Šokující propad spoření pokračuje

Petr Fejtek | rubrika: Co se děje | 11. 3. 2014 | 18 komentářů
Ještě sice nemáme údaje za celý rok 2013, ale trend je zřejmý. Vloni na bankovní vklady uložily domácnosti nejméně peněz v novodobé historii.
Šokující propad spoření pokračuje

Ekonomická situace domácností evidentně není růžová. Reálné příjmy dokonce mírně klesají už třetí rok, a vytváření rezerv je tedy pro většinu lidí jen fata morgana. Pětistovka do penzijního fondu je často maximum, co rodiny zvládnou, přestože na výdajích šetří, jak to jde.

Od začátku loňského roku na bankovních účtech a vkladech přibylo pouhých 17,5 miliardy, což je nejen nejméně za celé desetiletí, ale třeba v porovnání s více než 150 miliardami v roce 2008 přímo šokující propad.

Úroky spořáků: Jedeme s kopce

Zvětšíte klikem

Velká srovnání spořicích účtů

Vánoce nakously i úspory

Alarmující nejsou jen předběžné údaje o předvánočních půjčkách, také z bankovních vkladů Češi už v listopadu vybrali dvě miliardy korun. Předvánoční sezónní pokles není výjimečný a obálky pod stromečky jistě takovou drobnou dírku zalepí, snad něco zbude i na leden, přesto našim domácnostem na spoření zbývá čím dál méně.

Na tom příliš nezmění ani zaznamenané velké přesuny od termínovaných vkladů včetně stavebního spoření na spořicí účty. I jejich sláva totiž se snižováním úroků rychle pohasíná. Přesto jsou jasným loňským vítězem. Přesunulo se na ně jak 48 miliard z termínovaných vkladů, tak devět miliard z běžných účtů, a přičteme-li celkový narůst 17,5 miliardy, dostaneme úctyhodných 75 miliard korun. Jak ale naznačila už zmínka o pohasínání slávy, v listopadu už na ně přišla jen ani ne celá miliarda.

Za prosinec také přibude ke 12 miliardám na stavební spoření, takže celoroční saldo úspor domácnosti možná překoná kladných 30 miliard korun, ale to nic nemění na tom, že půjde o zlomek sum, které rodiny uspořily v minulých letech.

Zdroj Profi poradenství & finance. Zvětšíte klikem

Zdroj Profi poradenství & finance. Zvětšíte klikem

Úvěry rostou pomalu

Domácnosti dluží v bankách přes bilion korun, přesně 1174 miliard korun, ale ve srovnání s jejich úsporami ve výši 1670 miliard jde stále o výjimečně příznivý poměr dluhu k vkladům. Navíc je plných 72 procent úvěrů domácnostem určeno na bydlení (z 840 miliard na bydlení celkem je hypotečních 740 miliard), tedy jsou nejen zajištěné nemovitostmi, ale také většinou smysluplné z investičního hlediska.

Pokles úvěrové aktivity domácnosti v posledních sedmi letech je racionální a odráží celkovou ekonomickou situaci: prudký byl zejména v letech 2007 až 2011, poté se zmírnil, ale přesto umožňuje další rozvoj hypoték. Útlum růstu spotřebitelských úvěrů je jistě pozitivním jevem, přesto jejich objem – skoro 200 miliard korun – ukazuje, že část domácnosti je stále setrvale využívá (nebo refinancuje).

Krásná válka

Nová zbraň: patnáct stovek jako dárek. Banky svádějí boj o to, kdo vám bude smět půjčit. Radost mají nejen ti, kdo si teprv půjčit chtějí, ale i ti, kteří už zadlužení jsou. Na ty opět cílí Equa bank: pokud k ní přejdete se svým úvěrem, dostanete 1500 korun jako „odškodné“ za úvěrové poplatky zaplacené minulému věřiteli. A to i tehdy, pokud jste ve skutečnosti nic takového neplatili. 

Situace bank neradostná

Bankovní sektor zaživa paradoxní credit crunch naruby. Toto slovní spojení označuje stav, kdy banky nejsou ochotné poskytovat úvěry; současnou situaci charakterizuje naopak nezájem klientů o ně. Banky nabízejí půjčky horem dolem, v televizní reklamě soutěží s nesmyslnými potravinovými doplňky, ale ve skutečnosti je „živí“ jen refinancování. Tam se konkurenční boj rozšířil z oblasti hypoték i na spotřebitelské úvěry a jejich konsolidaci.

Banky navíc mají stále větší problémy s bonitou zájemců, protože ti „úvěrovatelní“ o půjčky nestojí a naopak zájemci o ně jsou zhusta neúvěrovatelní.

Neznáte nejlepší časopis z branže? Chyba!

Přijďte aspoň na konferenci

Anketa

Spoříte?

Boj o depozita

O úspory klienta by samozřejmě banky měly zájem, ale co s nimi? „Otočit“, tedy zapojit je do úvěrování nefunguje, kdyby peníze chtěly uložit u České národní banky, nedostanou za ně žádný úrok. A hlavně – zdrojů mají tolik, že s nimi mohou doslova tapetovat.

Investovat je? Do většího rizika banky nesmějí a dluhopisové trhy vynášejí také jen drobné. Klientům pomohl konkurenční boj na poli spořicích účtů, kde nové malé banky nabízely slušné úroky. I tyto banky už ale zřejmě svou potřebu primárních depozit postupně saturují, takže také jejich úročení pomalu ztrácí původní lákavost. Nu a vábivý zpěv sirén-kampeliček přehlušil tvrdý rachot krachu jedné z největších, Metropolitního spořitelního družstva, které Městský soud v Praze poslal těsně před Štědrým dnem do konkurzu. Navíc tam měli lidé peníze blokované od léta.

To vše jsou zřejmě další argumenty (a důvody), proč lidé své peníze do bank jednoduše nenosí. A dokud je nevystraší nárůst inflace, není se jim co divit. Co s nimi dělají, je jiná otázka… 

Převzato z Profi poradenství & finance

Co vám zbude: kalkulačka osobní inflace

Česká národní banka loni naordinovala ekonomice ozdravnou kúru. Prý jsme měli příliš nízkou inflaci, což může být symptom přicházející choroby. Zlí jazykové přirovnávají tuto léčbu ke středověkému pouštění žilou: zřídkakdy pomůže, často škodí, občas zabije. Jak to ale s tou inflací je? Oficiálně skutečně byla někde blízko nuly, její hodnota je ovšem odvozená od toho, jak se hýbou ceny zboží v takzvaném spotřebním koši, kde je ledacos. Mnoho lidí – i zde pod článkem – poukazuje, že když o trochu zlevní lokomotiva a o dost zdraží chleba, v součtu cen spotřebního koše to snadno vyjde jako cenový pokles. Bohužel, lokomotivu si kupuje málokdo (ačkoli i takoví, opdle diskuze níž soudě, mezi nánmi jsou), chleba pak prakticky každý...

Zkuste si s naší kalkulačkou spočítat, jaká je vaše osobní inflace. Vyšší, nebo nižší než ta oficiální? Může vám vůbec něco zbývat na spoření?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 3. 2014 8:18, hatori

Na otázku co lidi dělají s penězi si autor odpovídá na začátku - nemají nazbyt. Znám fůru lidí - rodin s dětma, kteří nespoří dokonce vůbec nic, na dovolenou jezdí k babičce atd. Nesmíte srovnávat s bankéřema, ale s průměrnou populací. A systematický zdražování jídla, energií a benzínu tomu fakt nepřidává. Za tyhle věci normální lidi vydávají většinu peněz, co je nám platný, že je skoro nulová inflace, když to má ČNB zkreslené nejspíš levnějšíma lokomotivama (a podobnýma spotřebníma předmětama).
Já naspořeno mám, ale rychle to rozpouštím ve stavbě domu, na tu mám i hypotéku - a taky říkám nikdy víc! 2/3 splátky sežere úrok, k tomu jsme vydatně pojištěný (což považuju za nezbytnost) - a na spoření fakt nezbyde. Utrpení bankéřů, kteří nevědí co s prostředkama, aby mohli vydělat ještě víc, mě proto spíš vytáčí, no rozhodně s nima necítím...

+69
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

4. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 19 komentářů

Víte, kdo zdědí vaše stavební spoření? Pravidla se mění

Od Nového roku se změnila pravidla pro dědění stavebního spoření. Někomu to může pomoci, jiným změny přinesou nepříjemné komplikace. Zvlášť v případě, pokud nejsou mezi dědici dobré... celý článek

Očima expertů: Jak nejlépe spořit dětem?

14. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Jak nejlépe spořit dětem?

Není nad to vychovat z dětí pořádné lidi. Snad jedině vychovat z dětí pořádné lidi a moct jim, když odcházejí z domova, povědět: Tady máš něco do začátku. Jak na to?

Srovnání: Ani nejlepší termínované vklady nejsou dobré

16. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Srovnání: Ani nejlepší termínované vklady nejsou dobré

Jsou termínované vklady dobrou alternativou pro ty, kteří se nechtějí smířit s nízkými úroky spořicích účtů? Sestavili jsme pro vás tabulku nejlépe úročených jednoletých a dvouletých... celý článek

Srovnání spořicích účtů: A ještě níž!

9. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Srovnání spořicích účtů: A ještě níž!

Ještě chvilku půjdou dolů a budeme úroky spořicích účtů hledat někde ve sklepě. Jdou pořád níž. Prozkoumali jsme, kdo vám dnes nejlíp zhodnotí sto tisíc a kdo milion korun. Špatná zpráva:... celý článek

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

8. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Krásná válka: Banky zápasí o to, kdo vám bude smět půjčit

Nová zbraň: patnáct stovek jako dárek. Banky svádějí boj o to, kdo vám bude smět půjčit. Radost mají nejen ti, kdo si teprv půjčit chtějí, ale i ti, kteří už zadlužení jsou. Na ty opět... celý článek

Partners Financial Services