Výplata dávek v poukázkách. Poslanci kývli na mírnější pravidla

Osoby starší sedmdesáti let, invalidé a další zranitelné skupiny osob v hmotné nouzi už nemají dostávat část příspěvku na živobytí v poukázkách. Nová pravidla teď budou schvalovat senátoři.
Výplata dávek v poukázkách. Poslanci kývli na mírnější pravidla

Příspěvek na živobytí je dávka, která má pomoci lidem v hmotné nouzi s financováním základních životních potřeb: jídla, oblečení nebo hygienických pomůcek.

Od loňska platí, že kdo pobírá příspěvek na živobytí déle než půl roku, dostane jeho část – minimálně pětatřicet a maximálně pětašedesát procent – v poukázkách. Konkrétní podíl poukázek, které vypadají podobně jako stravenky a lze za ně nakupovat potraviny, lékárenské zboží i oblečení, závisí na úvaze úředníka a jeho případném podezření, že příjemce z dávky nehradí jen náklady spojené s uspokojením základních životních potřeb.

To pravidlo teď chtějí poslanci zmírnit. Ve třetím čtení odsouhlasili novelu zákona, která výplatu dávky v poukázkách u některých skupin osob škrtá. Zmírnění začne platit, pokud ho odsouhlasí ještě senátoři a podepíše prezident. Kdo konkrétně pak bude dostávat příspěvek na živobytí čistě v hotovosti?

Propojeno!

Vedle příspěvku na živobytí můžou lidé v hmotné nouzi požádat také o příspěvek a doplatek na bydlení. I tyto dávky se ale mají měnit. Politici chtějí, aby podmínky jejich čerpání byly přísnější.

Příspěvek i doplatek přísněji. Změny v dávkách na bydlení

Mírnější pravidla pro seniory a invalidy

Návrh zákona předložila Jana Pastuchová a další poslanci hnutí ANO. Právě Pastuchová přitom aktuální pravidla do zákona o pomoci v hmotné nouzi protlačila. Jejím cílem bylo zamezit zneužívání dávek, například k nákupu alkoholu a cigaret. V praxi se ale v případě některýchzranitelných skupinosob plošná výplata poukázek ukázala jako problematická. Podle Pastuchové jde především o lidi v pobytových sociálních službách, jako jsou domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením nebo v chráněném bydlení. Poukázky tu totiž většinou nejsou k ničemu. Tito lidé by tedy měli příspěvek na živobytí dostávat znovu výhradně v hotovosti.

Krom návrhu Pastuchové se ale podařilo prosadit také několik pozměňovacích návrhů, díky kterým se okruh zranitelných osob rozšíří. Konkrétně má jít o:

Prošel také návrh Pirátů, díky kterému se nebudou poukázky vyplácet ani lidem s nutností dietního stravování. „Lidé, kteří mají zdravotní problémy a vyžadují specifickou formu diety předepsanou lékařem, například kvůli nesnášenlivosti lepku nebo intoleranci laktózy, potřebují chodit do specializovaných prodejen, které poukázky většinou nepřijímají. Spolu s i tak omezenou nabídkou obchodů, které poukázky v hmotné nouzi berou, by byl jiný než námi prosazený stav hned dvojí diskriminací,“ komentovala rozhodnutí poslanců první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Příspěvek na živobytí: Kdo bere?

Počet příjemců, kterým úřad práce příspěvek na živobytí vyplácí, v posledních letech klesá. Koho zajímá, kolik Čechů se neobejde bez dalších dávek a jak se počet příjemců měnil v čase, může si jednotlivá čísla projít v našem starším článku:

Přehled. Kolik lidí čerpá sociální dávky

Příspěvek na živobytí

(údaje vždy za leden daného roku)

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

Počet příjemců

88 800

112 500

131 700

151 500

157 900

131 600

80 100

Výdaje

326,4 milionu Kč

460,8 milionu Kč

544,2 milionu Kč

619,3 milionu Kč

648,6 milionu Kč

554,4 milionu Kč

343,1 milionu Kč


Výpočet nároku na příspěvek na živobytí souvisí s výší existenčního a životního minima. Ta se naposledy měnila v roce 2012. Od té doby ale uplynulo hodně vody a také inflace si po dlouhém odpočinku poskočila. pokud by se existenční a životní minimum zvedly – a právě teď o tom uvažují na ministerstvu sociálních věcí – lidí s nárokem na příspěvek na živobytí by mohlo zase přibýt. Ptali jsme se v naší anketě expertů:

Zvýšit životní minimum?

Komplikace pro chudé

Výhrady k výplatě dávek v poukázkách zaznívají například z Národní rady zdravotně postižených (NRZP). Lidé s hendikepem i osoby, které o zdravotně postižené pečují, totiž často nemůžou poukázky vhodně využít. Zástupci NRZP proto společně s lidovci, sociálními demokraty a dalšími poslanci prosazovali novelizaci zákona, která by stopla výplatu dávek v poukázkách v případě osob v hmotné nouzi, které svoji finanční situaci nemůžou prokazatelně zlepšit vlastní prací. V praxi mělo jít především o nemocné a nemohoucí pobírající příspěvek na péči ve II. až IV. stupni závislosti i osoby, které o ně pečují.

„Pokusíme se, aby návrhy, které Poslanecká sněmovna neschválila, přijal Senát. Považujeme za nepřijatelné, aby lidé, kteří dlouhodobě pečují o osobu závislou na péči a nemají vlastní příjem, byli trestáni tím, že budou nuceni nakupovat formou poukázek a šikanováni v obchodech jako osoby, které zneužívají sociální systém. Stejně tak je nepřijatelné, aby lidé, kteří pobírají příspěvek na péči, museli obcházet úřady práce pro poukázky. Pro řadu z nich je prakticky nemožné, aby se na úřad dostavili. Poukázky v hmotné nouzi považujeme za zbytečné, poškozují desetitisíce lidí a vůči těm, kteří systém zneužívají, nepřináší žádný efekt,“ říká předseda NRZP Václav Krása.

Výpočet příspěvku na živobytí 2024

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Následující položky uvádějte průměr za poslední 3 měsíce

Další kalkulačky

Plošnou výplatu příspěvku na živobytí v poukázkách dlouhodobě kritizuje také Institut pro sociální inkluzi. Letos v dubnu proto společně s neziskovkou Člověk v tísni provedl průzkum mezi jejich příjemci. Dotazování se zúčastnilo osmapadesát (44 žen a 14 mužů) osob v hmotné nouzi v osmi krajích: padesát sedm procent přitom pečovalo o děti – z toho osmnáct o děti předškolní (čtyři s nárokem na rodičovský příspěvek), tři osoby pečovaly o děti s postižením. Zhruba třicet procent respondentů bylo ve věku nad 50 let, nikdo ovšem nebyl starší osmašedesáti let a jenom jeden z respondentů měl nárok na starobní důchod. V devíti případech šlo o osoby se zdravotním postižením, z toho tři se zdravotním omezením.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

V průměru účastníci průzkumu dostávali v poukázkách devětatřicet procent příspěvku. Vyšší podíl – padesát až pětašedesát procent – byl u příjemců v Ústeckém kraji a Praze. Průměrná částka vyplacená v poukázkách dělala 1 965 korun. Pětadevadesát procent lidí přitom vnímalo výplatu dávky v poukázkách jako problematickou. Jednou z komplikací je například to, že poukázky úřady práce vyplácejí v jiné termíny než hotovost – tato skutečnost vadila 82 procentům dotazovaných. Jednašedesát procent uvedlo, že s poukázkami musí nakupovat dráž (vzhledem k síti obchodů, které poukázky akceptují), 69 procent osob nakupuje vždy něco navíc, protože na poukázky se nevrací. Polovina respondentů si stěžovala na negativní reakce u pokladen.

Kritici poukázek varovali také před kupčením – směňováním poukázek za hotovost. To se podle průzkumu děje v případě šestatřiceti procent respondentů: nejčastěji lze za stokorunovou poukázku získat osmdesát korun, deset procent dotazových ji dokonce mění jen za padesát korun v hotovosti. Čtrnáct procent respondentů pak využívá poukázky k nákupu alkoholu a cigaret, ačkoli za toto zboží by prodejci poukázky přijímat neměli.

„Je zřejmé, že bez dalších služeb se poukázky nejen míjí účinkem, hlavně ale prohlubují mizérii chudých. Plošné nasazení stravenek možná uspokojí politiky plnící vládní program, ale rozhodně nesníží závislost na sociálních dávkách. Bez individuální práce s klienty, ať už případové ze strany Úřadu práce nebo s využitím institucionální spolupráce státu s poskytovateli sociálních služeb, nelze očekávat výrazné snížení chudoby v Česku,“ myslí si zástupci Institutu pro sociální inkluzi.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

25. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Zařídíme za vás příspěvek na bydlení. Většinu si ale necháme

Jsou žádosti o sociální dávky komplikované? Podnikavci vsadili na to, že ano. Za to, že o příspěvek zažádají místo vás, si chtěli brát velkou provizi. Každý měsíc. Na žádost ministerstva... celý článek

Partners Financial Services