Dlouhodobé ošetřovné využije víc lidí. Podmínky zmírní

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 30. 8. 2021
Lidé, kteří celý den pečují o člena rodiny, dosáhnou snadněji na dlouhodobé ošetřovné neboli ošetřovatelské volno. Zkrátí se podmínka hospitalizace, u nevyléčitelně nemocných se úplně zruší. Na žádost o přiznání dávky dostanou zájemci delší dobu než doteď.
Dlouhodobé ošetřovné využije víc lidí. Podmínky zmírní

Zdroj: Shutterstock

Podmínky pro získání dlouhodobého ošetřovného se od ledna 2022 zmírní. Novelu dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Vládní i opoziční poslanci ji schválili na konci července, senátoři v srpnu. 

Pro nárok na dlouhodobé ošetřovné bude u těžce nemocných nebo zraněných lidí nově stačit aspoň čtyřdenní hospitalizace v nemocnici, dosud je potřeba aspoň sedmidenní. Počítá se do ní i den přijetí do lůžkového zařízení a den propuštění z něho.

„Dosavadní podmínka alespoň sedmidenní hospitalizace je neúměrně dlouhá. Průměrná doba hospitalizace se stále snižuje, nové léčebné metody umožňují potřebnou dobu snižovat. V současné době činí průměrná doba hospitalizace zhruba pět dní, když od roku 2017 došlo k jejímu zkrácení téměř o dva dny,“ říká poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD). Ta vedla skupinu poslanců ČSSD, která s návrhem na zmírnění přišla už na konci roku 2019. 

Druhá základní podmínka se nemění. Jde o „předpoklad, že zdravotní stav osoby po propuštění z hospitalizace do domácího prostředí bude nezbytně vyžadovat poskytování dlouhodobé péče po dobu alespoň 30 kalendářních dnů“.

Kdo se bude doma starat o nevyléčitelně nemocného, může nově získat dlouhodobé ošetřovné i bez potřebné doby hospitalizace. Podle schválené novely není od roku 2022 nutné splnit tuto podmínku u osob, které „vyžadují celodenní dlouhodobou péči a byl u nich konstatován inkurabilní stav s potřebou poskytování paliativní péče a dlouhodobého ošetřování v domácím prostředí“. Jde o stav, který je nevyléčitelný, vysoce nepříznivý, neustále se zhoršující, s očekávaným úmrtím v krátké době.

Rozhovor

Zdroj: Shutterstock, Peníze.cz

Když koronavirová omezení zavřela lidi doma, pomohlo to některým umírajícím. Jejich blízcí měli čas se o ně postarat. Zároveň však přibylo případů, kdy lidé nešli včas k lékaři – a pak už bylo na léčbu pozdě. Za rokem s covidem se ohlíží Alena Votavová, ředitelka mobilního Hospice Sv. Jiří, který působí na Chebsku a Tachovsku.

Covid přinesl i šanci na lepší konec života. Jak pomáhá mobilní hospic

„Tím se odstraní dosavadní znevýhodnění těch ošetřovaných osob, které nebyly pro svůj vážný zdravotní stav hospitalizovány. Půjde zejména o pacienty v terminální fázi onkologické nemoci, se selháváním životně důležitých orgánů (srdce, plic, jater), se spinální svalovou atrofií nebo jiným neurologickým postižením v konečné fázi života,“ vysvětluje Gajdůšková.

Třetí změna se týká lhůty pro podání žádosti o dlouhodobé ošetřovné, respektive pro její první krok. Nově bude možné požádat o vydání rozhodnutí o vzniku potřeby dlouhodobé péče do osmi dnů po skončení hospitalizace. Podle dosavadních pravidel o tom rozhoduje lékař v den propuštění ošetřované osoby. Zájemce, který o takové rozhodnutí požádá třeba jenom o den později, už má smůlu.

Osmidenní čas na rozmyšlenou má odstranit dosavadní „neodůvodněně tvrdé dopady“ na ošetřovanou osobu a její rodinu, pokud přišli o nárok na dlouhodobé ošetřovné jenom proto, že v den propuštění nepožádali o vydání rozhodnutí. Novela původně počítala s patnáctidenní lhůtou, poslanci ji nakonec upravili na kompromisních osm dnů.

Dlouhodobé ošetřovné je dávka nemocenského pojištění. Funguje teprve od června 2018. Využít ji mohou zaměstnanci i podnikatelé, pokud v rámci sociálního pojištění mají nemocenské pojištění. Dlouhodobé ošetřovné loni čerpalo 4645 lidí, v roce 2019 to bylo 4255, vyplývá ze statistik České správy sociálního zabezpečení. V průměru ho každý měsíc pobíralo 1032 lidí.

Při splnění dalších podmínek mají nárok:

  • manžel ošetřované osoby nebo její registrovaný partner,
  • příbuzný v linii přímé s ošetřovanou osobou nebo její sourozenec, tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta nebo strýc,
  • manžel, registrovaný partner nebo druh osoby uvedené v předchozí odrážce,
  • druh ošetřované osoby nebo jiný člověk žijící s ošetřovanou osobou v domácnosti.

Takzvané ošetřovatelské volno může trvat až 90 dnů, členové rodiny se při jeho čerpání mohou střídat. Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent svého vyměřovacího základu, tedy zjednodušeně řečeno 60 procent hrubé mzdy – čím víc člověk vydělával, tím víc se mu základ krátí takzvanými redukčními hranicemi.

Zaměstnavatel musí zájemci o dlouhodobé ošetřovné poskytnout pracovní volno (bez náhrady mzdy, protože dávku platí stát), pokud neprokáže, že mu v tom brání vážné provozní důvody.

Vedle dlouhodobého ošetřovného se zmírní také podmínky pro klasické (krátkodobé) ošetřovné. Nárok na něj bude mít od roku 2022 také člen rodiny, který s ošetřovaným člověkem nebydlí ve společné domácnosti. Podrobně jsme to popsali v samostatném článku.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

18. 3. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Jak neztratit státní příspěvky na penzijní spoření? Stačí trochu kouzlit

Zhruba 800 tisíc lidí si v současné době posílá na penzijní spoření 300 korun měsíčně. Stát jim k tomu přidává 90 korun. Pokud lidé od července nezvýší svou měsíční platbu nejméně na... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

Posílat víc nestačí. Příspěvek k penzijku klesne, když nezměníte smlouvu

Od poloviny roku se změní pravidla pro státní příspěvek k penzijnímu spoření. Pro vyšší podporu bude nutné nejen zvýšit ukládanou částku, ale také změnit smlouvu u penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services