Kolik musíte spořit na?
Interaktivní grafiky
Kolik bere ajťák, prodavač, bankéř? Nový přehled mezd
Velký mzdový průzkum společnosti Grafton Recruitment zmapoval finanční ohodnocení stovek...více
Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny
Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více
Kde prodávali špatný benzin, naftu nebo LPG? Nový přehled pokut od ČOI
Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci...více
Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety
Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více
Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky
Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více
Doporučujeme
Přihlášení k newsletteru
Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.
Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.
Martin Kuba
politik
Martin Kasa
podnikatel a investor, Ticketon.cz

0,00 %
z 0 duelů

0,00 %
z 0 duelů
Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů
Šokující propad spoření pokračuje
Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
11. 3. 2014 8:18, hatori
Na otázku co lidi dělají s penězi si autor odpovídá na začátku - nemají nazbyt. Znám fůru lidí - rodin s dětma, kteří nespoří dokonce vůbec nic, na dovolenou jezdí k babičce atd. Nesmíte srovnávat s bankéřema, ale s průměrnou populací. A systematický zdražování jídla, energií a benzínu tomu fakt nepřidává. Za tyhle věci normální lidi vydávají většinu peněz, co je nám platný, že je skoro nulová inflace, když to má ČNB zkreslené nejspíš levnějšíma lokomotivama (a podobnýma spotřebníma předmětama).
Já naspořeno mám, ale rychle to rozpouštím ve stavbě domu, na tu mám i hypotéku - a taky říkám nikdy víc! 2/3 splátky sežere úrok, k tomu jsme vydatně pojištěný (což považuju za nezbytnost) - a na spoření fakt nezbyde. Utrpení bankéřů, kteří nevědí co s prostředkama, aby mohli vydělat ještě víc, mě proto spíš vytáčí, no rozhodně s nima necítím...
Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)
5. 5. 2014 1:25 | ferenc
13. 3. 2014 18:58 | MartinM
Tak to mi fakt trhá žíly, že ti nejvíc zahojení (s vlastním či bezplatným bydlením) mají nejvyšší osobní inflaci ...
Zobrazit celé vláknoSkrýt celé vlákno
13. 3. 2014 15:56 | Rada
Potraviny nás před čtyřmi lety stály cca 4,5 tis./měs., dnes za přibližně stejné množství potravin platíme 6 tis./měs. Úspora 70 Kč/měs. na elektřině je oproti zdražení potravin zanedbatelná.
13. 3. 2014 9:39 | jindra
12. 3. 2014 16:20 | Gabriel Pleska
12. 3. 2014 15:31 | Rada
12. 3. 2014 11:50 | czhunter
11. 3. 2014 18:59 | Jiří Rýpar
11. 3. 2014 14:49 | Mirka
11. 3. 2014 13:30 | Rada
11. 3. 2014 10:56
11. 3. 2014 10:35 | hatori
11. 3. 2014 10:16
11. 3. 2014 10:04 | jocxjo
11. 3. 2014 9:44 | Tomas
jo kdyby se zvedla minimalni mzda a odvody za zamestnance zustali stejne potom by to nejakej efekt mnelo takto spis par lidi prijde o praci!!!!
11. 3. 2014 9:20 | cml11
Představte si zjednodušený příklad. Jste banka, která má zdroje za 0%. Máte nějaké náklady na provoz, které je nutné vydělat. Podle obejmu úvěrů vám vychází úroková přirážka na provoz 0,5%. Pokud musíte 5% půjčených prostředků odepsat jako nedobytné pohledávky, musíte vydělat i ty. To vše abyste byl na nule. Jenže být na nule není to, proč podnikáte a půjčujete lidem peníze. Chcete mít také nějaký zisk. Řekněme 1% z obratu. Všechno velmi optimistická čísla, realita bývá i horší. I tak vám vyjde vám úroková míra necelých 7%.
Hypoteční produkty mají velmi dobré zajištění a tedy menší odpisy. Proto mohou mít výrazně lepší úrokovou míru. V současnosti je průměr kolem 3%. O lichvě se tedy v žádném případě hovořit nedá.
11. 3. 2014 8:18 | hatori
11. 3. 2014 6:48 | ppetr1