Přídavky na dítě stoupnou a dosáhne na ně víc rodin

Přídavky na děti se poprvé od roku 2008 zvýší. Výraznější než teď bude zvýhodnění pro rodiče, kteří si vydělávají. Poslanci schválili i změny u rodičovské nebo daňových slev na děti.
Přídavky na dítě stoupnou a dosáhne na ně víc rodin

Zdroj: Shutterstock

Máme novější článek o tom, co nakonec prošlo. Jestli vás přesto zajímá tenhle archivní, tady je:

Přídavky na dítě stoupnou přinejmenším o čtvrtinu a dosáhne na ně víc rodin než doteď. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), který už loni v prosinci podpořila vláda, dnes s několika pozměňovacími návrhy schválili poslanci. Novela teď míří k projednání k senátorům, účinná má být od začátku července. Dávka se nezvyšovala od roku 2008. 

Výše přídavku se měla podle návrhu ministryně práce zvýšit ve všech případech o 26 procent. V základní variantě bez příplatku to znamená, že částka pro děti do šesti let stoupne z 500 na 630 korun, pro děti od šesti do 15 let stoupne z 610 na 770 korun a pro děti od 15 do 26 let stoupne z 700 korun na 880 korun. Takové zvýšení potvrdili i poslanci.

V rodinách, kde aspoň jeden z rodičů má příjmy ze zaměstnání nebo podnikání aspoň ve výši životního minima jednotlivce, je přídavek na dítě v současnosti o 300 korun vyšší. Nově bude vyšší o 500 korun, schválili poslanci.

Do zmíněných příjmů se počítají i dávky, které je nahrazují – především peněžitá pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek (pokud mu předcházela mateřská), nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, ošetřovné či důchod. Původní návrh předpokládal, že zvýhodnění zůstane 300korunové, takže celkový přídavek by podle věku dítěte stoupl na 930, 1070 a 1180 korun. Poslanci však schválili pozměňovací návrh z dílny SPD, který tyto přídavky zvyšuje víc – konkrétně na 1130, 1270 a 1380 korun, takže budou vždy o 500 korun vyšší než základní varianta.

Jak stoupne přídavek na dítě

Věk dítěte

Základní sazba

Zvýšená výměra

Nyní

Od července

Nyní

Od července

0–6 let

500 Kč

630 Kč

800 Kč

1130 Kč

6–15 let

610 Kč

770 Kč

910 Kč

1270 Kč

15–26 let

700 Kč

880 Kč

1000 Kč

1380 Kč

Pro víc rodin

Na přídavky od července nově dosáhnou domácnosti s příjmem do 3,4násobku životního minima, doteď je limit na 2,7násobku. Počítají se lidé ve společné domácnosti. Poslanci neschválili pozměňovací návrhy, které prosazovaly méně výrazné rozšíření okruhu rodin, nebo které chtěly nechat dosavadní limit.

Například životní minimum pro domácnost, kterou tvoří dva dospělí a dvě děti mladší šesti let, teď vychází na 10 690 korun. Podle dosavadních pravidel (2,7násobek) tak dostávají přídavek rodiny s příjmem do 28 863 korun, po zvýšení na 3,4násobek minima stoupne limit na 36 346 korun. Další příklady ukazuje tabulka z ministerstva práce a sociálních věcí:

Maximální čistý měsíční příjem rodiny pro nárok na přídavek na dítě

 

koeficient 2,7 (dnes)

koeficient 3,4

1 dospělý, 1 dítě ve věku 5 let

14 900 Kč

18 700 Kč

1 dospělý, 2 děti ve věku 8 a 16

23 600 Kč

29 716 Kč

2 dospělí, 1 dítě ve věku 5 let

23 500 Kč

29 600 Kč

„Jen zvýšením hranice příjmu se podpoří jednou tolik dětí než dnes. Celkem by tak mohlo být podpořeno zhruba 20 procent všech nezaopatřených dětí, zatímco v současné době je to méně než 10 procent,“ upřesňuje Maláčová. Z dosavadních 240 tisíc má počet podpořených dětí stoupnout na 490 tisíc. Rozšíření okruhu rodin podle ní odstraní i dosavadní nespravedlnost, kdy na dětský přídavek nedosáhla ani pracující matka samoživitelka s minimální mzdou.

Maláčová chtěla, aby přídavky na dítě stouply už od ledna. Její plán na rozšíření okruhu domácností ale dlouho odmítala ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Vládní koalice nakonec našla kompromis, původně lednový termín ale posunula nejdřív na duben a kvůli pomalejšímu projednání ve sněmovně nakonec až na červenec.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Poslanci zároveň podpořili návrh, díky němuž se výdělek ze studentské praxe či brigády nemá započítávat do posuzovaného příjmu, takže rodina už by kvůli takovému příjmu neměla přijít o přídavky na děti.

Dočerpání rodičovského příspěvku

Poslanci schválili i další pozměňovací návrhy, které výrazně mění státní finanční podporu rodin. Prošel především návrh Aleše Juchelky (ANO), který mění pravidla rodičovského příspěvku: Když se v rodině narodí další dítě a rodina ještě nedočerpala rodičovský příspěvek na to předchozí, tak stát jí nevyčerpanou část nově doplatí. Zjednodušeně řečeno se to bude týkat jen rodin, kde alespoň jeden z rodičů pracuje. Podle dosavadních pravidel nevyčerpaný zbytek příspěvku propadá, protože ho lze čerpat vždycky jenom na nejmladší dítě v rodině.

Schválený návrh konkrétně přináší toto: „Pokud se nejmladším dítětem v rodině stane jiné dítě, které zakládá nárok na rodičovský příspěvek, a alespoň jednomu z rodičů v rodině lze stanovit k datu narození tohoto dítěte 70 procent 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 7600 Kč, má rodič, který pobírá rodičovský příspěvek, nárok na jednorázovou výplatu částky, která nebyla vyčerpána z celkové částky rodičovského příspěvku na dítě, které přestalo být nejmladším dítětem v rodině.“

Čtěte víc: Změna v rodičovském příspěvku: O zbytek už nepřijdete

Zvýšení daňové slevy na dítě

Poslanci podpořili i návrh lidovců, díky němuž stoupne daňová sleva na druhé a další děti, a to o 15 procent. Zvýhodnění u druhého dítěte vzroste z 19 404 na 22 315 korun ročně, u třetího a každého dalšího dítěte z 24 204 na 27 835 korun. Vyšší slevu půjde využít už pro příjmy za rok 2021, pokud ji teď potvrdí i senátoři.

Strop na daňový bonus při měsíční výplatě

Změní se i pravidla pro daňový bonus, který zaměstnanci dostávají měsíčně. Ten se vyplácí, když daňová sleva na děti je vyšší než původně vypočtená daň z příjmů (přesněji: měsíční záloha na daň u zaměstnanců). Maximální výše vyplaceného bonusu má dosud při měsíčním vyúčtování strop 5025 korun, nově se tento limit zruší. Roční limit – maximálně 60 300 korun – zrušili poslanci na návrh lidovců už v prosinci v rámci daňového balíčku.

Čtěte víc: Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 4. 2021 16:52, Michal

V Chánově je velká oslava !!!

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2021 16:12

´pridavky zrusit jeto jenom pro cigany a ty penize dat duchodcum invalidum v dnesni drahote jedno dite a dost cesi chudnou byty se nestavi hruza

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ošetřovné stoupne a dosáhne na něj víc lidí

28. 4. 2021 | Petr Kučera | 9 komentářů

Ošetřovné stoupne a dosáhne na něj víc lidí

Zaměstnanci, kteří v březnu a dubnu čerpali ošetřovné, se mohou těšit na zpětný doplatek. Ošetřovné budou moci pobírat také příbuzní, kteří nežijí ve společné domácnosti. Změny definitivně... celý článek

Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

27. 4. 2021 | Petr Kučera | 15 komentářů

Daňová sleva na dítě stoupne. Končí i strop na bonus

Rodinám s alespoň dvěma dětmi zůstane víc peněz než doteď. Daňové zvýhodnění stoupne, a to i zpětně od letošního ledna, schválili poslanci.

Změna v rodičovském příspěvku: O zbytek už nepřijdete

26. 4. 2021 | Petr Kučera | 64 komentářů

Změna v rodičovském příspěvku: O zbytek už nepřijdete

Komu se narodí další dítě ještě před dočerpáním rodičovského příspěvku, nepřijde o zbytek peněz. Dobrou zprávu pro rodiny přináší novela, kterou schválili poslanci.

Změny v preventivních prohlídkách. Na co máte nově nárok

7. 4. 2021 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Změny v preventivních prohlídkách. Na co máte nově nárok

Vyhláška č. 70/2012 Sb., která stanoví obsah a frekvenci preventivních prohlídek u lékaře, se od 24. února mírně změnila. Upozornil na to mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Milan... celý článek

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

11. 2. 2021 | Renata Lichtenegerová | 21 komentářů

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali... celý článek

Partners Financial Services