O kolik se v lednu zvýší důchody? Jurečka řekl přesné číslo

Průměrný důchod se od ledna 2024 zvedne o 360 korun a dosáhne 20 693 korun. Státní rozpočet to bude stát 12,3 miliardy.
O kolik se v lednu zvýší důchody? Jurečka řekl přesné číslo
Kam porostou?
Zdroj: Shutterstock

Důchody se od ledna podle zákonné valorizace zvýší o 360 korun. Tentokrát stoupne pouze základní výměra důchodu, procentní výměra se zvyšovat nebude. Důchod se tak zvýší všem stejně. 

Zvýšení se týká všech vyplácených důchodů – je jich přes 2,8 milionů. Vedle starobních důchodů jde také o invalidní a pozůstalostní důchody.

O zvýšení není potřeba žádat, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ho provede automaticky. Lednová valorizace bude stát státní rozpočet 12,3 miliardy korun. 

Už od října 2023 sice začnou platit nová pravidla pro valorizace důchodů, těch lednových se však nový výpočet ještě nedotkne. Změny pocítí důchodci až v lednu 2025.

Dosud se důchody zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Nově se budou zvyšovat o inflaci a jen o třetinu růstu reálných mezd. Pravidla se tak vrátí na úroveň před rokem 2018. Cílem změn je zajistit finanční udržitelnost systému. 

Podle ministra práce Mariana Jurečky nikde v okolních zemích za posledních několik let nerostly důchody tak razantně, jako u nás. Před deseti lety činil průměrný důchod polovinu toho, co dnes. A jen od ledna 2022 do ledna 2024 se průměrný důchod zvýšil o 5240 korun.

Zruší se i dosavadní alternativa v počítání inflace: Nově se bude vycházet jen z růstu životních nákladů důchodců. Dosud se počítal buď růst spotřebitelských cen domácností důchodců, nebo růst spotřebitelských cen všech domácností – do výpočtu valorizace se použila ta inflace, která byla vyšší. 

Změny ve valorizaci mají omezit rozevírání nůžek mezi vysokými a nízkými penzemi. 

Končí také mimořádné valorizace, které zvyšují důchody v případě, že za sledované období od posledního přidání meziměsíční přírůstek cen překročí pět procent. Stát bude místo mimořádné valorizace vyplácet dočasný příspěvek do další řádné valorizace. 

Zároveň se zvedne, opět jen dočasně, zásluhová část penze. O kolik procent by zásluhová část dočasně vzrostla, o tolik procent by pak v lednovém navýšení byla nižší. Dočasný příspěvek a zvýšení procentních výměr má odrážet 60 procent růstu cen za sledované období.  

Důchody dál porostou, ale pomaleji než doposud. „Stále platí, že důchody budeme každoročně v lednu navyšovat. Stejně tak senioři zůstanou chráněni proti extrémní inflaci. Důchody budeme o inflaci plně valorizovat, jen měníme systém tak, aby byl spravedlivější a hlavně udržitelný. Skutečně nyní taháme za záchrannou brzdu,“ uvedl ministr Marian Jurečka.  

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-174
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services