Zvýšení důchodů od ledna 2024. Spočítejte si, kolik dostanete

Lednová valorizace zvýší průměrný starobní důchod na 20 693 korun. Naše kalkulačka spočítá, jakou penzi budete v roce 2024 dostávat právě vy.
Zvýšení důchodů od ledna 2024. Spočítejte si, kolik dostanete

Zdroj: Pleska / Midjourney

Pravidelná lednová valorizace přilepší každému, kdo pobírá nějaký důchod. Tedy nejenom starobní důchod, ale i invalidní nebo některý z pozůstalostních důchodů, tedy vdovský/vdovecký či sirotčí. Celkem jde o zhruba 2,8 milionu lidí.

Základní výměra důchodu od ledna 2024 stoupne o 360 korun měsíčně, procentní výměra se tentokrát nezmění. O zvýšení důchodu není potřeba žádat, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ho provede automaticky.

Spočítejte si na kalkulačce valorizace důchodů, o kolik se v lednu zvýší právě vám:

„Díky červnové mimořádné valorizaci a nadcházející pravidelné lednové valorizaci by mělo dojít k mírnému růstu reálné hodnoty důchodu, a to o 0,9 procenta v porovnání s rokem 2023,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

Poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě dosáhne v lednu 2024 úrovně 44,9 procenta, letos v lednu to bylo ale ještě o procento víc. Valorizace navýší roční výdaje státního rozpočtu o 12,3 miliardy korun.

Průměrný důchod letos poprvé v historii překročil 20 tisíc korun. „Většina příjemců nyní pobírá penzi ve výši zhruba mezi 18 a 26 tisíci. Takových důchodců je 70 procent,“ upřesňuje Jurečka.

Jak se změní pravidla pro řádnou valorizaci důchodů?

Od října se podle schválené novely změní výpočet valorizace důchodů. Dosud se důchod v pravidelném termínu zvyšuje o výši meziroční inflace a o polovinu růstu reálných mezd. Podle nových pravidel se penze budou zvyšovat o inflaci a pouze třetinu růstu reálných mezd. Pravidla se tak vrátí na úroveň před rokem 2018. 

Ruší se také dosavadní alternativy při počítání inflace. Dosud se sledovala dvojí: jednak růst spotřebitelských cen všech domácností a jednak „důchodcovská inflace“, tedy růst cen zboží, které se nachází ve spotřebním koši seniorů. Pro výpočet valorizace se použilo vyšší číslo. Nově se bude vycházet jen z růstu životních nákladů důchodců.

Valorizace v lednu 2024 se však ještě změna nedotkne, důchodci ji pocítí nejdříve v lednu 2025.

Chcete šetřit a mít peníze po ruce? Poradíme!

Se spořicím účtem s vyšším úročením budete mít rezervu kdykoli k dispozici. Peníze ukládejte pravidelně nebo jednorázově.

Jak se změní mimořádná valorizace důchodů?

S novými pravidly také končí mimořádné valorizace, které zvyšují důchody mimo pravidelný termín, když inflace překročí pět procent. Místo mimořádné valorizace se v takovém případě bude vyplácet dočasný příspěvek – až do další řádné valorizace.

„Úpravy v systému mimořádných valorizací jsme museli udělat hlavně proto, aby se nerozevíraly nůžky mezi bohatšími a chudšími seniory. K tomu v dosavadním nastavení mimořádných valorizací docházelo,“ vysvětluje Marian Jurečka.

Zároveň se zvedne, opět jen dočasně, zásluhová část penze. O kolik procent by zásluhová část dočasně vzrostla, o tolik procent by pak v lednovém navýšení byla nižší. Dočasný příspěvek a zvýšení procentních výměr mají důchody zvyšovat o 60 procent inflace za sledované období.

„Stále platí, že důchody budeme každoročně v lednu navyšovat. Stejně tak senioři zůstanou chráněni proti extrémní inflaci. Důchody budeme o inflaci plně valorizovat, jen měníme systém tak, aby byl spravedlivější a hlavně udržitelný,“ zdůrazňuje Jurečka. V žádné z okolních zemích nerostly v posledních letech důchody tak rychle jako v Česku, připomíná.

Růst průměrných starobních důchodůData ČSÚ, graf Peníze.cz

Takhle rostly starobní důchody. Údaje jsou vždy k prosinci daného roku. V lednu 2024 po valorizaci má průměrná penze stoupnout na 20 693 korun.
Graf zvětšíte klikem

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-503
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 9. 2023 12:47, Pavell

Putin a rusko se zbláznilo

Zobrazit celé vlákno

+143
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 9. 2023 10:16, vohrnka

Stát nás čím dál, tím více ždímá. TV poplatky se zvyšují, poplatky za rozhlas se zvyšují, daně se zvyšují, ceny se neúměrně zvyšují... Proč?Je to vinnou nesmyslné války na Ukrajině? Mám pocit, že se svět zbláznil.

-72
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services