Srovnání spořicích účtů: Noví lídři

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 14. 2. 2019 | 16 komentářů
Žebříčky nejlépe úročených spořicích účtů mají nové šampiony. Přečtěte si, kdo vám dnes na spořáku ke stu tisíc a milion korun nabídne nejvyšší úrok a zhodnocení.
Srovnání spořicích účtů: Noví lídři

U srovnání spořicích účtů z října loňského roku jsme psali, že se asi blýská na lepší časy. A bylo to tak, banky konečně začaly zvyšovat úroky. V listopadu se do čela žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů s úložkou sto tisíc korun, které nabízenou sazbu nepodmiňují podmínkou typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami nebo nutnost zřízení zpoplatněného běžného účtu, vyšvihla Hello bank. A ke změnám na trhu dochází i v posledních týdnech.

„V lednu začala Raiffeisenbank nabízet eKonto XL s akční tříprocentní sazbou pro nové klienty. Úročení spořicích účtů v lednu zvýšila i Komerční banka, která vytvořila nové pásmo do 200 tisíc korun a u něho zvýšila úrokovou sazbu. Od ledna nabízí spořicí účty nová MPU banka, která vznikla transformací kampeličky Moravský Peněžní Ústav. Vyšší než průměrné sazby má nasazeny u pásem od půl milionu korun. A nedávno s akční sazbou dvě procenta pro stávající klienty přišla i ING Bank,“ popisuje dění šéfredaktor portálu Finparáda.cz Zdeněk Bubák. Díky nové MPU bance se tak měnilo pořadí i v čele žebříčku spořicích účtů s vyššími úložkami.

Nehoňte se za chimérou

Hledáte nejlepší spořicí účet? Přesouváte peníze, když trošku spadne úrok nebo jinde nabídnou o desetinku víc? Nadáváte? Čekáte na zvýšení úroků z vkladů? Marníte čas kvůli pár korunám. A přece je spořicí účet dobrý sluha.

Nejlepší spořicí účet? Kterýkoli. Nebo žádný

Inflace má žravou

Navzdory rostoucím úrokům spořicích produktů není ale důvod bouchat šampaňské. To kvůli nenažranosti inflace. V lednu meziročně vystoupala až na 2,5 procenta. Zaskočila tím i některé finanční analytiky a také centrální bankéře. Česká národní banka totiž ve své aktuální prognóze počítala se setrváním inflace na dvou procentech. „Klíčovým důvodem rychlejšího zdražování je lednový náraz v cenách energií a bydlení. Tato položka v souhrnu vykázala meziroční cenový nárůst 4,9 procenta. To je její nejrychlejší meziroční nárůst od června 2012,“ vysvětluje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Pokud chcete držet peníze na spořicím účtu v bance, budete se muset smířit s tím, že budou kvůli inflaci ztrácet na hodnotě. Kromě krátkodobých akcí (Raiffeisenbank a ING bank) se totiž aktuálně nemůže trh spořáků růstu spotřebitelských cen vyrovnat.

„Inflace se bude letos pohybovat zřetelně nad dvěma procenty a není žádná šance, že by se k ní mohly sazby na spořicích účtech nějak přiblížit. Sazby z vkladu jsou ovlivněny především základní úrokovou sazbou nastavovanou centrální bankou, teď je na 1,75 procenta. A i kdyby vyrostla ke dvěma procentům, stejně to nebude na inflaci stačit. Nehledě na to, že průměr trhu spořicích účtů je těmto hodnotám ještě na hony vzdálen,“ říká portfolio manažer Partners investiční společnosti Martin Mašát.

Inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Akční Česko

Jak známo, Češi jsou milovníci slev a akčních nabídek. A nevyhledávají je jen při nákupu potravin, oblečení nebo dovolené, ale i při výběru finančních produktů. Na to v tuto chvíli sázejí i některé banky. „Existuje zde určitý segment klientů, kteří velice rychle mění banky v závislosti na nejlepší nabídce úročení vkladů. Pro krátkodobé vylepšení čísel je taková dočasná akce se zvýšenými úroky efektivní a manažeři získají krátkodobě více klientů, ale po jejím konci či dorovnání sazeb ze strany jiných bank dochází opět velice rychle k odlivu této skupiny klientů a výsledný efekt je spíše negativní. Navíc i tito klienti často zapomínají na poplatky, daně či ztrátu jiných výhod kvůli zanedbatelnému úrokovému příjmu navíc,“ připomíná Mašát.

Podle Zdeňka Bubáka by mohli mít u klientů větší šanci na úspěch menší banky, které by šly s úroky výrazně výš než tradiční zaběhnuté bankovní domy. Ty totiž nemají potřebu přijímat hotovost a v marketingových strategiích se spíš zaměřují na udržení stávajících klientů. „Menší banky by zřejmě měly šanci přilákat větší masu klientů na úrokové sazby nad dvěma procenty, ale musely by je nabízet bez různých časových a dalších omezení. Zatím takové sazby malé banky nenabízejí,“ dodává Bubák.

Bobříci spoření

V našem srovnání sledujeme předpokládaný výkon jednotlivých spořicích účtů za rok. Porovnáváme, kolik peněz na nich bude, když se na ně nalije určitá suma a po roce se vybere. Srovnání nechceme zatěžovat dalšími podmínkami – zakládat ke spořáku zpoplatněný běžný účet, hlídat si placení kartou a podobně. Pokud ale chcete nějakou tu desetinku navíc, zvažte, jestli byste takový úkol, který si na vás v bance vymyslí, nemohli a nechtěli splnit. Může se to vyplatit. Vždyť je vlastně docela dobře možné, že takového bobříka spoření běžně lovíte, jen si to neuvědomujete…

Raiffeisenbank – suverénně nejvyšší úrok – tři procenta – ze všech spořicích účtů, které v našem srovnání zůstaly mimo hru, nabízí Rajfka. Sazba na účtu eKonto XL ale platí jen pro nové klienty na prvních šest měsíců. Navíc jen do výše 150 tisíc korun. Podmínkou je také aktivní využívání běžného účtu banky.

ING Bank – akční nabídku s nadstandardním úrokem nabízí i ING Konto. To od začátku února úročí úložky do tří set tisíc korun novým klientům dvouprocentní sazbou, pro stávající klienty se vylepšená sazba týká jen nových vkladů.

Wüstenrot – nadprůměrnou úrokovou sazbu dostanete i u Wüstenrot. Spořicí účet vám může přinést zhodnocení až 1,6 procenta ročně. Má to ale hned několik háčků. Na vklady od 30 tisíc do 1,5 milionu korun platí základní sazba 0,5 procenta, kterou si však můžete vylepšit o další půl procento díky věrnostnímu bonusu. Ten však neznamená nic jiného než předem sjednanou fixaci uložených peněz na jeden rok. Ze spořicího účtu se tak rázem stává termínovaný vklad. Dalších šest desetinek navíc pak můžete získat díky akčnímu zvýhodnění, které ve Wüstenrot platí do konce roku 2019, ovšem jen pro nové klienty.

Sberbank – spořicí účet FÉR spoření PLUS slibuje úrok 0,53 procenta. Pokud si ale v bance zřídíte placený běžný účet FÉR konto (Aktiv nebo Optimal) budete mít na spořáku nárok na sazbu 1,03 procenta (na vklady do 300 tisíc korun).

Air bankspořicí účet i běžný účet můžou být i z hlediska úroků celkem fajn. Dostanete zde jedno procento (na vklad do sta tisíc u běžného, do čtvrt milionu korun u spořicího účtu). Stačí k tomu pětkrát do měsíce zaplatit kartou aspoň žvýkačky. To se dá. Pokud vám tedy žvejka netahá plomby ze zubů.

Equa bank – jedno procento můžete získat i tady. Když z běžného účtu u této banky aspoň třikrát v měsíci zaplatíte kartou, tak vám na spořicím účtu HIT k základnímu úroku 0,2 procenta přibude ještě dalších osm desetinek (na vklady do 200 tisíc korun).

MONETA Money Bank – na dnešní dobu solidního úroku 0,7 procenta můžete dosáhnout se Spořicím účtem GOLD. Je ale jen pro ty, kdo mají v bance účet Genius Gold. Ten ale měsíčně stojí 469 korun. Tenhle poplatek můžete taky srazit na nulu: stačí mít v Moneta Money Bank uložený pakatel – aspoň milion korun.

Artesa – na Spořicím účtu Artesa Universal dostanete sazbu 0,6 procenta. Stejná sazba navíc platí klidně i pro milionové úložky. Počítejte ale s tím, že u kampeličky musíte složit členský vklad ve výši desetiny toho, co budete mít na účtu. Členský vklad se nezhodnocuje a neplatí pro něj ani pojištění vkladů.

Nejlepší spořicí účty

Pro produktové srovnání jsme jako obvykle vybrali úložky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami nebo nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i spořicí účty s časově omezeným akčním zhodnocením a „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou. Stejně tak spořicí účty kampeliček, kde by klienti museli skládat vysoký členský vklad, který nepodléhá pojištění vkladů.

  • Kdo vám nejlíp zhodnotí sto tisíc

V čele žebříčku spořicích účtů s úložkou sto tisíc korun je nově Hello bank!, která nabízí spořicí účet Hello spoření s úrokem 1,5 procenta. Po roce by se vám tedy měl stotisícový vklad navýšit o 1282 korun.

Na druhou příčku tentokrát klesla Banka Creditas s úrokem 0,8 procenta. Spořicí účet této banky po roce spoření přináší zhodnocení 682 korun.

Na třetím místě se drží Sberbank s produktem FÉR spoření PLUS, na kterém vám sto tisíc po roce spoření díky sazbě 0,53 procenta může narůst o 451 korun.

O bramborovou medaili se dělí ING Bank a Wüstenrot. Jejich produkty ING Konto a Spořicí účet původní vklad ročně navyšují o 0,5 procenta.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Hello bank!

Hello spoření

1,5

101 282,48

měsíčně

Creditas

Spořicí účet

0,8

100 682,13

měsíčně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53

100 451,44

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5

100 425,83

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,5

100 425,83

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,45

100 383,18

měsíčně

Waldviertler Sparkasse

Spořicí účet

0,4

100 339,97

ročně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

100 255,31

měsíčně

Česká spořitelna

Spoření ČS

0,2

100 170,16

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

100 170,16

měsíčně

Pozn.: Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

  • Kdo vám nejlíp zhodnotí milion

Větší změny zaznamenal náš žebříček spořicích účtů s vyššími úložkami. Nový hráč na trhu, MPU banka, se hned vyšvihl do čela. Banka nabízí na Spořicím účtu Výhoda+ pro úložku milion korun lákavou sazbu 1,18 procenta. Po roce spoření se váš vklad rozroste o 10 076 korun.

Stříbrná pozice patří bance Creditas, která vám úspory do tři čtvrtě milionu úročí sazbou 0,8 procenta, peníze nad touto úložkou jsou dokonce úročeny ještě o tři desetiny vyšší sazbou, tedy 1,1 procenta. Po roce spoření vám k milionu přibude 7469 korun.

Bronz nově patří Equa bank, která zvyšovala úrokové pásmo nad pět set tisíc korun na jedno procento. K milionu vám tak může po roce přitéct dalších 5119 korun.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

MPU Banka

Spořicí účet Výhoda+

1,18

1 010 076,26

denně

Creditas

Spořicí účet

1,1 (do 750 tisíc 0,8)

1 007 469,45

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

1 (do 500 tisíc 0,2)

1 005 119,90

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,55

1 004 685,03

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,5

1 004 258,29

měsíčně

Hello bank!

Hello spoření

1,5 (od 300 tisíc 0)

1 003 825

měsíčně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53 (od 300 tisíc 0,23)

1 002 720,13

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

1 002 552,98

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5 (od 300 tisíc 0,1)

1 001 870,73

měsíčně

Pozn.: Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 2. 2019 22:17, TVK

Ano, jsem si jistý. Akce se týká až 300tKč nových vkladů, a to v rámci každého měsíce po dobu akce. Tzn. staré vklady k 31.1.2019 se úročí původními procenty (tuším 0,5%). A vše, co vložíte v únoru do 300K, se Vám úročí 2% až do srpna. Podobně vklady březnové se vám budou úročit 2% až do září. A tak dále.


Jen pozor na výběry, ty se vždy počítají z posledního vkladu, ne z prvního. Podmínky sice zdánlivě složité, ale dnes reálně na trhu nejlepší a s možností postupně zhodnotit "na viděnou" víc než těch běžných 300tKč. A samozřejmě, nejvýhodnější je tam peníze držet jen do konce srpna (pak už začnou vklady postupně po daných měsících padat do normální sazby, dnes 0,1%) a pak dle aktuální si peníze převést tam, kde bude nabídka nejlepší.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2019 19:41, G3RUS1A

Směšný úrok. Zbytečné sporák otvírat. Mám ho, ale s nulou. Všechny mé prostředky, které tam byly jsem převedl na investorsky účet a dal do akcií. Už teď mě vydělali víc než nějaký sporák na několik let dopředu. Pochopil jsem, že na sporáku se mě peníze nezhodnotí, protože díky inflaci ztrácejí hodnotu a nakonec máte za rok reálně méně. A vydělal jsem i přesto že v prosinci byl na amerických akciích nejhorší měsíc od velké krize z třicátých let. Na akciích budu tak do května, pak se stáhnu. Letos přijde krize a je důležité se z toho brzy stáhnout. Nehodlám jen tak propalit finance. Každopádně sporák je blbost. Až akcie spadnou na dno jako v roce 2008 pak do toho naliju vše co mám.

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services