Pravda o zvýšení odměn pro pěstouny. Velká část si pohorší

Ivana Novotná | rubrika: Co se děje | 30. 9. 2021 | 66 komentářů
Odměny za pěstounskou péči stoupnou, oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí po schválení novely o sociálně-právní ochraně dětí. Víc než poloviny pěstounů se však týkají méně příjemné změny.
Pravda o zvýšení odměn pro pěstouny. Velká část si pohorší

Zdroj: Shutterstock

Odměňování pěstounů se od ledna 2022 výrazně změní. Zatímco takzvaní zprostředkovaní pěstouni (lidé, kteří nejsou příbuzní dítěte a prošli přípravou pod krajským úřadem) si polepší, většina pěstounů z řad příbuzných dostane v praxi méně než doteď.

Odměna pěstouna podle dosavadních pravidel

V současnosti je odměna pěstouna stanovena pevnou částkou. Při péči o jedno dítě činí 12 tisíc korun hrubého měsíčně, při péči o dvě děti 18 tisíc korun. Na 30 tisíc dosáhne ten, kdo pečuje aspoň o tři děti nebo aspoň o jedno postižené dítě (středně těžká, těžká nebo úplná závislost na pomoci jiné osoby). Pro krátkodobé pěstouny je to trochu jinak, víc si o nich napíšeme později.

Z pohledu daní a odvodů se odměna pěstouna považuje za příjem ze závislé činnosti, tedy podobně jako ze zaměstnání. Pěstoun tedy odvádí daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění, na druhou stranu si však může odečítat daňové slevy – především na poplatníka a vyživované dítě. Pro představu: Při péči o jedno dítě tedy odměna pěstouna podle dosavadních pravidel dělá kolem 8800 korun čistého před odečtením slev na dani.

Na zmíněnou odměnu mají v současné době automaticky nárok všichni pěstouni, kteří nejsou příbuzní dítěte v linii přímé. Tedy všichni kromě prarodičů nebo praprarodičů – u nich se totiž vychází z toho, že mají vyživovací povinnost podle občanského zákoníku.

Odměnu pěstounům, kteří pečují o (pra)vnouče, nicméně může přiznat úřad práce „v případech hodných zvláštního zřetele“ – především s ohledem na jejich sociální a majetkové poměry nebo zdravotní stav dítěte. Na odměnu v praxi dosáhne naprostá většina pěstounů z řad prarodičů – podle ministerstva práce a sociálních věcí je to 95 procent z nich. Jenže: ne každý prarodič získá status pěstouna, protože rozhodování soudů se liší podle regionů.

Odměna pěstouna od roku 2022

Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, kterou letos v září definitivně schválili senátoři, od roku 2022 výrazněji rozliší zprostředkované pěstouny od příbuzných (nezprostředkovaných).

Odměnu pěstouna budou dál dostávat jenom ti zprostředkovaní. To jsou lidé, kteří se „profesionálně“ starají o cizí dítě, pokud se o něj nemůžou starat jeho rodiče nebo jiní příbuzní či osoby blízké.

Jejich odměna přitom výrazně stoupne. Nově se bude odvíjet od výše minimální mzdy, což má i tu výhodu, že poroste automaticky – nebude už nutné, aby o každém zvýšení odměn pěstounů pravidelně rozhodovali politici.

Při dlouhodobé péči o jedno dítě se odměna bude rovnat minimální mzdě – v současnosti 15 200 korun hrubého (pro rok 2022 zřejmě víc). U dvou dětí půjde o 1,5násobek minimální mzdy (v současnosti 22 800 Kč hrubého), u tří dětí o dvojnásobek (v současnosti 30 400 Kč). Koeficient se zvyšuje také při postižení dítěte.

Odměny pro pěstouny

Porovnání starého a nového systému. Klikněte pro zvětšení. Zdroj: MPSV

Od roku 2022 si přilepší také lidé, kteří vykonávají přechodnou (krátkodobou) pěstounskou péči. Doteď dostávali 20 tisíc hrubého bez ohledu na počet svěřených dětí či stupeň závislosti. Nově bude také jejich odměna navázána na minimální mzdu a odvíjet se od počtu dětí a jejich hendikepu. Přechodní pěstouni tak dostanou přinejmenším 1,8násobek minimální mzdy (v současnosti 27 360 Kč). Odměna jim náleží i tehdy, když dočasně o žádné dítě nepečují – musí být totiž stále připraveni na rychlé převzetí v případě potřeby. Nově dosáhnou i na jednorázový příspěvek při převzetí dítěte.

Příbuzní: příspěvek při pěstounské péči

Pěstouni z řad příbuzných od roku 2022 nedosáhnou na dosavadní odměnu. Budou dostávat dávku nazvanou příspěvek při pěstounské péči.

Ten se však neodvíjí od minimální mzdy, ale od životního minima. To je jednak výrazně nižší, jednak ho politici zvyšují jenom jednou za mnoho let – ne prakticky každoročně jako u minimální mzdy.

Zákon rozděluje příbuzenské pěstouny do dvou skupin:

První se jmenuje nezprostředkovaná pěstounská péče a spadají do ní tety, strýcové, zletilí sourozenci nebo další osoby blízké – kromě prarodičů. Při péči o jedno nepostižené dítě dostanou 2,3násobek životního minima, což je v současnosti 8878 korun. Koeficient roste podle počtu dětí i jejich hendikepu.

Hůř na tom bude druhá skupina, tedy prarodiče. Ti dosáhnou v základní variantě jenom na 1,8násobek životního minima – v současnosti 6948 korun. To je skoro o dva tisíce méně než jejich čistá odměna podle dosavadních pravidel.

Díky tomu, že nový příspěvek je dávkou (ne „mzdou“), se z něj nemusí platit daně. Toto pojetí však má i podstatné nevýhody: Pěstouni u dávky nemohou uplatit daňové slevy, nedostanou se tak na vyšší čistý příjem.

A především: Část pěstounů si muset vyřešit placení minimálních záloh na zdravotní pojištění. Pro takzvané osoby bez zdanitelných příjmů je to letos 2052 korun. Některým hrozí i placení sociálního pojištění.

Komplikace čekají hlavně na prarodiče a jiné příbuzné, kteří ještě nejsou v důchodovém věku, ale zároveň nepracují. Řada z nich přitom nemá velkou šanci sehnat práci: například kvůli často nemocnému dítěti, invalidnímu důchodu nebo proto, že několik let nepracovali a jsou ve věku, kdy už se zaměstnavatelům nevyplatí učit je něco nového.

Pěstounská péče

  • Pěstounství jako formu náhradní rodinné péče může soud zvolit, pokud žádný z rodičů nechce, nedokáže nebo nemůže o dítě pečovat.
  • Přednostně se hledají příbuzní dítěte nebo osoby dítěti blízké, až poté úřady vyhledávají vhodného budoucího pěstouna z evidence vedené u krajského úřadu.
  • Nejde o adopci. Rodičům obvykle zůstávají veškerá rodičovská práva, předpokládá se styk dítěte s nimi a v ideálním případě i návrat, pokud se situace zlepší.
  • Výhodou pro dítě je, že žije v domácnosti, ne v ústavu (dětském domově).

„Osob, které nejsou v důchodu, nemají zaměstnání, pečují o dítě školou povinné či zletilé, ale nepracují a nejsou ani OSVČ (tedy nemají pojištění), je podle našich odhadů minimum,“ říká Jaroslava Sladká z tiskového oddělení ministerstva. O pomoc s hledáním zaměstnání mohou požádat úřad práce. Lidé evidovaní jako uchazeči o zaměstnání nemusí platit zdravotní pojištění.

Ministerstvo nicméně připomíná, že zprostředkovaná dlouhodobá pěstounská péče ani příbuzenská péče o školáka bez hendikepu nemá být trvalou náhradou zaměstnání. Pěstouni jako „náhradní rodiče“ mají i v tomto směru poskytovat dětem potřebný vzor.

Pokud jde o exekuce, nebude mezi odměnou pěstouna a příspěvkem při pěstounské péči zásadní rozdíl. „Obojí podléhá exekučním srážkám se zachováním nezabavitelné částky,“ uvádí ministerstvo.

I příbuzní získají jistotu

„Obecně výhodou této úpravy je, že v případě pěstounů-prarodičů bude příspěvek náležet všem při splnění zákonných podmínek. Nebude již posuzován takzvaný zvláštní zřetel – dávka dosud nebyla nároková, prarodič nemusel odměnu pěstouna dostat,“ připomíná Sladká.

Právě prarodiče jsou největší skupinou pěstounů. „V České republice máme 15 179 osob vykonávající dlouhodobou pěstounskou péči a poručnictví s osobní péčí. Z toho jsou 7621 prarodiče, 2437 další příbuzní, 1915 blízké osoby,“ cituje ministerstvo ze statistik.

„K tomu je nutné přičíst přibližně čtyři tisíce příbuzných, zejména prarodičů, kteří mají v péči děti z titulu svěřenectví. Nyní jsou bez jakýchkoliv dávek, nově získají nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte (po odečtení výživného stanoveného rodičům),“ dodává úřad.

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte ve výši 4950 až 7260 Kč podle věku dítěte (5115 až 9900 Kč při postižení) mohou dostávat všichni pěstouni. Rovněž je možné pobírat příspěvek na péči na zdravotně postižené dítě. Kromě toho získávají jednorázový příspěvek při převzetí dítěte ve výši osm až deset tisíc korun. Pěstouni také mohou čerpat standardní dávky, zejména státní sociální podpory (u malých dětí rodičovský příspěvek, dále přídavek na dítě, dávky na bydlení). Dávky pěstounské péče se přitom nezapočítávají do rozhodného příjmu pro nárok na dávky státní sociální podpory.

Ministerstvo vedené Janou Maláčovou (ČSSD) přitom původně takto radikální změny týkající se odměn za pěstounskou péči v novele nenavrhovalo. Jako pozměňovací návrh je prosadili poslanci Aleš Juchelka (ANO) a Petr Dolínek (ČSSD).


Řádí tu falešný pošťák. Podívejte se, jak vypadá

Fotogalerie: Česká pošta varuje, že přibývá podvodníků vydávajících se za tento státní podnik. Domů si zatím netroufnou, operují po e-mailu nebo SMS. Ukážeme vám, jak takové podvody vypadají. 

Zdroj ukázek podvodných e-mailů a SMS: Česká pošta

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Ivana Novotná

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 66 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2021 22:34

Bylo to míněno proti nepřízpůsobivé menšině. Tam se matka o dítě zásadně nestará. V pěstounské péči má dítě příbuzná a sosá odměnu :(

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 1. 2022 20:05, Anna

Osobně si myslím, že babičky a dědečkové by měli za péči dostat méně peněz než pěstouni, kteří se starají o úplně cizí dítě. Vždyť babičky a dědové se starají o své vnuky, o svou krev. Je to to samé, jako když dávají vnoučátkům dárkyk Vánocům a hlídají je o prázdninách, zatímco pro cizí děti tohle samozřejmě nedělají. Vždyť i tak dostávají nemalé peníze za to, že se o vnoučata starají - výživné na dítě a ještě i odměnu za to, že se starají o vnoučata. Celkem minimálně 11 tisíc. Z toho už se dá o dítě dobře postarat a přilepšit i sobě. Ale hůře na tom jsou ti pěstouni, kteří si vzali do péče cizí dítě třeba poté, co měli dítě z dětského domova v hostitelské péči a pak mu chtěli dát trvalý domov. Nebo přechodní pěstouni, co nechtěli po roce odložit svěřené dítě do nějakého ústavu, jak jim to přikazuje zákon a ujali se ho, vzali si ho do pěstounky. Tam je to jiné, to nejsou pokrevně spříznění pěstouni a je velmi nespravedlivé, že jim stát odměnu nezvýšil, naopak ji o snížil.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (66 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na ošetřovné dosáhnete snadněji. Skončí omezení pro širší rodinu

1. 9. 2021 | Petr Kučera | 2 komentáře

Na ošetřovné dosáhnete snadněji. Skončí omezení pro širší rodinu

Z pravidel odpadne podmínka společné domácnosti. Pomůže to při krátkodobé péči o nemocného nebo zraněného člena širší rodiny.

Dítě pohlídá Tagesmutter, vydělá si. Státní podpora se vrací do hry

23. 8. 2021 | Eva Dandová | 9 komentářů

Dítě pohlídá Tagesmutter, vydělá si. Státní podpora se vrací do hry

Kdo nesežene místo ve školce, mohl by dát dítě k „denní matce“. Politici před volbami oživují plány na službu, která by byla dostupnější a přitom regulovanější než současné „sousedské... celý článek

Dobré zprávy pro rodiny s dětmi. Dostanou víc peněz

28. 7. 2021 | Petr Kučera | 20 komentářů

Dobré zprávy pro rodiny s dětmi. Dostanou víc peněz

Ode dneška je účinná novela zákona o státní sociální podpoře. Původně se týkala hlavně přídavků na děti, nakonec přináší i několik dalších vylepšení. Tady je přehled změn.

Změna v rodičovském příspěvku je tu. O zbytek už nepřijdete

27. 7. 2021 | Petr Kučera | 27 komentářů

Změna v rodičovském příspěvku je tu. O zbytek už nepřijdete

Od 28. července začíná fungovat dlouho očekávané vylepšení pravidel. Komu se narodí další dítě ještě před dočerpáním rodičovského příspěvku, nepřijde o zbytek peněz.

Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

13. 7. 2021 | Petr Kučera | 9 komentářů

Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

Rodinám s alespoň dvěma dětmi zůstane víc peněz než doteď. Daňové zvýhodnění stoupne, a to i zpětně od letošního ledna. Změny definitivně prošly.

Partners Financial Services