Spořák od Hello bank už není držák. Sníží úrok o třetinu

Spořák od Hello bank už není držák. Sníží úrok o třetinu

Zdroj: Shutterstock

Hello bank sníží od začátku května úrok na spořicím účtu na rovné jedno procento. Z bank, které nabízí nejvyšší úroky na spořicích účtech, tak se sazbami v posledních týdnech směrem dolů nepohnula už jen Equa.

„V reakci na ekonomický vývoj trhu a na výrazné snížení základní úrokové sazby ČNB i referenční sazby na mezibankovním trhu PRIBOR měníme poprvé od listopadu 2018 úrokovou sazbu na Hello spoření,“ oznámila Gabriela Pithartová, mluvčí Hello bank.

Dosud banka nabízí na spořicím účtu úrok 1,5 procenta. Vklady úročí do výše 300 tisíc korun, případná část nad tuto hranici se neúročí. Pro získání úroku není potřeba plnit žádné podmínky.

Ještě před dvěma týdny mohli mít klienti pocit, že úrok jen tak neklesne. „Stále vám za uložení vašich úspor vyplácíme úrok 1,5 % ročně, i když od ČNB bychom za současných sazeb peníze získali o třetinu levněji. Ale náš spořák je držák. A my zase držíme slovo,“ napsala jim banka 8. dubna.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Hello bank nicméně i dál zůstane mezi výjimkami, které úročí také vklady na běžném účtu. Dosavadní úrok – 0,6 procenta pro zůstatky do 100 tisíc korun – nesníží ani od května. Zůstane tak těsně za Expobank, která od poloviny června snižuje úročení běžného účtu z 1,6 na 0,65 %. Klesl i úrok na běžném účtu aplikace Richee od Creditas (na 0,6 % do 300 tisíc). Mezi výjimky patřila i Air Bank, od minulého týdne ale úročení běžného účtu zrušila.

Banky reagují na prudké snížení základní sazby České národní banky a na vývoj na trhu. Kvůli koronavirové krizi klesla dvoutýdenní reposazba z únorových 2,25 % během druhé poloviny března na 1 %.

S vyšším úrokem na spořicím účtu se tak už museli rozloučit klienti Trinity Bank, Creditas, Sberbank (pro nové vklady) a Air Bank, stejně jako některých dalších bank, které však v tomto směru nepatřily ke špičce na trhu. Proti proudu se naopak čerstvě vydala Moneta Money Bank.

Nejvyšší úrok na spořicím účtu do konce dubna dál nabízí ING Bank, která láká nové klienty na 2 % pro vklady do 300 tisíc korun. Takovou sazbu garantuje na půl roku, pak klesne na půl procenta – což je standardní úroveň, na níž ING Konto zůstává dlouhodobě. Vklady nad hranici 300 tisíc se úročí pouze 0,1 %.

Zatím se drží i Equa bank. Dál nabízí 1,6 % do částky 300 tisíc při splnění jedné ze dvou podmínek: aspoň tři platby kartou v měsíci nebo hodnota investic přinejmenším 50 tisíc. Případnou část nad 300 tisíc úročí Equa 0,2 %.

Do špičky se vrátila Moneta, která ode dneška nabízí pro nově založené účty 1,5 % s garancí na minimálně šest měsíců. Sazba platí pro vklady do milionu korun, pro vyšší částky klesá na 0,25 %. Spořicí účet si lze založit bez podmínek, tedy i bez nutnosti vedení běžného účtu. Je dostupný i pro dosavadní klienty. Na úrok 1,5 % dosáhnou zájemci při založení spořicího účtu online, na pobočce by získali 1,2 %.


Čtěte víc:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services