Mimořádná okamžitá pomoc 2018. Kdy a pro koho?

Mimořádná okamžitá pomoc slouží k překonání nenadálých životních situací. Poradíme, kdo na finanční injekci od státu dosáhne a jak žádat.
Mimořádná okamžitá pomoc 2018. Kdy a pro koho?

Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová dávka určená pro překonání nenadálé finanční tísně. Stát ji vyplácí osobám v hmotné nouzi – těmi jsou podle zákona lidé, jejichž příjmy a celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb ani na nejnižší, společensky přijatelné úrovni. Vedle mimořádné okamžité pomoci lze v hmotné nouzi čerpat ještě příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.

Dávka mimořádné okamžité pomoci je kromě jiného určená také lidem, kteří se do nouze dostanou kvůli nenadálé události od povodní přes požáry až po ekologické havárie.

O mimořádnou okamžitou pomoc se žádá na kontaktním pracovišti úřadu práce. Úředníci ji vyplácejí jenom v situacích, které definuje zákon a pokud nejde nepříznivá situace řešit jinak, to znamená, když nejsou ani peníze, ani zpeněžitelný majetek. Mimořádná okamžitá pomoc není nároková. O výplatě a výši dávky vždycky rozhodují úředníci s přihlédnutím ke konkrétní situaci žadatele.

Mimořádná okamžitá pomoc. Kolik dělá?

Jak vysokou mimořádnou okamžitou pomoc dostanete, tedy záleží na rozhodnutí úředníků. Výše dávky je nejčastěji vázaná na životní a existenční minimum.

Existenční minimum je částka nezbytná k zajištění jídla a ostatních potřeb umožňujících přežití. Letos dosahuje částky 2200 korun.

Životní minimum představuje společensky uznanou hranici měsíčního příjmu, který má pokrýt základní potřeby jako jídlo, hygienu a oblečení. Životní minimum domácnosti závisí na počtu členů. V roce 2018 dělá životní minimum:

  • 3410 Kč pro jedince
  • 3140 Kč pro prvního dospělého v domácnosti
  • 2830 Kč pro druhého (a každého dalšího) dospělého
  • 1740 Kč pro dítě do 6 let
  • 2140 Kč pro dítě 6–15 let
  • 2450 Kč pro dítě 15–26 let

S výpočtem životního minima pomůže naše kalkulačka.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Když řádí živly

Až patnáctinásobek životního minima jednotlivce – maximálně 51 150 korun úřad práce vyplatí, pokud vás živelná pohroma – povodeň, vichřice ale i výbuch zemního plynu nebo pád stromu, připraví o střechu nad hlavou a osobní věci. Jak vysokou částku úředníci přiklepnou, závisí na rozsahu škod. Přihlížet se bude také k vašim celkovým majetkovým a sociálním poměrům. Dávku je v takovémhle případě možné čerpat postupně nebo celou najednou.

Anketa

Už jste někdy přišli o doklady?

Při ztrátě dokladů

Potřebujete nový občanský průkaz, duplikát rodného listu nebo doklady potřebné k přijetí do zaměstnání (například výpis z rejstříku trestů nebo potravinářský průkaz). Pokud nemáte na zaplacení správních poplatků, pomůže stát. Mimořádnou okamžitou pomoc vám na úřadu práce vyplatí s ohledem na výši konkrétního výdaje.

Z dávky lze navíc pokrýt i jízdné a v případě nezbytné potřeby také nocleh.

Nezbývá na školu a kroužky

Když nezvládáte pokrýt výdaje spojené se vzděláváním (patří mezi ně i náklady na lyžařský výcvik, zájmové kroužky nebo dětský tábor) nezaopatřeného dítěte, může úřad práce přiznat až desetinásobek životního minima jednotlivce – 34 100 korun. Přesná částka bude záviset na konkrétních nákladech a vaší rodinné situaci.

Dávku lze zároveň čerpat i na zajištění nezbytných činností souvisejících se sociálně právní ochranou dětí – poradenskou pomoc, návštěvu dětí z dětského domova v rodině nebo rodičů v dětském domově.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Nezbytné vybavení domácnosti

Úřad práce může pomoct, i když se rozbije nezbytné vybavení domácnosti nebo předmět dlouhodobé potřeby. Spadá sem například pračka, lednička, postel, vodovodní kohoutek nebo záchodová mísa. Nezbytným vybavením domácnosti naopak není televize, set-top-box ani satelitní anténa. Předmětem dlouhodobé potřeby se myslí kupříkladu dioptrické brýle.

Náklady spojené s nákupem nového vybavení (nebo opravou starého) se proplácí až do výše konkrétního nákladu. Zároveň platí, že součet dávek pro tyto účely nesmí během kalendářního roku přesáhnout desetinásobek životního minima jednotlivce (34 100 korun).

Hrozí sociální vyloučení

Maximálně tisícikorunou stát přispěje, jestliže vám hrozí sociální vyloučení. Tím jsou z pohledu zákona nejvíc ohrožení lidé, které právě propustili z vězení nebo ukončili léčbu závislosti. O dávku lze žádat, i pokud čerstvě vyjdete z dětského domova, jste bez přístřeší nebo vás někdo jiný ohrožuje trestnou činností (například v případě domácího násilí).

Součet dávek pro tyto účely nesmí během kalendářního roku překročit čtyřnásobek životního minima jednotlivce – 13 640 korun.

Poradna: Sociální dávky

A nemám právo na nějaké peníze, když…? Mateřská, přídavky na děti, příspěvek na bydlení, dávky v hmotné nouzi a další – v bezplatné sociální poradně vám řekneme, o jakou dávku ve své situaci můžete požádat, co k tomu budete potřebovat a na koho se obrátit.

Bezplatná sociální poradna

Újma na zdraví

V případě hrozící újmy na zdraví lze mimořádnou okamžitou pomoc čerpat, i pokud nejste z pohledu zákona v hmotné nouzi. Nemáte tedy nárok na ostatní dávky v hmotné nouzi (především příspěvek na živobytí) nedostatek finančních prostředků ale může vážně ohrozit vaše zdraví. Například si nemůžete dovolit ani základní potraviny a hrozí vám poškození zdraví nebo smrt hladem.

Mimořádná okamžitá pomoci by pak měla dorovnat příjem na úroveň existenčního minima, u nezaopatřených dětí na úroveň životního minima. Dávku pro tyto případy lze čerpat opakovaně. Zároveň vám můžou úředníci vyplatit pětatřicet až pětašedesát procent dávky v poukázkách. Zejména pokud mají podezření, že byste peníze nevyužili k zaplacení nezbytných věcí, ale například tabáku a alkoholu.

Poukázky od pracáku vypadají podobně jako stravenky. Vedle potravin s nimi ale lze nakupovat také základní hygienické prostředky a lékárenské zboží. Přesný výčet obchodů, kde poukázky přijímají, dostanete přímo na úřadu práce. Potřebné informace najdete také u jednotlivých dodavatelů poukázek. Jde o společnost Edenred (seznam prodejen, kde můžete uplatnit poukázky Ticket Service, najdete zde), společnost Sodexo (obchody, které akceptují poukázky Asistence Pass, najdete zde) a společnost UP, která vydává poukázky Šek Servis. Seznam obchodníků ovšem na stránkách UP chybí, kam s nimi proto poradí na úřadu práce.

Jak na žádost?

Žádost o mimořádnou okamžitou pomoc – potřebné tiskopisy najdete v naší galerii formulářů – se primárně podává na kontaktním pracovišti úřadu práce podle místa vašeho trvalého pobytu. Žádat můžete i jinde, pokud situace vyžadující mimořádnou okamžitou pomoc nastala mimo dosah vašeho trvalého bydliště.

Do žádosti je potřeba uvést stručný popis mimořádné události – aktuální životní situace, kvůli které o mimořádnou okamžitou pomoc žádáte.

Krom vyplněných formulářů s sebou přineste také občanku. Mimořádnou okamžitou pomoc by úředníci měli vyplatit bezodkladně – není nutné čekat například na další měsíc jako u jiných sociálních dávek. Peníze od úřadu práce si můžete nechat vyplatit na bankovní účet, poštovní poukázkou nebo v hotovosti (případně v poukázkách, jestliže dávku čerpáte při hrozící újmě na zdraví).

O mimořádnou okamžitou pomoc se může žádat opakovaně. Na základě jedné žádosti ovšem dávka náleží pouze jednou. Pokud potřebujete mimořádnou okamžitou pomoc znovu, musíte podat novou žádost.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2019 10:58, KaterinaR

Dobry den mohu o mimoradnou okamzitou penezitou pomoc pozadat i v pripade pokud pritel prisel o praci a ja pobiram jen rodicovsky prispevek a nebudeme mit na zaplaceni najemneho? Mame jeste dalsi dve deti a jedno z nich chodi do skoly a druhe do skolky.Tim padem nezvladnu z jednoho rodicovskeho prispevku zaplatit jeden najem plus skolu a skolku nez si pritel co nejdriv najde praci.Dekuji za odpoved

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

1. 1. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Velký přehled změn. Nový rok ve vaší peněžence

Projděte si, jaké novinky roku 2023 mohou ovlivnit vaše osobní finance.

Partners Financial Services