Důchody porostou opět víc, než musí, plánuje vláda

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 28. 4. 2021 | 28 komentářů
Zákonná valorizace vychází v roce 2022 na zhruba 450 korun. Podle ministryně práce i premiéra mají důchodci opět dostat více. Na začátku příštího roku také důchodci poprvé dostanou valorizační doplatek.
Důchody porostou opět víc, než musí, plánuje vláda

Zdroj: Shutterstock

Důchodci mají opět dostat přidáno nad rámec zákonné valorizace penzí. Deníku Právo to řekli ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO).

Zákonné navýšení má podle aktuálního odhadu ministerstva financí v příštím roce činit v průměru zhruba 450 korun.

„Diskuse o valorizaci důchodů na příští rok nás čeká v letních měsících. Už teď je jasné, že zákonná valorizace vychází nízká. Ale já bych chtěla udržet rekordní tempo růstu důchodů, které ČSSD prosadila v posledních letech. České důchody jsou v průměru stále velmi nízké,“ řekla Právu Maláčová.

Babiš pak deníku potvrdil, že jeho hnutí ANO přidávání důchodcům nad rámec valorizace podporuje. „Důchodci byli a jsou pro naše hnutí vždy prioritou,“ uvedl premiér.

Kolik peněz navíc důchodci dostanou a zda to bude mimořádnou valorizací nebo jednorázovým příspěvkem, zatím není jasné.

Připomeňme, že na začátku letošního roku důchody rostly o zákonnou valorizaci a průměrný důchod na začátku roku 2021 stoupnul o 839 korun na 15 336 korun. A předtím v prosinci všichni důchodci dostali mimořádný jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Valorizace vychází ze vzorečku v zákoně: důchody se pravidelně zvyšují o růst cen (inflaci) a polovinu růstu reálných mezd. Konvergenční program schválený tento týden vládou počítá příští rok se zákonnou valorizací o 2,9 %, tedy s růstem v průměru o 450 korun. O pravidelnou valorizaci není nutné někde žádat. Týká se automaticky všech druhů důchodů – tedy starobních včetně předčasných, invalidníchvdovských, vdoveckých i sirotčích.

U inflace se od roku 2017 počítá buď s celkovým indexem růstu spotřebitelských cen, nebo se speciálním indexem vycházejícím ze spotřebního koše důchodců. Použije se přitom vždycky ten typ inflace, který je vyšší. Pro rok 2021 to byla poprvé „důchodcovská“ inflace.

Víc než podle zákonného vzorečku valorizace rostly důchody už v předchozích letech. Průměrný důchod v lednu 2020 stoupl o zhruba 900 korun. Většinu dělala zákonná valorizace, dalších 151 korun k průměrnému důchodu dosypalo mimořádná zvýšení navržené vládou a podpořené i opozicí.

Ještě o rok dřív prosadila vláda změnu důchodů, která je zvyšuje natrvalo. Od roku 2018 totiž základní výměra, kterou dostává každý penzista stejně velkou, vzrostla z předchozích devíti na současných deset procent. Oproti předcházejícím rokům je tak každý důchod v Česku nyní automaticky vyšší o víc jak 300 korun měsíčně.

To všechno vládě pomohlo ke splnění slibu, že průměrný starobní důchod do konce současného volebního období přesáhne 15 tisíc korun. S průměrným důchodem to přitom není jako s průměrnou mzdou. Zatímco na ni nedosahují dvě třetiny zaměstnanců, důchody jsou mnohem více rovnostářské a jejich střední hodnota (takzvaný medián) je velmi blízko u průměru, jde o několik málo sto korun. Například v roce 2019 byl medián jen o 111 korun pod průměrným důchodem.

Rychlé zvyšování důchodů dál zhoršuje výhled penzijního systému. Kvůli stárnutí populace mají výdaje na důchody, pokud by nedošlo k jejich změně, vzrůst z dnešních zhruba 8,5 % HDP na více jak 14 % před rokem 2060. V dnešních cenách by to představovalo nárůst výdajů ze státního rozpočtu na důchody o zhruba 300 miliard korun ročně.

Zastánci zvyšování ve shodě s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) naopak upozorňují na to, že důchody v posledních letech v Česku rostly výrazně pomaleji než mzdy, čímž se prohlubuje rozdíl v příjmech domácností lidí v produktivním věku a v příjmech důchodců. OECD ve své zprávě o důchodové reformě v Česku spočítala, že od roku 1996 do roku 2018 mzdy v Česku vzrostly o víc než 200 %, zatímco vyplácené důchody byly valorizovány o 150 %.

Od začátku příštího roku se změní také pravidla pro vypořádávání valorizace na začátku roku. Důchodci tak dostanou vždy v lednu k důchodu ještě doplatek valorizace za dobu od 1. ledna do termínu první výplaty důchodu v novém roce.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2021 11:35, Zdeněk

Tak nevím co vlastně těmito články novináři a experti sledují. Chtějí jen poštvat lidi proti sobě?
Problém je přeci jinde. Kdo z expertů mluví o největším dopadu inflace. Kdokoliv z nás, kdo si před deseti lety uložil 1 milion na 3% úrok (v blahé naději, že se zajistí na důchod, nemoc atd.)má dnes ve všech bankách maximálně 1%, většinou však 0,1%. Od té doby všecky potraviny podražily o 50, 100 i více procent. A tak má občan na účtu sice milion ale s kupní silou 500 tisíc (možná i méně). To je vlastne horší jak měna v padesátých letech minulého století.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 4. 2021 17:11, Michal

K čemu důchody? V Nigerii je taky nemají !

-42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services