž ohlaste na policejní stanici v místě, kde se zrovna nacházíte.

Pokud jste mimo území České republiky, s žádostí o pomoc se můžete obrátit na jakoukoliv banku, která je členem mezinárodní asociace VISA nebo MasterCard. K telefonickému oznámení ztráty karty můžete také použít celosvětově platnou telefonní linku vaší kartové asociace.

Co dál?

Novou kartu se stejnými funkcemi a novým PIN vám banka vydá většinou během několika dnů. Pokud jste ale v zahraničí a potřebujete nutně peníze, můžete požádat o vydání nouzové hotovosti nebo nouzové karty. Je to ovšem služba drahá a málo využívaná, v praxi se můžete setkat s tím, že obsluha na infolince bude poněkud zaskočena.

Nouzová hotovost, emergency cash, je služba, která vám v zahraničí zajistí alespoň nějakou hotovost na nejnutnější výdaje. Taková pomoc přijde obvykle na několik tisíc korun, je tedy určena skutečně jen pro nouzové případy.

Nouzová karta, emergency card je obdobou výše uvedené služby s tím, že je vám místo hotovosti v zahraničí vydána nová karta. Výhodnější je tato služba v tom, že získáte kartu, se kterou můžete zaplatit víc než s omezenou výší hotovosti. Karta bývá k vyzvednutí většinou do dvou dnů po podání žádosti, nedisponuje všemi funkcemi standardní karty (například s ní nelze vybírat z bankomatu). Slouží skutečně pouze k tomu, aby se člověk dostal k penězům na cestu domů, její platnost bývá časově omezená, většinou na dva měsíce.

Odpovědnost za zneužití karty

Podle stávající legislativy spočívá v případě zcizení platební karty hlavní část odpovědnosti za způsobené finanční újmy na bedrech bankovní instituce, která kartu vydala. Do okamžiku nahlášení ztráty či zcizení platební karty nese okradený majitel karty na vzniklé škodě spoluúčast v maximální výši 150 eur. Pokud však klient ke zneužití vlastní karty přispěl „hrubou nedbalostí“, banka povinnost uhradit vzniklé škody nemá. Pod „hrubou nedbalostí“ se rozumí třeba ty případy, kdy si majitel poznamená svůj PIN na kousek papíru a uloží si jej do peněženky vedle platební karty. Pokud zloději takto naservírujete PIN na zlatém podnose, můžete se hněvat pouze sami na sebe a na kompenzaci ze strany banky zapomeňte. Jestliže zloděj vaší kartou vesele platil a všude sázel PIN napoprvé, nezbude vám nic jiného, než se pokusit dokázat, že toto choulostivé číslo získal jinak než vaší nedbalostí.

Pojištění zneužití platební karty

Klientům, kteří chtějí mít jistotu, že nebudou muset v případě zcizení karty platit ani oněch 150 eur, nabízejí banky pojištění zneužití platební karty. To se do výše sjednaného limitu pojistného plnění vztahuje i na platební operace s využitím PIN, ovšem i to může být ve finále sporné, pokud se vám banku nepodaří přesvědčit, že se zloděj k vašemu PIN nedostal jen díky vaší nedbalosti. Pojištění zneužití platební karty se pak dále vztahuje i na doklady a jiné osobní předměty, které obvykle bývají zcizeny společně s kartou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services