Kalkulačka zvýšení důchodů 2020: Víme, o kolik dostanete víc

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 3. 4. 2019 | 24 komentářů
Na rovinu, kalkulačka je to orientační: ani vláda neví, jaký přesně mechanismus zvýšení penzí v roce 2020 bude. Vzorec pro valorizaci důchodů počítá se vstupy, jejichž výše ještě není známa. Politický cíl je, aby průměrný důchod narostl o 900 korun. Takže se počká, až budeme vědět, o kolik by penze rostla normálně – a k tomu se přihodí nějaká ta stovka, aby to pěkně vyšlo.
Kalkulačka zvýšení důchodů 2020: Víme, o kolik dostanete víc

Na pondělním jednání se vláda shodla, že to prostě zařídí: průměrný starobní důchod od první lednové výplaty v roce 2020 vzroste o slibovaných devět set korun. Pravidelná valorizace by ho (podle dosavadních, ne definitivních čísel) měla zvednout zhruba o sedm stovek. K tomu pak vláda přihodí zvláštní příspěvek ve výši zhruba dvou set korun – právě tak, aby zvýšení průměrné penze pěkně vyšlo. Přesné parametry budou jasné na konci srpna – až budeme znát proměnné, které vstupují do výpočtu pravidelného zvýšení důchodů – konkrétně jde o inflaci (buď standardní, nebo založenou na spotřebním koši důchodců), růst reálných mezd a takzvanou průměrnou mzdu (tu stanovuje na základě údajů statistického úřadu ministerstvo práce).


I naše kalkulačka zvýšení důchodů je – stejně jako vládní propočty – jen orientační. První důvod je, že některé vstupy si zatím můžeme jen domýšlet nebo je kvalifikovaně odhadnout. A druhý důvod je, že novelu zákona o důchodovém pojištění musí ještě schválit Parlament.


Vláda o zvýšení důchodů jednala už minulý týden, ale nedohodla se na způsobu, jak toho docílit. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhla změnit vzorec pro výpočet valorizace, takzvaná procentní výměra důchodu by v něm nerostla jako letos o deset procent, ale o 10,6 procenta. Pro důchodce by to bylo výhodnější, protože by jim toto navýšení zůstalo i v dalších letech.

Proti se ale postavila ministryně financí Alena Schillerová, které se nelíbilo, že by tím dál rostl princip solidarity na úkor zásluhovosti. Že by tedy důchody byly „rovnější“, míň by odrážely to, kolik člověk vydělával a odváděl na důchodovém pojištění. Kvůli nedostatečnému zohlednění zásluhovosti už jednou změnu výpočtu důchodů zarazil Ústavní soud.

Peníze.cz spočítaly, jak by se poměr zásluhovosti a solidarity po změně výpočtu měnil:

Naše propočty ukázaly, že zásluhovost by i po změně výpočtu podle návrhu ministryně Maláčové byl nižší než v roce 2010, kdy ji Ústavní soud po takzvané malé důchodové reformě označil za nedostatečnou. Nakonec v pondělí prošla jiná varianta: důchody se budou valorizovat podle stejného vzorce jako letos, navíc se k nim ale přičte zvláštní příspěvek, jehož výše bude kolem dvou set korun – podle toho, jak budou vycházet čísla na konci srpna. 

Anketa

Kdybyste si měli vybrat: vyšší penze, nebo vyšší rodičovská?

O budoucí výši důchodů se ale ministerstva přela i z jiných důvodů. Na témž jednání vlády se minulý týden projednávalo i zvyšování rodičovského příspěvku a zavedení zálohovaného výživného pro děti, jejichž rodiče zanedbávají placení alimentů. Ministerstvo financí argumentovalo, že s ohledem na státní rozpočet se nemůže zvyšovat všechno a navrhovalo nižší růst penzí. Dohoda nakonec byla taková, že důchody porostou o devět stovek podle koaliční dohody, ale na zvýšený rodičovský příspěvek budou mít nárok jen rodiny s dětmi, které se narodí po prvním lednu 2020.

Nakonec ale rodičovská přece jenom nejspíš poroste i rodinám s dřív narozenými dětmi – a úspory nebo jiné zdroje financování svých slibů bude vláda hledat jinde. Zvyšování důchodů v příštím roce vyjde na 33 miliard korun, vyšší rodičovská na dalších zhruba deset.

Ministerstvo práce v návrhu na zvýšení důchodů od příštího roku argumentuje i tím, že náhradový poměr průměrné penze a průměrné mzdy v posledních letech klesá. Loni až na 38 procent. Ministerstvo financí k tomu ale dodává, že jde o vliv ekonomického růstu, mzdy jsou rychle nahoru, ale důchody budou teprve postupně dohánět, při stanovování průměrné mzdy pro účely výpočtu důchodů se totiž počítá se mzdami dva roky starými.

Průměrný důchod v roce 2018 dělal 12 418 korun. Od letošního ledna se podle ministryně práce zvedl zhruba na 13 300 korun. Příští rok to tedy má být o dalších 900 korun víc a vládní plán a slib pro rok 2021 je průměrná penze ve výši 15 tisíc korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 4. 2019 14:57, Zdenek

Kslousek-nas-uz-obral-dost

+79
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2019 17:40, Důchodkyně

Vyměřili mi duchod 5.404,- do prumer.duchodu mi schazi cca kolwm 8.000,- ...Byla jsem OSVČ a platila si zakladni vymer...abych dala co nejvice rodině. Dnes jsem sama a chodim do práce abych uživila sebe a byt. Jak dlouho mne nechaji zamestnanou a co potom bude dal?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services