Nové zprávy z EU: konec nešetrných vysavačů, igelitek i rozmařilého splachování

Brusel si „na nás“ brousí zuby. Začněte brousit nože! Debata o zákazech, které mají na naši hlavu z Evropské unie dopadnout, ožívá novou silou. Češi prskají a mluví o šíleném diktátu, někteří Němci rovnou o zakazovací vzteklině. Nakonec to však vypadá, že se – jako obvykle – žádné drama nekoná. Přečtěte si, oč už nás Unie „připravila“ a oč nás ještě „připraví“. Ruku na srdce: co z toho opravdu postrádáte? Můžete o tom hlasovat.
Nové zprávy z EU: konec nešetrných vysavačů, igelitek i rozmařilého splachování

Konec vysoce „příkonných“ vysavačů, rozmařilého splachování i igelitek. To je poslední várka nápadů a regulačních opatření pocházejících z Evropské unie.

Společným jmenovatelem všech tří má být menší plýtvání a větší šetrnost k životnímu prostředí. Posuďte sami.

-63
+
-

Vysavače. Méně wattů. Více pro životní prostředí

Od září příštího roku bude amen s vysavači o příkonu nad 1600 wattů. Důvod: snaha snížit spotřebu elektřiny a splnit klimatické cíle Evropské unie. Dřív než na vás půjdou mdloby: nařízení znamená pouze to, že vysavače s příkonem nad 1600 wattů zmizí z výroby, nikoli že je budeme muset všichni vyhodit. A nebojte se, že byste se kvůli slabším vysavačům uluxovali k smrti. Počet wattů nemá podle odborníků s kvalitou sání zas tolik společného. Sledovat byste měli na energetických štítcích hlavně sací výkon, hlučnost a emisní třídu, která ukazuje, kolik prachu z vysavače uniká zpět do vzduchu.

-1
+
-

Brusel nás naučí splachovat

Pokud jde o splachování, žádné striktní nařízení se nechystá. Co se toalet týče, odhodlal se Brusel zatím pouze k doporučením. Evropská unie připravuje standard o množství vody ve splachovacích nádržích záchodů a pisoárů. A není to žert. Dnešních šest až jedenáct litrů vody, které běžně protečou na jedno spláchnutí, by se mělo snížit na polovinu. Ušetřit by se tak mohlo přes 2500 litrů pitné vody ročně z každého záchodu. Návrh vychází ze studie, která mimo jiné ukázala, že záchodem proteče zhruba čtvrtina spotřeby vody domácnosti. Plán počítá s dobrovolnou účastí výrobců toalet. Ti, kteří doporučení dodrží, dostanou certifikát, který spotřebitelům prokáže, že firma prodává ekologičtější záchody, které navíc uleví jejich peněžence a pomůžou snížit náklady na provoz domácnosti. Nejedná se o evropský výmysl. Spojené státy mají podobné pravidlo v zákoně už dvacet let. Instalace nádrží s objemem vody nad šest litrů jsou zakázané také v Nizozemsku, Francii, Velké Británii nebo Portugalsku.

+193
+
-

Tažení proti igelitkám

Na mušku si Evropská unie vzala také další „ekoškodnou“ – tenké plastové tašky. Evropská komise navrhuje, aby si každý členský stát sám vybral opatření na snížení počtu igelitek – může jít o zavedení zvláštních poplatků, omezení při uvádění na trh nebo úplný zákaz. Návrh ale nejdřív budou muset schválit členské země a Evropský parlament. Jeho cílem je omezit množství tenkých plastových tašek, které mnohdy končí jako netříděný odpad a v životním prostředí můžou přetrvávat stovky let – navzdory tomu, že je většina lidí použije jen jednou. V roce 2010 bylo údajně v Evropské unii uvedeno na trh 98,6 miliardy plastových nákupních tašek, na každého člověka tak připadá 198 tenkých igelitek ročně. Některé země už používání plastových tašek regulují (a někde jsou i bez regulí menší čuníci), údaje za jednotlivé státy se proto značně liší – od čtyř tašek na občana ročně v Dánsku a Finsku po 466 tašek na hlavu v Polsku nebo na Slovensku.

Tolik pohled do budoucnosti. Teď obrátíme zraky opačným směrem a podíváme se, s čím jsme se už z rozhodnutí Evropské unie museli rozloučit.

-2
+
-

Pomazánkové máslo, marmeláda, rum

Velké rozčarování provázela rozhodnutí Evropské unie vždy, když přišlo na žvanec. Rum jsme museli vyměnit za tuzemák, leckterou marmeládu za prachsprostý džem nebo dokonce (!) rosol a brzy z našich pultů definitivně zmizí také pomazánkové máslo. Bude nahrazeno pomazánkovým čímsi – nejspíš prý tradičním pomazánkovým. Důvod je prostý – těžko nazývat máslem něco, co máslem není. Ostatně pokud myslíme opravdu vážně to, co často zdůrazňujeme, tedy že chceme jíst kvalitněji, a zároveň nechceme nad louskáním skladby každého produktu strávit mládí, je docela užitečné už cestou do obchodu vědět, že ovocná pomazánka může na rozdíl od džemu, který má stanovený minimální podíl ovoce, obsahovat v podstatě cokoli. Našemu klidu navíc jistě prospěje, když si uvědomíme, že z českých pultů nic ze jmenovaného nezmizelo. Došlo jen ke změně názvů. Aby se věci nazývaly pravými jmény. Na Peníze.cz jste o problému, který vlastně žádný problém není, už četli.

+52
+
-

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Naposledy jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? bavili o tom, že se možná příští rok dočkáme nízkoemisních zón. Tedy, že obce budou moci říct, kam na jejich území smí všechna auta a kam jen méně smrdutá.

V diskuzi jste byli spíš proti – a pro odpor jste našli dost rozumných argumentů. Ale byly také názory, které říkaly, že nízkoemisní zóny jsou v principu dobrý nápad, žehraly ale na realizaci. A opět s promyšlenou argumentací. Vyzdvihnout bychom asi mimo jiné chtěli zejména příspěvek Martina Moravce. V redakci pro něj máme schovanou knížku od partnera rubriky.

Lepší „pohodlí“ slepicím i prasatům

Od loňského roku musí mít podle rozhodnutí Evropské unie slepice (nosnice) větší prostor pro život – dřív měla slepice vyhrazenu plochu minimálně 550 cm², ta se zvětšovala na minimálních 750 cm² – zní to možná jako malý krok pro lidstvo, zato velký skok pro slepici, dokud si to nezkusíte představit. Pokud by klec měla čtvercový půdorys, pak tedy slepice nemusí trávit život na ploše zhruba 23 × 23, ale na ploše 27 × 27 centimetrů.

Vejce od slepic z menších klecí, než připouští euronorma, se nesmějí ani dovážet. Loni se kolem toho zvedla úplná vaječná bouře – zejména v souvislosti se skokovým podržením vajec, jejich nedostatkem na pultech a vlnou zájmu o chov drůbeže na balkonech paneláků. Na Peníze.cz jste o tom četli:

Jiná směrnice Evropské unie zase myslela na blaho prasat. Zejména tedy březích prasnic, které se od letošního ledna musejí chovat ve skupině, aby měly víc prostoru než při odděleném chovu. Na Peníze.cz jsme o tom psali loni:

-55
+
-

Pojišťovací UNIsex

Na základě rozhodnutí Evropského soudního dvora musely pojišťovny sjednotit ceny pojištění pro ženy a pro muže. Zohledňování pohlaví při výpočtu pojistného je totiž prý diskriminační. Ženy dříve platily podstatně méně za pojištění pro případ smrti a u některých pojišťoven také za úrazové a havarijní pojištění. A dostávaly také nižší důchod z pojistky. Logika věci byla prostá. Podle statistik žijí ženy průměrně o šest let déle. Od loňského prosince pojišťovny rozdíly mezi muži a ženami zohledňovat nesmějí. V tomhle případě však podle nás evropský soud šlápl vedle. O tom, že slepé uplatňování rovnoprávnosti může být smrtelné, už jsme taktéž psali:

-73
+
-

Úsporné žárovky i lednice

V rámci úsporných opatření, která vedou k větší šetrnosti k životnímu prostředí a menšímu plýtvání, Evropská unie zakázala neúsporné lednice. Už několik let se tak smí prodávat pouze chladničky v energetické třídě A. Minulostí jsou také klasické žárovky s wolframovým vláknem. Nahradily je úspornější zdroje. Logika věci je v podstatě stejná jako u aktuálně probíraných ekologických a úsporných opatření, která jsme zmiňovali v úvodu článku.

-60
+
-

Rtuťový teploměr v propadlišti dějin

V historický relikt se proměnily také rtuťové lékařské teploměry, vyrábět už se smějí jen ty digitální. Zákaz byl součástí tažení proti toxické rtuti, škodlivé pro lidské zdraví i životní prostředí.

+55
+
-

Přísnější pravidla pro cigarety i zapalovače

Před několika lety zakázala Evropská unie zapalovače, které nemají dětskou pojistku nebo které by dětem mohly připomínat hračku. Na základě jejího nařízení se také mohou prodávat jen cigarety, které bez potahování samy zhasnou. Smyslem opatření bylo snížit počty požárů způsobených odhozenou nebo odloženou cigaretou. Do budoucna má však Evropská unie s regulací kouření a tabákového průmyslu další velké plány. Nová směrnice počítá například se zákazem ochucených cigaret. Krabičky by podle ní měly být ze tří čtvrtin pokryty odpuzujícími obrázky znázorňujícími následky kouření. A regulovat se má i délka cigaret – všechny mají měřit 85 milimetrů. Například stále populární krátké startky ovšem mají jen 70 milimetrů.

-147
+
-

Děti nesmí bez dozoru nafukovat balonky

Do kategorie spíš úsměvných opatření patří unijní regulace některých hraček. Děti například podle jednoho z bezpečnostních nařízení nesmějí samy nafukovat balonky. A bez dozoru nesmějí ani frkat do frkaček. Ty jsou jako nebezpečné vedeny pro děti do čtrnácti let. Hrozí totiž prý, že by jejich část mohly spolknout.

Které z uvedených unijních opatření nejvíc kvitujete? Které vám pije krev? Na které jsme zapomněli? A na které podle vás zapomněla Evropská unie? Hlasujte. O své názory, postřehy a komentáře se s námi podělte také v diskuzi. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. Jen nám nezapomeňte nechat kontakt.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice I

Publikace představuje jedinečné dílo v oblasti peněz a platebního styku v České republice i ve světě.

Josef Jílek: Finance v globální ekonomice II

Publikace komplexně zpracovává oblast měnové a kurzové politiky v České republice i ve světě.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

11. 11. 2013 10:42 | zambzd

Dobrý den, po přečtení (mimochodem opakovaném) článku jsem poněkud znejistěla. Je neuvěřitelné co všechno dovede člověk vyplodit v důsledku dobře placené židle. Nenapadá mně žádná převratná myšlenka v tuto chvíli: snad: Všechno špatně - zpátky na strom !
S pozdravem Vaše čtenářka.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2013 4:58 | Jiří

To se dá rozumně zařídit u rodinného domu, ostatně sám dále píšete, že to máte u vlastního. Nedovedu si představit, jak dlouho by trvalo, kolik by stálo a jak by se prostorově provedlo přestavění městských bytů. Bydlím v prvorepublikovém činžáku s původně sedmi podlažími a s novou půdní nástavbou a nedovedu si představit, kam by se takové zařízení na užitkovou a převážně recyklovanou vodu zabudovalo, asi bych se musel vzdát půlky ložnice. :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2013 16:48 | Fredy

Citace - Pavel / 10.11.2013 12:45

No a nejšetrnější by bylo pro splachování používat přepad ze septiku.

Je mi líto, že o tom nic nevíte a že tomu nerozumíte. Ale hlasování vám jde bravurně ..... :)

PS: To, co jsem popisoval, mám již řadu let jako součást pasivního domu. A nejen to ....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2013 12:45 | Pavel

No a nejšetrnější by bylo pro splachování používat přepad ze septiku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 5:29 | Fredy

Co se týče splachování, tak existují lepší a dokonalejší řešení, než nějaká euronorma na množství vody. Stačí dobré využití vody v domácnosti. Nejideálnější je oddělené vedení pitné a užitkové vody. A rovněž využití dešťové vody. U vody užitkové instalovat záchytnou nádrž, zachytávat vodu po mytí, sprchování a tu pak použít pro splachování. K tomuto účelu lze použít i vodu z praček a myček, ale tam je již nutný filtr.

Zákazy a regulace nikdy nic pozitivního nepřinesou. V tomto je, kupodivu, opět nejlepším řešením trh. Pokud bude vody málo, bude tudíž čím dál dražší, tak to pak každého donutí s ní šetřit a využít třeba toho, co píši výše. Než odejde koupená voda z objektu, tak musí být maximálně využita.
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 5:07 | Jiří

U záchodů hodně záleží na konstrukci. Nejefektivnější jsou ty s nádržkou u stropu, voda má největší energii a vymete mísu. Jenže tahle konstrukce je stále vzácnější, nově se dělají jen s nádržkou hned nad mísou.

Nejlepší řešení je vodoměr do každé domácnosti, ať každý platí podle svého plýtvání/šetření. (Nejsem obchodník s vodoměry. :) )
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 11. 2013 4:55 | Jiří

"Maslo" je pořád tuk. Stejně tak je tuk kakaové máslo a další "másla". Jenže pomazánkové máslo je škrob (zpravidla z brambor) ochucený smetanou, je netučné. Klamavý název. Proč vznikl, nevím, někteří novináři tvrdí, že tím komunisté chtěli zakrýt nedostatek mléčného tuku - másla, jinde jsem slyšel teorii, že šlo o tažení proti rozmáhající se obezitě (místo chleba tlustě namazaného máslem chleba s tlustou vrstvou ochucených brambor).

Mně se tohle přikázené přejmenování libí, protože mě ten název štval od dětství. Ale jsem menšina. :)

Naopak mně HODNĚ vadí zákaz rtuťových teploměrů, protože jsou rychlé a přesné a snadno ovladatelné. Jako dítě jsem jeden i rozbil a nic se mi nestalo, rodiče rtuť rychle odstranili (myslím, že ji v lahvičce odnesli do lékárny). Dcera přátel před pár lety dokonce spolkla jednu rtuťovou kuličku a když ji vyděšení rodiče odvezli k lékaři, doktor je uklidnil, že to není nebezpečné, v takovém množství projde trávicím traktem z těla ven. Nebezpečné je vdechnutí rtuťových par.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 11. 2013 0:07 | Martin Zikeš

Čím méně budeme splachovat, tím více zaplatíme vodárnám. Ty nám neodpustí ani litr.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2013 23:50 | Liguere

Zatím bohužel ty tisíce dětí stále umírají, neboť dodržování opatření není vymáháno a jeho porušování přísně sankcionováno. Příští rok však již bude mít každá frkačka povinně zabudované čidlo, a když se do ní foukne, čidlo vyšle signál na nejbližší policejní stanici, odkud okamžitě vyrazí motorizovaná hlídka, jež frkačku lokalizuje a provede šetření, kdo do ní foukal. Pokud to bude dítě, bude na místě utraceno.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2013 23:45 | Václav

Určitě nejdůležitější jsou ty frkačky a balonky. Tímto opatřením se ročně zachrání tisíce dětí od jisté smrti udušením.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2013 21:40 | zona

Až zlikvidujeme lesy pak se vrhneme na co, zdá se mi to stejná logika jako s bio složkou do pohonných hmot, někdo něco vymyslí jen pro svůj prospěch.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2013 21:31

Ruské slovo "maslo" je olej, tuk, jiné oleje, máslo. Prostě se jedná o to, že tyto byrokraty nezajímá, jakou řečí se v té které zemi mluví, jaký význam slov vlastně to které slovo má, platnost má angličtina, němčina. A ti naši stupidi nahoře, se chovají jako poskoci EU, ti neřeknou ne, ti budou pískat tak jak Brusel nařídí. Prostě jméno pomazánkové máslo se říkat nebude a hotovo. Tak budeme říkat pomazánkový mišmaš a stejně ve skutečnosti půjdeme do krámu pro pomazánkové máslo. Prostě jak u blbejch na dvorku. A pak že nám EU nebude mluvit do našich vnitřních záležitostí, když nám dnes žvaní do toho jak se co bude jmenovat, jak vařit guláš, do čeho budou žvanit za 10 let? No a naši vládní chytří mlčí a mlčet budou. Proč asi?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2013 21:00

Já mám dojem, že to takhle ve světě funguje a není to jen dojem. Vy zřejmě patříte mezi lidi, kteří musí mít vše nařízeno státem. Jenže já zase věřím, že v dnešní době je mnohem víc lidí, kteří nepotřebují žádný zákon k tomu, aby se chovali slušně. K tomu zlevnění, spousta lidí co mají rodinné domky a topení na pevná paliva, odpad spálí, aby nemuseli navýšit četnost odvozu odpadu včetně těch igelitek. Nikdo neřekl, že zaměstnat v třídírně je jednoduché, ale pořád lepší zaplatit někomu za práci, než mu dávat peníze za to, že sedí doma. Pro vás je asi lepší, když někdo dostává peníze jen tak, z vašich daní než za práci. Já bych raději viděl, že někdo dostane mé peníze za odvedenou práci. Co se týká těch ekologicky šetrných obalů, nevím kde jste vzal, že sklo je k přírodě ekologické, to se samo nerozloží, ale je pravda, že vratné láhve mnohem míň zatíží přírodu, dají se dát do oběhu do té doby dokud se nerozbijí. To je jediné v čem se s vámi dá souhlasit. No a jak docílím toho, že lidé se vzdají něčeho co je pohodlnější? Např. ty tašky nevyrábět, jdeš na nákup? Vem si sebou svou vlastní tašku, třeba síťovku. Vyráběli a vyrábějí se i dnes takové tašky, že byť je velká, dá se strčit do kapsy. Pokud budeme trpět, že na všechno dostaneme befel zákonem, tak se jednoho dne dožijeme toho, že si bez zákona ani neprdnem.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2013 15:08 | Mirek

Ze které uklízecí firmy je ta paní uklízečka na ilustračním foto?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2013 12:47

Zaprvé: kouření na zastávkách bylo nebo je zákonem zakázané, tam už ta norma je. Ale - zadruhé - podle mě mají na větší ohleduplnost kuřáků k nekuřákům mnohem větší vliv společenské časopisy :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 30 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

31. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Mazej z města, smraďochu! Nízkoemisní zóny možná už příští rok

Máte staré „neekologické“ auto? Šlápněte na brzdu. Do center některých měst máte zákaz vjezdu! Možná už příští rok. Nízkoemisní zóny, které známe z německých měst, se můžou začít zřizovat... celý článek

Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?

25. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?

Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské... celý článek

Boj o vejce: Koho byste odpravili? Slepice, Unii nebo supermarkety?

8. 3. 2012 | Martin Vlnas | 45 komentářů

Boj o vejce: Koho byste odpravili? Slepice, Unii nebo supermarkety?

„Díky regulacím EU je cena vajec vyšší, než cena devítimilimetrové munice. Takže až zase politici vyjdou do ulic, je levnější je postřílet, než je vyhánět vejci.“ Kdo je autorem téhle... celý článek

UNIe nám v pojištění naordinovala UNIsex. Co si o tom myslíte?

15. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

UNIe nám v pojištění naordinovala UNIsex. Co si o tom myslíte?

Bezpohlavnost jedna bruselská! Za rok začne platit nařízení Evropského soudního dvora, podle něhož musí pojišťovny v Unii sjednotit ceny pojištění pro ženy a pro muže. Žádnou diskriminaci... celý článek

Partners Financial Services