Velké srovnání spořicích účtů: Král je mrtev

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 20. 4. 2017 | 8 komentářů
Poslední vítěz našeho žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů nevydržel v čele ani čtvrt roku. V kombinaci s vyšší inflací to není pro spořily dobrá zpráva. Kdo vám dá dnes nejlepší úrok pro úložky sto tisíc a milion korun?
Velké srovnání spořicích účtů: Král je mrtev

Když v lednu bývalá kampelička Creditas vstoupila mezi banky, rozhodla se přilákat si klienty nadstandardním úrokem spořicího účtu a nabídla 1,1 procenta. Stala se tak suverénním lídrem našeho žebříčku nejlíp úročených spořáků. Pokud jste ale doufali, že se jejím příkladem dají strhnout některé další banky, zle jste se pletli. Naopak – pára brzy došla i Creditas. Když jí za první tři měsíce roku přibylo dvacet tisíc klientů, zatáhla za brzdu a úroky spořicího účtu zase ořezala.

Od prvního dubna banka nabízí novým klientům už jen základní sazbu 0,1 procenta s možností bonusového navýšení na 0,3 procenta, pokud v předchozím čtvrtletí z účtu neodešly žádné peníze. Nutno ale dodat, že spořicím účtům založeným do konce března se podmínky nemění, dál tedy mají nárok na základní sazbu 0,5 procenta, kterou lze navýšit na 1,1 procenta, když z účtu nevybíráte.

Inflace : spoření – 1 : 0

Úroky spořicích účtů je dnes pomalu těžké zaznamenat pouhým okem. To ovšem není novinka, zvětšovací sklo to chtělo i loni. Letošní novinkou je inflace, která se právě teď pohybuje na úrovni 2,6 procenta. Teprve v porovnání s ní vynikne tragédie malého spořila. A některé banky dál tlačí úrok dolů. „Snížení jsme za poslední tři měsíce zaznamenali na spořicích účtech České spořitelny, Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Končící banka ZUNO snížila úrokové sazby na nulu pro všechny typy účtů. V poslední době šly kromě Creditas s úroky dolů i mBank a Waldviertler Sparkasse Bank,“ popisuje dění na trhu analytik společnosti Scott & Rose Martin Olejník.

Inflace

Jejda, ta nám za rok vyrostla!

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Výraznější zvyšování úroků aspoň na remízu s inflací se výhledově nedá čekat. Rozhodně ne, dokud neporostou úrokové sazby centrální banky, což není na pořadu dne. „Česká národní banka prognózuje na příští rok krátkodobé úrokové sazby (tříměsíční PRIBOR) lehce nad jedním procentem. Ani ČNB samozřejmě nemá křišťálovou kouli, ale lepší odhad zkrátka nemám. Sazby na spořicích účtech tedy můžou mírně vzrůst, ale inflaci ještě neporazí,“ říká finanční analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

Kam utéct s penězi

Situace na finančních trzích spoření nepřeje. Jenže podobně bezpečná, leč výnosnější alternativa ke spořicímu účtu není. Pokud chcete mít peníze aspoň trochu dostupné a nechcete riskovat, těžko je nakonec pošlete jinam. „Otázku, kam s penězi, řeší samozřejmě všichni, kdo aspoň nějaké mají. Odpověď je stále stejná – pohotovostní rezervy nebo peníze určené na nějaké konkrétní výdaje v brzké době nemá smysl riskovat. Už vůbec ne nákupem nějakého rizikového dluhopisu no name firmy, který by v době vyšších sazeb v bankách nikdo nekoupil… Všechno ostatní už je jen otázka tolerance k riziku a investičního horizontu,“ upozorňuje Aleš Tůma.

Jestliže máte možnost peníze oželet na delší dobu, můžete se poohlédnout po dalších možnostech. Termínované vklady, s výjimkou pár kampeliček, výrazně lepší zhodnocení nenabízejí. Pro šestiletý spořicí horizont je zřejmě nejvýhodnější stavební spoření. I když i stavební spořitelny jdou s úroky na vkladech výrazně dolů. Další alternativy už nejsou bez rizika. Nabízí se například investování do podílových fondů anebo třeba zhodnocování peněz na P2P platformách.

Bobříci spoření

V našem srovnání sledujeme výkon jednotlivých spořicích účtů za rok. Porovnáváme, kolik peněz na nich bude, když se na ně „nalije“ určitá suma peněz a po roce se vybere (a když banka/kampelička nezmění sazbu ovšem). Nechceme se zatěžovat dalšími podmínkami, zakládat ke spořáku běžný účet, hlídat si placení kartou a podobně. Pokud ale chcete nějakou tu desetinku navíc, zvažte, jestli byste nějaký takový úkol, který si na vás v bance vymyslí, nemůžete splnit. Vlastně je docela dobře možné, že takového bobříka spoření běžně lovíte, ani si to neuvědomujete…

Air bank – Spořicí účet s bonusem vám zajistí sazbu 1 procento. Abyste na zvýhodněný úrok dosáhli, musíte vždy v předchozím měsíci provést alespoň pět plateb kartou. A pozor: platí jen pro úložky do 250 tisíc korun, nad tuto částku je už úrok pouhé 0,2 procenta.

Sberbank – spořicí účet FÉR spoření PLUS slibuje úrok 0,53 procenta. Pokud si ale v bance zřídíte běžný účet FÉR konto, budete mít na spořáku nárok na sazbu 0,83 (na vklady do 300 tisíc korun). Běžný účet je zdarma. Ovšem pouze v případě, že na něj každý měsíc přijde aspoň 15 tisíc korun. Když ne, stojí 99 korun měsíčně.

Equa bank – pokud budete aktivně využívat běžný účet této banky, tak vám na spořicím účtu HIT k základnímu úroku 0,2 procenta přibude ještě dalších šest desetinek (na vklady do 200 tisíc korun). Aktivním využíváním účtu se myslí příchod víc než deseti tisíc korun nebo tři platby kartou u obchodníka měsíčně.

Raiffeisenbank – díky produktu eKonto Flexi můžete mít úrok 0,75 procenta (na vklady do 150 tisíc korun). Musíte ale u Rajfky taky mít běžný účet eKonto Smart nebo eKonto Komplet. A například eKonto Smart je zdarma pouze v případě, že vám na účet přijde aspoň 15 tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce. Jinak platíte 99 korun měsíčně.

MONETA Money Bank – na dnešní dobu solidního úroku 0,7 procenta můžete dosáhnout se Spořicím účtem GOLD. Je ale pouze pro ty, kdo mají v bance účet Genius Gold, který měsíčně stojí 469 korun. Poplatek můžete vynulovat, stačí mít v Moneta Money Bank uložený pakatel – aspoň milion korun.

Artesa – na Spořicím účtu Artesa Universal dostanete sazbu 0,6 procenta. Stejná sazba navíc platí klidně i pro milionové úložky. Počítejte ale s tím, že u kampeličky musíte složit členský vklad ve výši desetiny toho, co budete mít na účtu. Členský vklad se nezhodnocuje a neplatí pro něj ani pojištění vkladů.

Srovnejte si to

Nebo to nechejte srovnat nás. Umíme vybrat nejšikovnější ve všech kategoriích běžných spořicích produktů:

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou. Stejně tak spořicí účty kampeliček, kde by klienti museli skládat vysoký členský vklad, který nepodléhá pojištění vkladů.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

Na první místo našeho žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů se opět vrátila Sberbank s produktem FÉR spoření PLUS, na kterém vám původní vklad po roce díky sazbě 0,53 procenta může narůst o 451 korun.

Stříbrná ING bank na spořicím účtu ING Konto nabízí úrok 0,5 procenta, který by váš stotisícový vklad měl po roce zhodnotit o 426 korun.

Až na dělenou bronzovou příčku klesl poslední lídr našeho žebříčku banka Creditas. U jejího spořicího účtu s bonusem dosáhnete na úrok 0,3 procenta. Stejnou sazbu dostanete i u Expobank a jejího spořicího účtu.

O bramborovou medaili se pak s úrokem 0,2 procenta dělí hned čtyři banky – Česká spořitelna, Equa, Wüstenrot a Era/Poštovní spořitelna. 

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53

100 451,44

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5

100 425,83

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

100 255,31

měsíčně

Creditas

Spořicí účet

0,3

100 255,26

měsíčně/čtvrtletně

Česká spořitelna

Spoření ČS

0,2

100 170,16

měsíčně

Era/Poštovní spořitelna

Era červené konto

0,2

100 170,16

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

100 170,16

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,2

100 170,16

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

100 127,52

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Stejně jako u stotisícové úložky je i pro milionový vklad nejvýhodnější spořicí účet u Sberbank. Díky produktu FÉR spoření PLUS byste měli dosáhnout na zhodnocení 2720 korun.

O druhou příčku se dělí Expobank a Creditas, které nabízejí pro milionový vklad úrokovou sazbu 0,3 procenta.

Na bronzovou pozici od minula poskočila ING Bank, u které by se vám měl uložený milion po roce zhodnotit o 1870 korun.

Brambora zbyla na Equa bank a Wüstenrot s úrokem 0,2 procenta.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53 (od 300 tisíc 0,23)

1 002 720,13

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0,3

1 002 552,98

měsíčně

Creditas

Spořicí účet

0,3

1 002 552,45

měsíčně/čtvrtletně

ING Bank

ING Konto

0,5 (od 300 tisíc 0,1)

1 001 870,73

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

1 001 701,33

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,2

1 001 701,33

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

1 001 275,75

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je už odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+80
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 4. 2017 21:35, Rada

Článek je napsaný přehledně a nemám mu co vytknout. Jen nevím, jestli má vůbec cenu řešit v dnešní době nějaký úrok.
Pokud má někdo třeba milion a ví, že ho bude za několik měsíců nebo několik málo let potřebovat (investice do dlouhodobějšího produktu tedy není rozumná), tak to možná smysl má.

Pokud ale mám např. 100 tis., tak mi přijde ztráta času řešit změnu spořícího účtu jen proto, abych SNAD získal skoro 500 Kč za rok a ne jen necelých 200 Kč. Snad píšu velkými písmeny, protože dnes běžně mění banky úrok několikrát do roka, takže získání těch třech stovek (za to je v Praze možné pořídit v levné restauraci večeři pro jednu osobu) ani nemusí vyjít.

A přehazovat peníze mezi více účty podle toho, který je zrovna nejvýhodnější, to chce opravdu hodně nadšení pro věc.

Bylo by docela zajímavé přidat do článku kolik si spořitel může na hodinu vydělat tím, aktivně řeší nejlepší zhodnocení úspor.

Třeba u těch 100 tis. získá dejme tomu ty tři stovky ročně navíc. Pokud bude čtení článků, porovnávání podmínek, zakládání spořících účtů a převodem peněz trávit v průměru 20 minut měsíčně, tak jsou to ročně 4 hodiny času. 300 Kč / 4 hodiny = 75 Kč na hodinu.
I studenti dnes často seženou brigádu s vyšším výdělkem. A kdo má možnost placené práce přesčas, ten si vydělá za hodinu práce výrazně víc.

Asi se pořád najdou lidé pro které má smysl porovnávat desetinky procenta na spořících účtech - třeba důchodce z vesnice, kde si nejde přivydělat nebo toho, koho to vyloženě baví. Když byl dříve rozdíl třeba i přes procento, tak to mělo smysl i u řádově statisíců korun, ale teď to podle mě pro většinu lidí smysl nemá.

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services