O předčasné důchody je rekordní zájem, ukazují čísla z úřadů

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 22. 9. 2023
O předčasné důchody je rekordní zájem, ukazují čísla z úřadů

Zdroj: Shutterstock

Zatímco během celého roku 2021 lidé podali 30 006 žádostí o předčasný starobní důchod, v roce 2022 to bylo už 80 653 žádostí. A letos – zatím jen do 15. září – eviduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) už 86 425 žádostí o dřívější odchod do penze. Jde tak o naprostý rekord.  

„V období od 1. do 15. září bylo nicméně podáno celkem 4137 žádostí o předčasný starobní důchod, což je značný pokles oproti předchozím měsícům, a lze předpokládat, že se celá situace začíná stabilizovat,“ píše sociální zpráva v dnešní zprávě. 

O předčasné důchody začal být nebývalý zájem loni, kdy došlo ke zcela výjimečné situaci: ačkoliv je předčasný důchod běžně oproti tomu řádnému finančně nevýhodný, loni se kvůli několika valorizacím stal výhodnějším než řádný důchod v roce 2023. Lidé si podmínky z loňska často fixovali a do předčasného důchodu odcházeli až letos. 

Počet žádostí o předčasné důchody

Zdroj: ČSSZ

Pro fixaci lze využít tiskopis „Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění“, který lidem přinese ještě šest měsíců na rozmyšlenou, zda o předčasný důchod nakonec skutečně požádat. Když o něj pak požádají, vztahují se na (výhodnější) podmínky z doby žádosti. Když o něj nakonec nepožádají, nic se neděje.

Od října začne platit novela, která podmínky pro předčasný důchod významně zpřísní: Dosud bylo možné do předčasného důchodu odejít až pět let před řádným důchodem, nejdříve v 60 letech. Nově se doba zkracuje maximálně na tři roky. Zároveň bude citelnější krácení předčasného důchodu – penze se přitom snižuje nenávratně, takže lidé pobírají nižší důchod i poté, co nastoupí do řádného důchodu. Omezí se také valorizace předčasných důchodů: Nově se u nich bude valorizovat pouze základní výměra, procentní výměra se bude valorizovat až po dosažení důchodového věku.

„S blížícím se termínem zpřísnění se zvýšil počet nových žádostí o předčasný důchod. Někteří klienti opět využili tiskopis Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění a o důchod teprve žádat budou," potvrzuje  sociální správa. 

Zdroj: ČSSZ

Kromě žádostí o předčasný starobní důchod eviduje ČSSZ i žádosti o řádný starobní důchod, invalidní důchod a pozůstalostní důchody. Průměrný počet 16 tisíc nově podaných žádostí byl dlouhodobě navýšen na 21 tisíc nových žádostí o důchod (starobní, pozůstalostní nebo invalidní), které ČSSZ obdržela v průměru každý měsíc. Za období od 1. do 15. září bylo podáno celkem 9474 žádostí o důchody všech typů. 

„Od počátku roku 2023 bylo oproti předchozímu období roku 2022 zpracováno o 31 procent žádostí více. Toto období je a bylo pro zaměstnance velmi náročné a já si vážím toho, jak k celé nelehké situaci přistoupili zodpovědně a díky jejich pracovnímu nasazení se nám daří vše stabilizovat,“ říká ústřední ředitel ČSSZ František Boháček.

Zdroj: ČSSZ

Nejčastějšími žadateli o starobní důchod byly v roce 2022 (1. ledna až 20. září) ročníky 1958 až 1961, tedy osoby ve věku 61–64 let. Za stejné období v roce 2023 (1. ledna až 20. září) byly nejčastější žádosti za ročníky 1959 až 1963. „V roce 2023 tedy nedošlo k příliš velké změně a věková struktura žadatelů byla rozložena rovnoměrně mezi osoby ve věku 60 až 64 let," doplňuje sociální správa. 

Zdroj: ČSSZ

Předčasný důchod. Kalkulačka výše důchodu

+
měsíců

Další kalkulačky

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services