Zvýšení důchodů schválila vláda. Spočítejte si, kolik dostanete

Důchody se po lednové valorizaci zvýší o 360 korun, potvrdila dnes vláda. Po 14 letech se také zvýší zvláštní příspěvek k důchodu. Ten pobírají penzisté, kteří byli v odboji nebo byli zařazeni do táborů nucených prací.
Zvýšení důchodů schválila vláda. Spočítejte si, kolik dostanete

Zdroj: Shutterstock

Důchody se od ledna podle zákonné valorizace zvýší o 360 korun měsíčně. Tentokrát stoupne pouze základní výměra důchodu, procentní výměra se zvyšovat nebude. Důchod se tak zvýší všem stejně.  

Zvýšení se týká všech vyplácených důchodů – je jich přes 2,8 milionů. Vedle starobních důchodů jde také o invalidní a pozůstalostní důchody. Příslušné nařízení dnes schválila vláda.

O zvýšení není potřeba žádat, Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky. Poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě dosáhne v lednu 2024 úrovně 44,9 procenta, letos v lednu to bylo ale ještě o procento víc.  

Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi budete v roce 2024 dostávat právě vy. 

Od ledna se také zvýší zvláštní příspěvek pro ty důchodce, kteří byli v odboji nebo byli zařazeni do táborů nucených prací. Po zvýšení o 5,2 procenta stoupne příspěvek ve vyšší variantě na 2816 korun měsíčně, v nižší na 1408 korun měsíčně.

„Vyšší částku příspěvku pobírají důchodci, kterým byla výše důchodu upravena coby účastníkovi odboje, a dále důchodci, kteří byli rehabilitováni zákonem 119/1990 Sb. nebo byli zařazeni v táboře nucených prací. Nižší částku pobírají oprávnění účastníci Květnového povstání a vdovy nebo vdovci po osobách uvedených v první skupině,“ upřesnuje Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.  

Příspěvek se zvyšuje poprvé od roku 2010. „Podle pravidel se příspěvek zvyšuje, pokud růst cen měřený úhrnným indexem cen v pravidelné veřejné vnitrostátní železniční a autobusové dopravě, za vnitrostátní telefonní služby a za tuzemské lázeňské nebo rekreační pobyty vzroste aspoň o pět procent. A to vždy za období kalendářního roku, nebo za období více let, pokud podmínka růstu úhrnného indexu cen v předchozím roce nebyla splněna. K takovému vývoji došlo v roce 2022 a příspěvek je proto nutné zvýšit,“ vysvětluje Augusta.  

Zatímco lednová valorizace přijde státní rozpočet na 12,3 miliardy korun, zvýšení zvláštního příspěvku bude mít jen minimální dopad. „Náklady vzhledem k malému počtu příjemců zvláštního příspěvku – jedná se o zhruba sedm tisíc lidí – budou činit v příštím roce zhruba 4,2 mililony korun a budou kryty v rámci návrhu státního rozpočtu na rok 2024,“ dodává Augusta.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-201
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services