Změna v rodičovském příspěvku: O zbytek už nepřijdete

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 26. 4. 2021 | 64 komentářů
Komu se narodí další dítě ještě před dočerpáním rodičovského příspěvku, nepřijde o zbytek peněz. Dobrou zprávu pro rodiny přináší novela, kterou schválili poslanci.
Změna v rodičovském příspěvku: O zbytek už nepřijdete

Zdroj: Shutterstock

Máme novější článek, který popisuje, jak to nakonec dopadlo. Jestli vás přesto zajímá tenhle archivní, tady je:

Zbytek rodičovského příspěvku, který nestihnete vyčerpat kvůli narození dalšího dítěte, už nepropadne. Podmínkou bude, že aspoň jeden z rodičů pracuje. Vylepšení přináší novela zákona o státní sociální podpoře, kterou na konci minulého týdne schválili poslanci. Teď ji ještě musí schválit senátoři, komplikace se však nečekají.

Podle dosavadních pravidel nevyčerpaný zbytek rodičovského příspěvku propadá, protože ho lze čerpat vždycky jenom na nejmladší dítě v rodině. O peníze tak přicházeli hlavně rodiče, kterým se další potomek narodil dříve, než původně plánovali, nebo kteří si nemohli či nestihli nastavit vyšší měsíční částku pro čerpání.

Schválená změna počítá s tím, že při narození dalšího dítěte dostanou rodiče jednorázově zbývající částku příspěvku na předchozí dítě. Nová pravidla začnou platit od začátku letošního července – a to i pro rodiny, které začaly brát příspěvek na předchozí dítě dříve a ještě během čerpání se jim po 1. červenci 2021 narodí další dítě. Se zpětným doplatkem rodinám, které o zbytek příspěvku přišly při narození dítěte před 1. červencem 2021, se nepočítá. (Redakce zjišťuje, jak to bude v případě, když rodičovský příspěvek před 1. červencem předčasně skončí kvůli čerpání peněžité podpory v mateřství na další dítě, které se přitom narodí až po 1. červenci. Sledujte nás na Facebooku nebo Twitteru a dáme vám vědět, jakmile budeme mít odpověď.)

„Pokud se nejmladším dítětem v rodině stane jiné dítě, které zakládá nárok na rodičovský příspěvek, a alespoň jednomu z rodičů v rodině lze stanovit k datu narození tohoto dítěte 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 7 600 Kč, má rodič, který pobírá rodičovský příspěvek, nárok na jednorázovou výplatu částky, která nebyla vyčerpána z celkové částky rodičovského příspěvku na dítě, které přestalo být nejmladším dítětem v rodině,“ píše se v novele schválené poslanci.

Zjednodušeně řečeno: na zbytek příspěvku ani po červenci nedosáhnou domácnosti s nízkými příjmy, kde ani jeden z rodičů nevydělává (nesplňuje podmínku denního vyměřovacího základu) a nemá tedy nárok na peněžitou podporu v mateřství. O diskriminaci podle poslanců nejde, protože tyto domácnosti celkově dostávají ze státního rozpočtu víc peněz než ekonomicky aktivní rodiny. Koneckonců tato změna je součástí novely, jejímž hlavním bodem je zvýšení přídavků na dítě – tedy dávky pro nejchudší rodiny.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Podle dosavadní praxe rodiny přizpůsobují narození dalších dětí možnosti úplného vyčerpání rodičovského příspěvku. V důsledku toho dochází k oddalování doby narození dalších dětí, zvyšování věku rodičů a zvětšování věkových rozdílů mezi sourozenci,“ říká poslanec Aleš Juchelka (ANO), který vylepšení prosazoval už od roku 2018. Přestože ho podporovali i někteří poslanci pirátů, lidovců, TOP 09, ČSSD, ODS či komunistů, většina sněmovny nepovažovala Juchelkův návrh za prioritu a dostala se k němu až nyní – v rámci schvalování novely zákona o státní sociální podpoře, týkající se hlavně zvýšení přídavků na dítě.

Poslanci věří, že výplata nevyčerpaného zbytku rodičovského příspěvku podpoří porodnost v Česku. „Dosavadní stav je mimo jiné diskriminační vůči rodinám, ve kterých se další dítě nenarodí v termínu podle učiněné rozvahy. Narození dítěte nelze plánovat s jistotou,“ zdůrazňuje Juchelka.

Jen za rok 2020 nevyčerpalo celý rodičovský příspěvek zhruba 12 tisíc rodin, které v průměru přišly o 80 tisíc korun. V roce 2019 šlo o víc než šest tisíc rodin s průměrnou částkou 54 tisíc korun. A například v roce 2017 nedočerpalo příspěvek devět tisíc rodin, v průměru přišly o skoro 65 tisíc korun.

„Vzhledem k tomu, že celková nevyplacená částka rodičovského příspěvku – 582 milionů korun – v roce 2017 představovala 2,5 procenta z celkového objemu prostředků určených na výplatu rodičovských příspěvků v tomto roce, nemá změna zásadní dopad na státní rozpočet. Její dlouhodobé společenské a ekonomické přínosy, vyplývající ze zlepšení demografických parametrů české společnosti, tyto náklady vykompenzují,“ napsal Juchelka ke svému návrhu už před třemi lety.

Bývalý televizní moderátor – zřejmě nejznámější je z pořadu Medúza – v roce 2018 také prosazoval, aby se mateřská a rodičovská dovolená přejmenovaly na mateřskou a rodičovskou péči. Pro rodiče totiž nejde o žádný bezpracný odpočinek, zdůrazňoval. S tímto návrhem však neuspěl ani tentokrát.

Jak to chodí

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský příspěvek vyplatí stát bez ohledu na předchozí zaměstnání nebo výši výdělků. Jeho čerpání obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Projděte si pravidla.

Rodičovský příspěvek 2021. Kolik dostanete a jak žádat

Na ostatních pravidlech rodičovského příspěvku schválená novela nic nemění. Od roku 2020 dosahuje příspěvek na jedno dítě celkem 300 tisíc korun (do konce roku 2019 to bylo 220 tisíc). Příspěvek lze brát do čtyř let věku dítěte. Nejčastější je čerpání do tří let věku dítěte, kdy příspěvek dosahuje zhruba 9700 korun měsíčně.

Výši měsíčního čerpání (a tedy i rychlost čerpání) je sice možné volit a vždycky po třech měsících znovu měnit – jenže ne úplně libovolně, vždy jsou stanovené mantinely. Jestliže rodič dosáhl na peněžitou pomoc v mateřství, odpovídá jedna dávka rodičovského příspěvku maximálně měsíční mateřské. Jednoduše řečeno: když matce dítěte vznikne nárok na mateřskou 17 280 korun měsíčně (odpovídá hrubé mzdě pětadvacet tisíc korun), bude stejný strop platit i pro rodičovský příspěvek. Nejrychleji tak tato maminka rodičovský příspěvek vyčerpá za 18 měsíců.

Obecně pak můžou rodiče vybrat rodičovský příspěvek nejdřív za sedm měsíců, maximální měsíční dávka u příspěvku za jedno dítě v roce 2021 dělá 43 470 korun.

Výjimka platí pro rodiče, kteří předtím nedosáhli na peněžitou pomoc v mateřství nebo měli malé příjmy (typicky podnikatelky, studentky či nezaměstnané). Ti mohou čerpat rodičovský příspěvek maximálně ve výši 10 tisíc korun měsíčně. Rodičovskou tak mohou vyčerpat nejdříve za 30 měsíců, tedy za dva a půl roku.

Rodičovský příspěvek 2021

měsíců

Další kalkulačky

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 64 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 4. 2021 10:21, Vik

Takže jen kvůli tomu, že jsem pracovala a budu mít mateřskou, na kterou se nastupuje 6-8 týdnů před, na vyčerpání nedosáhnu. Super, užijte si těch 100tis co mi propadnou ??

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (64 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

27. 4. 2021 | Petr Kučera | 15 komentářů

Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

Rodinám s alespoň dvěma dětmi zůstane víc peněz než doteď. Daňové zvýhodnění stoupne, a to i zpětně od letošního ledna, schválili poslanci.

Přídavky na dítě stoupnou a dosáhne na ně víc rodin

23. 4. 2021 | Petr Kučera, Jiří Hovorka | 19 komentářů

Přídavky na dítě stoupnou a dosáhne na ně víc rodin

Přídavky na děti se poprvé od roku 2008 zvýší. Výraznější než teď bude zvýhodnění pro rodiče, kteří si vydělávají. Poslanci schválili i změny u rodičovské nebo daňových slev na děti. celý článek

Na ošetřovné dosáhnou i babičky, dědové, tety či strýcové

18. 4. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

Na ošetřovné dosáhnou i babičky, dědové, tety či strýcové

Nárok na takzvané krizové ošetřovné získají nově prarodiče či další příbuzní, přestože s dítětem nežijí ve společné domácnosti. Počítá s tím novela, kterou schválili poslanci.

Rodičovský příspěvek 2021. Kolik dostanete a jak žádat

28. 12. 2020 | Jiří Hovorka

Rodičovský příspěvek 2021. Kolik dostanete a jak žádat

Rodičovský příspěvek vyplatí stát bez ohledu na předchozí zaměstnání nebo výši výdělků. Jeho čerpání obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Projděte si pravidla.

Porodné 2021. Kdo má nárok a kolik dostane

26. 12. 2020 | Jiří Hovorka, Monika Veselíková | 5 komentářů

Porodné 2021. Kdo má nárok a kolik dostane

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou pravidla a kalkulačky.

Partners Financial Services