Otcovská dovolená se prodlouží. Schválené změny podrobně

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 30. 8. 2021 | 3 komentáře
Tatínci si od roku 2022 nově mohou vzít dva týdny místo dosavadního jednoho. Když bude dítě během šestinedělí hospitalizováno, prodlouží se lhůta k čerpání.
Otcovská dovolená se prodlouží. Schválené změny podrobně

Zdroj: Shutterstock

Čerství tatínkové budou moct čerpat „otcovskou dovolenou“ až dva týdny místo jednoho. Prodloužení, které navrhla skupina poslanců vedených Olgou Richterovou (Piráti), schválili zástupci vládních i opozičních stran. Červencové rozhodnutí poslanců potvrdili v srpnu i senátoři, dnes přidal svůj podpis prezident.

„Je to v podstatě implementace evropské směrnice, kterou sice trošičku předbíháme čas, ale toto ustanovení v českém právním řádu dřív nebo později by muselo být přijato,“ vysvětluje Richterová.

Zájemci o otcovskou si ji musí vybrat někdy v období prvních šesti týdnů po narození dítěte – v takzvaném šestinedělí. Na tomto omezení se nic nezmění.

Lhůta se však nově prodlouží o odpovídající počet dnů v případě, že dítě bude během prvních šesti týdnů hospitalizováno. Typickou situací je umístění miminka v inkubátoru nebo jiná zdravotní komplikace. Podle nových pravidel se tatínek může sám rozhodnout, jestli otcovskou vyčerpá i během hospitalizace, nebo jestli počká, až bude dítě doma. Nepřijde už tedy o nárok na dávku po šesti týdnech od porodu bez ohledu na takové omezení.

Obě vylepšení začnou platit od ledna 2022. Jsou součástí novely zákona o nemocenském pojištění, s níž přišla skupina poslanců ČSSD vedená Alenou Gajdůškovou. Původní návrh počítal jenom s prodloužením lhůty o dny hospitalizace.

Volno k porodu

Při narození dítěte mají zaměstnanci ze zákona nárok na pracovní volno. 

O placené volno si může říct zaměstnanec, který veze manželku či družku k porodu.

Zaměstnavatel ho musí následně uvolnit i na dobu porodu, náhradu mzdy už ale vyplatit nemusí.

Podrobněji:

„Přestože otcovská náleží i při hospitalizaci dítěte, je zjevné, že svůj účel nemůže plnit v celé šíři zamýšlených dopadů. Samotné nemocniční prostředí a v případě hospitalizace dítěte ze zdravotních důvodů i jeho zdravotní stav neumožňují v řadě případů plnohodnotné dosažení těch cílů, s jejichž předpokladem byla tato dávka zaváděna. To se týká například možnosti otce spolupodílet se na péči o novorozené dítě, na chodu domácnosti a podobně,“ vysvětluje Gajdůšková.

„V některých případech hospitalizace pak může být omezena i možnost fyzického kontaktu dítěte s otcem, například při umístění nedonošeného dítěte v inkubátoru. Ta je přitom u novorozených dětí jedním ze základních způsobů vytváření psychické a emoční vazby s rodiči,“ říká Gajdůšková.

Otcovská je dávkou nemocenského pojištění, která funguje teprve od února 2018. Mohou si ji vybrat zaměstnanci i podnikatelé, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostávají 70 procent takzvaného vyměřovacího základu (zjednodušeně řečeno hrubé mzdy), tedy stejně jako ženy u peněžité pomoci v mateřství neboli mateřské.

„Dávka otcovské poporodní péče“ má finančně zabezpečit otce, který chce pečovat o narozené dítě současně s matkou. Ten sice může čerpat ode dne porodu rodičovskou dovolenou, prvních šest týdnů po narození však nemůže pobírat peněžitou pomoc v mateřství (vystřídat se s matkou dítěte v nároku na tuto dávku může až po šesti týdnech od porodu). Finanční podporu (peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek) navíc může čerpat vždy jen jeden z rodičů, zatímco při využití otcovské toto omezení neplatí.

O otcovskou loni požádalo 45 959 lidí, v roce 2019 jich bylo 49 306.

Dodejme, že kromě otce dítěte má nárok na otcovskou také člověk, který převzal do péče nahrazující péči rodičů dítě mladší sedmi let.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services