Odklad nájemného definitivně prošel. Takhle má fungovat

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 22. 4. 2020 | 22 komentářů
Lidé a firmy budou moct odložit platby nájmu, jestliže kvůli dopadům koronaviru nemají peníze.
Odklad nájemného definitivně prošel. Takhle má fungovat

Zdroj: Shutterstock.com

Nájemník bytu nesmí dostat výpověď, pokud kvůli epidemii koronaviru nedokáže platit nájemné. Dluh za období od 12. března do 31. července bude moct splatit do konce letošního roku. 

Stanoví to zákon z dílny ministerstva pro místní rozvoj, který dnes definitivně schválili poslanci. Potvrdili tak své původní rozhodnutí z hlasování před dvěma týdny. Senátoři jim pak zákon vrátili s návrhem, aby stát ručil majitelům bytů za čtyři pětiny nájemného, pokud by ho nájemník nakonec nezaplatil. Vládní koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů však senátní změny odmítla.

Úleva se týká bytových potřeb nájemce. Nejde o odpuštění nájemného, ale jenom o možný odklad plateb, zdůrazňuje ministryně Klára Dostálová. Ke slovu má přijít jenom v případě, když selžou jiné možnosti, především vzájemná dohoda nebo využití takzvané jistoty neboli kauce (ve výši až několika měsíčních nájmů).

Nájemník nemůže přestat splácet jen tak. Musí to pronajímateli nejenom oznámit, ale také „doložit, že prodlení nastalo převážně v důsledku omezení plynoucího z mimořádného opatření při epidemii, které mu znemožňovalo nebo podstatně ztěžovalo řádnou úhradu nájemného“.

Tyto skutečnosti má nájemce doložit pronajímateli „bez zbytečného odkladu a s určitostí odpovídající dostupným skutečnostem“.

„Pokud nájemce bude nečinný, neprodleně a bez zbytečného odkladu nedoloží pronajímateli absenci příjmů, ochranné opatření se na něj nevztahují,“ zdůrazňuje Dostálová.

Opoziční poslanci i část senátorů – stejně jako třeba Občanské sdružení majitelů domů – prosazovali, aby stát nájemníkům poskytl přímý příspěvek, třeba na základě už existujícího příspěvku na bydlení. Nebo aspoň bezúročnou půjčku. Díky tomu by se problém nepřenesl na majitele domů – někteří z nich jsou na příjmu z pronájmu závislí a budou mít problém splácet úvěry, které si vzali například kvůli nutné rekonstrukci bytového domu. Před spirálou druhotné platební neschopnosti varoval například senátor Tomáš Goláň.

Vládní koalice však takové řešení opakovaně odmítla. Fakticky tak přikázala majitelům, aby nájemníkům půjčili ze svého. Zatím bez bližších podrobností vláda zvažuje, že by nájemníkům poskytla přímou podporu, zřejmě ale jen ve formě zvýhodněných úvěrů typu Covid.

Původní návrh neuváděl konkrétní podrobnosti k dokazování, poslanci do něj doplnili nutnost potvrzení z úřadu práce. Jeho náležitosti stanoví metodický pokyn, který má připravit ministerstvo pro místní rozvoj. Senátoři navrhli, aby potvrzení mohl vydávat zaměstnavatel nebo „příslušný orgán státní správy“. Takové doplnění podpořila i Dostálová, poslanci ho ale zamítli společně s dalšími vylepšeními.

„Lze předpokládat, že řada pronajímatelů vnímá krizovou situaci a sama se s nájemcem dohodne na přechodně nižším nájemném, či si sami dohodnou splátkový kalendář, který bude pro obě strany vyhovující,“ dodává ministryně. Kdo využije odklad podle zákona, musí počítat s tím, že do konce roku je potřeba dluh vyrovnat, jinak může pronajímatel nájem vypovědět bez výpovědní doby.

„Slušní pronajímatelé už teď sjednávají splátkové kalendáře, ale neslušní by bez tohoto zákona dali neplatícím nájemníkům výpověď,“ vysvětlila pak ministryně senátorům, proč je potřeba speciální předpis.

Energie a služby se musí platit vždycky

Poplatků spojených s užíváním bytu, například za elektřinu, plyn, vodné, stočné a podobně, se odklad netýká. Někteří dodavatelé – třeba ČEZ – ho sice nabízejí dobrovolně, není na něj však automatický nárok a už vůbec ne přímo ze zákona.

„Návrh zákona neruší povinnost hradit služby. Pokud tedy nájemce nebude hradit zálohy na úhradu služeb spojených s bydlením, ochrana se na něj nevztahuje,“ zdůrazňuje mluvčí ministerstva Vilém Frček.

Poslanci schválili jenom prodloužení lhůt pro roční vyúčtování těchto služeb. Důvodem je komplikované provádění odečtů v současné situaci, protože v mnoha bytech je nelze provést dálkově. Lhůta pro doručení vyúčtování se podle prodlouží o čtyři měsíce, tedy do konce srpna. Finanční vypořádání by pak šlo podle vládního návrhu provést do konce dubna příštího roku, poslanci ale tuto možnost neschválili.

Nic se nemění ani na tom, že pronajímatel může nájem ukončit z jiných zákonných důvodů, typicky porušování jiných povinností nebo podmínek smlouvy. Stejně tak může nájem ukončit, když k neplacení nájemného došlo ještě před letošním 12. březnem.

Schválený návrh neomezuje ani další důsledky prodlení s úhradou nájmů. Je tak možné požadovat úroky z prodlení (smluvní, případně zákonné, pokud by ve smlouvě nebyly úroky ujednány). Při prodlení se splátkou nájemného splatného do konce června jsou zákonné úroky z prodlení 10 % ročně. 

Zdroj: Shutterstock

Anketa

Co řeknete panu domácímu?

Senátoři ale chtějí, aby stát ručil vlastníkům za čtyři pětiny nájemného v bytech. Argumentovali tím, že jinak se platební problémy přenesou na některé pronajímatele. Ministryně Klára Dostálová státní záruku odmítá – nájemci a pronajímatelé by se prý mohli dohodnout a nechat 80 procent nájemného zaplatit stát.

Dostálová mimo jiné zaujala senátory i názorem, že majitelé bytů nezůstanou bez peněz, protože odklad se netýká poplatků za energie a další služby. Podle Dostálové přijdou jenom o nájemné, které je prý pro majitele „zisk“ – bez ohledu na nutné výdaje související s nemovitostí.

Senátoři zároveň upozornili na některé věcné chyby v zákoně. Kritizovali ministerstvo, že na jednání se senátory o možné opravě mělo celý týden, ale nezajímalo se o to. 

Zákon zároveň odkládá splátku půjčky Státního fondu rozvoje bydlení, ať už jde o mladé lidi, bytová družstva nebo společenství vlastníků jednotek.

Odklad nájmu pro provozovny podnikatelů

Podobný odklad nájemného můžou využít i podnikatelé a firmy. V jejich případě jde o zákon připravený ministerstvem průmyslu a obchodu. I ten senátoři nakonec vrátili poslancům se stejnou připomínkou: aby stát ručil pronajímatelům za 80 procent nájemného. A i ten dnes poslanci potvrdili v původní verzi, tedy bez státní záruky.

Podnikatelé a firmy by mohli využít odklad na období od 12. března do 30. června. Ministr Karel Havlíček připustil, že nakonec může projít odklad o další tři měsíce, pokud bude potřeba.

Dlužnou částku budou muset podnikatelé splatit už do konce letošního roku. Vláda původně navrhovala splacení až do 31. března 2022, poslanci však podpořili pozměňovací návrh na výrazné zkrácení lhůty.

Podnikatel či firma musí doložit, že se do prodlení dostali „v důsledku omezení plynoucího z mimořádného opatření při epidemii, které mu znemožňovalo nebo podstatně ztěžovalo provozování podnikatelské činnosti“. Typickým příkladem je povinně zavřená provozovna.

Také v tomto případě jde o odklad nájemného, ne souvisejících služeb. Pronajímatel může také požadovat úroky z prodlení, případně i smluvní pokuty.

Podobnou úlevu už schválila nebo chystá řada měst, pokud jde o jejich prostory. Nemohou to ale přikázat tisícům soukromých vlastníků nemovitostí, pokud k tomu nepřistoupí dobrovolně – schválený zákon má být tedy pojistkou pro ty nejhorší případy.

Poslanci už dřív také schválili až půlroční odklad splátek hypoték, spotřebitelských i podnikatelských úvěrů. Podrobnosti píšeme v samostatné zprávě.

Zaktualizovali jsme původní zprávu z 8. dubna. 

Schváleno!

Od 23. dubna až do ukončení mimořádných opatření nelze zvýšit nájemné z bytů, oznámila ministryně financí.

Nájemné teď nesmí zdražit. Vláda zmrazila ceny


Poslanci schválili zákon, který lidem umožní snadno přerušit splácení hypoték a spotřebitelských úvěrů. Připravili jsme odpovědi na časté otázky.

Na odložení splátek už máte nárok ze zákona. Projděte si podmínky


Zákon, který má ochránit cestovky před krachem, současně aspoň trochu pomůže i některým klientům. Jak to má fungovat? Prozkoumali jsme, co přináší.

Zrušení zájezdu kvůli koronaviru. Co přináší lex voucher

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám další zajímavé rozhovory ani důležité aktuality! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2020 23:49, Dave

Tohle je největší hovadina kterou tahle Vláda schválila. ANO - BUDE HŮŘ !!!

+130
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 4. 2020 1:11, marxista-leninista-taoista

Alespon v tomto pripade nase vlada plni svoji povinnosti vuci lidem. To jest chranit je pred spary kapitalistickych podnikatelu, kteri se z nich akorat snazi sedrit kuzi. Dekujeme vlade.

-145
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

27. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Kdo dostane příspěvek na bydlení v roce 2024. Přehled a kalkulačka

Dosáhnete i v roce 2024 na příspěvek na bydlení? Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít méně lidí. Máme přehled podmínek a aktuální kalkulačku.

Partners Financial Services